ugrás a tartalomhoz

Milyen szempontok alapján kell VPS-t választani? Itthoni vagy külföldi a jó?

Charybdis · 2007. Május. 22. (K), 14.19
Sziasztok!

VPS-t, azaz virtuális privát szervert szeretnék, mert meguntam hogy az osztott tárhelyek állandóan leállnak, és úgy kell alkudozni hogy akkor most plusz egy adatbázis, meg még ez a program felmehet-e stb.

Csak az a gond, nem tudom milyen szempontokat kell figyelembe venni VPS választásakor. Aki ért hozzá, kérem írja le egy listában hogy ő mikre kérdezne rá egy szolgáltatónál! Nekem nem kell nagy teljesítmény, kb. annyi kell mintha egy engedékenyebb osztott tárhelyen lennék. Egy osztott tárhelyen mennyi memóriát és erőforrást kapok kb.? Mert össze kéne tudnom hasonlítani a VPS által adott erőforrásokat ezekkel.

A másik kérdésem, hogyha magyar látogatókat szolgálok ki, akkor megfelelő-e a külföldi VPS szolgáltató, elegendő-e a sávszélesség? Vagy mindenképpen itthonit érdemesebb?

És végül ha tudnátok ajánlani szolgáltatót, akivel tapasztalatotok is van az jó lenne!



Felhívjuk a tisztelt olvasóközönség figyelmét, hogy ehhez a témához 2011. november 23-a után csak azok a tagok szólhatnak hozzá, akiknek legalább egy éves a regisztrációjuk és az elmúlt egy évben legalább 20 alkalommal hozzászóltak más témákhoz. - Janoszen
 
1

VPS

janoszen · 2007. Május. 23. (Sze), 09.22
Nem tudom, itthon nem nagyon láttam ilyet. A külföldi hosting meg problémás mert egy hajszállal de lassabb leszel, mint az itthoniak. Attól függően hogy mennyi pénzt akarsz beletenni itthon választhatsz az olyan szolgáltatások közül, amelyek SSH-t kínálnak föl és PHP-t CGI-ből szolgálnak ki egyedi PHP telepítéssel pl, vagy adott esetben gondolkozhatsz saját szerverben is.

Inkább azt mondd el, mit szeretnél, van itt egy pár hostinggal foglalkozó ember is, hátha tudnak ajánlatot adni.
2

memória

Edit · 2007. Május. 23. (Sze), 11.49
Magyar VPS szolgáltató, nem ismerem őket. Én évek óta a Fluidhosting-nál vagyok, nagyon jók a tapasztalataim.

Google szempontjából mindenképpen magyar IP címen érdemes hosztolni - bár ez attól is függ, hogy milyen jellegű honlapokról van szó (nagyon speciális keresőszavakra a nem-magyar címen található oldalakat is jó helyen fogja kidobni).

Elvileg a következőket érdemes nézni: lehet-e korlátlan számú domain nevet felvenni, mennyi a rád jutó minimális memória, milyen hardveren futnak, hogyan kapcsolódnak a netre, operációs rendszer típusa neked szimpatikus-e.

A gyakorlatban a legfontosabb kérdés a VPS-ek száma/szerver memória arány, de ezt nem nagyon tudod ellenőrizni. A megadott értékek minimumként értendők, tehát ha azt írja, hogy az alapcsomagban 128MB memóriát kapsz egy 6GB-os gépen, akkor az azt jelenti, hogy a többiekkel osztozkodsz, de legalább 128. Ha a lakótársaknál éppen szieszta van, akkor tiéd mind a 6GB. Olyan nemigen fordulhat elő, hogy VPS-nél rosszabbul jársz, mint megosztott tárhely esetén.

Nagyon fontos még a tech support, mivel itt lényegében saját szervert üzemeltetsz, a hardvergondok kivételével minden problémát neked kell megoldani. Általában 15-30 perc support havonta benne van az árban. Az utóbbi hónapokban nem jártam a Fluidhosting nyakára, és szolgáltatók képesek 1-2 hónap alatt teljesen leromlani, de korábban első osztályú volt a tech support.
3

Linkek

Charybdis · 2007. Május. 23. (Sze), 13.08
Köszi a tájékoztatást. Belinkelem, miket találtam itthon, mert azt már nagyjából tudom hogy itthonit kell választani.

http://www.nlgsys.net
Syrius Software
Webmédia
http://atw.co.hu/vs/
www.rgstudio.hu
Szerverdoktor
www.ensim.hu
www.prolin.hu
www.virtualisgep.hu

Tehát azért van választék :)
Az elsőn gondolkodom. Azt nem lehet tudni, hány vps jut egy fizikai szerverre, nem mondják meg. Nekem az a gondom, hogy mi van akkor, ha befizetek 1 évre előre (mert úgy olcsóbb), aztán lesz közben egy 5 napos leállás. Nem nagyon vigasztal, ha azt az 5 napot visszafizetik nekem, olyan szolgáltató meg nem nagyon van, aki ilyenkor visszaadná a még hátralévő pénzt.

Igazából nincsen nagy erőforrásigényű honlapom, csak rossz tapasztalatim vannak az osztott hoszttal, és a korlátozások sem jók nekem.

Azoktól kérdezem, akik ismerik az osztott tárhely paramétereit: a http://www.nlgsys.net/index.php?page=vps&html=virtualis_szerver oldalon (első link) van a VPS basic csomag, 128 mega memória. Egy ilyen csomagot, ha osztott tárhely lenne, hány ember között lehetne felosztani?

Mert nem tudom, hogy mennyivel lesz gyorsabb ez a vps, mintha osztott tárhelyen lennék, tehát ha leheten tudni hogy egy VPS-t hányfelé osztana fel egy szolgáltató, akkor lenne viszonyítási alap.

Van valakinek tapasztalata a listában szereplők vmelyikével?
4

Érdekes

Charybdis · 2007. Május. 23. (Sze), 13.34
Érdekes, a http://www.syrius-software.hu/index.php/virtual_server.php hogyan tud kihozni 256 Mbyte memóriát évi 53 000+áfáért, amikor a http://www.nlgsys.net/index.php?page=vps&html=virtualis_szerver helyen a 128 Mbyte évi 65 000 + áfa?

A technikai paramétereknél miket kell kérdezni? A memória az egyértelmű, de mi az a swap, processzoregység, Memória hardlimit ?
5

Biztos, hogy nem jó a külföldi?

Charybdis · 2007. Május. 23. (Sze), 17.36
Biztosak vagytok benne, hogy nem lenne-e jobb a külföldi szolgáltató? Csak azt kell megnézni, mennyi a sávszélessége Magyarország felé.

Azt tudom, hogy domain regisztráció és a host olcsóbb és jobb külföldön, akkor a VPS-sel mért lenne más a helyzet? (Az a baj hogy egy külföldi vps-t sem ismerek.)
6

2 másodperc

Edit · 2007. Május. 23. (Sze), 18.58
Nálam van egy kb. 2 másodperces késleltetés oldal betöltődés kezdetekor. Ennyi idő kell ahhoz, hogy kiérjen Amerikába a kérés és onnan visszaérjen a válasz (első csomagja). Felhasználói élmény szempontjából ez elhanyagolható - főleg ha VPS-en van a honlap, ahol gyorsabban generálódnak a dinamikus oldalak, mint egy túlterhelt hazai megosztott tárhelyen.

Google viszont nézi az IP cím földrajzi elhelyezkedését is. Nem mindegy, hogy "ingatlan" vagy "gyökérzónás szennyvíztisztítás" kifejezésekre kell optimalizálnod. Minél népszerűbb témájú a honlapod, annál nagyobb a verseny a jó helyezésért, és annál inkább számítanak apróságok, pl. hogy fizikailag hol vagy.
7

Mennyivel gyorsabb?

Charybdis · 2007. Május. 23. (Sze), 19.56
Akit eddig kérdeztem, főleg azt hangsúlyozta ki a VPS előnyeként, hogy bármit feltehetsz rá, nem szólnak érte.

De azért az is nagy előnye, hogy gyorsabb mint a megosztott tárhely, nem? Pl. egy 128 mega RAM-mal rendelkező VPS mennyivel lehet gyorsabb, mintha osztott tárhelyen lennék? Mondjuk egy Drupal alapú oldalnál.
8

Attól függ

janoszen · 2007. Május. 23. (Sze), 23.27
Attól függ, ha egy olyan szolgáltatónál vagy, ahol egy PC-n 200-500 oldal van, akkor valszeg bármilyen konfiggal gyorsabb vagy. Ha egy normális helyen vagy, ahol megfelelő erőforrást kapsz, akkor egy Drupal kedvéért nem érdemes. Ha viszont már van egy rakat domained, amiért tételenként kell fizetni... akkor lehet gondolkodni...

Egyébként ahogy elnézem az árakat, ha hajlandó vagy a témával foglalkozni, akkor egy saját szerver is benne lehet azon aztán meg tényleg azt csinálsz, amit akarsz.
9

sávszél

Edit · 2007. Május. 23. (Sze), 23.47
Egyébként ahogy elnézem az árakat, ha hajlandó vagy a témával foglalkozni, akkor egy saját szerver is benne lehet


Ne felejtsük ki a számításból az internetcsatlakozás árát...
10

Saját szerver...

janoszen · 2007. Május. 24. (Cs), 07.41
Ha szerverfarmba teszed a gépet, akkor az azt jelenti, hogy ott a sávszél is van. Otthon hostolni meg... hajrá, én nem csinálnám.

Egy szerverfarm esetén 10+ nettó-tól partiképes vagy, de inkább 15-20 havonta... attól függ, mit csinálsz de szerintem tűrhető. Nekem most fog kelleni hasonló elgondolásból, nekem is kicsit elegem van a hostingosokból... semmi harag, egyszerűen csak nagyok az igényeim.
11

Az drága

Charybdis · 2007. Május. 24. (Cs), 09.11
Saját szerver nagyon drága, VPS már van havi 5000-től és kevesebb vele a baj.

De egyébként egy 128 Mbyte ramos VPS mennyivel gyorsabb mint egy osztott tárhely? Osztott tárhelyen lekorlátozhatnak, ha túl sok a látogató.
12

Mit csinálsz?

janoszen · 2007. Május. 24. (Cs), 15.44
Mit akarsz csinálni, az a kérdés. Ha csomó ügyfeled lesz és ide-oda akarod tologatni a domaineket, akkor nagyon gyorsan kinövöd a VPS-t is. Elég 1-2 nagyobb forgalmú site és feltöltés, máris a limit határát súrolod. Saját gépet meg olcsóbban lehet bővíteni, mint a VPS-t. Valamiből a VPS szolgáltatók is élnek...

Szerintem igényektől függ, hogy mit érdemes csinálni.
26

Domain VPS-nél

Szilard00 · 2011. Ápr. 3. (V), 15.19

Üdv


Hogy lehet domaint létrehozni,ha korlátlan számú domain név lehet?

lehet-e korlátlan számú domain nevet felvenni,
27

Regisztrátor

Poetro · 2011. Ápr. 3. (V), 15.22
A VPS-re telepített operációs rendszertől függően kitöltöd az adatokat, majd felkeresed a regisztrátort, és regisztrálsz egy domaint.
28

Pénz

Szilard00 · 2011. Ápr. 3. (V), 15.32
Az ingyenes?
Amúgy,milyen adatokat töltsek ki?Esetleg msn-re felvennél?
13

syrius

ene · 2007. Május. 24. (Cs), 17.34
ha magyar vps, akkor én a syrius software-t nyugodt szívvel ajánlom.én teljesen elégedett vagyok velük. a vassal nincs probléma, eddig szívesen segítettek bármiben.
14

Kaptam hozzáférést

Charybdis · 2007. Május. 24. (Cs), 18.52
Kaptam hozzáférést egy VPS-hez, egy Linux parancssor fogadott, na erre nem voltam felkészülve :))

Vagyis 0 ismeretem van arról, hogyan kell parancssorban felépíteni egy webszervert.

Akinek VPS-e van, az mind Linux guru rendszergazda? Tehát VPS csak annak való, aki ért a Linuxhoz és már állított be mysql-t, apache-ot, php-t? Azért ez nagyon leszűkíti a VPS után érdeklődök körét...

Akinek elöször volt VPS-e, az neki állt megtanulni a Linuxot? Csak az a gond, ha csinálsz egy-két biztonsági rést, arról senki sem fog figyelmeztetni, márpedig ha legelőször csinálok ilyet akkor erre elég nagy esély van :(
16

nem feltétlenül

MTam · 2007. Május. 24. (Cs), 19.16
Nem feltétlenül kell érteni hozzá, én sem igazán értek hozzá de a PLESK segítségével nincs gondom, az egy komplett "webhoszting" kezelő rendszer. Hogy hol van ez? lásd az előző hozzászólásom.....
17

Na igen...

janoszen · 2007. Május. 24. (Cs), 19.18
Hát figyu, ha már ilyen szinten mennek a dolgok, hogy VPS kell, akkor általában ez nem szokott probléma lenni. Nyilván, ha valaki rootként karban akarja tartani a szerverét (azaz by definition VPS) akkor nyilván tudja is, hogy kell.

Ha Neked nem ez kell, akkor nyilván nem VPS-re van szükséged. Lehet, hogy inkább valakivel meg kéne állapodnod, aki saját szervert csinál és nem publikus hosting szolgáltató. Én is most indítok sajátot (ha végre lesz 2-3 napom felkonfigurálni a vasat) de nem merem ajánlani magam, mert én is most csinálok először ilyet.
15

Szerver Mo.

MTam · 2007. Május. 24. (Cs), 19.10
Szerintem mindenképpen magyar VPS.

Én az NLG-Systemnél vagyok már lassan egy éve azaz itt: http://www.nlgsys.net

Eleinte én is egy Magyarországhoz képest olcsó külföldi szolgáltatókat néztem aminek meg is lett az eredménye, egy 256MB memóriás szerver olyan lassú volt, hogy egy mc beírása után komoly másodpercekbe telett míg bejött a jól megszokott kék fájlkezelő... ekkor untam meg és mondtam fel és hála googlenak (talán az ember legjobb barátja?)leltem rájuk, és próbáltam egy 128MB-os Debian szervert, ami a meglepetésemre korrekten futott, és gyors volt. Után fizettem elő egy smart csomagra és egy plesket is kértem (cpanelhez hasonló domain kezelő rendszer) így röhögve vezénylem a közel 20 magán/hobbi weboldalaimat és nem szól senki hogy az xyz php függvény nekem miért kell és miért akarok netrádiót futatni stb stb..

Srácok segítőkészek, és azt is diplomatikusan elárulták miért lehet!!!! olcsó külföld (nem általánosítottak), a válasz egyszerű volt "kis gép" és rengeteg szerver = lassulás.

Bátran ajánlom őket, remélem tudtam segíteni.
18

Köszi

Charybdis · 2007. Május. 24. (Cs), 19.19
Köszi a tapasztalatokat! Azt is érdekes lenne megtudni, hogy miért van a magyar szolgáltatók elvileg ugyanolyan configja között évi több tízezer forint különbség. Pl. a Syrius Software a legolcsóbb a 256 Mbyte Rammal.

És ha ezt a Plesket haszálod, akkor nem is kell már parancssorban nyomulni? Nekem most elvette a kedvem ez a parancssoros dolog, semmi tapasztalatom nincsen benne, nem is vállalkoznék rá hogy megtanuljam, akkor nekem is Plesk kéne?
19

Plesk demo

janoszen · 2007. Május. 24. (Cs), 19.47
Nézd meg, valahol láttam egy Plesk demót. Ha csak domaineket akarsz adminolni, akkor a Plesk-kel boldogan elvagy, bár ezt érdemes az üfsz-on megkérdezni.
20

plesk

MTam · 2007. Május. 24. (Cs), 19.52
Szia,

Ha csak domainal akarsz foglalkozni akkor nem kell konzolozni hanem a plesknek van kezelő felülete grafikus azaz webes http://www.nlgsys.net/vps ott az online demo is.

Külföld lehet olcsóbb csak éppen úgy jártam vele ahogy feljebb írtam....
21

Magyar virtuális szerver szolgáltató

turpolone · 2008. Júl. 2. (Sze), 17.50
Ha VPS, akkor az Ecosol Virtuális Szerver-t ajánlanám. XEN hypervisoron fut a virtualizáció ami sebességben az összes másik technológiát veri. A csomagok jók, és egyedi összeállítást is lehet kérni. Valamit itt foglalkoznak az ügyféllel!
Próbáljátok ki ti is!
22

És Te ki lennél?

janoszen · 2008. Júl. 2. (Sze), 19.26
És Te nem véletlenül ennek a kiváló cégnek vagy a valakije?
23

kiváló cég

turpolone · 2008. Júl. 7. (H), 14.50
Köszönöm kérdésed. Igen.
24

Szivesen

janoszen · 2008. Júl. 7. (H), 21.00
Szivesen, csak mindig úgy furcsállom, amikor teljesen egyértelműen reklám hozzászólások T/3-ban íródnak. Írjátok le teljesen korrektül, hogy igen, ez a cég vagyunk és ezt kínáljuk, osztán csókolom. Úgyis tudja mindenki, hogy reklám. :]
25

Külföldön

hamlet79 · 2009. Már. 12. (Cs), 08.33
azért a szolgáltatás egy kicsit más kategória mint itthon. 8-10e Ft-ért fully managed megoldások kaphatóak, amiben szó szerint minden benne van, akár külső alkalmazás telepítés is. Hozzá nem értőknek elég nagy előny.

USA-ban kezdtem a http://www.ubiquityhosting.com majd http://www.hostforweb.com mindkettő kiváló volt, csak kicsit távoli (160-180ms Budapesttől) - oldal betöltési időben még igy is sokkal többet számít, hogy pl. hány js, css vagy képfájlt húzol be - érdemes ezen optimalizálni. Most átmentem Angliába ahogy minimális árkülönbséggel ugyanazt a szolgáltatást kapom és csak 40-50ms.

Most próbálkozom a http://www.webhosting.uk.com -al, eddig szimpatikus.

Google és IP probléma: google saját bevallása szerint első a domain és IP-t csak akkor néznek ha a TLD nem határozza meg az országot (.com, .info, .org stb)
29

Magyar szolgáltató

Baba · 2011. Ápr. 10. (V), 21.33
Sziasztok!

Nekem a ProfiVPS.hu-nál van. A low end boxuk nagyon olcsó, a sávszélesség tuti. Ja! És itthon vannak a bixben, úgyhogy a ping alacsony.
Cím: http://www.profivps.hu

Baba
30

nyilván semmi közöd hozzájuk..

solkprog · 2011. Ápr. 10. (V), 22.44
aha... jó..
nyilván semmi közöd hozzájuk...
32

huhu, nehany tipp: felejtsuk

Tyrael · 2011. Ápr. 24. (V), 01.13
huhu, nehany tipp: felejtsuk mar el hogy valaki benne van a bix-ben, hacsak nem arrol beszelunk, hogy hivatalos bix member az illeto.
attol mert egy olyan hostingnal van az 1 darab gepetek ("A VPS szerverünk a BIX-ben (Budapest Internet Exchange) van elhelyezve") akinek van peeringje a bix fele, meg nem vagytok benne.
az hogy a sajat weboldalatok a http://mikroweb.hu -nal van elhelyezve szinten nem feltetlenul jo pont.

a comodo sealjet nem rakhatjatok "csak ugy" ki az oldalra:
http://www.trustlogo.com/ssl-certificate-support/index4.html

aranyos amugy ahogy a frissen regelt accokkal reklamozod magad pcforum, linuxforum, prog.hu, etc. oldalakon, es mindezt ugy hogy a sajat vasarlodnak adod ki magad. :)
http://bit.ly/fR28qh

ps: nincs egy evone nicku ismerosod egeszen veletlenul?

Tyrael
33

én is ezzel kacérkodok

bégé · 2013. Dec. 13. (P), 11.43
A http://www.profivps.hu mögött a Deninet áll, azok meg elég jók. Ha erről van valakinek tapasztalata, ossza meg velem. Köszi

31

Akkor hogyan is válasszunk?

Kepesv · 2011. Ápr. 24. (V), 00.46
Elég részletes szolgáltatófüggetlen cikk a témában:
Milyen szempontok alapján érdemes VPS-t választani
34

Ez blogmark

Pepita · 2013. Dec. 13. (P), 13.34
Szerintem ezt blogmarknak kellett volna beküldened, egyébként egy szolgáltatót ajánl, tehát nem egészen független...

De elég jó cikknek tűnik, átfutottam kicsit.

Szerk.: hoppá, hogy lehet, hogy egy 2,5 éves kommentet én frissnek láttam az előbb? Valamit nagyon benéztem... :)
35

Talán a tulajdonosa

pp · 2013. Dec. 13. (P), 14.46
Talán a tulajdonosa szerkesztette a bejegyzését. Egy kis reklám mindig jól jön. (dhu-ról már repülne egy ilyenért)

pp
36

Hát itt bizony

Pepita · 2013. Dec. 13. (P), 15.21
volt nem is rég 1-2 ember, aki kizárólag a saját honlapját blogmarkolta, és kommentálta... És ez megengedett volt, mert kevés volt a blogmark... Más tartalmaik nem voltak...
A drupal.hu-s "játékszabályok" nekem is jobban bejönnek, jobban van illem, csak sajnos én nem használok Drupal-t (de mindig hozzáteszem: egyelőre, mert viszont sokat tanultam belőle, és a drupal.hu-n is.).

Egyébként - szerintem - ha hasznos egy írás, akkor nem baj, ha a szerzője blogmarkolja.
37

blogmark

fredibeni111 · 2014. Nov. 3. (H), 12.52
Ez attól függ..

Szerintem mindenki számít egy kis blogmarkkal ezeken a fórumokon, de ez egyáltalán nem baj, hiszen nagyobb látókörrel tudunk minél helyesebben választani saját igényünkhöz képest.

A vonatkozó irányelvek szellemében a link törölve. – Poetro


Ui.: igen, felmerül a kérdés, vajon ez is blogmark? Sztem tökmindegy. :)
38

Szpem

bamegakapa · 2014. Nov. 3. (H), 12.57
Kíváncsi vagyok mennyi ideig marad kinn :).