ugrás a tartalomhoz

Ajaxos felületen előzmények (history) megvalósítása

Anonymous · 2006. Okt. 9. (H), 10.11
Sziasztok!
Első alkalommal készítenék olyan Ajaxos lapot, amin működnie kéne az "előre" meg "hátra" gomboknak, vagyis bejegyszéseket kéne tenni a historyba, és lehetőleg az aktuális lapoknak bookmarkolhatóknak is kéne lenniük.
Ahogy nézegettem a netet, nem találtam rá túl szép megoldást (bár lehet, hogy valamit félreértettem, de mintha mindegyik megoldás egy hidden iframe-t is tartalmazna)
Végülis arra a következtetésre jutottam, hogy egyszerűbb, ha nem is Ajaxszal, hanem hidden iframe-vel oldom meg: pl. a dokumentumba rakok egy iframe-t, a user akciója alapján az iframe-be betöltök egy doksit (bekerül a historyba), majd a betöltött doksi tartalmát érvényesítem a látható dokumentumban is.
Van erre jobb (Ajaxosabb) megoldás? Aki csinált már ilyet, hogyan csinálta, van tapasztalat?
Köszönöm!
HAM
 
1

re

toxin · 2006. Okt. 9. (H), 10.38
és arra találtál megoldást, hogy a keresők hogy fogják leindexelni a lapot, offline hogy lehet majd olvasni, a history-t és a back- gombot már megtaláltad :) magyarán

Aki csinált már ilyet, hogyan csinálta, van tapasztalat?

tapasztalat, jelenlegi konvencionális lapok nem válthatóak ki ajax-al, abban az esetben látom értelmét a technológiának, ha egy adott munkafolyamat elvégzéséhez szükséges időt képes lerövidíteni, keresőknél, admin oldanon stb, egy teljesen axaj technológiára épülő blogger motor,

http://www.ajaxpress.org/

érdemes megtekinteni a kódját, nagyjából a sok hűhó a semmiért (ill. ezért kár ennyit dolgozni) szavakkal lehetne jellemezni ...

üdv t

(ui: viszont ha találsz üf-t aki hajlandó fizetni, mindenképpen érdekes programozói feladat, csakhát ekkor már öncélú a dolog :)) )
2

igazad van, köszi

Anonymous · 2006. Okt. 9. (H), 11.01
Köszi, még egy kérdés:
Igazándiból azért merült fel, mert az oldal nagy része statikus, és nem lenne célszerű mindig újratölteni. Ekkor 2 lehetőség marad:
1: iframe-be rakom a dinamikus részt
2: ajax
Egyesek úgy tartják, hogy az iframe-t nem szereti a gugli. (Szerintem nem így van, de egy "nagyon hozzáértő" ezt állítja)
Szerinted mi a helyzet? Használjak bátran iframet? Vagy legyen inkább hagyományos felépítésű és ne foglalkozzak azzal, hogy újratöltődik az is, ami statikus?
Köszi.
3

hagyományosra

toxin · 2006. Okt. 9. (H), 11.23
voksolnék, de iframe-s megoldásra, csak az itt leírt módszert ismerem,
http://codinginparadise.org/weblog/2005/08/ajax-tutorial-tale-of-two-iframes-or.html
aminek, a szerző által is hangoztatott, hátulütője a brózer kompatibilitás megoldatlan volta, ha találtál crossbrowser megoldást, akkor esetleg iframe, ajaxot meg csak tartalomtöltésre használni hááát (de erről már írtam fent)

üdv t

ui: elnézést ha morci lettem volna, igyekeztem hogy ne legyen érezhető, csak a bölcsességfogam miatt alig aludtam éjjel :(
4

unFocus History Keeper

wiktor · 2006. Okt. 9. (H), 11.36
Nekem ez bevált.
http://www.unfocus.com/Projects/HistoryKeeper/
5

köszönöm

Anonymous · 2006. Okt. 9. (H), 12.32
Köszönöm a javaslatokat és linkeket, olvasok, mérlegelek és megcsinálom valahogy. Toxin, a fogadnak pedig jobbulást...
HAM
6

köszi, :)

toxin · 2006. Okt. 9. (H), 12.54
egyébként az ismétlődő elemeket, be is lehet gyorstárazni,
pl.
http://crazycanuck.wordpress.com/2006/10/03/using-client-side-cache-solutions-and-server-side-caching-configurations-to-improve-internet-performance/