ugrás a tartalomhoz

DB fejlesztés csapatban

janoszen · 2007. Júl. 26. (Cs), 13.51
Sziasztok,

beleütköztünk egy problémába adatbázis fejlesztéssel kapcsolatban. A PHP kód verziókezelését úgy oldottuk meg, hogy SVN-be dolgozunk és a közös dev szerver daily buildként funkcionál, egyébként mindenki a saját webszerverére dolgozik.

Most azt szeretnénk, hogy a fejlesztői gépeken levő adatbázisok is valahogy tudjanak aktualizálódni az SVN update-el párhuzamosan. Bármilyen ötlet jöhet.

Köszi

J
 
1

jó kis téma

zila · 2007. Júl. 26. (Cs), 14.28
Ezen én is agyalok/próbálkozok már egy ideje. Jelenleg a db forrását is svn-ben tároljuk. a források szépen strukturálva vannak (szekvenciák, táblák, nézetek, függvények, eljárások, csomagok, jogosultságok stb.). Van egy ant script ami ebből előállítja a teljes db létrehozására szolgáló 1 db scriptet. Ez persze még nem elég, hiszen az eltéréseket/módosításokat kéne tárolnunk. Egyelőre az a megoldás látszik, hogy a szerkezet módosításai alter utasítások formájában kerülnek be svnbe, aztán aki akarja lefutatja a db-jén. Az is jó lehet, hogy van egy referencia db, és ez lehet a szinkronizálás alapja. A referencia db-t svn változás esetén létre lehet hozni automatikusan, a fejlesztők pedig ehhez igazítják a saját struktúrájukat. Toad, navicat tud schema szinkronizációt, gondolom postgresre is vannak ilyen eszközök. Nem teljesen automatikus, de azért viszonylag járható útnak tűnik.
3

DBDesigner

kicsy · 2007. Júl. 26. (Cs), 14.49
A struktúra követésére jó megoldás lehet a DBDesigner is: egyszerűen verziókezelhető xml fájlt használ, amit megnyitva egy gombnyomással lehet szinkronizálni a helyi adatbázisoddal. Az adatok követése megoldható úgy, ha saját rendszert használtok, hogy az adatmódosítással járó query-ket logoljátok, majd lefuttatjátok minden svn update után - persze ez csak a rendszeren belüli változásokat tudja kezelni.
4

csak mysql

zila · 2007. Júl. 26. (Cs), 14.57
Kár hogy a dbdesigner csak mysql db-t ismer. Van belőle egy fork ami már oracle-t is kezelget, de még nem próbáltam az update script generálást, hogy valóban jó-e. Valamint oracle-nél azért van pár olyan feature mint táblák tárolási paraméterei ezt nem is láttam benne, hogy kezelné...
2

Pár link

zila · 2007. Júl. 26. (Cs), 14.41
Most hogy ez felmerül, kicsit elkezdtem keresgélni (ismét) eszközök után:

http://www.liquibase.org/

Ez ígéretesnek látszik...
5

ezt kérdezted már ;)

Hodicska Gergely · 2007. Júl. 26. (Cs), 22.08
http://weblabor.hu/forumok/temak/18013#comment-42717
Viszont Zila linkjéért már megérte újra előhozni a témát, kár hogy nem érint ez a téma: jó kis cuccnak túnik.


Üdv,
Felhő
6

Nem konkrétan

janoszen · 2007. Júl. 26. (Cs), 23.01
Igaz, már foglalkoztam a témával, de sok mindenben előrelépés történt csak az adatbázissal nem tudunk mit kezdeni.:)