ugrás a tartalomhoz

Webhelyek teszteléséhez keresek szakirodalmat

ene · 2008. Már. 7. (P), 16.07
Sziasztok!

Olyan könyvet, leírást, segédletet keresek, ami támpontot ad webhelyek átfotó teszteléséhez. Kezdve az oldal felépítésének helyességétől a designon és a funkciók üzleti logikáján át a validációk helyességéig minden félét érintve.

Tehát nem csak biztonsági tesztelésről kell szólnia.

Feature, ha ezt konkrét teszt eseteken keresztül mutatja be, de elméleti könyv is jó.

Tud valaki ilyenről?

Köszi
 
1

nem lesz egyszerű

rrd · 2008. Már. 8. (Szo), 10.22
A magam részéről nem hiszem, hogy találsz ilyet. Egy weblap elég összetett ebből a szempontból, adatbázis, biztonság, szemantika, validság, használhatóság, megismerhetőség, stb. Elvileg egy projektnél mindezzel külön-külön ember foglalkozik, kétlem, hogy találsz átfogó művet. Viszont külön-külön témákban tonnányi leírást találsz mindenről.
2

Design Accessible Web Sites

Török Gábor · 2008. Már. 8. (Szo), 11.04
Csatlakozom rrd-hez, egy webhely olyan sokrétű, hogy attól függően, hogy milyen aspektusból nézed (látogató, fejlesztő, üzemeltető, kereskedő stb.) mind külön könyvi témák.

Ha felületi oldalról közelíted meg a webhelyet, érdemes gondolatokkal szolgál a nemrég kezemben is megfordult Design Accessible Web Sites.
3

felhasználók bevonássa

solkprog · 2008. Már. 8. (Szo), 16.15
Csatlakoznék az előttem szolokhoz. Azzal a kiegészítéssel hogy az én véleményem szerint te mint fejlesztő csak bizonyos/általános dolgokat tudsz letesztelni. Ezt azért mondom mert a felhasználók olyan dolgokat csinálnak amire te az egész életed során se gondolnál hogy ilyen bárkinek is az eszébe juthat. Magyarán a felhasználó minden helyességét nem tudod letesztelni.

Ezért szerintem azzal jársz a legjobban ha minél több embert bevonsz a tesztelésbe. Mind egyszeri felhasználókat mind de akár olyanokat is akik például tudják mi az a SQL injection. (most nem féletlenül a Hackerekre céloztam)

egyébként nemrég halottam:
"Örökös verseny folyik a programozók, és az Univerzum között: a programozók igyekeznek minél nagyobb, jobb és idióta biztos programokat létrehozni, az Univerzum pedig igyekszik minél nagyobb és jobb idiótákat produkálni. Egyelőre az Univerzum van nyerésben."
4

pont ezt szeretném

ene · 2008. Már. 10. (H), 17.01
Sziasztok,

igen, pont ezt szeretném: az általánosat. Nem az a cél, hogy a lehető legelmebetegebb felhasználói viselkedésre is teszteljük az alkalmazást, hanem általánosságban. Az a cél, hogy meg legyen határozva például: az email mezőt úgy kell tesztelni, hogy beírsz nem e-mail formátumú inputot, amire hibát kell dobnia, de ha valós emailt írsz be, tovább kell engednie.

Na én ilyet szeretnék, csak nem ilyen 'szűk látókörően', hanem általánosságban: ha formot látsz és látsz ilyen mezőt, akkor azt *általában* úgy kell tesztelni, hogy...

De nyilván nem csak a formokra kihegyezve lenne erre szükségem, hanem témakörönként.

Akkor tehát halott ügy ez?
5

selenium?

ksgy · 2008. Már. 10. (H), 17.17
http://selenium.openqa.org/ - ilyesmire gondoltal?
8

nem automatizált

ene · 2008. Már. 11. (K), 19.16
meg fogom nézni közelebbről (ha lesz rá egy kis időm), de első sorban nem automatizált megoldást keresek/keresünk, hanem olyat, amit valakinek oda lehet adni, végigmegy rajta és szépen kipipálja (dokumentálja), hogy igen, ez jó volt, azzal meg az volt a gond, hogy ...
10

most nem ugrik be

winston · 2008. Már. 11. (K), 21.10
volt valami "100 hiba, amit ne kövessünk el" jellegű kicsekkolód dolog az egyik szájton. fejből most nem ugrik be, de szerintem pont ilyesmit keresel. témakörökre volt bontva, és ilyen "van e frame az oldaladon?" jellegű (meg még sok más fajta) kérdés volt. ha valaki esetleg emlékszik a címre, írja meg, én nekem már nincs meg
11

Itten...

janoszen · 2008. Már. 11. (K), 22.31
Ahoy, bro. Erre gondolsz? http://www.webpagesthatsuck.com/does-my-web-site-suck/does-my-web-site-suck-checklist-part-one.html
12

jaja

winston · 2008. Már. 11. (K), 22.32
igen, ez az
6

nem is ilyen formábban de

solkprog · 2008. Már. 10. (H), 21.00
"ha formot látsz és látsz ilyen mezőt, akkor azt *általában* úgy kell tesztelni, hogy..." sajnos ilyen könyvet nem ismerek. Se általánosan se máshogy se, peddig tényleg hasznos volna.

Viszont van egy könyv amit lehet érdemes volna átolvasnod (ha még nem tetted). Igaz hogy az se ilyen formábban írja le dolgokat és csak biztonság szempontokon közeledve mutatja be egy két fogást. Megjegyezém hogy a címben a "biztonsági vizsgálata" szóösszetétel jellemző a könyvre leginkább, többi inkább csak reklám fogásmiatt van (szerintem). Hogyan törjünk fel webhelyeket - Webalkalmazások és webes szolgáltatások biztonsági vizsgálata
Felépítéséről két szót: Minden fejezetbe egy támadást mutat be, három kérdésre válaszolva: "Mikor alkalmazzuk ezt a támadást?" "Hogyan hajtsuk végre a támadást?" "Hogyan védekezhetünk ez ellen a támadás ellen?"
Nekked a középső kérdés(ek) lehetnek a legérkekesebbek.
De ez nem az a könyv amit te elméletileg kerestél, se témájában (részben igen) se stílusában! Visszont szerintem ettől függetlenül hasznos lehet. (bár ha már így is tájékozott már a "hacker fogásokban" akkor ne vedd meg!)

"legelmebetegebb felhasználói viselkedésre is teszteljük" Peddig törekedni kénne rá. Olyanra kell (kénne de legalább törekeni rá) készíteni a programot, hogy minden felhasználói hülyességet lekezeljen, vagyis hogy ne okozon hibát, de a legfontosabb hogy ne tudjon biztonsági hibát okozni.
7

megrendeltük

ene · 2008. Már. 11. (K), 19.10
Szia!

igen, köszi a tippet, éppen ma rendeltük meg ezt a könyvet.

a mostani tesztelési checklist scope-ja éppen az általánosságok definiálása lenne. a "full featured" checklist nyilván projektspecifikusan készül(het).
9

szívesen.

solkprog · 2008. Már. 11. (K), 19.34
Hello.
Szívesen. Remélem nem hiába vetted meg, és fogsz benne olvasni egy két újdonságot.

Az a mondat meg csak bántotta a szemem, és nem hagyhattam szó nélkül. De igazából nem is neked szólt, mondhatni főleg azért írtam mert ha valaki idetalál fél év múlva, akkor véletlenül se vonja le azt a téves következtetést hogy elég letesztelni általános dolgokat. Mert így születnek (születnének) az 2 perc alatt feltörhető oldalak.