ugrás a tartalomhoz

Újrakódolásnál, kódtisztításnál felmerülő jogi kérdések

balazsgabi · 2007. Júl. 6. (P), 23.54
Üdv Mindenkinek!

A konkrét kérdésem a következő lenne:
Egy ismerősöm már létező honlapját aképpen szeretném átalakítani, hogy a design maradna csak egy tisztább HTML kódot kapna. Évi szinten 100 e. Ft-ot fizet AdWords-re és szerinte ez jó. A témában hasonló oldalak SEO szempontjából elég gáz forrással bitorolják az előkelő helyeket, ezért bátorkodtam neki felajánlani, hogy segítek. Ragaszkodna az eddigi arculathoz és itt jön a kérdésem. Ha elkérném (ill. mint megrendelő elkérné) az eredti képeket, akkor az minden további nélkül jár, vagy itt jön a szerzői/felhasználói jogi páros?

(Az eredeti képekre azért lenne szükségem, mert nemtommivel készült de a logo-tól a háttérképig meg még nemtommi van egy jpg fájlban. Gondolom olyasmi mint a fotósbolt Save for web okossága.)

A szitut bonyolítja, hogy nem készült szerződés, de ha minden igaz, akkor fizetni sem fizetett érte, legalábbis nem konkrétan az oldal elkészültével, de ebbe most ne menjünk bele.

Tudom egyszerűbb lenne ha megkérdezném a tagot: adod, vagy nem adod? De gondoltam előtte update-elem magam a témában
Előre is kössz a hozzászólásokat!
gábor
 
1

Megállapodás

janoszen · 2007. Júl. 7. (Szo), 09.51
Üdv,

tudtommal az általánosan bevett szokás az, hogy egy logó egy cég identitását reprezentálja, tehát a cégé. Ennek ellenére fölmerülhetnek szerzői jogi problémák, ha egy nagyon a jogain ugráló dizájnercégbe futsz bele. A leghasznosabb egyrészt megnézni a kötött szerződést (ami nincs, mint írtad) másrészt meg megkérdezni.

J
2

Nem jár

Harder · 2007. Júl. 7. (Szo), 12.23
"nem készült szerződés"
"fizetni sem fizetett érte"

Maximálisan a designer jóindulatán múlik, hogy odaadja-e a forrásfájlokat. Mivel ki sem lett fizetve és nem volt szerződés, nem jár semmi.

"tudtommal az általánosan bevett szokás az, hogy egy logó egy cég identitását reprezentálja, tehát a cégé."
Az meg hogy egy designer pl. készít egy logót és azt egy cég elkezdi használni, még nem jelenti azt, hogy ezzel automatikusan a céget illetik meg a jogok.

Azt javaslom, hogy ha kellenek a logók és nem adja a szerzőjük csak úgy jopofaságból oda, akkor egyezzetek meg vele.
3

ha kifzettem nem az enyém?

balazsgabi · 2007. Júl. 9. (H), 11.59
Üdv!

Az meg hogy egy designer pl. készít egy logót és azt egy cég elkezdi használni, még nem jelenti azt, hogy ezzel automatikusan a céget illetik meg a jogok

Próbáltam keresgélni a szerzői jogoknál, de csak úgy általánosságban találtam róla okosítást. Azt látom, h ez egy speciális eset (mármint webdesign ügyében), de ha egyszer kifizettem a munkáját - amibe gondolom nem csak az óradíja szerepelt - azaz megvettem, akkor miért nem tehetem vele azt amit szeretnék

A fenti esettől elvonatkoztatva csak saját kíváncsiságom kielégítésére
gábor
4

Nem

Rici · 2007. Júl. 9. (H), 18.37
Legegyszerűbb példa az összes zárt forráskódú szoftver, amikért esetleg még fizetni is kell. Használni használhatod, de arra nincs jogod, hogy módosítsd vagy továbbfejleszd.

Szerintem teljesen hasonló kategóriába esik egy kép esetén a jpg változat és mondjuk a szerkeszthető layeres Photoshop változat.

Persze nem vagyok jogász, szerencsére. :)
7

Okfejtés

Max Logan · 2007. Júl. 9. (H), 20.49
Az okfejtés nem rossz, de sztem ott bukik, hogy akkor hogyan oldják meg a .jpg-nél, hogy tudd használni pl. honlapon logonak és pólóra nyomtatni?

Mert ugye a pólónál vagy kell egy vektoros kép vagy egy jó nagy felbontású .jpg, de inkább .png a háttér miatt.
9

póló?

Rici · 2007. Júl. 10. (K), 00.16
Nem tudom, honnan jött ez a pólós dolog, de mintha itt végig egy weblapon lévő képről lenne szó.

Azonkívül én nem mondtam azt, hogyha fizetsz valamiért, akkor biztosan nem kapsz vektoros formátumot. Azt állítottam, hogyha fizetsz valamiért, mondjuk egy weblapon megjelenő logóért, akkor nem jár alapértelmezés szerint a vektoros formátum.

De gondolom ez megállapodás kérdése (kellene, hogy legyen), ha valaki pólót, plakátot vagy egy új websiteot akar belőle csinálni, akkor többet fizet, és azt csinál a vektoros képpel, amit akar.
10

Céglogó

Max Logan · 2007. Júl. 10. (K), 08.18
Mivel céglógóról volt szó, pl. én nemrég csináltam egy logo-t honlapra, amit aztán pólóra is akartak nyomtatni (csak fekete fehérben). Az egyszerűség kedvéért én egy kis logot tettem a honlapra és kaptak egy x000 * x000 felbontásű .png-t.

A céglogó alap esetben nem csak a honlapra kerül fel ezért is írtam amit írtam ...
6

"a víz szalad, de a jog marad"

Joó Ádám · 2007. Júl. 9. (H), 20.02
A szerzői jogról a hatályos magyar jogszabályok szerint semmiféleképp nem lehet lemondani, így egy alkotás használatára a jogot megkaphatja valaki, de a szerzőnek ettől még úgy használja azt fel, ahogy neki tetszik.
5

Pontosan mi a probéma a képpel?

Jano · 2007. Júl. 9. (H), 19.00
A képpel az a problémád csak hogy egyben van? Vagy mi? CSS-sel történő tervezésnél sokszor pont egyberakják a képeket: keress CSS Sprite-ra google-ben.
8

fej.jpg

balazsgabi · 2007. Júl. 9. (H), 22.37
...ilyen sokat mondó a fájlneve is. Ebben aztán van minden: háttér (ami amúgy kisméretű, majd ismétlésekkel tölti ki a hátteret) az egész oldalon, de itt csak úgy egyben 800x180-as méretben. Aztán ezen van a logo egy része, majd egy félig átlátszó "dobozka" amiben az emil cím, "természetesen" képtérképpel megoldva.

Szóval amúgy még nekem is menne ezt gatyába rázni, sőt amennyi időt eltöltöttem a jogok firtatásával már régen megcsináltam volna. Igazából valahol egyszer találkoztam egy oldallal (de most nem találtam meg) ami valami olyasmit kínált, hogy szabványosít. Tehát a már meglevő oldal(aka)t illetve azok forrásait szabványosra gyomlálja. Amikor a barátom azt mondta, hogy neki teszik amúgy az a design, akkor elkezdtem kombinálni. Amiért ide fordultam, annak oka, hogy az oldalon a tipikus "mindenjogfenntartva", de latin 1-es kiszolgálást kér majd természetesen latin 2-es karakterekkel fejezi ki a mondanivalóját...
Abbahagyom mert nem a fikázás a célom. Igazából csak reméltem, hogy az előtted szólók nem azt mondják amit mondanak, de hát ez a magyar valóság.
:(

Köszönöm mégegyszer Mindenkinek!
gábor