ugrás a tartalomhoz

Görgethető táblázat rögzített fejléccel, és 0. oszloppal

tiku I tikaszvince · 2007. Feb. 23. (P), 10.57
Sziasztok!

Van egy táblázatom, ami nem fér el a neki megálmodott helyen. Ezért körbe vettem egy div-vel, amire beállítottam az overflow: scroll; tulajdonságot. Ekkor probléma volt hogy a fejléc is scrollozódik a tartalommal, ezért a divet kivettem, a tartalmi részt tbody tag-ek közé fogtam, és beállítottam rá a overflow: scroll; tulajdonságot. Ez a megoldás mindaddig jól működött, amíg csak a táblázat magassága volt nagyobb a rendelkezésre álló helynél. Azóta bővült a táblázat, több oszlopot és több sort kell megjeleníteni.

Minden oszlopnak és minden sornak van fejléce, aminek a scrollozás mértékétől függetlenül látszódnia kellene (pl. mint a táblázat kezelőkben a sor/oszlop azonosítók).

Megkérdeztem google barátunkat, de a találati listában érékelhető megoldás csak egy JS-es megoldás volt. Mivel az oldal, ahol szükségem lenne erre, már így is kissé túl van terhelve JavaScripttel, ezt a megoldást hanyagolnám...

Már egy ideje izgat a kérdés (soha nem volt rá időm foglalkozni vele, de most viszont kellene a megoldás), hogy ezt a feladatot JS nélkül, tisztán HTML+CSS kombóval meg lehet-e oldani? Gondoltam col és colgroup elemek használatára, de a CSS résszel kissé bajban vagyok...

tikuVoltam
 
1

moz alatt igen

TeeCee · 2007. Feb. 24. (Szo), 12.35
Hali!

Mostanában barkácsoltam valakinek egy scriptet, abban volt ilyesmi táblázat. Mozilla alatt gond nélkül működik az overflow: auto a TBODY-ra, és akkor a fejléc ottmarad! IE alatt nem sikerült ilyet kierőszakolnom, így IE alatt (CSS-beli IE-feltételes megadással) A TABLE-nem adok overflow: auto-t.

A felépítés, mint a Tied: ... .statusWindow DIV TABLE TBODY

/* A nem lényeges dolgokat kiszedtem... */
.statusWindow DIV { ... }
.statusWindow TABLE { ... }
.statusWindow TABLE TBODY { height: 170px; overflow: auto;}

<!--[if IE]>
.statusWindow DIV { overflow: auto; }
.statusWindow TABLE TBODY { overflow: no; }
<![endif]-->

2

Eddig nekem is megvan...

tiku I tikaszvince · 2007. Feb. 25. (V), 10.38
de mi van akkor, ha nem csak a táblázatom hossza nagyobb, hanem a szélessége is a rendelkezésre álló helynél, és az első oszlopnak mindig látszania kellene?
Konkrétan, egy időbeosztást mutató táblázatról van szó, aminek az oszlopai emberek, a sorok pedig az időpontok. Egy cellában pedig az jelenik meg, hogy adott emberhez, adott időpontban bejelentkezett-e már valaki.
Kissé kényelmetlen, hogy a táblázat vége felé szereplő időpontokról kideríteni, hogy kihez és mikor tartozik...