ugrás a tartalomhoz

ERD készítő kerestetik

vbence · 2007. Júl. 2. (H), 11.18
Sziasztok!

Pusztán gyakorlati előnyök miatt valamennyire le kéne dokumentálnom egy adatbázist. Nem kell, hogy feltétlenül szabványos legyen, vagy bárki megértse, aki látja, a cél annyi, hogy vizuális formában lehessen ábrázolni a mezőket, kapcsolatokat és esetleg megjegyzéseket hozzáfűzni (táblákhoz, mezőkhöz).

Folytattam egy kis kutatást, a végén már akár egy UML készítőben is kiegyeztem volna, de nem igazán találtam (ingyenes) megoldást. Egy XERD nevű program volt eddig a legközelebb a célhoz, ez azonban csak OS X-en megy, és saját (igaz XML alapú) formátumot hazsnál.

Még ősellenségemet, az Eclipse-t is kipróbáltam, de (tudom, én vagyoka hüje) a felületen egyszerűen nem tudtam előhozni semmi diagram készítő eszközt (bár telepítettem uml, meg database, meg kitudja milyen modult hozzá), egyedül az Encore Diagram Editort, amiből sajnos elég kevés dolog ami számomra használható (ez ugyebár nem egy ERD tervező eszköz).

Minden segítséget szivesen fogadnék. Elsősorban az Eclipse tájékán keresem a megoldást, mert több platformon kéne menjen. Végső esetben B tervként: lézetik valami XML alapú, elterjedt ERD formátum, amibe "kézzel" megpróbálhatom átkonvertálni az XERD dokumentumát?

Köszi a válaszokat
 
1

...nem szeretnék túl nagy butaságot mondani...

s_volenszki · 2007. Júl. 2. (H), 13.32
...de én most már lassan egy fél éve használom a dbdesigner4-et és az tud vizuális adatbázis modellezést XML formátumban, sőt, tud meglévő adatbázisból vizuális adatmodelt készíteni, meg kezeli is az adatbázist, ha csinálsz hozzá kapcsolatot.

Remélem segíthettem, ha mellé lőttem akkor bocsi :)

s_volenszki

ps.: Ja, és free
2

köszi

vbence · 2007. Júl. 3. (K), 12.17
A képek alapján pont erre lenne szükségem, az egyetlen baj, hogy nem megy OS X-en :-/
4

dbdesigner4

virág · 2007. Júl. 3. (K), 13.05
Szia, érdekesnek tűnt amit írsz, letöltöttem a progit, de nem akar csatlakozni a MySQL-hez. Úgy tűnik, mintha a default portot nem lehetne megváltoztatni a csatlakozási opciók közt, megadtam hát az IP után, de nem derül ki semmiből, hogy figyelembe veszi-e avagy sem. Mindenesetre ezután dll hibaüzenetekkel meghal az egész progi :( Pedig érdekesnek ígérkezett! Majd még próbálgatom!
9

mysql workbench

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 4. (Sze), 11.10
A dbdesigner4 fejlesztőjét a MySQL jól elhappolta, azért nem fejlődött már jó ideje tovább a dbdesigner4. A MySQL GUI eszközei viszont szépen fejlődnek pont ezért. A dbdesigner4 újjászültése a MySQL Workbench (lesz): http://www.mysql.com/products/tools/workbench/ letöltés: http://dev.mysql.com/downloads/gui-tools/5.0.html (sajnos a workbench annyira alpha, hogy csak Windows-ra érhető el egyelőre).
3

Sybase PowerDesigner

virág · 2007. Júl. 3. (K), 13.02
Szia, én a Sybase PowerDesigner-t használom (legális verziót), ez tud mindent amit csak tudni lehet. Azt nem tudom, hogy van-e OS X-es változat.

http://www.sybase.com/products/modelingmetadata/powerdesigner/powerdesignerkeyfeatures

magyarul:
http://sybase.echt.hu/termekek/powerdesigner
(reklámduma, de tényleg jó)
5

Sajnos...

vbence · 2007. Júl. 3. (K), 13.14
Hát ez nem egy 20 dolláros program :) (Mellesleg csak windows.) Nem akarok ágyúval verébre, valami kis javás szarban kiegyeznék, nagyon csodálkozom azon, hogy nincs egy minimális ingyenes megoldás.
6

java verzio

zila · 2007. Júl. 3. (K), 17.09
DB Druid java-ban van írva, fut osx-en is :)

Bármilyen jdbc-vel elérhető adatbázishoz tud csatlakozni.
7

Kipróbáltam...

vbence · 2007. Júl. 3. (K), 18.29
... de ez nem igazán "rajzoló" program, amire nekem szükségem lenne.
8

DataArchitect

hector · 2007. Júl. 4. (Sze), 10.32
most töltöttem le, szóval tapasztalatom még nulla, de okosnak tűnik (unibin):
http://www.thekompany.com/products/dataarchitect/
és az a 85 zöldhasú nem is sok érte (már ha tényleg jó)