ugrás a tartalomhoz

PHP futás 5 másodpercenként - frame scroll

peachman · 2006. Jún. 19. (H), 18.57
Sziasztok!

Egy chat-et készítek. Szeretném, ha a kliensek 5másodpercenként ellenőriznék az adatbázisbó, hogy van-e új hozzászólás. Ha igen íródjon ki. Továbbá az is problémám, hogy ha frame-be irom ki (a vissza-scroll miatt) akkor ha az újakat alulra írom, nem látszanak, csak ha a scroll-al utánuk megyek. Van valakinek valami ötlete erre?

Köszönöm!
 
1

Anchor

janoszen · 2006. Jún. 19. (H), 19.12
Tegyél "horgonyt" az oldal aljára. Egyébként ezt nem így szokás megvalósítani, erre való a Flash.
2

ajax

Anonymous · 2006. Jún. 19. (H), 19.36
Az tipikus ajax problema, gyakorlatilag majdnem mindeki ezzel reklamozza a sajat megoldasat, pl: sajax
A masodik kerdesre pedig: javascript segitsegevel tudsz scrollozni oldalon belul automatikusan, itt talalhatsz otleteket.
3

php?

winston · 2006. Jún. 19. (H), 23.08
lehet, hogy okod van rá, hogy php-ban írd, de biztos ez a legjobb hozzá? ha nem muszály, hogy php legyen, akkor próbáld valami mással, mondjuk javascript-tel (ajax, for example, a web2 őrület közepén biztos találni fogsz jóegypár megoldást)
4

A PHPvel semmi baj...

janoszen · 2006. Jún. 20. (K), 23.01
A PHPval semmi baj nincs, láttam már kultúrált megoldásokat rá, csak a HTML-lel mint végső kimenet van a baj. Szerintem, ez tipikusan az a helyzet, ahol elő kell venni a Macromedia Flash-t vagy a JDK-t és írni egy programocskát a lekezelésére.

Itt jogos a Flash használata.

Egyébként Java-ban biztos, hogy egy rakás kész program is van a dologra. Google rulez.
5

php

winston · 2006. Jún. 21. (Sze), 00.32
én nem is mondtam, hogy nem lehet (esetleg még elegánsan) is megoldani, de azért lássuk be: ez már inkább a java/flash/nemtommi területe, mint a php-é. mert majdnem hogy bármit meg lehet csinálni bármivel, de kérdés, hogy érdemes e. persze, ha ez egy kikötés, vagy valami különleges oka van rá, akkor egyértelmű, de ha nem, egy csúnya hasonlattal élve, php helyett használhatnánk valami pascalban megírt programot is. meg lehet oldani, de nem arra való. (egy jó nagy szvsz a végére)
7

Nem jól mondod...

janoszen · 2006. Jún. 21. (Sze), 09.01
Nem jól mondod. A Flashnek/Javanak kell egy háttérmotor, ami kiszolgálja az adatokat. Anélkül nem fog működni. Tehát a Flash + PHP jó megoldás, a HTML + PHP nem. Ha akarjátok, előkeresem a cikket, ami tul.képpen egy tutorial volt, ami ezt nagyon jól megoldotta.

Persze, a legegyszerűbb Java-ban egy IRC klienst írni és aztán viszlát, de szegény ember vízzel főz, nem mindenki telepíthet IRC szervert a gépre, ahol fut a honlap.
8

miert irc?

Anonymous · 2006. Jún. 21. (Sze), 11.00
A topicban nem szerepel az irc, de ha mar irc, sok helyen gond, hogy csak a 80 as porton mehet ki a kliens, es telepiteni nem tudsz (meg flasht se). En nagyon tudnek udvozolni egy php-html alapu irc klienst :)
10

Szerver

Anonymous · 2006. Jún. 21. (Sze), 11.04
Mivel a php a szerveren megy, ezert ott kell engedni az irc portjat. Maga a megjelenites mar a 80-ad porton megy.
11

nyilvan

Anonymous · 2006. Jún. 21. (Sze), 13.33
pont errol beszeltem, de eddig erre php-s megoldast meg nem lattam. cgiirc letezik, de sok baja van.
13

Könyörgöm!

janoszen · 2006. Jún. 21. (Sze), 19.13
Könyörgöm, emberek, az IRC a PHP helyett lenne, nem mellett! Egy Java program probléma nélkül tud kapcsolódni egy IRC szerverhez, minek ide belekeverni még a PHPt is?
9

HTML miert nem?

Anonymous · 2006. Jún. 21. (Sze), 11.02
Velem már párszor előfordult, hogy flash site-okat kellett html/css-be áttennem és eddig elég jól múködtek.
12

Na jó, akkor tegyük tisztába...

janoszen · 2006. Jún. 21. (Sze), 19.12
Na, akkor tegyük tisztába ezt a hatalamas kavart, ami itt van.

1. A PHP vagy bármilyen más feldolgozó technológia azt a célt fogja szolgálni, hogy az adatokat kiszolgálja, avagy a kliensek közötti kommunikációt biztosítsa.

2. A frontend, legyen az HTML, Flash vagy Java fogja szolgálni a megjelenítést.

Azért mondtam, hogy a HTML nem jó ötlet, mert 1. baj van a cross-browser kompatibilitással 2. nem arra lett tervezve, hogy ilyen feladatokat vigyen véghez.

Ergo: fogsz egy tényleges programozási nyelvet, legyen az ActionScript vagy Java és írsz egy interfészt a szerver oldalon futó adatkiszolgálóhoz, legyen az IRC vagy PHP alapú.

A szerver oldalon meg semmi mást nem kell csinálni, mint a bejövő új üzeneteket továbbküldeni a csatlakozott klienseknek.

Így már érthető?
14

miért ne lenne jó?

Hodicska Gergely · 2006. Jún. 21. (Sze), 22.32
Azért mondtam, hogy a HTML nem jó ötlet, mert 1. baj van a cross-browser kompatibilitással 2. nem arra lett tervezve, hogy ilyen feladatokat vigyen véghez.

Azért a fenti feladat szinte minden épkézláb böngészőben elég könnyedén megoldható.


Felhő
6

javascriptes chat

dajkap · 2006. Jún. 21. (Sze), 08.00
Hi!

Mi régebben úgy oldottuk meg,hogy a javascript frissítette a tartalmat. Ahhoz hogy ne legyen nagy az adatforgalom, egy külön, nem látható frame-et hoztunk létre. Ez alapban üres volt, és a javascriptes frissítés esetén gyakorlatilag mindig csak az utolsó hozzászólásokat töltötte le. Ezután átemeltük az új hozzászólásokat a megfelelő helyre.
Az egyetlen gond a különböző böngészőkkel volt. Elég macerás megoldani, hogy mindenhol jól működjön.