ugrás a tartalomhoz

CSS 3 és XHTML 2 mikor?

Charybdis · 2007. Ápr. 25. (Sze), 12.31
Sziasztok!

Nem találtam ezzel kapcsolatban infót. Lehet-e tudni, hogy kb. mikor lesz ajánlás a CSS 3-ból és az XHTML 2.0-ból? 2-3-4 év múlva? Vagy inkább fokozatosan fognak bejönni, mert már most is támogatnak a böngészők CSS 3 funkciókat?

És szerintetek mikor jön el az az idő, hogy csak ezekkel a szabványokkal lehet elkészíteni egy honlapot, vagy hogy egy kezdőnek már nem kell megtanulnia a régi verziókat? Mert az egy dolog hogy lesz ajánlás, de vajon mit lép erre az Internet Explorer?
 
1

Használhatóság

Nagy Gusztáv · 2007. Ápr. 25. (Sze), 13.25
Használhatóság szempontjából Jakob Nielsen és CSS Zen Garden szerint is csak lassan szabad követni a szabványokat.
Pl. Nálam még most is 20% az IE-n belül a 7-es verzió aránya. Szóval hiába van 7, nem frissít azonnal a látogató, minimum 1-2 évig a régi böngészőn is futnia kell(ene).
Persze itt nem lebeszélni akarlak az újabb dolgok használatáról, csak érdemes figyelembe venni, hogy a régieken is kinézzen valahogy.
2

Ezt tudom, de

Charybdis · 2007. Ápr. 25. (Sze), 16.11
Ezt tudom, de pont arra vonatkozott a kérdés, hogy van-e valami infó arról, mikor lesz ajánlás a CSS 3 és XHTML 2, és hogy vajon mikor érdemes majd ezekre épülő weboldalt készíteni?
3

Pont ezért írtam

Nagy Gusztáv · 2007. Ápr. 25. (Sze), 22.20
Ugyanis ha megjelenik az ajánlás, akkor sem fogják 1-2 éven belül a böngészők tudni, és újabb 1-2 év kell, hogy tényleg lehessen rá építeni. Szóval szerintem van még időnk :(
4

jelen esetben szerencsére más a helyzet

Táskai Zsolt · 2007. Ápr. 26. (Cs), 07.43
ugyanis az XHTML bővíthető nyelv. az újításokat már most is használhatod a markup teljesebbé tételére, az elterjedtebb felolvasóprogramok újabb verziói állítólag már támogatják a navigációs és tájékozódó elemeket. a CSS viszont tényleg ráér még...
5

Bővíthető

Max Logan · 2007. Ápr. 26. (Cs), 08.19
Pontosan mit is jelent az hogy bővíthető és hogyan bővíthető?
6

nem találok cikket

Táskai Zsolt · 2007. Ápr. 26. (Cs), 09.48
hát már a nevében is benne van ugye a bővíthetőség. XSD vagy DTD behivatkozásával definiálhatsz saját elemeket, amiket CSS-ben formázhatsz is természetesen. épp ez a formátum lényege. jelen esetben az XHTML 2 elemeivel bővítenél. ez azért előnyös, mert a régi böngészők olvassák mint custom elemet, az újak meg konkréten értik is az értelmét.

az utóbbi hetekben futottam át (innen indulva?) egy cikket, amiben kódrészletekkel illusztrálják az XHTML 2 XSD-jének hivatkozását és használatát XHTML 1 doksikban. sajnos képtelen vagyok megtalálni, és nem raktam fincsibe. ha valaki olvasta, kérem, tegye ide a linket! köszi.