ugrás a tartalomhoz

BIOS induláskor is a kapcsolt monitoron éljen, ne csak Windows alatt

Atomi · 2022. Már. 8. (K), 19.17
Üdv!


Nem találok rá megoldást, hogy a laptopra kötött monitor ne csak Windows (7) alatt legyen élő, hanem BIOS induláskor is.

Tehát beállítottam Windowsban, hogy ne a laptop monitora, hanem a nagy monitorom legyen aktív, mert amikor otthon vagyok, nyilván kényelmesebb azon dolgozni.

De amikor a BIOS indul és még nem jelenik meg a Windows grafikus felülete, akkor a laptop monitoron van a kép. Ha valamit állítok a Windows-on kívül, akkor ez így elég nem jó, mert a félretett (kicsi a hely) laptopot mindig elő kell venni, vezetékekkel kínlódni.

Van megoldás? Mármint elérhető megoldás.
 
1

Dell gépeken általában az

mind1 valami név · 2022. Már. 9. (Sze), 01.49
Dell gépeken általában az Fn+F8 volt használható, de érdemes végigpróbálni az összes Fn+F[1-12] kombinációt, ha az F8 nem jó.
Valami nagyon régi gépen azt hiszem, Fn-ESC kapcsolta a monitort.

Ja... ez mind VGA/DVI csatoló esetében, ha HDMI, akkor azt hiszem, esélytelen. De tévedés joga fenntartva, nem néztem utána, a mostani gépem ilyen.
2

Olyat akarnék, ami tartósan,

Atomi · 2022. Már. 9. (Sze), 14.06
Olyat akarnék, ami tartósan, mert pont azt akarom elkerülni, hogy minden újraindításkor ott lessem a laptop billentyűket.

Amúgy igen, HDMI.

És mi van, ha rádugom a VGA csatlakozást is, azaz egyszerre két kábellel csatlakozik a monitor? Akkor lesz egy elsődleges kapcsolat, vagy a dupla adatok miatt elromlik a monitor, vagy hogy van ez vajon?
5

Ezt nem tudom megmondani. Én

mind1 valami név · 2022. Már. 9. (Sze), 20.17
Ezt nem tudom megmondani.
Én leginkább elektronikai problémáktól tartanék ebben az esetben.
De hogy mi történik a szoftveres részén, arról ötletem sincs.
Ha nem tartanám a magyar netes fórumok legaljának, mondanám, hogy prohardver, ott biztosan van aki ért is hozzá.

Régen az EFI egy parancssoros környezetet adott pl hp szervereken, azokon akár soros portra is küldhetted a képet.
A modern EFI esetében, pláne notebookokon én nem látom a lényegi különbséget a BIOS és az (U)EFI közt. Azt tudom, hogy valamelyik live linux (arch??) biztosít efi shellt, abban talán olyat is be lehet állítani amit a TUI/GUI felületen nem.
6

Egyre kevésbé értelek. 1.

mind1 valami név · 2022. Már. 9. (Sze), 20.48
Egyre kevésbé értelek.
1. Hogy kapcsolod be a gépet ha le van csukva a fedele?
2. Külső billentyűzet van rajta? Vagy mivel matatsz rajta?
3. Nem teljesen tiszta, hogy mi a bánatot lehet rendszeresen matatni rajta, ha csak egy op.rendszered van. BIOS nem igazán arra való, hogy rendszeresen piszkáld (lehet, régimódi vagyok)
4. Végül, de nem utolsósorban: dell latitude e5570+ubuntu+hdmi port -> konverter -> DVI, usb keyboard konfiguráció. Összedugom, egy pillanatra felnyitom a fedelet, mert csak ott lehet bekapcsolni, majd lecsukom és ott a kép a külső monitoron. HDMI-s monitorom nincs, így azt nem tudtam kipróbálni.

Szóval te jössz: MI VAN??? ;)
7

Külső billentyűzetet és

Atomi · 2022. Már. 12. (Szo), 01.02
Külső billentyűzetet és egeret használok.

Nem csukom le teljesen a laptopot, hogy jobban hűljön, de félre van téve, mert kevés a hely az asztalomon, tehát semmit nem akarok azon nyomkodni.

Épp rendszer telepítések vannak. Windows és Linux. Sokszor újraindul a Windows telepítéskor, frissítéskor és ezért lenne jó, ha a monitoromon menne a téma.

Egyszerűen úgy használnám, mint egy asztali gépet, azaz sem a monitorát, sem a billentyűzetét, sem az tapipadját nem akarom használni és mivel rendszert is kell váltanom, jó, ha látom is az indítómenüt.

Nem tudom mi a csoda ezen. Ha már van nagy monitorom és otthon vagyok, miért kínlódjak a szar laptop monitorral, billenytűzettel, tapipaddal.
10

Az a "csoda", hogy egyrészt

mind1 valami név · 2022. Már. 12. (Szo), 01.17
Az a "csoda", hogy egyrészt te bios-t emlegetsz következetesen, holott ha jól értem, nálad inkább a grub játszana, az op.rendszerek közti váltáskor, esetleg tényleg a bios/efi ha sikerült rávenned, hogy ő legyen aki op.rendszert választ a bootoláskor.
Másrészt van itthon két notebook hdmi kimenettel.
Ha le van csukva a tetejük, akkor a bios is a külső monitort használja, hdmi-n.
Nálad vagy valami spéci bios van vagy a félig nyitott fedél akadályozza, hogy bootkor a külső monitort használja.
Ha csukott fedéllel zúg a ventilátor, akkor esetleg hardveres kéne, aki kipucolja és újrapasztázza a procihűtőt.
Szerintem.
12

Nem, szándékosan említem a

Atomi · 2022. Már. 12. (Szo), 21.09
Nem, szándékosan említem a BIOS-t, mert azt akarom, hogy mindig a külső monitor legyen élő. Az OP rendszer kiválasztást csak példaként említettem.

Lecsukott fedővel sem kapcsol át nálam.

Lenovo G580
14

Jó, grub csak azért jutott

mind1 valami név · 2022. Már. 12. (Szo), 21.45
Jó, grub csak azért jutott eszembe, mert azzal lehet bios-tól függetlenül is "varázsolni", bár én még nem próbáltam.
3

BIOS-ban

Arnold Layne · 2022. Már. 9. (Sze), 18.03
Én szétnéznék a BIOS-ban is, hátha ott van erre a megoldás. Úgy értem ha a Windows-ban állítasz be valamit, az onnantól él, hogy elindul a Windows. Neked pedig hamarabb kéne, tehát adná magát a felvetés, hogy nézz szét a BIOS beállításai között is. Már ha eddig még nem tetted volna.
9

Én ilyen rövid BIOS-t még nem

Atomi · 2022. Már. 12. (Szo), 01.12
Én ilyen rövid BIOS-t még nem láttam. A saját, asztali gépemen sok oldal van és rengeteg beállítási lehetőség. Itt pár oldal és alig valami.

Szóval könnyű volt megtalálni a semmit. Nincs ilyen.

Hogy próbáltam-e telepíteni a Lenovo honlapján a géphez kapcsolódó BIOS frissítést? Igen, de hibát jelez és nem csinálja meg.
11

Ebből, az eltünedező DVD-ből,

mind1 valami név · 2022. Már. 12. (Szo), 09.59
Ebből, az eltünedező DVD-ből, ami hol tud írni, hol nem, nekem van egy olyanom, hogy hardveres gondja (is) lehet a gépnek.
(A van és a lehet közti különbség ugye tiszta? :) )
Lenovot T61-t láttam utoljara, még itt van valamelyik szekrény mélyén, de az még IBM maradvány volt.
Annak nem voltak gondjai a bios frissítéssel, viszont csak wimdows alól ment. A mostani gépem pendrive-ról, op.rendszer nélkül is boldogul vele. Ha Windows 7 alatt nem megy az update... Lehet, hogy az ellenkezője lenne a csoda :(

Olyan opció, hogy FreeDOS, esetleg linux alól update-elni?
13

FreeDOS-t próbáltam, azzal

Atomi · 2022. Már. 12. (Szo), 21.13
FreeDOS-t próbáltam, azzal akartam megoldani, hogy a merevlemezre másolt Windows 7 telepítőt elindítsam, de sajnos az ugye nem látja az NTFS partíciókat.

Igen, lehetne 8 GB-os pendrive-ról telepíteni, de nekem vagy kisebb van, vagy van nagyobb, de az hardverkulcsos, és sajnos a rendszer nem ismeri fel, mivel az indítóprogramja csak Windows alatt működik, amikor bekéri a jelszót.
15

Hát így összességében én

mind1 valami név · 2022. Már. 12. (Szo), 21.48
Hát így összességében én passzolom.
A T61 idején meg volt kontaktom a Lenovo/IBM szervizhez, de a srác már rég eljött onnan és normális support/szerviz oldalt nem tart fenn a mostani cég.
Akartam javasolni, hogy a budapesti szervizben érdeklődj, de úgy tűnik, megszűntek akiket ismertem.
16

kösz azért. Amúgy írtam a

Atomi · 2022. Már. 13. (V), 00.23
kösz azért.

Amúgy írtam a Lenovo-nak, h basszus, ha már laptop, tehát adottak az alkatrészek, akkor ne nekem kelljen már nyomozni az eszközillesztőkért, hanem le lehessen tölteni egyben. De csak egy telefonos elérhetőséget adtak, angol nyelven, szóval nem tudom melyik cégtől vennék laptopot, de előtte biztos megnézem, hogy érdemben adnak-e segítséget, mégpedig magyarul.

Nem tudom kérdeztem-e: le tudtam törölni a gyári telepítő partícióját, amikor particionáltam, vagy azt le tudták védeni attól?
17

Túl rég volt, nem

mind1 valami név · 2022. Már. 13. (V), 07.26
Túl rég volt, nem emlékszem.
Valami rémlik, hogy védett partíción volt a telepítő, nem lehetett Windows alól csak úgy eltüntetni, de pl egy linuxos "dd if=/dev/zero of=/dev/hda" mintha azt is kinyírta volna...
Én pont akkor vettem lenovot, mikor a kínaiak felvásárolták. Még épp kitartott a magyar support a garancia végéig. Később meg annyi rosszat hallottam róluk, hogy már nem foglalkoztam a márkával.

Azt kellene megnézni, van-e hivatalos szervizük itthon és ha van, tőlük, a lenovot megkerülve segítséget kérni, hátha...
18

Engem minden ilyen étdekel,

Atomi · 2022. Már. 13. (V), 18.11
Engem minden ilyen étdekel, de olyan nehéz alapos tudást szerezni a neten. Mintha a google nem adna releváns találatokat mostanában.

Szóval Windows parancssoros nulláról telepítésnél töröltem a partíciókat, ahol a normál partíciókon kívül volt kés kisebb, egy 100 MB-os, meg egy kisebb, sajnos nem jegyzetem fel, de előtte szólt, hogy ha azokat törlöm, akkor ez meg az, de gondoltam az csak a telepítéskor került oda korábban, mármint a régi telepítéskor.

Az egyik a MBR azt hiszem, a másik vajon mi lehetett. De mivel ilyen kicsi volt, nem sok minden férhetett rá, mondjuk driverek viszont igen.

Szóval jó lenne tudni.

Minden drivert letöltöttem a Lenovó honlapjáról, mindet telepítettem, volt aminél mondta h újabb van rajta (nyilván azt a Windows update megtalálta) és volt ami hibát jelzett és volt ami megoldott pár drivert, de nem szeretem próbálgatással az ilyen dolgokat, mert nem tudom tényleg jó-e, amit elfogad a rendszer.

Ami még maradt, az 1 db ismeretlen eszköz, amit így ugye nehéz megtalálni, de az összes Lenovo driver ami ott létezett a gép beazonosítása után, hiába telepítettem, megmaradt.

És persze a DVD, azt nem látja a rendszer, vagyis részben, ott a driver, a BIOS-ban is ott van megint, de nem működik.

Van aki azt mondja, lehet hogy a csatlakozó lejött. Megnéztem, bár nem hittem ebben, nos olyan kevés hely van a gépben, ott leesni se tud semmi.
19

Ha EFIs a géped, akkor az

mind1 valami név · 2022. Már. 13. (V), 18.50
Ha EFIs a géped, akkor az egyik kicsi partíció valószínűleg az EFI-é volt.
Google témában... Ha megnézed a friss topic-ok listáját, találsz egy általam nyitottat a témáról. ;)

Valójában a gyári hdd-n lévő telepítőnek kb annyi funkciója volt, hogy a kék(?) gomb megnyomásával lehetett indítani a telepítést. Későbbi driver telepítéshez úgy tudom,nem használta a rendszer.
4

-

mind1 valami név · 2022. Már. 9. (Sze), 20.16
-
8

Gyári beállítások partíciója

Atomi · 2022. Már. 12. (Szo), 01.10
Amúgy próbálok találni választ a gyártó honlapján, és a neten, de mintha senki sem csinált volna ilyet:

szóval mivel gondok voltak a rendszerrel - nem az én gépem - a Windows 7 telepítésekor partíciókat is csináltam, előtte mindent töröltem, minden partíciót.

Azt akartam megtudni, hogy vajon a gyártó által (Lenovo) rátett gyári beállításokat is töröltem ezzel? Volt két kisebb partíció, amit szintén töröltem. Csak mert amit infót találtam az volt, hogy az úgy van megcsinálva, hogy ne lehessen törölni, másik helyen viszont az, hogy akár lehet.

Na most akkor töröltem, vagy sem, mert ha nem, akkor azt is kipróbálnám, van egy dedikált gomb ehhez a bekapcsológomb mellett, bár eddig hiába nyomkodtam, semmi se történt, lehet azért.

Szóval tudnak-e olyat csinálni, hogy ne lehessen véletlenül, vagy direkt törölni a gyári beállítások partícióját, vagy ügyesen letöröltem. Szerintem nem tudnak olyat csinálni, mivel a particionálás az olyan parancs, amit ők sem tudnak megkerülni.

Ugyanis gondok vannak: minden Windows update ellenére sok illesztőprogram nincs meg, az eszközkezelő mutatja is.
De még a gyártó honlapján sincs meg rendesen, és minden.

A DVD pl. eltűnt. Aztán egyszer csak meglett, de írni nem tud. Vagy tud, de hibával abbahagyja. Aztán megint eltűnik. És van egy ismeretlen eszköz, ami sehogy se tűnik el.

Szóval érdekes dolgok vannak.