ugrás a tartalomhoz

Macintosh, iOS emulátor Windows 7-re

Atomi · 2019. Nov. 20. (Sze), 21.03
Üdv!


Milyen jó és megbízható emulátor van Macintosh, iOS kiváltására Windows 7-re?

Szeretném tesztelni a honlapomat Safari böngészőben, Macintosh, iOS gépeken, de nincs ilyen eszközöm. És gondolom nem minden webfejlesztőnek van minden fajta eszköze.

Enélkül lehetetlen megoldani. Firefox és Chrome böngészőben minden jól jelenik meg, de egy ismerősöm megnézte a munkahelyi Macintosh gépén és szétesett az oldal, mintha a CSS Flexbox dolgokat nem tudná kezelni, márpedig ragaszkodom hozzá. Nyilván régi verzió van ott.

A másik nem értem dolog, hogy iPad Pro táblagépen is megnézték, ami nagy felbontású, tehát nagyobb felbontású, mint egy mezei 1920x1080-as monitor, mégis a CSS @media rule-lal felbontás függő beállításokat máshogy értelmezi. Azaz pl. 1200 pixel alatt bizonyos dolgokat eltüntettem, és az iPad-on ezek eltűnnek, holott nem, hogy 1200 pixelnél nagyobb felbontású az eszköz, hanem még a monitornál is. a CMS-ben be van kapcsolva a Viewport is, ha jól tudom ez azt kéne szolgálja, hogy ne csak a pixelszámot nézze önmagában a böngésző, hanem a felbontást is, márpedig ez az iPad közel 264 ppi-s.
 
1

Windows 7 deprecated,

Pepita · 2019. Nov. 22. (P), 15.32
emiatt nem nagyon fogsz rá "next next finish" emulátorokat találni, de az valószínű, hogy ilyesmit én nem mernék kipróbálni, inkább valamilyen virtuális gépben gondolkodnék.
Hirtelen ez a két találat, fogalmam sincs, melyik milyen cucc.
Ha jól emlékszem, win 7-ben még nem volt hyper-v, 10 prof-ban már van (talán 8-ban is), természetesen csak akkor, ha a vas (CPU) támogatja a virtualizációt és engedélyezve is van (BIOS). Hyper-v alatt nagyon egyszerű szinte bármilyen VM-et összekattintgatni, főleg ha csak netezni kell. Azt nem tudom, hogy Docker alá létezik-e GUI-s oprendszer image és ha igen, mennyire használható számodra, de érdemes vele kísérletezni, mert a Docker csak egy VM lesz a gépeden és azon belül annyi konténerben játszhatsz annyi mindennel, amit csak elbír a vasad RAM, CPU, háttértár téren.
Mobil eszközöket többnyire alapszinten tudják emulálni a fejlesztésre használható böngészők, én Chrome-ot használok, nem szokott ehhez képest nagy meglepetés érni valódi mobilon.

mintha a CSS Flexbox dolgokat nem tudná kezelni
Ha konkrét css-t mutatnál, ami rosszul jelenik meg és konkrét böngésző verziót is, könnyebb lenne megtalálni az okát. Ha szabvány css3 tulajdonságokat használsz, célszerű megadni minimum böngészőnek azokat, amelyikek tudják is. Valamikor régen szívtam azzal, hogy mac-en chrome(?) böngésző by default valami proxy-n keresztül netezett a kisebb adatforgalom érdekében, ami tudott igen érdekes dolgokat művelni, de ez nagyon rég volt, azóta biztosan javították.

a CMS-ben be van kapcsolva a Viewport is
Ez egy meta tag a html head részében, azt lehet megmondani, hogy mekkora legyen a böngészőablak szélessége a kijelzőhöz képest illetve a kezdeti nagyítási arányt. Nincs köze a ppi-hez tudtommal.

Azaz pl. 1200 pixel alatt bizonyos dolgokat eltüntettem
buta kérdés: függőleges volt az eszköz, vagy vízszintes? Mert általában szélességhez szoktuk igazítani a @media rule-okat (pl: @media only screen and (max-width: 1220px)), és függőlegesen tartva 1080 széles -> igaza van, ha eltünteti..
7

Virtualizációt tud a gépem,

Atomi · 2019. Nov. 23. (Szo), 19.06
Virtualizációt tud a gépem, pedig már vagy 10 éves, ha a Win 7 nem tudja, akkor mi tudta akkor?

A mobil nézet márpedig nem igazi, mivel az említett iOS eszközt (tablet) választva a böngésző webfejlesztő eszközök ezen részén úgy mutatta, ahogy lennie kéne, valódi eszközön viszont a felbontáshatárt máshogy értelmezte.
8

Nem tudom már,

Pepita · 2019. Nov. 27. (Sze), 17.40
mit használtunk évekkel ezelőtt win 7-en dockerhez, arra emlékszem, hogy volt vele szopás.
Itt találtam némi infót. De mintha valami Oracle VM cucc is kellene hozzá. Szerintem innen kezd az olvasást, remélem megtallod.
11

Megnézem, kösz!

Atomi · 2019. Nov. 27. (Sze), 19.05
Megnézem, kösz!
12

Win7-en docker virtualboxban

inf · 2019. Nov. 27. (Sze), 19.06
Win7-en docker virtualboxban megy. Nekem is úgy van az egyik gépen.
4

Nem értem a kérdés miért volt

Atomi · 2019. Nov. 23. (Szo), 19.00
Nem értem a kérdés miért volt buta, mindegy, de természetesen szélességet adtam meg, és iPad-on, ami retina izés úgy értelmezte, mintha az az eszköz 1200 alatt lenne, holott több, mint 2 ezer pixel széles.
2

A browserstack tud mindent:

MadBence · 2019. Nov. 22. (P), 17.10
A browserstack tud mindent: https://www.browserstack.com/list-of-browsers-and-platforms/live

Apple szoftvert futtatni nem Apple hardveren eleg maceras, illetve ha jol emlekszem a hasznalati feltetelekbe utkozik.

De szerintem neked ennel joval egyszerubb dologra van szukseged: egy Safari bongeszore (ami elerheto Windowsra is)
5

Amióta már nem Motorola

Atomi · 2019. Nov. 23. (Szo), 19.03
Amióta már nem Motorola processzor van az Apple gépeken, gondolom nem olyan nehéz ügy. A használati feltételeket meg bekaphatja az Apple, a túlárazott gépeivel nem várhatja, hogy mindegyik eszközéből bevásárolunk egy teszt kedvéért.

Igen, Safari, de Windows 7-en nem fut és már nincs is frissítés Windows-os Safarira.
9

Ezt szerintem gondold át

Pepita · 2019. Nov. 27. (Sze), 17.54
bekaphatja az Apple, a túlárazott gépeivel nem várhatja, hogy mindegyik eszközéből bevásárolunk egy teszt kedvéért
Minden cégnek (neked is) meg van a maga üzleti modelje. Dönthetsz úgy is, hogy leszarod az Apple eszközökkel rendelkező felhasználókat.
Én pont azért nem veszem meg a termékeiket, mert túlzásnak tartom a szándékos inkompatibilitást a nem-almás eszközökkel, bár ezen tudtommal lazítottak az utóbbi időben.
Ha a fejlesztéshez szükséged van a teszt-eszközre, és a gyártó nem ad neked ingyen (mert pl nem érdekli, hogy Te tudsz-e rá fejleszteni vagy nem), arra nem az a megoldás, hogy "akkor lopok egyet". Te sem szeretnéd - gondolom -, hogy ne fizessék ki a munkádat, mert valaki drágának találja.

Egyébként szerintem a problémádnak két gyökere van:
1. Elavult környezetben (win 7) fejlesztesz. Ez komoly gond, modern szoftvert modern eszközökkel lehet készíteni.
2. Elképzelhető, hogy valami olyasmi okozza a kinézetbeli eltérést, ami nem css3 / html5 beli szabvány. Ha így van, törekedni kéne a megfelelésre (ha már végre kijöttek szabványként), gyanítom, hogy nem nagyon lenne ilyen gondod. (Az baromi "ciki" lenne, ha egy böngésző, akár csak az adott eszközön hibásan parsolná a szabványos kódot.)
10

Milyen lopásról beszélsz? Én

Atomi · 2019. Nov. 27. (Sze), 19.03
Milyen lopásról beszélsz? Én arra mondtam, hogy leszarom, ha az Apple nem akarja, hogy más típusú gépen fusson a rendszere. Ha lehetőséget ad arra, hogy megvegyem - elfogadható áron - akkor azzal semmi gond. A hangsúly azon volt, hogy ne mondja meg nekem, hogy milyen gépre telepítsem. Egy autógyártó sem szabja meg nekem, hogy merre mehetek a tőle vásárolt autójával, stb.

1. A munkám nem túlárazott, nem 70%-os haszonnal dolgozom, mint az Apple.
2. Be is b.szna, ha az előre kialkudott árat nem fizetnék ki.

Windows 7: szeretem. Ez a legjobb szerintem a sok Windows közül. Ezen kívül - gondolom te is olvastad - hogy az elmúlt évben volt egy olyan frissítése a Windows 10-nek, amikor is sok felhasználó gépre mentett adata elveszett, mert valamit elcseszett a Microsoft. Ez olyan mértékű hiba, ami után kizárt, hogy valaha is telepítsem azt a rendszert. Egyelőre kockáztatok és használom majd tovább. Másrészt pedig valamelyik Linux rendszert fogom telepíteni, gondolom már elég sok mindent meg lehet vele csinálni.

A CSS és HTML kódom annyira szabványos, hogy W3C tökéletesnek mutatja. Az, hogy Windows 7-en fejlesztek, pontosabban Wamp-on, annak semmi köze ahhoz, hogy egy iPad-on a retina felbontás ellenére a @media szabályt rosszul értelmezze.

Időközben Mac eszközön (laptop) szinte tökéletesen jelent meg az oldal, annyiban nem, hogy ott is a @media értelmezésével van gondja, az egy 1920 pixel széles laptop monitor, mégsem az erre beállított CSS jelenik meg, hanem az eggyel kisebb. PC-ken ilyen gond nincs. Mások PC gépein se.
16

árak

Pepita · 2019. Dec. 3. (K), 11.23
1. A munkám nem túlárazott, nem 70%-os haszonnal dolgozom, mint az Apple.
Milyen jól tájékozottak egyesek. ;) Egyébként érdekelne, hogy szoftverfejlesztésben mit tekintesz "haszonnak", én inkább "munkadíjnak" hívom, amit elkérek.
A mondanivalóm lényege az volt, hogy ha nem kívánsz pénzt fektetni az almákon való megfelelő megjelenésre (eszközre és / vagy szoftverre), akkor nem kell támogatni, oszt jónapot. Eldönti majd a piac és a felhasználók, hogy kinek van "igaza".

az elmúlt évben volt egy olyan frissítése a Windows 10-nek, amikor is sok felhasználó gépre mentett adata elveszett
Ez nem idén ősszel volt? (Bár az mindegy.)
Annyi igaz belőle, hogy nekem egyik win10-es gépemről sem tűnt el semmi, vagyis korántsem minden felhasználót érintett. Megjegyzem, hogy ma már egy "hétköznapi" felhasználótól is kb felelőtlenség, ha nincs semmilyen backup-ja, legalább valaki "rendszergizda" ismerős által belőve. Egy fejlesztőnek alap, hogy legyen.

pontosabban Wamp-on
Erősen javaslom, hogy a valódi éles környezethez jobban hasonlító (ugyanolyan) környezetben futtasd a dev kódot is, a fentebb említett Docker ebben nagy segítséget nyújt. Persze a döntés a Tiéd, de sokat lehet szívni szimplán az oprendszerek különbségei miatt is.

egy iPad-on a retina felbontás ellenére a @media szabályt rosszul értelmezze
A @media szabály rossz értelmezése nagyon furcsa számomra, elvileg semmi köze nem kéne legyen ehhez a "retinájának". Ugyanakkor elképzelhetőnek tartom, hogy az eszköz gyártója dönt(ött) így, mert a kijelző fizikai mérete relatíve kicsi a felbontáshoz képest. Nem tudom, hogy mi lenne a mindenki számára megfelelő megoldás, szerintem írj a gyártóknak (eszköz és böngésző egyaránt).

Egyre érdekesebb viszont ez a dolog, kérlek írd majd meg, mire jutottál.
17

Volt erről több cikk, profi

Atomi · 2019. Dec. 3. (K), 23.48
Volt erről több cikk, profi gazdasági oldalakon, onnan vettem a 70%-ot.
Azért ezt a szót használtam (haszon) a munkára is, mert ebből a tényből vezettem le a gondolatot, úm. szójáték. De persze bele lehet kötni mindenbe, abban én is jó vagyok, csak nincs rá időm...

Komolyan, most azon van a hangsúly, hogy backup? Amikor a világ egyik leggazdagabb cége az általa készített termék alapvető elvárását nem teljesítette, pontosabban ellenkező előjellel? Na, ez a kekeckedés! A backup nem azért van, hogy hátha szarul írják meg az OP rendszert, hanem mert ez a felelősségteljes hozzáállás. Azaz, amit a Microsoft nem teljesített! És a backup saját érdekem, ha nem teszem, azzal nem felhasználók milliónak a megismételhetetlen munkáit, személyes emlékeit dobom a semmibe!
Nekem van mentésem, most már ezt is úgy gondolom le kell szögeznem. DE nem napi mentés, és főleg nem ennél rövidebb intervallumú, azaz közben is történhetnek dolgok, ha az OP rendszer trágya. Sőt, ugyan hogyan bízzak meg egy backup-ban, amit egy ilyen OP rendszer készít? Ja, értem, ahhoz külön program kell, független. De az a független program is az OP rendszeren fut, következésképpen megint ott vagyunk: az OP rendszernek kell azt a minimumot teljesítenie, hogy legalább az maga ne legyen a felhasználó ellensége!

Wamp: amikor már olyan állapotban van, nyilván. De még a tárhelyben sem bízom, nem, hogy egy ilyen szolgáltatásban. Nem mondom, hogy világ nagy titkot kezelek, de abban a világban, ahol a Google-től kezdve bankokig simán feltörik emberek személyes adatait, majd fel is használják, nem szívesen teszem ki az esetleg sikerre ítélt fejlesztésemet azelőtt, mielőtt meghirdetném a nagyvilágban, hogy kész.

Retina felbontás: időközben volt szerencsém kézbe venni egy iPadPro-t. A tulajdonosa beállította, hogy a betűk, stb, miatt ne normál, hanem nagyított képernyő legyen. Ez olyan, mint a Windowsban is van, már XP-ben is, de ott volt lehetőség az egyes megjelenő elemeket egyedileg növelni, nem csak a képernyőt nagyítani, amikor is minden megnőtt. Ezt visszaállítva a @media beállítás SZINTE már jó volt.
18

Ajjaj

Pepita · 2019. Dec. 4. (Sze), 20.35
Bocs, de ez a válaszom aránylag hosszú és unszimpatikus lesz, mert
- előbb döntesz / ítélsz, utána _sem_ gondolod át
- személyes sértésnek veszel olyan dolgokat, amikben nyoma sincs személyeskedésnek
- mindezzel együtt felületes vagy, magadtól nem várod el még azt sem, hogy alátámaszd, amiben valakit / valamit (el)ítéltél.

Nem vagyok én sem egy microsoft-fan, de azért gondolkodás nélkül nem dobálom őket sárral, ezért is hívtam fel a figyelmed pár saját tapasztalatomra. Neked ez "kekeckedés", hát sajnálom, de "csak nincs rá időm".

Csak nagyon-nagyon mellékesen jegyzem meg, hogy egy jó fejlesztő állandóan tanul, saját maga próbálja felismerni a maga hiányosságait, ha úgy tűnik, hogy valamiben tévedett, akkor utánanéz... Én ettől a témától azt reméltem, hogy én is tanulok belőle, de amilyen felületesség és hangulatfüggőség az "alapja", nem lehet rá építeni. :(
Volt erről több cikk, profi gazdasági oldalakon, onnan vettem a 70%-ot.
Legalább 1 link akár alá is támaszthatná... Pláne el tudnám dönteni, hogy _szerintem_ mennyire profi.
De persze bele lehet kötni mindenbe, abban én is jó vagyok
Én nem kötöttem bele semmibe, hanem _kérdeztem_ te viszont tényleg jó vagy benne...
Csak hogy alátámasszam a _kérdést_:
Egyébként érdekelne, hogy szoftverfejlesztésben mit tekintesz "haszonnak", én inkább "munkadíjnak" hívom, amit elkérek
Ha itt bármibe is belekötöttem, akkor öleld meg a kemencét.
Amikor a világ egyik leggazdagabb cége az általa készített termék alapvető elvárását nem teljesítette
Csak 2 kérdés, mindenféle kötözködés nélkül..
1. Téged tényleg érdekel, hogy milyen gazdag egy cég, amelyiknek egy termékét vagy szolgáltatását megveszed? Megmondom őszintén, hogy engem nem érdekel, egyrészt nem turkálok mások zsebében, másrészt teljesen lényegtelen a számomra. Az érdekel, hogy mennyibe kerül a termék / szolgáltatás, és hogy nekem mennyit ér meg. Ha ez közel szinkronban van, akkor ok, megveszem / előfizetem.
2. Egy terméknek milyen elvárása lehet? Nem én, a felhasználó vagyok az, akinek "elvárása" (inkább igénye) lehet a termékkel kapcsolatban? (Megj.: előbb döntesz / ítélsz)
Na, ez a kekeckedés!
Idézd légyszíves, hogy melyik mondatommal kekeckedtem, nem volt szándékos, de szeretném tudni. Tanulnék belőle.
A backup nem azért van, hogy hátha szarul írják meg az OP rendszert, hanem mert ez a felelősségteljes hozzáállás.
Nem bizony, a backup azért van, hogy ha bármilyen "hátha" történik (beleértve az oprendszer hibáját is!), akkor ne bukj el mindent. Amíg a saját, kizárólagos használatodban lévő gépről és adatokról van szó, addig a kutya se fog felelősségre vonni, ha elvesztetted. Emiatt szerintem inkább "józan" hozzáállás.
Nekem van mentésem, most már ezt is úgy gondolom le kell szögeznem.
Nekem csont mindegy, hogy van-e mentésed, vagy nincs.
ha az OP rendszer trágya
, akkor hajrá, írj egy sajátot, ami jó. :-D
Szintén senkit nem érdekel, hogy milyen gyakori mentésed van vagy nincs.
Sőt, ugyan hogyan bízzak meg egy backup-ban, amit egy ilyen OP rendszer készít?
Senki nem ajánlotta, hogy bízz benne.
Ja, értem, ahhoz külön program kell, független.
Ezt így akkor most magadtól eldöntötted, hogy mi "kell", vagy kérdést szeretnél feltenni? ;)
De az a független program is az OP rendszeren fut, következésképpen megint ott vagyunk: az OP rendszernek kell azt a minimumot teljesítenie, hogy legalább az maga ne legyen a felhasználó ellensége!
Azt gondolom, hogy még egyik eddigi oprendszer sem volt a felhasználók szándékos ellensége. Az előfordulhat (99%), hogy a fejlesztői, illetve inkább a fejlesztő cég vezetése előrébb helyezte a saját üzleti érdekeit, mint a felhasználói élményt, de ezt emberek követték el, az oprendszer - szerintem - nem ellenség.
Ha ilyen szintű üldözési mániád van és mellette nem vagy hajlandó időt fordítani arra, hogy megtudd a pontos valóságot, akkor szerintem másik pálya / édeklődési kör lenne neked való.
Wamp: amikor már olyan állapotban van, nyilván. De még a tárhelyben sem bízom, nem, hogy egy ilyen szolgáltatásban.
Ez nem igazán érthető számomra, hogy mihez kapcsolódik, ha a Docker-ajánlásomhoz, akkor ezer bocsánat, de negatív vélemény következik: előbb talán olvasgass utána, hogy mi is, hogy műxik és nem utolsó sorban hányan használják, azután próbáld ki legalább, aztán fikázd vagy legyél bizalmatlan. Ha valamiről nem tudsz semmit, nem próbáltad, akkor tedd meg: próbáld ki. Ha már van benne tapasztalatod, akkor értékeld. Szerintem.
nem szívesen teszem ki az esetleg sikerre ítélt fejlesztésemet azelőtt, mielőtt meghirdetném a nagyvilágban, hogy kész
Nem is mondtam olyat, hogy tedd ki. :)
A tulajdonosa beállította, hogy a betűk, stb, miatt ne normál, hanem nagyított képernyő legyen.
Erre is létezik meta tag, hogy 1-1-ben jelenítse meg a böngésző by default, de mivel még nem mutattál példakódot, nem volt miben felfedezni a hiányát. Ha az eredeti probléma is ilyenből adódott, akkor nem biztos, hogy 100%-ban meg tudod oldani, ezt böngészője válogatja, "mit vesz előrébb".

Összességében nem tudom, hogy lehetne-e / tudunk-e neked bármiben is segíteni a továbbiakban, tegyél fel egyértelmű kérdést és ne vedd kötözködésnek, ha valaki javasol is valamit. Persze csak akkor, ha szeretnél eredményt..
19

A viewport 1-es alapértékre

Atomi · 2019. Dec. 5. (Cs), 21.30
A viewport 1-es alapértékre volt és van állítva.
13

Az baromi "ciki" lenne, ha

inf · 2019. Nov. 27. (Sze), 19.24
Az baromi "ciki" lenne, ha egy böngésző, akár csak az adott eszközön hibásan parsolná a szabványos kódot.


Hát nem tudom, ez nekem elég naív hozzáállásnak tűnik. Pont emiatt lett elegem a frontendből, mert kiszámíthatatlan volt, hogy melyik böngészőben mikor törik el a kód valamilyen bug miatt. Volt olyan, hogy két napig próbáltam megtalálni a hibát a kódomban, aztán már a hajamat téptem, mire kiderült a végén, hogy a szabványos vanilla JS kód, nem működik rendesen bizonyos böngészőkben. Azóta, ha valami saját könyvtárat csinálok, aminek böngészőben is mennie kell, mindig írok integrációs tesztet azokra a js feature-ökre is, amiket használok, mert tényleg sosem lehet tudni. Volt már olyan is, hogy -0 és +0 nem voltak egyenlők, vagy hogy data URI-ből simán lehetett hekkelni egy oldalt, mert same originnek tekintette néhány böngésző, és még ki tudja milyen baromságok.

A probléma megoldása meg szerintem az, hogy kell küldeni egy hiba bejelentést a Safari fejlesztőinek, hogy javítsák ki, utána meg ha megtörtént, ki lehet írni az oldalon, hogy a Safari x verziótól támogatott, vagy lehet tákolni valami workaroundot a hibás verziót használóknak, ha annyira fontos, hogy ők is ki legyenek szolgálva.
14

Mennyivel egyszerűbb volt

Atomi · 2019. Nov. 27. (Sze), 23.48
Mennyivel egyszerűbb volt amikor még print-eken dolgoztam...
15

CSS3 - HTML5

Pepita · 2019. Dec. 3. (K), 11.04
Azért lényegesen jobb lett a helyzet, mint "a nagy böngészőháború idején" volt.
Igen, a "cikin" a bugriportot is értettem, de továbbra is fura számomra, ha @media only screen and (max-width: 123px) szabályt helytelenül értelmez.. Ez azért alap (kéne legyen).
3

Vannak fizetős

inf · 2019. Nov. 23. (Szo), 01.43
Vannak fizetős szolgáltatások, saucelabs, amiről tudok, de rémlik, hogy mintha lenne más is. Nem tudom mennyire hasonló az IOS az OSX Safarihoz, én azt szoktam megnézni néha virtuális gépen: link. Esetleg ezt lehet még olvasgatni, nekem most nincs időm. link
6

Köszönöm mindenkinek a

Atomi · 2019. Nov. 23. (Szo), 19.04
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, a linkeket megnézem.