ugrás a tartalomhoz

Milyen Linux disztribúciót ajánlotok webfejlesztéshez?

s_volenszki · 2007. Nov. 8. (Cs), 10.54
Sziasztok!

Egy elég komoly elhatározáson vagyok túl, a véleményetekre, útmutatásotokra lenne szükségem, hogy a lehető legkevesebb üres köröket fussam!

Úgy döntöttem, leszámolok a Windows-al xhtml+php+mysql munkáim tekintetében. Az elmúlt időszakban többször kaptam olyan választ tőletek itt a laboron, amiből arra a következtetésre jutottam, ha tovább akarok fejlődni, meg kell értenem mi zajlik a háttérben.

Ez most olyan, mint amikor gimis koromban ráébredtem, hogy egy weboldal sokkal inkább attól működik, ami a visual editor mögött van (a kód), mint az editor-tól! Most ugyan ez a helyzet, csak Apache barátom igényel kicsit mélyebb értelmezést!

A Windows most a visual editor és nem hagyja, hogy értsem a folyamatokat a háttérben, biztosítva magának ezzel az épséget.

Tehát: Linux

Szeretném kikérni a javaslataitokat a következő témákban:

Milyen disztribúciót válasszak a következő feladatokra:

- Önmagában kellene tudnia egy webserver feladatait: Apache + PHP + MySQL (nem volna utolsó szempont, ha ugyan azokkal a paraméterekkel bírna, mint a szolgáltatom élesben)
- Komodo Edit-et akarok használni
- Ftp/Ssh
- Online rádiót hallgatok :)

Asszem ennyit testálnék át hirtelen, a többit meg szép fokozatosan.

Az is kérdéses még, hogy hogyan csináljam egyáltalán? Vasat addig nem akarok külön, mig bele nem jövök. Most VMWare Virtual Server-rel használok különböző oprendszereket (FreeBSD, Ubuntu, Mandrake) tesztelésre. Az számításba jöhet? Ha nem, szerintetek a SATA Raid 1-em érteni fogja, ha csinálok egy új partíciót és bootmanager-rel oda pakolok egy pingvint?

Hát elég sok itt a kérdés, remélem nem dobtok ki a témavezetés miatt!

:)

s_volenszki
 
1

Linux

cSuwwi · 2007. Nov. 8. (Cs), 12.32
Attól függ mennyire értesz a linuxhoz. Ha teszteltél párat, csak van véleményed róluk, melyik jön be jobban.
LAMP szervert bármelyikre tudsz tenni, ftp/ssh szintén, kódeditorból van pár, a komodot nem ismerem, de ha van linuxos változata, sztem mindenhol elindul. Az online rádióra meg ottvan pl. a vlc azzal még streamet is nézhetsz.
Én ubuntut tennék fel (azaz itthon azt tettem fel a gépemre), régebben vettem fillérekért egy régi vasat, arra meg egy debiant, azt használtam fejlesztéshez, újabban már annyit vagyok ubuntu alatt, hogy nincs rá szükségem. Gyorsan meg lehet térni :)
3

Főiskolán már próbálták belém verni...

s_volenszki · 2007. Nov. 8. (Cs), 12.41
Szia!

Fősulin már bizonygatták nekem, hogy ez milyen jó lesz, de akkoriban (SuSe, Debian) minden parancssorból ment (gondolom most is, csak tettek elé valami grafikát), még az X-et is úgy kellett indítani. Mivel nem értettem a miérteket, gyorsan feladtam. Igazából ami eddigi ismerkedéseim során elnyerte a tetszésemet, az a Mandrake 10 volt, de a szempont nem az , nekem mi tetszik, hanem melyik használható stabilan.

Xubuntu-m van VMWaren, nem rosz, hogyan kezdjem az ismerkedést?

Programok telepítése, frissítések????????? Jól jönne valami Tutorial for Linux begginers! :)

s_volenszki
7

tutorial

ksgy · 2007. Nov. 8. (Cs), 17.49
itt egy nagyon ertheto, vilagos tutorial az alapokrol, elindulasnak tokeltes, de a legjobb meg minidg szeritem az, ha bizonyos dolgokra magad jossz ra :) ha nem rootkent csinalod a dolgokat, elrontani nem tudsz semmmit, max a beallitasokat, amik meg kivetel nelkul visszallithatoak alaphelyzetbe :)
8

Már serénykedik Ubuntu

s_volenszki · 2007. Nov. 8. (Cs), 17.58
Ez az első Weblaboros bejegyzésem Ubunturól! Remélem lesz még sok, legalább annyi mint kérdésem! Tudtok egy jó linuxos fórumot? Mint a labor, csak Linuxra?

s_volenszki
9

hup.hu

zila · 2007. Nov. 8. (Cs), 18.02
A Hungarian Unix Portal pl.
10

itt nem kellene

Hojtsy Gábor · 2007. Nov. 8. (Cs), 19.11
Hacsak nem webfejlesztésről van szó, akkor nem itt kellene folytatni a további a kérdéseket. A hup.hu valóban egy kiváló hely.
2

disztribúció

rrd · 2007. Nov. 8. (Cs), 12.40
Igényeid alapján bármely disztirtit választhatod. A magam részéről az ubuntut javasolnám mivel kényelmes telepíteni és használni, és mivel debian csomagokat használ praktikusan ami program linuxra megszületik az elérhető alá. Első linux ismerkedésre tökéletes.

Ha csak virtuális környezetben futtatod, akkor lassú lehet és sokfée probléma kijöhet belőle. Csinálj neki egy partíciót ami külön bootlható és hajrá. (Persze előbb backupolj) Én is két rendszert használtam 2 hónapig, míg végül végleg legyilkoltam a wint. Amikor nagyon muszály (leeginkább adóbevalláskor) akkor meg parallelsel futtatom a wint virtuális gépként.

Elvileg a sata raid nem lesz gubanc az ubuntunak.
4

Akkor legyen Ubuntu

s_volenszki · 2007. Nov. 8. (Cs), 12.53
Mi a különbség Desktop és Server között? Van némi elképzelésem, de mégis?

s_volenszki
5

...

cSuwwi · 2007. Nov. 8. (Cs), 13.30
A serverben nincs grafikus megjelenítő felület (gnome, kde), kisebb és talán gyorsabb is. Otthonra neked desktop kell. Szervernek inkább már debiant tennék be. Nemcsak ubuntu van, azt tedd fel, amelyik jobban bejön (ubuntu, kubuntu, xubuntu)
6

desktop vs server

rrd · 2007. Nov. 8. (Cs), 16.35
tsztelésre neked a desktop lesz a jó. telepíteni megy egyszerű, csomagkezelőből kell. Az ubuntuban van a synaptic, ha elindítod akkor válogathatsz, hogy mit telepítsen fel. Internetről letölti a csomagokat, és feltelepíti neked már csak használni kell.
11

Ubuntu

Tomek73 · 2007. Nov. 9. (P), 09.17
http://www.howtoforge.com/
itt nagyon sok disztribúcióhoz találsz megoldást, leírást, komplett szerver illetve desktop kialakítást.
Webfejlesztés: megoldást kell találni az IE alatti teszteléshez. Erre is van néhány megoldás, később berakok pár linket.
Biztonság: szervert csak úgy ne csatlakoztass a nethez (LAMP), míg nincs fenn az összes patch.
hup-on is találsz néhány topikot, ami a biztonság témakörével foglalkozik.
Biztonságos jelszavakat használj, tűzfal beállítások stb.
http://www.szabilinux.hu/index.html kicsit régi, de nagyon sok alap dolgot megmagyaráz.
Én is az Ubuntut ajánlom, könnyű a programtelepítés, frissítés. Nézd meg az Ubuntu Studiot is.