ugrás a tartalomhoz

Magyar dmoz.org a maffia kezén?

vbence · 2006. Jún. 11. (V), 15.31
Česky (22,530)
Polska (72,377)
Română (14,168)
Magyar (5,308)

Gondolom a számok önmagukért beszélnek. Volt valaki akinek goa és grin Istenségek valamelyike méltónak találta az oldalát? Nekem még egy sem, pedig lassan 2 éve kb 6 oldalt próbáltam postolni. Volt amelyiket néhány hónap után újrapostoltam, semmi. Próbáltam felveni a kapcsolatot minden elérhető szálon eme tejhatalmú urakkal, semmi.

Jelentkeztem kategória szerkesztőnek, reportoltam abuse-t semmi, semmi, semmi.

Csak nekem fura a dolog?
 
1

Magyar dmoz.org

Anonymous · 2006. Jún. 11. (V), 16.22
Valami nem stimmel, az biztos. Vajon az Internet szabadságának így kell érvényesülnie? Én egyes szerkesztők Internetes megjelenésén is elgondolkoztam: Biztos, hogy bárki szabadon képviselheti országunkat egy nyílt projektben, vagy pedig egy kollektív önszabályozásnak kellene megvalósúlnia?
2

érdekes

Anonymous · 2006. Jún. 11. (V), 17.37
Ez már nekem is feltűnt. Két honlap ügyében kellett hozzájuk fordulnom (többször is), ebből az egyik - kategóriájában - toronymagasan a leglátogatottabb oldal Magyarországon, ennek ellenére olyan honlapok szerepelnek a dmoz-on, amelyeknek a látogatottsága talán a 100-ad részét érik el. És természetesen választ sem kaptam tőlük soha. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az említett honlap témakörében csak néhányan szerepelnek a dmoz-on, miközben sokszáz olyan oldal van, amely ilyesmivel foglalkozik, - és sok nagyon is jó oldal, de kapásból tudok 20-30 olyat, ami jobb az ott megjelenő oldalaknál, - tartalmilag, és minőségileg is.
3

érdekes2

Anonymous · 2006. Jún. 11. (V), 17.40
Ja, és elfeljtettem a lényeget: szerkesztőként is megpróbáltam a két oldalt feljuttatni, - úgy sem sikerült, ugyanis erre a jelentkezésre sem válaszoltak...
4

nem könnyű

Fekete Ferenc GDA · 2006. Jún. 11. (V), 20.58
tény,h nem könnyű bekerülni a dmoz-ba szerkesztőként és a beküldött weboldalaknak is van (általában hosszabb) átfutási idejük. Egy időben én is voltam szerkesztő, de aztán számomra érdektelenségbe fulladt.

Szerintem sokan túlértékelik a dmoz jelentőségét (tudom, a google directory is átveszi, továbbá sokan mások). Naés? Valamennyi pageranket ad, az igaz, de a pagerank-el nem jár automatikusan jó helyezés a keresőkben, ráadásul a jelentősége (mint számérték) csökken.

Aki szeretne webodlalához bizonyos mennyiségű forgalmat irányítani az sokkal jobban jár a lap.hu oldalakkal és az azokhoz hasonlókkal, esetleg az origo linkkatalógusával. Ezekbe hamarabb bekerül az oldal és a tematikus lapokról (lap.hu) "célzott" forgalom érkezik.

Én úgy tapasztaltam,h ezek jóva ltöbbet érnek, mint egy egyszerű link a dmoz-ból.
5

.. lehetetlen

vbence · 2006. Jún. 11. (V), 23.45
Nem az átfutási idő a probléma, hanem az, hogy egyáltalán nem vesznek fel semmit. Egy induló oldal esetén igen is fontos lenne a dmoz listába bekerülni.

Nem mondtam én olyat, hogy pótolja az összes többi linkgyűjteményt, de a startlappal felérne, ha működne is. Az természetes, hogy egy oldalt bejelent az ember mindenhova ahova csak tud. Arról, hogy a dmoz mennyire fontos a többi directory-val összevetve nem sokat tudhatok, de épp erről szól a száll.

Amúgy az oldal témája válogatja, hogy melyik gyűjtemény a legjobb. (Van olyan oldalam, ahova szinte kizárólag google-ról jönnek, pedig van linkelve sok helyen, van ahol a lap.hu vezet.)
6

google vs. lap.hu

Kenguru · 2006. Júl. 28. (P), 17.15
ha egy oldal jól van optimalizálva akkor a google a nyerő. a lap.hu oldalak nagy része gyér forgalmú. sok a halot link... persze van pár oldal ami jó, de keresni kell.
7

tematikus

Fekete Ferenc GDA · 2006. Júl. 28. (P), 19.00
nem baj, ha gyér forgalmú, nem az a lényeg, hogy 1000 látogatót hozzon, hanem 10et, amiből 2-3 vevő lesz például. Tegyük fel, hogy valaki esküvői fotózással foglalkozik, akkor neki az esküfő.lap.hu, fotózás.lap.hu nagyon is megfelel. Egy ismerősöm is fotózással foglalkozik, neki jó kis (célzott) forgalom érkezik ezekről az oldalakról.
8

lap.hu vs. dmoz.org

kaixo · 2006. Aug. 2. (Sze), 12.13
A lap.hu oldalak látogatottság-növelő hatása számottevő, a Google után a második helyen van a magyar oldalak tekintetében. részleteket lásd itt

A dmoz.org pedig azért lehet fontos, mert egy csomó oldal átveszi egy az egyben az ODP tartalmát. Nyilván ezek legtöbbje csak linkfarm jellegű tükrözés, de nem mindegyiket ismerik fel ilyennek a keresők, és ez azt jelenti, hogy nemcsak a dmoz.org-ról kapsz linkeket, hanem még egy csomó egyéb oldalról...

A vitaindító panaszok pedig nemcsak a magyar szerkesztőkkel kapcsolatban merülnek fel. Perverz módon azonban pont az utóbbi hónapokban kapott még hangsúlyosabb szerepet a Google találati rangsorolásaiban megjelenített kivonatoknál az ODP szerkesztők által berakott leírások szerepe.

Annyit azonban el kell mondjak egyes szerkesztők védelmében, hogy volt olyan oldalam, ami egy-két hét alatt bekerült...
9

De mit?

vbence · 2006. Aug. 2. (Sze), 16.14
Szívem szerint ajálanám, hogy ahányan vagyunk reportoljunk annyiszor ahányszor tudunk, viszont igazából szarnak a reportra (talán ezt is ugyanazok a svinlerek kapják meg).
Nekem van többhónapos reportom, ami még mindig "New"...
10

vagy

KergeKacsa · 2006. Aug. 2. (Sze), 16.28
Vagy a fő (az angol) részlegen kell hibabejelenteni sokunknak, szépen leírva a bajokat.
Elöbb utóbb csak lépni fognak.
11

Godfather

grin · 2006. Aug. 3. (Cs), 12.30
Kedves véreim,

Elöljáróban kiosztok mindenkinek -1 pontot, valamint „en” fedőnevű kollégának (akit nem tudom, hogy itt milyen néven van regisztrálva) +5 pontot, mivel egyedül neki volt annyi kreativitása, hogy a gondját ne csak a kocsmaasztalnál sírja el, hanem jelezze pl. nekem is, ugyanis – bár nyilvánvalóan istenség vagyok, de mégis – nem vagyok sem clairvoyant, sem mindentudó, sem pedig gondolatolvasó, így amit valaki nem mond el, azt ésszerűen nem tudom.

A fenti panaszokat elolvastam, a nagy részükre tételesen nem érdemes válaszolni, mivel a lényeg a „jaj de mérges vagyok hogy a lapom nem került be” mondattal összefoglalható, amire a válasz az, hogy megértelek, együtt érzek veled, igyál egy sört és relaxálj. :-)

Másrészt itt egy rövid FAQ.

Q: Hogy lehet valaki dmoz szerkesztő?
A: Jelentkezel egy *LEAF* kategórába (vagyis aminek nincs alkategóriája, vagy csak minimális), és azt *pöpecre* megcsinálod, mondjuk 2-3 hónapig. Érdemes 1-2 hónap után még jelentkezni más *LEAF* kategóriákba is, és azokat is karban tartani. Ha pár hónap alatt látszik, hogy tényleg feldolgozol mindent, akkor lehet kérni a hierarchiában feljebb eső kategóriákat is.

Q: Hogy kerülhetek gyorsabban feljebb?
A: Ha már legalább egy leaf-et szerkesztesz, kérsz greenbust jogot feljebb, és ha azt jól csinálod, akkor kaphatsz teljes jogot (ha nem, elbukhatod a többi jogaidat is, persze)

Q: Miért nem kerül be a weblapom?
A: Nagyon összetett kérdés.

A/1: Egyrészt azért, mert nagyon sok (több ezer!) lapot kellene átnézni, amit beküldtek, amiknek a 90%-a(!!) hülyeség, rossz helyre van küldve, nem működik, stb. Ez *rengeteg* időt igényelne.

A/2: Nincs elég jó szerkesztő. A legtöbb "új" szerkesztő nem szerkeszt, hanem bejelentkezik, beteszi a saját weblapját meg a rokonságét, kitörli a konkurrenciát, aztán vagy eltűnik a bal fenéken, vagy ki kell zárni emiatt. Ha ezeket leszámítjuk, van kb 10 szerkesztő, kisebb-nagyobb kategóriákban. A főbb kategóriákban általában 1, pl. üzlet, pont ahol sok sok szerkesztő kellene a hatalmas mennyiségű "szemét" miatt.

A/3: grin és goa toplevel szerkesztők, ami azt jelenti, hogy elvileg látják az összes kategóra összes beküldött site-ját. Ebből kitalálható, hogy szite kizárt, hogy ők átnézzenek mindent; a fő feladatuk a többi szerkesztő segítése, illetve az ilyen jellegű gondok kezelése, mint ez is itt.

A/4: goa-t nem tudom, hogy oldja meg (kérdezze meg valaki); én úgy szoktam, hogy ha valaki jelzi, hogy az oldala X ideje nem került be, és megmondja ponotsan hogy hova küldte, akkor általában odamegyek, megnézem, és ha problémamentes akkor beteszem. Sokszor az oldal nem odavaló, vagy nem megfelelő; ilyenkor ha van időm kikeresem hogy hova való, átteszem, kijavítom a megnevezését (aminél általában senki nem vesz fáradságot, hogy megfelelően megírja), és beteszem; ha nincs időm, akkor pedig nem foglalkozom többet vele, maximum bosszankodom egyet.

Q: Ha panaszokat írok (Dmoz staffnak) hogy a lapom nem került be, be fog kerülni?
A: Nagyon valószínűtlen.

Q: Szemét szerkesztők! Ha panaszkodom kirúgják őket?
A: Ha megsértették a szabályokat, akkor figyelmeztetik őket, de a lapok nem bekerülése nem szabályszegés. A panaszkodással inkább magadat járatod le.

Q: Ha sokan írunk panaszt, csak történik valami?
A: Igen, a szerkesztőknek még kevesebb ideje lesz a valódi problémákra, szerkeztésre, mert folyton leveleket kell törölgetniük.

Q: A dmoz a világ közepe?
A: Nem.

Q: A dmoz egy tökéletes, igazságos rendszer?
A: Nem.

Q: A dmoz jól működik?
A: Sokszor igen, néha nem. Ahol emberek ingyen dolgoznak, ott az emberek magánélete is számít. Van akinek kvesebb ideje van, van, akinek több. Nem lehet senkire ráerőszakolni, hogy többet dolgozzon ingyen, mint amennyit akar. Az ingyenes projektek folyamatos erőforrás-hiánnyal rendelkeznek.

Q: A szerkesztők nem azért jelentkeztek, mert nekik végtelen idejük van és semmi más dolguk?
A: Nem ám. Neked végtelen az időd és semmi más dolgod? Jelentkezz szerkesztőnek, és istenként fogunk tiszteni. ;-)

Q: Van még kérdésem, megválaszolod? Azonnal?
A: Talán. Ha érdemes. Igyekszem, de nem kötelességem.


Tehát, a javaslataim:
a) Jelentkezzetek olyan leaf kategóriákba, amit valóban éveken át GONDOSAN karban is fogtok tartani (ez azt jelenti, hogy át kell nézni akár több tucat teljesen értelmetlen weblapot, és át kell őket küldeni a megfelelő helyre, a leírást kijavítani, az URL-t kijavítani, ...) Innen bármikor tovább tudtok lépni.

b) Ha egy oldal bekerülése fontos, és a MEGFELELŐ helyre küldtétek be, akkor írjatok nekem egy rövid emailt [dmozon üzenet küldése, de akár itt az üzenővel {NEM A PUBLIC FÓRUMON!}], hogy nézzem meg; szükséges a weblap neve és url-je, a pontos kategória. Ha időm van, megnézem.

c) Szidjatok engem, a dmozt, ahogy jól esik, de vegyétek figyelembe, hogy mindenkinek van lelke, és lehet, hogy aki csúnyákat mond azzal nem fogok olyan gyorsan foglalkozni, mint másokkal.

Üdv,
grin
Maffiózó
13

Köszi a +5 pontot!

kaixo · 2006. Aug. 3. (Cs), 12.44
Köszi a pluszpontokat! Én voltam az, értelemszerűen :)
Hol válthatom őket be?

Komolyra fordítva a szót, én még mindig kíváncsi lennék arra, hogy pl. van-e nektek szavatok abban, hogy ki lehessen szerkesztő, vagy van valami automatikus gépi előszűrés, ami a fürdővízzel együtt sok gyereket is kiszór, anélkül, hogy Ti látnátok.
14

Bekerülés

grin · 2006. Aug. 3. (Cs), 12.53
A „nektek” egy szűk kategória (meta-editors), én nem vagyok meta, és nem is akarok az lenni, mert az már a politika (és egyéb nagyon csúnya dolgok) hazája.

Tehát én nem tudok szerkesztőket hozzáadni, de ha valaki leaf-be jelentkezik, ritkán utasítják el. Ha nem leafbe, akkor ritkán fogadják el.

A jelentkezéseket humánok olvassák.
12

Újrapost

grin · 2006. Aug. 3. (Cs), 12.33
Még egy talán fontos kérdés:

Újrapost: semmit nem segít; ha ugyanaz, akkor duplikáltnak látszik, ha nem, akkor pedig épp kétszer annyi munka van vele. Ha nagyon sok az újrapost, néhányan azt is spam-nek jelölik....

Post több kategóriába: „Spam”. Az ilyen site-ok általában nullaszor kerülnek be.
15

Még egy-két kiegészítés

Anonymous · 2006. Aug. 3. (Cs), 16.49
Grin nagyrészt megválaszolta a felmerült kérdéseket, de tennék néhány kiegészítést.

Bár említette, azért hogy egészen világos legyen, én is leírom: a magyar szekcióba érkezett szerkesztői jelentkezéseket nem a magyar szekcióban található, hanem náluk magasabb hierarchiaszinten lévő szerkesztők bírálják el. Magyarán tetszőleges X.Y. jelentkezésének elutasításához a magyar részleg szerkesztőinek semmi köze sincsen.

A World/Magyar kategórián belüli felsőbb szintű szerkesztők hibáztatása már csak azért is maximális mellélövés, mert eleve akkor kerülhet valaki feljebb a hierarchiában, ha arányosan elég sok munkát végzett (vagyis pl. már az addigiakban is sok weblapot felvett!) - nem azért, mert tagja a világméretű ODP-összeesküvésnek.

Ugyanakkor - mivel a szerkesztői munka teljességgel önkéntes és az ODP nem profitorientált (szemben pl. a Vizslát üzemeltető T-Online-nal vagy a Startlap-tulajdonos Sanomával) - nincsenek szigorú kritériumok arra nézve, hogy mennyi munkát kell egy szerkesztőnek végeznie.

A szerkesztőhiány valóban akut, és ez nem csak a World/Magyar, hanem a teljes ODP problémája. (Kissé off: ezen a problémán véleményem szerint nem azzal lehet leghatékonyabban segíteni, ha a weblapjukat bejuttatni igyekvőket veszik fel nagy számban szerkesztőnek, hanem olyan csoportokat kellene elérni, akik ideálisak erre a fajta munkára: könyvtárosok, ügyeletben dolgozók, otthonülő típusok stb. Őket viszont aktívan meg kellene célozni.)

***

Az ODP-ben a szerkesztésnek (kategorizálás, weblap megnevezése, leírása) elvileg szigorúbb szabályai vannak, mint az átlag magyar linkgyűjteményben vagy katalógusban. Ha egy szerkesztő ezeket a szabályokat igyekszik komolyan venni (sajnos nem mindenki teszi), akkor a szerkesztés egyértelműen munkaigényesebb, mint pl. egy lap.hu oldalon.

A felvett honlapok mennyisége valóban nem sok a magyar nyelvű internet méretéhez képest, azonban az aktív szerkesztők igen alacsony létszáma mellett erre befolyással van az ODP automatizált linkellenőrző programja is, mely időről időre többszáz, nem elérhető, megszűnt honlapot töröl a publikus felületről (és visszahelyezi a szerkesztői ellenőrzőlistára), ezzel rendszeres időközönként csökkentve a listázott honlapok számát.

***

A beérkező regisztrációk jelentős többsége nem teljesíti a regisztrációs űrlapon leírt útmutatást, azaz többnyire a honlap tulajdonosa nem veszi a részéről elvárható minimális fáradságot, miközben a másik oldalon található önkéntes szerkesztővel szemben elvárásokat támaszt.

Valamelyest torzítja a képet az is, hogy az esetlegesen 1-2 éve várakozó honlapok tulajdonosai részéről nyilvánvalóan jóval több panasz hangzik el, mint ahány pozitív vélemény jelenik meg azoktól, akiknek weblapja 1-2 hét (vagy hónap) után jóvá lett hagyva.

Az A/4 pont tekintetében (panaszos levelek küldése) más állásponton vagyok, mint szerkesztőtársam: szerintem ha valaki levelez a weblapjával kapcsolatban, lényegében minden alapot nélkülöző előnyt próbál meg kicsikarni az adott weblap számára sok másik várakozóval szemben. Erre személy szerint semennyi pluszidőt nem szoktam szánni, de ez nyilván megközelítés kérdése; grin foglalkozik az ilyesmivel.

***

Amúgy meg: "Q: A dmoz a világ közepe? A: Nem."

üdv, goa
20

kicsit a szerkesztői bekerülésről

Anonymous · 2006. Aug. 4. (P), 13.18
Az azért elég vicces, hogy az én magyar nyelven kitöltött jelentkezésemet magyarul egy kukkot nem értő szerkesztők bírálják el... Akkor írjuk inkább angolul?

Én a fő problémát nem a személyekben, hanem a rendszerben látom azért: Amíg azt tapasztalom, hogy már nem egyszer, vélhetőleg nagyobb hibák nélkül kitöltöttem a jelentkezést, és egy szóban sem kapok visszajelzést arról, hogy mi volt a baj a jelentkezésemmel, akkor azért szerintem joggal gondolom, hogy még arra is esélytelen lennék, hogy azt a leaf kategóriát megkapjam, amiben egyedül az én oldalam szerepel...

Szerintem van egy pár ember, mint én, aki sajnos nem nagyon ér rá ingyen, önzetlenségből ezt-azt csinálni, viszont, ha valamilyen érdeke fűződik ahhoz, hogy egy közösségi rendszer fejlődjön, akkor a hozzájárulása semmivel sem alávalóbb, mint a tényleg önzetlenségből dolgozóké. Ha egy önkéntes rendszer önkéntes vezetői nem veszik figyelembe ezt a réteget, akkor az a rendszer kárára is válhat. Ez persze nem grin-nek és goa-nak szól, csak úgy általában.

grin, goa, köszönjük a válaszokat!
16

Szép szavak, nemmondom

vbence · 2006. Aug. 3. (Cs), 18.34
Sorstársaim nevében is köszönöm a gyors választ. Ha jó helyen imádkozik az ember, akkor előbbutóbb csak jön válasz az égiektől..

Lehet, hogy a DMOZ nem a világ közepe, de azon a listán amin a Világ Közepe az első, röktön a DMOZ a második. (Például annak okán, hogy a létező legfontosabb linkgyűjtemény).

Valóban, sok munkával jár a szerkesztés, és el tudom hinni, hogy kevés az ember, ezért nem vállalkozom például én egy ország szerkesztésére. Ti vállaltátok, és ez valahol felelősség is, vagy nem?

A DMOZ nagyon szépen le van fordítva, látszik, hogy valamikor komolyan gondoltátok, de hogy konkétumokról is beszéljünk: ti, valamint a kb 10 szerkesztő májusban vagy júniusban összesen hány oldalt vettetek fel? Ami biztos, hogy jünius első felében nem változott a szám. (Vagy pont ugyanannyi oldal törlődött, mint amennyi felkerült, vagy egyet sem sikerült feltenni).

Én próbáltam a DMOZ kapcsolatfelvételi űrlapját ugyanúgy ahgy mailt is próbáltam írni hónapokon keresztül, semmi válasz. Ezután bocsánat, ha kétkedéssel fogadom, hogy holnaptól minden másképp lesz, és a 8 hónapja várakozó oldalam egy varázsütésre (-mailre) felkerül.

Arra, hogy kinek fontos pedig csak azt tudom kérdezni, hogy kinek nem? Egy cégnek talán nem, hogy hamarabb kapjon pagerank-et (esetleg nagyobbat), vagy valakinek, aki szbadidejében bütyköli az oldalát (pl személyem) kevésbé fontos, hogy legalább olvassák?

Ne haragudjatok, ezek a válaszok, úgy hangzanak, mintha valami alternatív valóságból érkeztek vona, ahol a szerkesztők napi 1 vagy (neadjisten) 2 oldalt megnéznek, és párhavonta az üzeneteket is elolvassák. Szóval alernatív Grin és Goa, jól csináljátok a dolgotokat, sok szerencsét és kitartást a munkátokhoz, a mieink sajnos picit máshogy csinálják...
17

nem haragszom

grin · 2006. Aug. 3. (Cs), 21.06
"a mieink sajnos picit máshogy csinálják..."

Ezek kik, és mit csinálnak? És miből élnek?

----

Persze lehet valakit szidni, mert az életéből felajánl X időt ingyen másoknak, meg lehet megérteni (sőt, elméletileg még megköszönni is lehetséges lenne, de ezt eddig tudományosan nem sikerült bizonyítani)... Én úgy gondolom, hogy majd amikor neked lesz egy életed, amiben mindenfélét meg kell tenned, és emellett szakítasz 10 percet valami önzetlenre, és valaki jól leköpköd hogy miért nem 1 órát, akkor majd elmosolyodsz magadban hogy "nahát, deja vu". ;-) És továbbra is türelmesen és kedvesen fogsz neki válaszolni.

Az picit persze zavaró, hogy láthatóan nem érted az okokat, és csak azt ismételed, ami neked jó lenne, amit szerintem mindenki megért és elfogad. Neked az lenne a jó, ha mindenki megcsinálná, amire szükséged van. Nekem is az lenne a jó, ha mindenki megcsinálná, amit akarok. Adjak listát, előre, 10 évre?

De konkrétan, a kérdésedre: tucat nagyságrendben vettem fel lapokat, mert ennyire volt időm, de ha egyet sem vettem volna fel sem érezném rosszul magamat, mert van még egy tucat szerkesztő a hierarchiában aki helyettem is felvehet lapokat. És konkrétan, ha érdekel, hogy egy dmoz szerkesztő mit vállal és mit nem, akkor olvass utána. Ha lusta vagy, megmondom: mindenki ideje és lehetőségei szerint. És úgy gondolom, hogy ha többen lennének olyanok mint a jelenlegi valóban gondos talán tucat szerkesztő, és kevesebben az "egylapi" szerkesztők és a partvonalról sörrel és virslivel hadonászók, akkor bizonyára nem több ezer lap várna vizsgálatra...


Amúgy érdekesség: ezen fórum hatására kaptam egy levelet, hogy XY szeretné a site-ját bent látni. Persze rossz helyen volt. :) Ilyenkor igyekszem az egész kategóriát kiűríteni, a mostaniban volt kb 20 bejegyzés, ebből 1 a megfelelő helyen, 3 gyakorlati tartalom nélkül vagy redirect más lapokra, amik már bent vannak, a többi átmozgatás után szintén bekerült (a legtöbb leírását, URL-jét át kellett persze írni). Ezzel elment majdnem fél óra. Csak hogy legyen elképzelésed.
18

???

Anonymous · 2006. Aug. 3. (Cs), 23.36
Persze lehet valakit szidni, mert az életéből felajánl X időt ingyen másoknak,

Te választottad, nem kell mártír-halált halni. Vagy szervezzünk gyűjtést a számodra? Az a baj, hogy ugyanezt a hatalmaskodó stílust képviseled a Wikipedia-n is, pedig hidd el, senki sem pótolhatatlan.
19

Angol vagy magyar

Anonymous · 2006. Aug. 4. (P), 01.15
A site ajálnlásnál kitöltendö űrlapon magyarul, vagy angolul adjam meg a honlap ismertetőjét, illetve decriptionját?

Köszi,
Marchello
22

jelentkezési űrlap

Anonymous · 2006. Aug. 7. (H), 14.47
Érdemes angolul, ha editornak jelentkezel.
23

anon

grin · 2006. Aug. 7. (H), 15.00
Te választottad, nem kell mártír-halált halni.

Nem hiszem, hogy pontosan egy nevezőn lennénk. Nem szívesen írom le ugyanazt újra és újra, pláne, ha te úgyis igyekszel félremagyarázni: ha valaki felvállalja azt, hogy szabadidejében segít másoknak, az nem jelenti, hogy neked jogod van követelni, hogy neked segítsen, vagy hogy jogod van számon kérni, hogy mit, mikor, mennyi ideig tett.

A probléma az, hogy te nem pontosan érted, hogy mi az, amit az emberek „választottak”; nem azt, hogy téged szolgálnak. Ha neked az, hogy erre felhívják a figyelmedet „mártírhalál”, akkor sajnos szükség van mártírhalálra. De ez amúgy nem DMOZ-függő; minden open source és open-content projektre igaz... sőt, magára az internetre. Mindig jönnek emberek, akik úgy képzelik, hogy nekik joguk van ahhoz, hogy másodtól bármit követeljenek, csak mert... nem is tudom. Mert fizettek az internetért, és ezért megvettek mindenkit? Vagy mert ez nekik nemesi vérük miatt jár? Nem tudom. Sosem értettem igazán azokat, akik az önkénteseket köpködik, mert nem „eléggé önkéntesek”.

A „hatalmaskodó stílus” gondolom az, amikor erre felhívja valaki a figyelmedet, és te válaszul meglengted tetkós izmaidban szorongatott baseball ütődet? Megértem, hogy rossz érzés, ha a hibáidra felhívják a figyelmed, de lásd be, hogy valakinek meg kell tennie, különben még rosszabb lenne a 'net, mint amilyen. Én megmondom, ilyen vagyok, „hatalmaskodó” (ami szerintem rossz szó erre, de a címkeragasztgatás van, akinek fontos tevékenység).

Ja, bocs, még egy. Lássuk be, hogy aki ingyen dolgozik, szívesebben kap dícséretet, mint anyázást. Ez a jellemhibám nekem is megvan, és félek, hogy a többi szerkesztőnek is. :-)
21

Fjúcsör

vbence · 2006. Aug. 5. (Szo), 10.04
Elismerem, nem volt túl épületesen közelítem meg a kérdést, biztosan a sokévi frusztáció az oka :) Én úgy képzelem el a főszerkesztséget, hogy valaki felvesz havi 20-30 oldalt, és bezsebeli a hinetetlen reklámértékét annak, hogy ott van a neve a World/Magyar alján, és a referenciái között ott van, hogy "ha velem dolgoztok, akkor nem egy ezres várólista végére kerültök, hanem egy hét alatt a google-be". Ja igen, úgy képzelem, hogy valami Internetközeli munkát végeztek, persze ha mondjuk gépészmérnökök vagy pékek vagytok, akkor tárgytalan.

Ami igazán érdekel, hogy ti hogy látjátok a World/Magyar jövőjét? Ha marad a mostani tendencia (ami elég valószínű), és nem fog többszáz szerkesztő (valódi szerkesztő) jelentkezni, akkor működésképtelen marad a directory?

Az ezer nagy szám, de egy 4-5 tagú csapat egy hét alatt (persze innen nézve) feldolgozhatná a várólistát, egy ilyen "szupercsapat" létrehozásában nem gondolkodtok?

Az "egylapos szerkesztők" többsége lehet, hogy nem tesz jót a dmoz.org-nak, de személyszerint én egy egyszeri 30-40 oldalt símán vállalnék, ha cserébe az én oldalam (egy egyszeri megnézés után) bekerülne ahova való. Persze a rendszer erre (gondolom) nem ad lehetőséget, de el lehetne gondolkodni rajta...

Szóval van esély a javulásra, vagy ez már ilyen?
24

reménytelen

grin · 2006. Aug. 7. (H), 15.07
Magánvéleményem.

Egyrészt nincs főszerkesztő. Szerkesztőnek lenni annyi, hogy látják ott a neved, de én eddig sosem tapasztaltam semmi reklámértéket (amióta létezik a World/Magyar). Internetközeli :-) munkát végzek, méghozzá sokat.

Jövő: ez a tendencia nem a magyarra, hanem a teljes dmozra igaz, sőt, a yahoora és mindenre, ahol user submission van, mivel ezek nagy része kaki, és nagyon időigényes szétszedni. Nem látok változást.

Egy hét alatt, lehet, ha egy hétig semmi mást nem csinálnak, de azt lelkiismeretesen. Nekem sajnos ;-) munkám is van, meg magánéletem is. Kérj greenbuster jogot, és szólj, ha van eredmény, és ha megbízhatóan, szépen dolgozol, akkor lehet vele haladni.

Az egyszeri 40 oldal, ugye megérted, sz--t se ér. Egy hét múlva ugyanott vagyunk...
25

Kedves grin és goa, én már nem fogom megérni :)

Anonymous · 2006. Szep. 8. (P), 00.25
Kedves grin és goa

Íme:

2005 január 3-án kértem az egyik honlapom regisztrálást - szerintem jó helyre, nincs is más olyan kategória, ahová kérhettem volna. Mivel magam is szerkesztője vagyok egy lap.hu lapnak hasonló témában, mint amibe kértem a dmoz regisztrációt, továbbá mivel (sajnos :) 24 éve vagyok a szakmában, ezen kívül szakkönyvet is szerkesztek a témában, szerintem elég jól megfogalmaztam, hogy miről szól a honlapom.

2005. január 17.:
<<érdeklődés URL hozzáadásról

Üdv, goa,

3-án küldtem egy kérést URL hozzáadásról, de nem látom a linkek között. Esetleg valami gond van vele, rosszul csináltam valamit? Nem akarok türelmetlenkedni, csak nem tudom, hogy egyáltalán megérkezett-e a jelentkezésem.>>>>

2005. február 19.:

<<<<Kedves grin,

Tudna nekem segíteni? Január 3-án kértem a honlapom hozzáadását a Marketing címszóhoz, írtam levelet is a szerkesztőnek, az Ön kollégájának goa-nak.

Azóta már 7 hét eltelt, és nem tudom, hogy mi lehet a baj, de se a honlapom nem került be a címszóba, sem választ nem kaptam, pedig azóta már írtam újabb levelet is, amiben érdeklődtem, hogy esetleg van-e valami gond a honlapommal.

Nyilván nem akarok nyomulni, meg naponta levelelezni, gondolom van a szerkesztőknek is más dolguk, meg ha folyton írok, az a visszájára fog fordulni. Fogalmam sincs, hogy ilyenkor mi a teendő, arra gondoltam végül, hátha Önnek, mint szerkesztőtársának, több, jobb a kapcsolata goa-val, esetleg ha felhívná a figyelmét a jelentkezésemre, az nagy segítség lehetne.
Ha tud segíteni, akkor előre is köszönöm, ha nem tud, akkor elénézését kérem a zavarásért.>>>>

2005. 03. 23.:

<<<<majdnem 4 hónapja nem kapok választ

Kedves goa,

Nem tudom elképzelni, mi lehet a baj velem, vagy a honlapommal, hogy január 3-i jelentkezésemet se nem fogadod el, se nem válaszolsz a leveleimre. Ha valami gond van a jelentkezésemmel. kérlek írd meg, és én kijavítom. >>>>>


Ezután rájöttem, hogy reménytelen ügy goa és grin szrekesztő urakkal kommunkálni.

Letettem róla, hogy valaha bekerül a lapom a dmoz-ba.

Egy évvel később újra próbálkoztam, egy másik szerkesztővel:

2006.04.12.:

<<<<Kedves abidi,

A honlapomat először a Marketing kategóriába próbáltam regisztráltatni, de a szerkesztője valamiért nem regisztrál. Arculattervezéssel foglalkozom, grafika, honlap stb. Lehetséges lenne a Weblapkészítés kategórába regisztrálni a honlapomat? grafikustervezo.com
Ha igen, akkor persze a szokásos módon jelentkezem, ebben a mailben csak szerettem volna előzetesen megkérdezni.
Előre is köszönöm
Üdv >>>>

Válasz persze semmi...


Ahogy írtam, egy hasonló témájú lapot szerkesztek a startlapon, naponta kapok jelentkezést, és lesül a bőr a képemről, ha egy két hétig nem válaszolok...

Persze, értem én, nem könnyű a szerkesztőknek, és én is pofára estem amikor szerkesztőnek jelentkeztem, pedig szívesen csináltam volna.

Sajna, nem vagyok már fiatal, szerintetek megérem én még, hogy a honlapjaim regisztrálva legyenek a dmoz-ban? :)

Üdv
embé
26

Szerintem nem ...

randomly · 2007. Jan. 19. (P), 20.13
Szia!

De szerintem én sem.
Igaz az internet hajnalán, egy hétvége 150Ft akkor még sikerült egy oldalt bejuttatni.
Azóta a cég már hatszor nevet váltott és szerencsére internet címet is, de még mindig benne van a katalógusban.
És én persze mr nem ott dolgozom, és konkurencia.
De a 100 éves oldal még egy két szóra az én PR4 -es oldalam megelőzi.

Szóval én már nem is akarok bekerülni, mi lesz ha újra más céghez megyek. :-)

Persze rendületlenül írok, és szerintem már SPAM listás vagyok.
6 havonta egy mail ...

rand
28

Életünket és vérünket...

webgobe · 2007. Már. 30. (P), 21.03
Persze lehet valakit szidni

és akkor már szidják is...
Grin, nem szorulsz a védelmemre. Akinek nem tetszik, amit csinálsz, ne nézzen oda. A többiek meg hadd nézzenek rád. Fel.
Ha jól számolom, mintegy 10 éve ismerjuk valamennyire egymást, most nem ezt akarom felhánytorgatni, sem eldicsekedni, csak elmesélem itt az én magán dmoz-sztorimat, hátha valaki okosabb lesz tőle.
Anno dacumál, amikor a dmoz még felfért egy floppyra és kis túlzással grin volt a magyar dmoz (maffia, ha úgy tetszik, keresztapa, satöbbi...) jelentkeztem szerkesztőnek, mégpedig úgy, hogy grin csinált nekem egy LEAF kategóriát. Valahogy úgy hívták, hogy "Határon túli magyarok", azt szerkesztgettem, kisebb-nagyobb lelkesedéssel majd nyolc évig. (Ha valaki kiváncsi a részletekre, a Googlen megkockáztathat egy "webgobe dmoz" vagy valami hasonlo keresést).
Amint az írva vagyon valahol feljebb az oldalon, éltem a lehetőséggel, idővel elkanászosodtam, gyártottam egy rakás alkategóriát, ilyeneket, hogy Erdély, meg Felvidék, meg hasonlókat, majd terjeszkedtem felfelé is, idővel lett egy Hungarian Abroads, majd szűz területre is bekerültem, mint például az európai hoki meg hasonlók, sőt, román nyelvű kategóriáim is voltak. Mígnem egy szép napon (kb. két éve) arra ébredtem, hogy nem tudok bejelentkezni, se szó, se beszéd, kipenderítettek. Pedig még csak a konkurenciát sem törölgettem ki, ha csak nem tekintem a román, szlovák stb. ultranacionalistákat konkurenciának...
Na meg volt egy-két igencsak kemény vitám, főleg a román szerkesztőkkel, mert igencsak külömbözött a véleményünk arról, hogy a kedvenc kategóriáim hová kell tartozzanak a hierarchiába. Magyarán nem akartam, hogy a határon túli magyarokat itt is szétszórják, ne hagyják együvé tartozni, még meta-kategória szinten sem. Csak sejtem, hogy ezért rúgtak ki, mert soha senki semmilyen magyarázattal nem szolgált, pedig egy időben minden követ megmozgattam, hogy bár azt tudjam meg, miért billentettek faron.
Ennyit arról, hogy mit ér a beírogatás meg reklamálgatás.
Na meg így néz ki az a bizonyos magyar dmoz maffia belülről. Meggyőződésem, hogy ha rászolgálok, maga grin szól, hogy kotródjak. De sajnos az ellenkezőjéről nem tudott, mert nem tudhatott tenni.
Tehát egyértelmű, ha van maffia, akkor az biztos, nem magyar.
Egyébként jó egy szájtnak, ha bent van? Egyértelműen jó. Aki egy kicsit is beszagolt a SEO fekete mágiájába, tudja, hogy a Google számára egy szájt nagyjából annyit ér, mint azok a szájtok, akik linkelnek rá.
A dmoz PR-je meg a maximális, 10-es. Erről ennyit. (Mondjuk, az algoritmus ennél kicsit bonyolultabb, az elérhető infók szerint kb. száznyolcvanvalahány változót vesz figyelembe a Google motorja a rangsorolásnál, de még mindig a legnagyobb súlyal ez szerepel. A te lapodnál jobb PR-el rendelkezők felfele, a gyengébbek lefele viszik a rangsorodat.)
Úgyhogy aki ott benn van, és csinál is valamit a magyar "sarokban", ingyér, az megérdemli, hogy legalább ne anyázzák.(Itt jegyzem meg, máshol sokan hajlandók nem kis összeget áldozni rá, hogy azt a fránya PR-t feljebb tornázzák - ez manapság az egyik bevételi forrásom.) Én a kalapom is meg szoktam billenteni néha, úgy kutyafuttába, mintha csak a szél akarná lekapni... Sose tudni, hátha valamelyik virsli-lóbáló kibic meglátja... és jót röhög a vén marhán...
27

magad uram, ha...

kaixo · 2007. Feb. 14. (Sze), 14.40
Időközben valakik megpróbáltak gyógyírt találni a topicindító hozzászólásban felvetett problémákra, lásd:

http://webni.innen.hu/WwwWebcimtarCom
29

dmoz szerkesztők

moltisanti · 2007. Ápr. 17. (K), 16.29
Mondjuk ha ez lenne a cél, akkor nem a legszerencsésebb az oldalon található megjegyzés:" Volt DMOZ szerkesztőknek autó felvétel van!"
:D
30

nem leszek Dmoz szerkesztő

moltisanti · 2007. Okt. 8. (H), 12.58
Keleten a helyzet változatlan. Nem leszek Dmoz szerkesztő