ugrás a tartalomhoz

Tartalom betöltések, portál mintára

demizoli · 2008. Jan. 19. (Szo), 09.10
Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni egy portál elindításában. Működtetek egy weboldalt már pár éve és most jött el az ideje, hogy CSS tanulmányaimat felhasználva egy új dizájnt készítsek. Viszont mint mondottam portált készítenék és a tartalom megjelenítéssel vannak gondjaim. Nem tudom, hogyan kell azt elérnem, hogy a hivatkozás után egy strukturált oldal jelenjen meg amibe adott helyre betöltődik a tartalom de az oldal többi része mindig egyforma marad. Régen (jelenleg) annyi oldalt hoztam létre ahány cikkem volt (évente 150-200) és ha például a linkeknél változtattam, vagy a hónap képet kicseréltem az egyik oldalon azt az összesen ki kellett cserélni utána.
Tudom, hogy van az iFrame de úgy tudom azt ma már nem célszerű használni.
Segítségeteket előre is köszönöm,
 
1

Válassz egy CMS-t

Török Gábor · 2008. Jan. 19. (Szo), 13.56
Nem írsz semmit arról, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésre? Választottál-e már tartalomkezelőt (CMS), amivel dolgoznál? Ha nem, milyen nyelven kívánsz fejleszteni? Sajátot írnál, és abban kérsz segítséget, vagy egy mások által kifejlesztettet kívánsz alkalmazni?

Ha az oldalad semmi mást nem végez, mint cikkek kiszolgálását - tehát nincsen hozzászólási lehetőség vagy további dinamikus tartalom - akkor célszerű egy egyszerű CMS-t választanod, ahova skriptelve fel tudod tölteni a mostani anyagodat, ahhoz a CMS-hez tudsz faragni egy sablont CSS ismereteidet kiaknázva, végül pedig egy újabb skripttel ugyanúgy le tudod generálni a megszokott pár száz statikus HTML oldalt. Ha nem fontos a teljesítmény, akkor a CMS-ből is közvetlenül szolgáltathatod a tartalmaidat.
2

AJAX-al nem lehetne?

demizoli · 2008. Jan. 19. (Szo), 21.57
Szia Gábor, nagyon köszi a választ! Hát sajnos egyenlőre kínai amit írtál, de ha sorjában válaszolok lehet, hogy nagyjából megértem.
Már egy pár éve szerkesztem az oldalam de a HTML-nél sajnos leragadtam ezért ennyire futotta www.speedway.hu. A CSS-el tavaly kezdetem el foglalkozni és ez lett az eredménye www.greghancock.net. Dreamweavert használok, és innen onnan szedek össze pár hasznos scriptet. Ma találtam egy esetleges megoldást a tartalom beillesztésre ez az Ajax http://pprog.extra.hu/plugins/content/content.php?content.128 Ez nem lenne jó erre? Megmondom őszintén nem ismerek tartalomkezelőt és a CMs-t is csak hallottam idáig, de ha kell gyorsan tanulok. A tervem csak az, hogy van egy oldal elrendezésem, amiket DIV-ekkel rakok össze. Így hírtelen mondjuk három hasábos. Bal és jobb oldalt kisebb tartalmak amiknek készítenék egy-egy lapot és azokat hívnám be.
Középen pedig a hír cikkek bevezetése, majd klikkelés után betöltődik egy hírlapba a teljes tartalom.

Remélem érted mit szeretnék, mer van egy olyan érzésem, hogy én tudom mit akarok, de leírni nem nagyon tudom J
3

Php

sipigabi · 2008. Jan. 19. (Szo), 22.42
Szia!

Ha jól értelmezem, akkor egy egyszerű megoldást keresel arra, hogy a bal és jobb hasábod nagyjából fix, és a középső tartalom részben vannak a hírek, menük stb. Én egyszerűen azt csinálom, hogy php-val összerakatok egy oldalt így:
<?
readfile('felsoresz.php');
?>
<? readfile('tartalom.htm');
?>
<? readfile('alsoresz.php');
?>
Először összerakod az oldalt ahogy szeretnéd, majd szétdarabolod, úgy, hogy a "felsőrész" utolsó kódja a content dived kezdése, az alsó rész első kódja pedig a div zárása. A "tartalom.htm" részbe kerül az adott hír, cikk stb. Azért használom így, mert bármit változtatni akarok, elég egyszer belenyúlnom az alsó vagy felsőrészbe, vagy a cikkbe. Könnyű hozzápiszkálni a desinghoz, a css-hez, az oldalszerkezethez. Persze ez manuális dolog, hátránya, hogy mindig létre kell hoznod a tartalom.htm mellé egy tartalom.php filet is, így "rakod össze" az oldalt. Remélem érthető, bocs a pongyola fogalmazásért. Persze mint mindennek, ennek is meg vannak a hátrányai, de egyszerű, nem dinamikus oldalakhoz ezt alkalmazom, ha dinamikus kell, akkor jöhet a drupal
4

sok a kérdőjel :)

gex · 2008. Jan. 19. (Szo), 22.57
nem tudom hogy a teljesítményt mennyire befolyásolja, de ha azt nem is, így mégis csak szebb:

<?php
    readfile('felsoresz.php');
    readfile('tartalom.htm');
    readfile('alsoresz.php');
?>
5

Dreamweaver...

TeeCee · 2008. Jan. 19. (Szo), 23.51
... tudja ám a sablonokat!
Ha egy sablont használsz az oldalakhoz és sablon-módosításkor módosítasz a statikus részben, akkor mindegyikben módosítja!

Egy tutorial, hogyan is használd [link]

Ha nem akarsz CMS-t, vagy egyéb dinamikus tartalmat, akkor lehet, hogy ez is elég Neked! ;-)
6

Template

demizoli · 2008. Jan. 20. (V), 01.01
Hello TeeCee,
egyenlőre biztosan, bár ezt még sosem próbáltam. Magyar nyelvű tutorial nincs véletlenül :-) Te használtad ezt?
7

megkapam a leveledet...

TeeCee · 2008. Jan. 20. (V), 09.38
...ha tényleg csak 1 fájlt módosítanál, akkor nem jó a Dreamweaver-féle sablonozás, igen, jól értetted, hogy ahhoz minden fájlt fel kell tölteni.

Van egy nagyon egyszerű AJAX-os oldalbetöltős oldalam, azt elküldöm, ha érdekel...
PHP, CSS és jQuery-s AJAX-ozás van benne: http://jotekony.extra.hu/
8

php - include

demizoli · 2008. Feb. 2. (Szo), 09.15
Hello Gábor, PHP-ban kezdtem el újra. Az include utasítással csinálom meg a header-t a content-et és a footer-t. Így azokat elég egyszer elkészíteni. A hírek sablon oldalt is így készítem el. Szerinted van ennél jobb megoldás? Egyenlőre az adatbázis kezelést még hagyom.

De ha már felhoztam, szerinted adatbázisban tárolhatnám a hírekeket?