ugrás a tartalomhoz

Az RSS lényege, azaz mire jó egyáltalán?

Vas Dávid · 2006. Szep. 4. (H), 20.40
Üdv!

Nos olvastam az RSS-ről szóló cikket, és megjött hozzá a kedvem.
Sajnos nem nagyon értem az RSS lényegét és nagyon azt sem tudom, hogy mi az és min alapul, és jogy kell létrehozni...

A PHP-hpz értek abban gondolom meg lehet valósítani...

Nos van egy RSS lap amiben mondjuk egy oldal híreit tudomm kiolvasni és azokat css-el is formázni, de mire is jó ez?, hisz rámegyek az oldalra és ott is látom a híreket, de végülis gondolom az RSS kinézetét én is megformázhatom és csak az oldal RSS tartalmát lekérem és saját stylussal látom a lapot ha értem a lényeget, bár nem hiszem.

Nos akkor mi is az RSS és mire is jó?
 
1

re

toxin · 2006. Szep. 4. (H), 20.49
letöltöd pl.

http://www.rssreader.com/

berakod az általd kedvelt lapok rss forrását, http://rss.lap.hu/ -ról pl. , beállítod x perces frissítésre. Fenti program x percenként ránéz a beállított lapok rss generátorára, és feldob a taskbar-on egy kis ablakot ha van frissülés ( a hír címével), ha érdekel megnézheted az összefogalót a progiban, ha a teljes hírt akarod, akkor átdob arra a lapra ahol megtalálta. Ergo értesülhetsz, és azzonnal (ill. a legkisebb idő 10perc tehát max. 10 percel később) vagy a beállított időpontban/közönként, a felkerült friss anyagokról annélkül, hogy végig kéne nyálazni az összes lapot egyesével.

uff :)

kreálni a már létező rss generátor php class-okkal lehet pl.
http://www.bitfolge.de/rsscreator-en.html
http://freedomink.org/node/62
2

aggregálás (összevonás) a lényeg, közös platform

Hojtsy Gábor · 2006. Szep. 4. (H), 20.55
Az RSS lényegében egy közös megegyezésen alapuló formátum tartalmak sorozatának leírására. Namost ha megnyitod az index.hu, a cnn.com meg a helyi újságod honlapját, akkor nem fogsz találni közös pontot a HTML kódban, a használt elemekben, a cikkek elhelyezésében, megjelölésében, stb. Az RSS célja elsősorban az volt, hogy egy egységes formátumot adjon tartalmak leírására, és így megosztására.

Namost ha az index, a cnn.com és a helyi újságod honlapja is biztosítja az információt RSS formában, akkor van egy közös nevező, amire építhetsz. Egyrészt vannak asztali programok (például Internet Explorer 7, Firefox 2), amik közvetlenül olvashatóvá teszik, másrészt vannak kifejezett "newsreader" programok, amik az ilyen RSS-ek olvasására jók. Tehát bejön a programba az index, a cnn és a helyi lapod hírei. Namost ebben lehetnek olyan információk, ami alapján az olvasód elosztja, például meg tudja jeleníteni a technológiai vagy politikai híreket külön az eltérő források információit összevonva.

Ez az alapvető felhasználás, ezen túl sokmindenre jó az RSS, például feliratkozhatsz interjúkra, videófelvételekre. Akkor az RSS olvasására használt programod minden reggel letöltheti az aznapi műsort (mondjuk a napi híreket mp3 vagy divx formában), és te megnézheted.

A felhasználó szempontjából azért is jó, mert nem kell felmenned a helyi újságod weblapjára minden nap megnézni, hogy van-e valami új, hanem az RSS olvasó (aggregátor) program megteszi ezt neked, és értesít, ha van valami új információ. Akkor eldöntheted, hogy az RSS-ben adott tartalmat elolvasod, vagy a helyi újság lapjára lépsz az RSS-ben adott linken, és ott olvasol tovább.
3

rss Power

jadezoole.list · 2006. Szep. 4. (H), 21.10
Mire jó az RSS?
Egyszerű, míg átböngészni 20 oldalt 1 óra, és ezer kattintás, addig egy olvasó segítségével nekem kb. 1 perc.
Én pl. a Hirlapom.hu-t használom, mert magyar és mert jó, mindent tud, amit mások és egyszerű használni.
4

RSS

attlad · 2006. Szep. 4. (H), 21.31
Az RSS egy kicsit buta formátum ami leírja valaminek a friss változásait XML-ben.

Feedolvasó és egyéb programokkal követheted és felhasználhatod ezeket a változásokat sokféle dologra, tipikusan weboldal tartalmak, friss hírek, blogbejegyzések, MP3 letöltések (Podcast) követésére. Vagy valami ilyesmi.

(RSS, mint formátum mellett pl. Atom is létezik, azt is használhatod. Újabb, pár helyen átgondoltabb.)
5

wikipedia

toxin · 2006. Szep. 4. (H), 22.17
egész fullos a cikk, hoppá

http://en.wikipedia.org/wiki/RSS_(file_format) , hát a magyar már nem annyira de sebaj :) http://hu.wikipedia.org/wiki/RSS_%28f%C3%A1jl_form%C3%A1tum%29

na erről nem is beszélve, komplett tananyag
http://www.w3schools.com/rss/default.asp
6

thunderbird

mandarin8 · 2006. Szep. 5. (K), 00.06
külön program rss-hez?
én firefox "élő könyvjelző"-t használok mondjuk a HWSW-hez vagy CSS Drive-hoz.

a másik pedig thunderbirdben a feliratkozások.
mindkettő kiváló, és minden jófej ember ezt a két progit használja úgyis :D
7

thunderbird

Anonymous · 2006. Szep. 5. (K), 00.21
minden jófej ember ezt a két progit használja úgyis

Kivéve, ha otthon is és a munkahelyén is ugyanazokat a feed-eket szeretné olvasni ugyanazon a felületen. Mert akkor webes RSS olvasót használ, például Google Reader-t, vagy Newsalloy-t, vagy akármi mást.

Gyulus
8

igen

toxin · 2006. Szep. 5. (K), 06.21
"külön program rss-hez? " persze szvsz jobbak a desktop alert-es rendszerek, 10perces periódikus refresh-el (bőngésző nyitvalevéstől függetlenül is látom jött-e új email, webes email kliensnek (DWmail) van rss csatornája), mondjuk quake3 alatt is feljön ez az egy hátránya :)))