ugrás a tartalomhoz

Linklet

vbence · 2006. Szep. 6. (Sze), 13.30
A napokban támadt egy zseniális ötletem.. Linkletnek nevetztem el.

Mint tudjuk, az értelmes linkek nagyon fontosak. Keresőoptimalizálás, meg amúgy is, hogy rádtaláljanak. A link ugyebár attól lesz értelmes, hogy egy értelmes dokumentum (nem egy valódi tartalom nélküli "linkek" oldal) értelmes részén (szöveggel körülvéve, nem egyszerűen 8 link egy felsorolásban) található. Különös súlyt jelent, ha a link témában közeli oldalak között jön létre (nem egy cipőbolt és egy kutatóintézet között).

Aztán vannak linkgyűjtemények (saját adatbázis támogatással), ahova lehet linket ajánlani. Más-más linkgyűjteményekben eltérő szabályozás van, de általában egész szájtokat (főoldalakat) lehet ajánlani, nem egyes dokumentumokat (írásokat).

Én a cikkeim aljára mindig írok néhány linket (rövid magyarázó szöveggel). Ezek többnyire "ajánlott szakirodalom". De akár lehetne hivatkozás mások hasonló témájú cikkeire is. És itt lép be az intézményesített linkajánlás!

Az ötlet peig a következő: Az adott oldal alján a hozzászólásokhoz hasonlóan lehetne kapcsolódó linket ajánlani (url, cím, 2soros ismertető).

Elvileg küldhetnéd hozzászólásként is az ajánlott linkedet, de ezt kevés választja el a spemmeléstől, ráadásul gyakran ott a nofollow is a hozzászólásokban. A hozzászólásoktól eltérően ezek a linkek ellenőrzés után kerülnének fel, akár csak egy linkgyűjteménybe hiszen itt a cikk írója által is ajánlott olvasmányról van szó. Ha látunk egy linket a "Linkletek" szekcióban tudjuk, hogy ezért felelősséget vállal a szerző.

A DMOZ kapcsán itt a fórumban is szó volt az ember által szerkesztett linkgyűjtemények haldoklásáról, egyre kevesebb a szerkesztő és több az oldal. Kiváló ötletem akár a linkajánlás fenntarthatóbb módját is jelentheti. :)

Vélemények (már van ilyen / semmi értelme)?
 
1

ha van rá időd, s könnyen spamelődhet

zsepi · 2006. Szep. 6. (Sze), 14.18
A hozzászólásoktól eltérően ezek a linkek ellenőrzés után kerülnének fel, akár csak egy linkgyűjteménybe hiszen itt a cikk írója által is ajánlott olvasmányról van szó.


Hasonló ötlet a pingback is (tudom, az csak azóta létrejött dokumentumokra működik, amik rád hivatkoznak), ahol szintén adott a megfelelő szövegkörnyezet.

Amíg csak te csinálod, vagy kevesen, működhet, csak a szabadidőd lehet a gátja, viszont ha népszerűbb lesz, akkor itt is spam hullám fog kitörni, ami megölheti.
2

A spanyol viasz esete :)

KJoci · 2006. Szep. 6. (Sze), 14.47
Hát igen feltaláltad újra a trackbacket (http://en.wikipedia.org/wiki/Trackback).
Én nem írnám meg újból, hanem valahonnan összeollóznám, de ha ilyenbe vágnád a fejszéd, akkor figyelj oda, hogy ne kerülhessen spammerek áldozatává (pl: trackback urljébe rakj bele egy számsort amit ki kell szedni - igy talán kevesebb az automatikus spam, a másik tuti dolog a várólista - amikor te mint moderátor ellenörzöd a tartalmat és csak ha elfogadtad akkor megy ki publicba.)
3

Előnye?

attlad · 2006. Szep. 6. (Sze), 14.51
Elvileg küldhetnéd hozzászólásként is az ajánlott linkedet, de ezt kevés választja el a spemmeléstől, ráadásul gyakran ott a nofollow is a hozzászólásokban.

A linkletnél is lehet spam, ahogy zsepi írja, így nem igazán van különbség ahhoz képest hogy a hozzászólásba írja. A nofollow-t kéne inkább helyesen használni. (A trackbacket is majdnem felesleges dolognak tartom hiszen ott a Referer fejléc, minden lényeges böngésző támogatja és kb. ugyanarra jó.)
4

Válasz

vbence · 2006. Szep. 6. (Sze), 15.40
Eleve az volt az elképzelés, hogy "ezek a linkek ellenőrzés után kerülnének fel". Efölött többen elsiklottatok...
A spanyol viasz meg jó meglátás, de hát nem erről szól a web2? :)

A talkbackel/pingel kacsplatban: Először is az automatikus, aminek sok hátránya van az ajánláshoz képest, pl könnyebben spammelhető, fölösleges mechanizmust igényel. Kölcsönösségre épít, ami blogok esetén természetes, de én semmiképpen sem tenném ettől függővé. (A link trading nem visz jó irányba.)
Kompatibilis technikai hátteret is igényel mindkét fél részéről. Statikus dokumentumok például nem linkelhetők. A link 2 fél között jön létre, nem linkelhetem harmadik fél dokumentumát.
Nem ad elég értelmes szövegkörnyezetet. Itt a dokumentum címét kapjuk meg, ami egyben a link szövege is. A 2 soros ismertető, amit írtam, szerintem nagyon fontos részét képezi a linknek. Ettől lesz több a dolog, mint linkek felsorolása a dokumentum végén.
5

Ellenőrzés, leírás

attlad · 2006. Szep. 6. (Sze), 16.00
Eleve az volt az elképzelés, hogy "ezek a linkek ellenőrzés után kerülnének fel". Efölött többen elsiklottatok...

Vsz ha van bárhol hozzászólási lehetőség, akkor ha utólag is, de azokat is ellenőriznie kell a weboldal tulajdonosnak.

2 soros ismertető, amit írtam, szerintem nagyon fontos részét képezi a linknek.

Tedd kötelezővé a title attribútum megadását a hozzászólásokba írt link elemek esetén. Bár reálisabb ha (hasznos linkes hozzászólás esetén) frissíted a bejegyzést és te adod meg a 2 soros leírást.