ugrás a tartalomhoz

Hogyan tovább? Hallasd a hangod!

tisch.david · 2018. Júl. 2. (H), 09.46
Sziasztok!

A Weblabor évek óta üzemeltetési nehézségekkel küzd, ami odáig fajult, hogy az oldal értéke mára már szinte kizárólag csak a fórum részére korlátozódik, ráadásul - új, potens tagok híján - ez is egyre jobban kopik.

Emiatt felmerült az ötlet itt, hogy hozzunk létre egy új, magyar nyelvű, élő webfejlesztői fórumot, amelyen jobban érvényesülhetne a közösségi szemlélet, és amely hosszú távon is vonzó és maradásra bíró lehetne a tagok számára.

Fölmerült sok ötlet (saját oldalon futó open source fórum motor, Google group, stb.), de persze mindez csak akkor ér valamit, ha Ti, akik ezt a közösséget alkotjátok, elkezdenétek az új fórumot használni a Weblabor helyett.

Éppen ezért arra szeretnénk kérni Titeket, hogy hallassátok a hangotokat! Mondjátok el, hogy Ti hogyan képzelitek a folytatást, hogy mihamarabb érdemben léphessünk! Kérlek Titeket, hogy tartózkodjunk a parttalan, elméleti és sehová sem vezető vitától! Konkrét ötleteket és javaslatokat várunk!

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:

Dávid
 
1

Én szívesen látnék egy dev.to

Endyl · 2018. Júl. 2. (H), 10.55
Én szívesen látnék egy dev.to jellegű magyar oldalt, elvileg szeretnének is belőle nyílt forrású projektet csinálni, csak sajnos még nem tudok róla, hogy lenne publikus határidő, amikorra ezt szeretnék megtenni azt leszámítva, hogy "when it's ready". Úgyhogy ha ez a kezdeményezés a közeljövőben megvalósul valamilyen formában, akkor sajnos nem játszik egyelőre, de szerintem érdemes példát venni róluk.

Google groupsból olvasok párat, de nem igazán tetszik a felhasználói élmény.

Egyébként nekem is mindegy, a lényeg, hogy alkalmas legyen kényelmes kommunikációra.
2

Másolás

Hidvégi Gábor · 2018. Júl. 2. (H), 12.44
A Weblabor mostani felépítése nagyon jó, szerintem ezt kéne lemásolni, ugyanis teret ad a mélyebb témáknak, beszélgetéseknek, továbbá a hozzáértő szerkesztők struktúrába tudják szervezni az információt.

A decentralizált internet a jelenlegi formájában nem sokat ér, mert rengeteg idő megy el a keresgéléssel. Az Endyl által említett dev.to erre egy jó példa, kvázi egy fórum, ahova bár rengeteg anyag kerül fel, ahogy az idő telik, ezek elértéktelenednek, mert kutya sem fogja őket visszakeresni. Bár jobb oldalt van egy "trending guides/resources" doboz, de abban csak tizenkét linket látok.

Szóval szerintem a legegyszerűbb lenne Drupal alapokon lemásolni a weblabort, akár a régi tartalom letöltésével/linkelésével.

Alapvető fontosságú lenne egy tudásbázis felépítése, mert a legjobban ez hiányzik, hogy egy helyről el lehessen érni minden, a webfejlesztéshez fontos tudnivalót.

Ehhez kell még egy párfős szerkesztőgárda, akik a beérkező tartalmak lektorálásáért felelősek, valamint megjelölik az értékes tartalmat.
3

Előbb jussunk el oda, hogy

Endyl · 2018. Júl. 2. (H), 13.57
Előbb jussunk el oda, hogy problémát okoz a túl sok tartalom. Ha már ott elakadunk, hogy kik és hogyan fogják, rendszerezni, struktúrálni az egy igaz tudásbázist (mert kétlem, hogy itt könnyen konszenzus jönne létre; ha pedig egy maréknyi szerkesztőgárdán kell átverekedni mindent, akik a szabadidejüket fordítják erre, ugyanoda jutunk ismét, ahol a WL tart), hogyan fogunk továbblépni?

A dev.to hozzáállása pont ezért jó. Egyszerű írni, de egyszerű válogatásokat is készíteni a meglévő tartalmakból (ez utóbbi válogatások szintén népszerűek, és újra a felszínre hoznak akár régebbi tartalmakat). Így aki ihletet érez rá, összeszerkesztheti a webfejlesztés egy igaz forrását, és ha tényleg hasznos, akár ki is lehet tűzni valamilyen formában egy szem előtt lévő helyre. A lényeg, hogy gyűljön tartalom, amiből lehet válogatni.

A keresést, rendszerezést, értékelést meg célszerűbb a közösségre és általuk gépekre bízni, akik sokkal hatékonyabbak és sokkal több idejük van, mint egy pár fős szerkesztőgárdának.
4

Közösség

Hidvégi Gábor · 2018. Júl. 2. (H), 15.31
Itthon sohasem lesz annyi tartalom, mint egy dev.to portálon, de nem is ez a lényege annak, amit írtam, hanem az, hogy az értékes írásokat rendszerezni kell és könnyen elérhetővé tenni.

Ez persze nem zárja ki, hogy legyen egy dev.to-szerű szekciója az új oldalnak, de a mostani weblabornak pont az az előnye, hogy a címlap bal oldali hasábjában lévő cikkek lassan csúsznak le, így az értékes tartalmat tovább tudják olvasni. Ki kell próbálni, hogy mennyire működne egy ilyen típusú rendszer, bár a dev.to mellett nem tudom, mennyire vn értelme, azt is be lehetne csatornázni.

Egyáltalán nem hiszek abban, hogy a keresést, a rendszerezést és az értékelést a közösségre vagy a gépekre kéne bízni.

Gépek: nem hiszek az algoritmusokban.

Közösség: Ez olyan, mintha kíváncsian elengednél egy marék legyet, hogy mire száll, a Taj Mahalra vagy egy trágyadombra.

Amikor Blaze is azt írja, hogy a programozóknak meg kéne tanulniuk programozni, addig a közösség mint olyan nem sokat ér, hisz nem látják a valóban értékes dolgokat. Inkább pár tapasztalt veterán szűrjön egy jól meghatározott szempontrendszer alapján szerintem.

Emiatt sajnálom, hogy Ádám itthagyta az egészet, mert ő erre a feladatra alkalmas volt sok szempontból.
5

Szerintem a két rendszer

Endyl · 2018. Júl. 2. (H), 16.05
Szerintem a két rendszer tökéletesen ki tudja egészíteni egymást.

A közösség feladata, hogy generálja a tartalmat és alap szinten kategorizálja azt (tagelés, linkelés, hozzászólás, "értékelés", stb. segítségével), amiben a platform ideális esetben nem gátolja, hanem inkább mindent megtesz ennek könnyűvé és gördülékennyé tételéért. Erre a munkára rásegítenek bizonyos algoritmusok (ajánlásokkal, kereséssel, stb.).

Ha ez működik, és gyűlik a tartalom (legyen az bármilyen kevés vagy sok), a veteránok még mindig létrehozhatnak ezen belül egy kiemelt részt (közösen és/vagy külön-külön, ízlés, igény és idő szerint), amit a kezdők arcába lehet tolni, hogy talán innen a legkönnyebb elindulniuk (bár azt is vegyük figyelembe, hogy mindenki kicsit másképp tud hatékonyan tanulni). De ennek a rendszernek nem szabad gátolnia a potenciálisan értékes tartalom létrejöttét.

A minőségen aluli tartalmak meg vagy eltűnnek a süllyesztőben, vagy ha a közösség képes építő kritikát nyújtani és elfogadni, akkor ezek is átformálhatóak legalább elfogadható színvonalúra.

Szerintem nem véletlen, hogy a weblabornak milyen sorrenben haltak ki az egyes szekciói, és melyik az, amelyikbe még ha csak hálni is, de még jár az a bizonyos lélek.
6

Szerintem maradjunk a kályhánál

Pepita · 2018. Júl. 2. (H), 16.07
És ha azt már megvalósítottuk, akkor menjünk a részletekbe.

Szerintem a lényeg (kályha) ennyi:
új, magyar nyelvű, élő webfejlesztői fórumot

Ez legyen meg először.
Persze ehhez is kellenek szerkesztők / moderátorok, ezzel kapcsolatban nekem annyi kérésem van, hogy minimum állandó 5 fő legyen. Ha valaki "kiszáll" (nincs ideje, kedve, stb), akkor a többiek kötelessége "beszerezni pótlást", de 5 alá ne menjünk, mert akkor ugyanoda jutunk, mint a WL. Emellett (min) 5 ember valóságosabb értékrendet tud képviselni, mint 1. Ezt úgy gondolom - a félreértések elkerülése végett -, hogy ezek a szerkesztők egyforma jogosultsággal rendelkeznek.

Minden más (cikkek, rovatok, rendszerezés, stb.) ráér utána.

Ehhez szerintem egy szerver kell és egy Drupal.
Csak induljunk el.
7

Nekem teljesen mindegy, hogy

inf · 2018. Júl. 2. (H), 17.38
Nekem teljesen mindegy, hogy milyen módon megy tovább, ha biztosítva van valahogy a közösség fennmaradása. Itt a jelek szerint nincs, és még talán idejében lépünk. Szvsz. kezdésnek bőven elég egy hasonló fórum, mint az itteni. Nem idegenkedem személy szerint a google groups-tól, de szerintem van néhány tag, aki nem szívesen regisztrál ilyen google, facebook, stb. jellegű oldalakra.
8

Azt hiszem sokat elmond, hogy

inf · 2018. Júl. 2. (H), 22.12
Azt hiszem sokat elmond, hogy talán ha öten válaszoltunk erre a témára. Szerintem hozzunk létre egy google groups-t b tervnek, aztán ha tényleg elszáll az itteni rendszer, akkor onnan tudjuk folytatni. Amíg csak ennyien vagyunk, addig én nem szívesen teszek bele pénzt és legfőképp időt egy új oldalba.
9

goto veremcsere.hu ?

Arnold Layne · 2018. Júl. 2. (H), 22.55
Esetleg csapatostól (már ami megmaradt, ugye) átvándorolni a veremcsere.hu oldalra? Ott sincs valami hűdenagy élet, viszont még spam se. Nem tudom az oldal tulajdonosai hogy és mit terveznek vele, de legalább a milyenCéeMeS vitát ki lehetne hagyni.
11

Az egy Q&A oldal. A fórum

inf · 2018. Júl. 3. (K), 01.04
Az egy Q&A oldal. A fórum azért jóval szabadabb.
10

Sziasztok!Én is osztom

tisch.david · 2018. Júl. 2. (H), 23.17
Sziasztok!

Én is osztom Pepita véleményét: legyen meg gyorsan az elsődleges célkitűzés, az új, magyar nyelvű, élő webfejlesztői fórum, de lehetőleg olyan technikai alapokon, ami nem zárja ki eleve a későbbi továbblépést.

Eddig 3 konkrét javaslat merült föl, Ti melyikre szavaztok?

1. Saját szerveren futó Drupal alapú fórum. (Ameddig nem kell neki sok erőforrás, addig ehhez fel tudom ajánlani a Rendszerinformatikánál üzemeltetett virtuális szerverünket, de az üzemeltetéshez (esetleg a telepítéshez is) tanácsokat és segítséget kérnék, mert nincs benne nagy rutinom. Ha más ajánl helyet neki, az még jobb. :) Ha van ötlet domainra, akkor azt is szívesen kifizetem, csak lépjünk.)
2. veremcsere.hu
3. Google group.

Nekem ez a preferencia sorrendem is. Nektek?

Üdv:

Dávid
12

Nekem jó, bár nem szeretem a

inf · 2018. Júl. 3. (K), 01.06
Nekem jó, bár nem szeretem a PHP-t sem meg a CMS-eket sem. Nálam második a google groups.

Körülnéztem github-on, messze a flarum vezet, mint php fórum motor: https://github.com/flarum/flarum. Ezen kívül van még phpBB. https://github.com/phpbb/phpbb Illetve vannak Laravel-hez is fórum megoldások. https://github.com/thedevdojo/chatter https://github.com/Riari/laravel-forum Ha esetleg gondolkodunk alternatívákon is.

A domain névnek az exodus.hu jutott eszembe, ha már kivonulunk a weblaborról. Bár hosszú távon jobb lenne valami web,dev, stb szavakat tartalmazó nevet választani.
13

wl2

Hidvégi Gábor · 2018. Júl. 3. (K), 10.53
Az 1. a legjobb, mert a Drupalt lehet alakítani, lehet része egy kérdés-felelek szekció, egy dev.to szekció, fórum, cikkek, akármi.

A domain lehetne wl2.hu.
16

Amíg 5-10 aktív ember megy,

Pepita · 2018. Júl. 4. (Sze), 08.22
bőven elég egy shared hosting tárhely is, csak nem a Vér Pistike Bt-nél.

Annyiból a Drupalra szavaznék inf3rno ötleteivel szemben (amik egyébként jók), hogy Drupalban tuti meg van minden készen, ami ehhez kellhet és rengeteg kiegészítő modul van hozzá. A magam részéről inkább szerkesztői időt vinnék bele, mint fejlesztést, mert erre sokkal nagyobb szükség lenne.

Addig is GG lehetne, nehogy "elveszítsük egymást". :)
20

Jó, meggyőztél, legyen a

inf · 2018. Júl. 4. (Sze), 15.21
Jó, meggyőztél, legyen a Drupal, csak ne nekem kelljen extension-t írnom hozzá, ha valami mégsincs meg.
22

+1

Pepita · 2018. Júl. 4. (Sze), 16.03
Felmentünk alóla. :)
14

Sziasztok!Én aztán végképp

tisch.david · 2018. Júl. 3. (K), 13.47
Sziasztok!

Én aztán végképp nem török lándzsát a Drupal mellett. A mi szerver környezetünk viszont kifejezetten konzervatív és nehézkesen változó, úgyhogy akkor lehet, hogy jobb lenne, ha más adna helyet az új oldalnak.

A Google Groups-ot én azért nem pártolnám, mert a költözés amúgy is macerás, lemorzsolódással jár, a GG meg elég zárt világ, hamar túlmutathatnak az igényeink a lehetőségeken, és akkor jöhet egy újabb költözés.

Ilyen szabad domain neveket találtam eddig, de szabad másnak is ötletelni: webninjas.hu, websters.hu, webprof.hu, webconv.hu

Az exodus.hu sajnos foglalt. :) A WebLabor-ra való utalást meg azért nem tartanám szerencsésnek, mert az újaknak nem mond semmit, pláne a "wl" formában.

Üdv:

Dávid
15

Ja bocsi, elfelejtettem

inf · 2018. Júl. 3. (K), 14.23
Flarum-nak a PHP5.5 a minimum, phpBB-nek 5.4.7, Laravel-nek meg 7.1.3. Ha nincs meg egyik sem, akkor marad a Drupal.

Ja bocsi, elfelejtettem megnézni keresőben, hogy foglalt e. Azt hittem, hogy nem, mert nem jött be rajta semmilyen oldal. Szóba jöhet még talán a webprog.hu, webapps.hu, webapis.hu, applications.hu, appdevs.hu, webengineer.hu, webengineers.hu, webengineering.hu, softwares.hu, software-engineering.hu, webdeploy.hu, webdevelopers.hu. Talán ez az utolsó még a legjobb.
17

Sziasztok! Mit szólnátok

tisch.david · 2018. Júl. 4. (Sze), 11.02
Sziasztok!

Mit szólnátok akkor ahhoz, ha lefoglalnám a webprog.hu domaint és feltennék a tárhelyünkre egy alap Drupal telepítést a számára? (A webdevelopers.hu-val szemben a webprog.hu javára szól szerintem, hogy viszonylag rövid és szintén kifejező.)

Tudnátok aztán segíteni abban, hogy testre szabjuk a Drupalt úgy, hogy a legjobban megfeleljen a feladatra?

Szeretném pörgetni a dolgot, hogy legalább annak a néhány embernek a lelkesedése ne fogyjon el, akik most egyáltalán foglalkozunk ezzel az üggyel...

Üdv:

Dávid
18

Úgy legyen

Hidvégi Gábor · 2018. Júl. 4. (Sze), 12.17
Ámen.
19

Szerintem is jó kiindulási

Endyl · 2018. Júl. 4. (Sze), 12.37
Szerintem is jó kiindulási alap.
21

Nekem jó.

inf · 2018. Júl. 4. (Sze), 15.22
Nekem jó.

Nem vagyok egy CMS expert, de utána tudok nézni ennek a Drupal testreszabásnak, ha más nem vállalja.
23

OK!

Pepita · 2018. Júl. 4. (Sze), 16.07
Napi 1-2 órát elvileg el tudok csenni beállításra / supportra, bár én még 6.x - el játszottam utoljára azt hiszem.. De a jó pap holtig tanul. :)

Közben ha valaki csinálna GG-t (biztos ami ziher), az jó lenne szerintem.
24

Akkor ha itt ellehetetlenedne

Endyl · 2018. Júl. 4. (Sze), 16.45
Akkor ha itt ellehetetlenedne a kommunikáció: WL-Reborn

Még nem menedzseltem google groupot, úgyhogy adott esetben segítséget, tippet szívesen fogadok.
25

Köszi!

Pepita · 2018. Júl. 4. (Sze), 18.16
Csatlakoztam, többet jelenleg nem tudok. :)
27

Köszi! Én is csatlakoztam.

tisch.david · 2018. Júl. 4. (Sze), 22.49
Köszi! Én is csatlakoztam.
26

Ok. Akkor én csak várok.

inf · 2018. Júl. 4. (Sze), 20.17
Ok. Akkor én csak várok. Logo-ra meg kinézetre amúgy van már ötlet?
29

nekem nincs

Pepita · 2018. Júl. 5. (Cs), 10.04
Logo-ra meg kinézetre amúgy van már ötlet?
Nincs, neked / nektek van? :)
33

Nekem nincs.

inf · 2018. Júl. 6. (P), 03.29
Nekem nincs.
28

Köszi! Indítom akkor. Szólok,

tisch.david · 2018. Júl. 4. (Sze), 22.50
Köszi! Indítom akkor. Szólok, ha megvan.
30

Ki a tulajdonos?

T.G · 2018. Júl. 5. (Cs), 10.15
Sziasztok!

Szerintem érdemes lenne letisztázni a tulajdon kérdését. Ki az új domain tulajdonosa, ki üzemeltet, kinek van az adott tárhelyhez még hozzáférése? Kié a feltöltött tartalom? Milyen biztosítékok lesznek arra vonatkozóan, hogy hosszútávon a közösség érdekében történik a fejlesztés, üzemetetés?

Igazából én nem is értem, hogy a weblabor.hu hogyan kerülhetett egy magánszemélyhez, amikor az impresszum szerint is egy egyesült az üzemeltető. És valljuk be, az ésszerűség is ezt kívánná.

Szerintem nagyon rossz lenne ezt megismételni. Még mielőtt túl nagy energiát tennénk az új oldalba, ezeket gondoljuk végig!

Nekem volt „szerencsém” még néhány éve beszállni egy projektbe, ahol jó pár cikk megírása után a tulajdonosok összevesztek, majd közölték velem, hogy megszüntetik az egészet. Mivel én ott csak egy külsős voltam, így nulla beleszólással nem tudtam mit tenni. Ám arra jó volt, hogy most már sokkal körültekintőbb vagyok. És mindenkit ugyanerre biztatok. :)

Mert nem feltéten a domain név beregisztrálása a feladat, vagy egy Drupal beüzemelése. A codeguide.hu –t fel tudom én is ajánlani ilyen célra. Lóg a levegőbe, hogy mit csináljak vele. És akár szívesen befektetek annyit, hogy egy vBulletin feltegyek rá. Jó a Drupal, de ha a fórum a fő irány, akkor szerintem egy fórum motor jobb lenne, a licensze meg nem olyan nagy tétel, hogy azt megspórolva inkább sok ember, sok órát öljön bele, hogy valami kialakuljon, ami még mindig nem az igazi.
31

Jogos!

Pepita · 2018. Júl. 5. (Cs), 12.52
Jó pár általad felvetett problémával egyetértek.
Kié a feltöltött tartalom? Milyen biztosítékok lesznek arra vonatkozóan, hogy hosszútávon a közösség érdekében történik a fejlesztés, üzemetetés?
Ez valóban alapvető fontosságú.
a weblabor.hu hogyan kerülhetett egy magánszemélyhez
Gondolom nem hivatalosan. De a lényeg az, hogy bizonyos dolgokat kizárólag Ádám tud megtenni vagy nemmegtenni. Ez szerintem is messziről kerülendő.
És valljuk be, az ésszerűség is ezt kívánná.
Egy egyesület vagy alapítvány vagy bármi hasonló (jogi személy) létrehozása - fenntartása - könyvelése nem kis munkával és idővel jár (és némi költséggel is). Erre én nem szeretnék / tudok időt - energiát áldozni, valamennyi pénzt esetleg. Ugyanakkor félek tőle, hogy ha belemegyünk mindenféle jogi bonyodalmakba, az csak a kedvünket szegi, és maroknyian vagyunk.. A problémát értem, de nemigazán tudok mit kezdeni vele.

Még mindig a Drupal-ra szavazok tartalomkezeőként, de amíg nem tisztázzuk ezeket a kérdéseket, addig én leálltam az ügyben (Dávid se jelzett még, hogy lenne mivel mit tenni).

És mindenkit ugyanerre biztatok. :)
Köszönöm szépen, hogy jelezted, nekem / nekünk is eszünkbe juthatott volna, de szerintem még pont időben szóltál, tök jogosan.
32

Ezek fényében felvettem két

Endyl · 2018. Júl. 5. (Cs), 16.44
Ezek fényében felvettem két témát a csoportban:

- Jogi kérdések
- Minimum Viable Product

Ha valakinek van hasonló ötlete, felvetése, akkor nyugodtan küldje be ott (is), talán egyszerűbb a csoportban kezelni, nem pedig itt bűvészkedni a szálak között (ha már van csoport, használjuk :) ).
34

Fórum

Hidvégi Gábor · 2018. Júl. 6. (P), 08.01
Minek szétszórni n helyre a témákat, amikor itt van ez a fórum?
38

Azért gondoltam a GG-n

Endyl · 2018. Júl. 6. (P), 11.25
Azért gondoltam a GG-n megbeszélni ezeket (nem pedig n helyen), mert jelen állapotban csak idő kérdése, hogy mikor érkezik ide olyan mennyiségű spam, ami tényleg kezelhetetlen. Jelenleg egyszerű a dolog, mert minden koreai karaktert tartalmazó témát töröltetek, és zároltatom a felhasználót, de egy ennél kifinomultabb spam "hadjárat" megállítására nincs sem időm, sem kedvem megoldást fejleszteni. Arra sem tudok garanciát vállalni, hogy a mostani tisztogatót 24/7 tudom futtatni, az esetenként ezres nagyságrendű spam üzenet között pedig annyira nem konstruktív levadászni a lényeges üzeneteket.

De ezen felül nekem lényegében mindegy, ha a többség itt szeretné megbeszélni ezeket, akkor legyen.
35

Sziasztok! Egyelőre én is

tisch.david · 2018. Júl. 6. (P), 08.44
Sziasztok!

Egyelőre én is inkább ide írok még, hogy ne forgácsoljuk szét magunkat. A GG csoport maradjon talonban arra az esetre, ha ez, itt leállna.

1. A webprog.hu regisztrációját elindítottam az Integrityn keresztül. Ha bejegyezték, szólok.
2. A hozzászólások többsége alapján valamiféle konszenzus kezdett kialakulni arra vonatkozóan, hogy Drupal legyen a motor, így azt javasoltam, hogy telepítek egyet a szerverünkre, és ha meglesz a domain, akkor ráállítom. Már letöltöttem a telepítőcsomagot, de még nem volt időm feltelepíteni. Igyekszem.
3. Ahogy többen kifejtettük már, egy új fórum létrehozása lenne a rövidtávú cél, annak figyelembe vételével, hogy később bővülhessen a "szolgáltatás" paletta.
4. Design és logo mindenképpen kéne, de ebben én nagyon nem vagyok járatos. Valaki, akinek ez szakterülete, egy kevés munkával csinálhatna majd egyet, valami ingyenes skinből kiindulva, ha lehet.
5. A domain név jogilag most - mivel én regisztráltam - az enyém lesz, és a szüleim Kft-jének (Dr PINTÉR Kft, Tatabánya) a Rendszerinformatika Zrt.-nél üzemeltetett virtuális szerverén fog futni a motor, de természetesen - és erre a szavamat adom, vagy, ha kéritek, leírom - ha lesz később egy alapítvány vagy bármilyen non-profit szervezet, aki - közös egyetértéssel - átvenné a dolog managelését, akkor átruházom rá a tulajdonjogot és átadom a tartalmat. Ha ennél több biztosíték kell, vagy semmi munkával semmi idő alatt ez a feltétel már most megteremthető, akkor teremtsük meg. Én a legkevésbé sem vágyom hosszú távon forum üzemeltetésre, pláne tulajdonlásra.
(5a. A Dr PINTÉR Kft fő tevékenységi köre házorvosi szoftverfejlesztés, a honlapunk egy nagyon régi maradvány.)
6. Valószínűleg a Drupal kódjához és az adatbázishoz nem fogok tudni direkt hozzáférést adni, de a telepítés után - nem utolsó sorban azért, mert nem ismerem a Drupalt és nem is szeretném egyedül csinálni - egy korábbi ötletet követve szeretném öt embernek átadni az admin jogú felhasználó account adatait, hogy aztán együtt alakíthassuk ki a szükséges funkciókat.

Ha van még kérésetek, ötletetek vagy javaslatotok, azt írjátok meg, legyetek szívesek! Ebben a helyzetben gyorsan csak úgy tudunk lépni, ha megbízunk egymásban, de már közép távon érdemes lenne megnyugtatóan rendezni az új közösség jogállását. No, és nem utolsó sorban el is kéne kezdeni majd népszerűsíteni, hogy valóban élő legyen.

Üdvözlettel:

Dávid
36

Tisztázandók

Hidvégi Gábor · 2018. Júl. 6. (P), 09.18
A leghatékonyabb az lenne, ha személyesen összegyűlnénk, és megbeszélnénk a dolgokat. Tisztában vagyok vele, hogy ezt nehéz összehozni, de meg kell próbálni.

A tulajdonosi jogok fontosak, azok mellett viszont le kellfektetni az új oldal működési elveit, például a vezetőségről, a finanszírozásról, a tartalmakról, a moderáció elveiről.

A legegyszerűbb, ha egy személy viszi az oldalt, akinek nincsenek hatalmi ambíciói, azaz képes lemondani róla szükség esetén.

Ha ez nem valósítható meg, akkor szervezetet kell alapítani, ami lassú és nehézkes és pénzbe kerül.

Egyik sem egyszerű.

Természetesen lehet for profit vállalkozást is csinálni, de akkor egészen más lesz a végeredmény.
39

Hajrá

Pepita · 2018. Júl. 6. (P), 11.40
A leghatékonyabb az lenne, ha személyesen összegyűlnénk
Legyen. Bár én Pesten (pontosabban Széll Kálmán tér közelében) csak dolgozom és napi szinten ingázok, de ha ügyesek vagyunk, összehozzuk.
le kellfektetni az új oldal működési elveit, például a vezetőségről, a finanszírozásról, a tartalmakról, a moderáció elveiről
Pontosan.
A legegyszerűbb, ha egy személy viszi az oldalt
Na ne... Pont emiatt halt meg a WL. Leginkább azért, mert nem igazán életszerű az, hogy
nincsenek hatalmi ambíciói


képes lemondani róla szükség esetén
Mi az a "szükség"?
Nagyon jól csinálja, pörög az oldal, ettől óhatatlanul némi hírnévre tesz szert, és akkor előugrik valaki, aki el kezdi ezt irigyelni?...
Vagy éppen megunja, mert nem megy, rájött, hogy egyedül nincs elég ideje rá, de senki sincs, aki segítene, csak "teljhatalommal"?
Nem akarok senkit se megbántani, ez nem feltételezés és nem irányul senkire sem személyesen, mindössze két nagyon is életszerű lehetőség. Nagyon fontosnak tartom emiatt továbbra is, hogy legalább 5 azonos jogú szerkesztő legyen, és nem kell a fejük fölé "egyszemélyes hatalom". Bármelyikünk csinálhatna személyes blogot fórummal, mégsem tesszük, mert nem akarunk annyi melót / időt bele tenni.

Ha ez nem valósítható meg, akkor szervezetet kell alapítani
Igen, ez nem egyszerű, de vajon tényleg szükséges? Nincs valamilyen arany középút? Nem tudunk így néhányan (5-10 ember kb a mag) olyan megoldást találni, ami valamennyire írásos, mégsem kell hozzá egyesület / szervezet?

Természetesen lehet for profit vállalkozást is csinálni
Dislike. Ez az irány engem nem érint.
Elsősorban kezdő - haladó fejlesztők segítéséről szól a dolog, most vagy segítünk önzetlenül azért, hogy legyen aki majd a nyugdíjunkat kitermeli, vagy üzletelünk - valami egészen mással.
48

Támogatom, hogy több admin

inf · 2018. Júl. 6. (P), 20.52
Támogatom, hogy több admin legyen és hogy non-profit legyen. Nem szívesen utazok 7 órát az oldal miatt, Pepita szavazhat helyettem, ha akar, nagyjából ugyanazt képviseljük. :-)
37

Részben OK

Pepita · 2018. Júl. 6. (P), 09.41
1. Ezzel is érdemes lett volna várni egy kicsit, mert a domain tulajdonosa a felelős is.. Plusz lb övé a tartalom.
2. Szerintem is maradjunk a Drupal-nál, a jól láttam, arra "szavaztunk" legtöbben.
3. OK
4. Majd megoldjuk, de lásd 6 is. Igen, az egyik free skinből kell kiindulni, és rászórni vmi saját képet, színt, nem kell túllihegni szerintem. Lesz elég feladat kódszínezővel, stb.
5. Na ez az, amit T.G jelzett, és ez így ebben a formában nem elégséges, hogy leírod, hogy "most ez van". Ez az, amiben konszenzusra kell jutni, mielőtt bármit is csinálunk. Szerver terén arra (is) figyeljünk, hogy valamennyi screenshot feltöltését is engedni kéne, mert ez itt a wl-en sokszor nagyon hiányzott.
6a. Az úgy nem lesz jó, mert bárki bármit fejleszt rajta (akár csak design), máris duplikálhatja magának, hogy lesz verziókövetve, stb.. Amíg csak skin, addig igencsak az a jó megoldás, ha fel tudja töltögetni, amiket kell.
6b. Utána kell nézni, szerintem nincs akadálya annak, hogy több "superadmin" user legyen. Nem vagyok híve a "jelszómegosztásnak", abból csak a baj van.
40

Döntések

Endyl · 2018. Júl. 6. (P), 12.13
Jó lenne tisztázni, hogy mi a döntéshozási mechanizmus. Az elv nyilván az, hogy a közösség érdekei befolyásolják a lépéseket, és érdemes szem előtt tartani a többség igényét, de végül ezek a dolgok egy ember (vagy esetleg szervezet) kezében futnak össze (lásd domain tulajdon, tárhely hozzáférés, tartalomkezelői adminisztrációs jogok, összedolgozás esetén a repository tulajdon, illetve egyéb jogi felelősségek). Valaki(k)nek vállalnia kell ennek a menedzselését, a többieknek pedig el kell fogadni, hogy a kormány az illető(k) kezében van, meg kell bízni benne/bennük.

4. A designt szerintem sem érdemes túlvariálni. Itt is a lehető legegyszerűbb dologra kellene törekedni, amire aztán lehet építeni. A lényeg úgyis a tartalom (első körben legalábbis).

6. Felhasználót/jelszót veszélyes és szükségtelen megosztani. Létre kell hozni egy megfelelő "csoportot/csoportokat", ami(k)nek joga van az oldal vonatkozó szükséges részeit adminisztrálni, és felvenni az illetékeseket felhasználóként a megfelelő csoportba. A tényleges "superadmin" account meg maradjon annak a kezében, aki menedzseli a rendszert.

A kódhoz való hozzáférés gondolom valami repositoryn keresztül kellene történjen, sok jóra amúgy sem vezet, ha az éles szerveren össze-vissza módosítgatások történnek.




Én nem feltétlenül ragaszkodom az élő találkozóhoz (a megbeszélteket úgyis rögzíteni kell majd írásban), de ha sikerül összehozni, akkor szívesen részt veszek rajta.
41

Sziasztok! Köszi a

tisch.david · 2018. Júl. 6. (P), 12.26
Sziasztok!

Köszi a hozzászólásokat! Egyet értek azzal, amit írtatok, és köszönöm a helyreigazításokat!

A webprog.hu foglalását azért indítottam csak el, mert a 17. üzenetemre azt írtátok, hogy OK, és - miután ilyen nagy publicitást kapott a dolog - nem szerettem volna, ha valaki másnak, aki csak olvas, de nem ír, szintén megtetszik a név és elhalássza az orrunk elől.

A személyes találkozótól én sem zárkózom el, de félek, hogy nehéz lesz találni olyan időpontot, ami mindenkinek jó.

A kódhoz való hozzáférésre kérnék konkrét javaslatokat! Nekem sajnos abban nincs nagy tapasztalatom, hogy éles, feladat kritikus rendszereknél hogyan zajlik az ilyesmi. Legyen valahol felhúzva egy verziókezelő, és abba kerüljön a kód, majd abból legyen kiszinkronizálva az éles helyre? Vannak itt közöttünk többen, akik - úgy gondolom - jó barátságban vannak a Drupallal. Szívesen rájuk bíznám az oldal beállítását, felkonfigurálását, fejlesztését. Az elég, ha telepítek egy 8.5.5-ös Drupal core-t?

Üdv:

Dávid
42

Kód

Hidvégi Gábor · 2018. Júl. 6. (P), 13.12
A kód jelen állapotban egyáltalán nem fontos, előbb a jogi, a társasági és a vezetési kérdéseket kell tisztázni.
43

Szóval valakinek vállalnia

Endyl · 2018. Júl. 6. (P), 13.56
Szóval valakinek vállalnia kéne a vezetési feladatokat a "papírmunkákkal" kapcsolatban. Ha a webprog.hu-val megyünk, akkor erre a jelenlegi állás szerint Dávid az esélyes jelölt (legalábbis nagy lelkesedéssel belekezdett ezeknek a részleges kezelésébe). De ha ő vagy más mégsem szeretné ezt, akkor valaki másnak kellene előlépnie.

Ezzel párhuzamosan meg kéne fogalmazni, hogy mik az elvárások a projekt "szellemiségével" kapcsolatban, és milyen feltételek és biztosítékok mellett hajlandóak az egyes jelentkezők részt venni benne (jogi kérdésekben nem vagyok otthon, akinek erről van konkrét elképzelése, tapasztalata, írja meg). Ha ezt tudja biztosítani a bátor, vezetésre jelentkező, akkor elkezdhetünk visszakanyarodni a technológiai kérdésekre.
44

Üljünk össze

Pepita · 2018. Júl. 6. (P), 14.09
pont.

Kódról szerintem is akkor beszéljünk, ha a többit tisztáztuk.
Egyeztessünk időpontot.
Kb fél óra múlva Nyugatiban kinek jó? :-D
45

Pénz kérdés

T.G · 2018. Júl. 6. (P), 17.17
Szerintem nem kellene kategorikusan elítélni a profitorientált elképzelést. Nagyon sok hobby projektnél láthattunk már olyat, hogy miután elfogyott a kezdeti lelkesedés utána már a legkisebb feladatok is mérhetetlen lassan készültek el, vagy még úgy sem. Lásd weblabor. :)
Webfejlesztéssel foglalkozunk, szerintem lenne olyan domain regisztrátor, aki szívesen hirdetne itt. És ez tényleg releváns hirdetés lenne. De máskülönben, ha nem releváns hirdetés, akkor sincs semmi baj. Ha valaki pénzt és energiát tesz valamibe bele, akkor nem elvetendő, ha kap érte anyagi támogatást.
Magam részéről még a prémium tagságot is támogatnám. Igen, ha több mindent szeretnél, akkor azért fizetned kell. Nem kötelező, de ha megengedheted magadnak és szeretnél valamivel többet, akkor van ilyen lehetőség. Csak egy gyors példa, a cikk íróknak valemennyit visszafordítanánk, pl. egy expert kolléga felveti egy zárt topicba, hogy van három cikk témája. A fizetős tagok szavaznak, a legtöbbet kapott szavazat alapján megírja a cikket a kolléga. Aki fizetett az befolyásolhatja a tartalmakat, aki meg cikket ír azt pénzzel is lehetne támogatni. De biztos lenne még más is, ez most csak hirtelen jött ötlet.
46

For profit - none profit = két véglet

Pepita · 2018. Júl. 6. (P), 19.43
Szerintem ebben (is) igazad van, de ez (ami fentebb elhangzott) csak a két véglet.
Alapjában véve én nem zárkózom el a bevételtől, de egyrészt az több (pl könyvelési, szervezeti) problémát is felvet (majd lentebb), másrészt magunknak is felszorozzuk a napi szintű feladatokat:
- Milyen hirdetést engedünk be?
- Mennyi a tagdíj a VIP júzereknek?
- Ki nem fizetett tagdíjat?
- Melyik hirdető nem fizetett?
- Mit tudunk kezdeni az anyagilag nehezebb helyzetben lévő, de tehetséges tagokkal? Megmondom: semmit. Nem is fogjuk tudni, hogy tehetséges, mert kiszolgáljuk a gazdag Vér Pistikéket. (itt jegyzem meg: én nem szeretnék pénzért cikket írni.)
- stb stb.

Így mindenképp kell szervezetet alakítani, ami számlaképes jogi személy.
- Ezt ki menedzseli? (Nekem 14 évig volt saját cégem, és bocsi, nem hiányzik.)
- Ki fizeti a könyvelőt és a kötelező járulékokat, amíg nincs semennyi bevétel? (Mert kezdetben biztos nem lesz.)
- Magának a létrejövő cégnek / szervezetnek ki(k) a tulajdonosa(i)?

Hidvégi Gábor ahol és ahogyan írta a for profit megközelítést, az egészen mást jelentett számomra, azért jeleztem, hogy részemről nem OK. A Te megközelítésed egész más, ezt én se zárnám ki alapból.

Viszont szerintem ez "még bőven ráér" téma, ugyanúgy, mint az ISSN. Jó ha beszélünk róla, de indulásból nem kell, akkor kerülhet elő, ha "műxik a cucc", de annyiból jó beszélni róla, hogy senkit ne érjen később váratlanul, ha már "élesben" is lehet téma.
49

Idővel szerintem is elmehet

inf · 2018. Júl. 6. (P), 20.58
Idővel szerintem is elmehet ilyen irányba a dolog, egyelőre viszont még ott tartunk, hogy el kéne indítani egy fórumot, aminek sem jogi, sem egyéb akadálya nincsen, csak fel kell lőni és megy. Szóval én a cikk írósdit az 1.0 utánra gondolnám, és talán célszerűbb ott megbeszélni a fórumon. Esetleg feature-nek admin fórumot vagy zárt körű fórumot gondolnék még a jelenlegi tervbe.
47

duplikált tartalom

Pepita · 2018. Júl. 6. (P), 19.49
Arról (is) kéne döntést hoznunk, méghozzá hamar és "össznépit", hogy hol "beszélgetünk" írásban.
Jelenleg van ami GG-n van, van ami itt.
Ha valaki csak az egyiket nézi, akkor a többieknek mindent duplikálni kell(ene).
A WL nyilvános, GG elvileg nem.

Melyikre van szükségünk?

Nekem igazából mindegy, annyi a kérésem, hogy csak az egyik legyen, és ezt fogadja is el mindenki.
50

Fentebb is írtam, hosszú

inf · 2018. Júl. 6. (P), 21.02
Fentebb is írtam, hosszú távon szerintem jó lenne egy zárt körű döntéshozói fórum adminoknak vagy valami ilyesmi, hogy ne kelljen máshova vinni az ilyen jellegű beszélgetéseket sem.
51

A csapos közbeszól...

mind1 valami név · 2018. Júl. 6. (P), 21.36
Bocs, de már nem bírom szó nélkül hagyni.
Megint megy a gumicsont rágás és a végén nem történik semmi vagy az történik, ami a veremcsere.hu oldallal.

Spam: nem lehetne a captcha-t lecserélni akár a google-ére (recaptcha???), akár csak annyira, hogy kerüljön bele pár magyar ékezet is? Utóbbi állítólag elég sok humán spammert meg tud fogni (felelősseget nem vállalok az állításért, csak olvastam egy ilyet valahol az elmúlt 1-2 évben)

Fórum: nem lenne egyszerűbb a reddit-re költözni, legalább ideiglenesen? Azt hiszem, ott nem kell sokat szórakozni egy új alfórum indításával (már feltéve, hogy a közösség akar együtt maradni, de a weblaborról menekülnétek)

Logo: ha nagyon nincs ötlet, megpróbálhatok valamit firkálni, nem vagyok egy művész, de volt már pozitív kritikám is pár rajzomra :)


HZ voltam és továbbra is gyűlölöm a cenzúrát :)
52

Szerintem még nincs probléma...

T.G · 2018. Júl. 7. (Szo), 10.24
Szerintem az, hogy öt nap alatt nem költöztünk el még sehová nem probléma. Sőt, szerintem hasznos, ha még itt kialakul valamilyen koncepció az új irányról. Például, ha az első adandó alkalommal én döntöttem volna, akkor az az itt felszólalók többségével ellentétes lett volna. Hidvégi Gábor írta, hogy legegyszerűbb az lenne, ha egy ember viszi az oldalt. Ezzel maximálisan egyet is értek, ám nem árt, ha a többiek véleményével valamennyire egyezik az ő véleménye. :)

Úgy gondolom most jön majd az a szakasz, hogy elindulhatna a felajánlások, ki mennyire tud beleállni. Mivel Drupal a döntés, hátrébb lépek. Én kevés szabadidővel és még kevesebb Drupal ismerettel rendelkezem. Nem jó combo. :) És nem is tartom helyesnek ezt a döntést. Ha elindul az új oldal, akkor természetesen szívesen válaszolgatok majd a kezdők kérdéseire, hogy beindulhasson az oldal...

Ha ez az irány mégsem lesz jó, akkor az én előző felajánlásom még továbbra is él. A codeguide.hu –nak van egy rakás releváns ma már hibás backlinkje, egy vBulletin-t szívesen felteszek rá. Minden energia, amely arra megy, hogy leprogramozzunk olyat, amit előttünk már százan, az most felesleges. Illetve, nekem nem okozna az nagy gondot, hogy pl. inf3rno-nak adnék FTP hozzáférést. Dávid, ezt a kérdést gondold végig, szerintem mindenkinek megnyugtató lenne, ha legalább még egy ember kap teljes hozzáférést.

[off] Jót nevettem azon, hogy levlistán írt egy levele inf3rno 21:28-kor, majd 21:43-kor egy másikat, melyben néhány dolgot felülértékelt, és az üzenet így indult: „Kicsit 2-3 sör után belegondolva persze lehetnek…” Gondoltam magamban 3 sör 15 perc alatt az kemény… és erre jön a te bejegyzésed itt, hogy a csapos közbeszól… :) [/off]
53

Off

mind1 valami név · 2018. Júl. 7. (Szo), 10.53
Esküszöm, nem én itattam. :D
(részemről már csak olvasó vagyok, amikor egyáltalán erre járok, végleg kiszálltam az IT témákból, azt hiszem)
54

A 2-3 sör nem zárja ki, hogy

inf · 2018. Júl. 7. (Szo), 15.50
A 2-3 sör nem zárja ki, hogy 15 perccel előtte 1-2-nél jártam, de ja, jól jött ki. :D
55

Akkor valami olyan név / szlogen kéne,

Pepita · 2018. Júl. 8. (V), 07.47
ami tükrözi is a pozitív hozzáállásunkat, pl:

"Minden jó szoftver lehet pár sör után még jobb." :-D

Annyit beszéltünk már e remek italról, hogy tényleg el kéne menni egy (2-3.. :) ) körre! :-D
56

Szlogen

T.G · 2018. Júl. 8. (V), 08.38
Bevallom, nekem rá kellett gugliznom, hogy megtudjam, hogy mi is a Weblabor szlogenje: A fejlesztői forrás. Ennek kapcsán felmerült bennem, hogy nem gond, ha induláskor nincs szlogen. :-)
57

Drupal?

tlof · 2018. Júl. 12. (Cs), 13.56
Miért tákolunk egy Drupalt, amikor ott van az invision community csomagja, havi 30$-ért hosted verzióban, vagy ha ez nekünk nem jó, akkor meg lehet venni.

Tud fórumot, tud blogot, tud főoldalt generálni, ahol a tartalom forum topicoc / postok formájában valósul meg.

Ráadásul van fizetési modul, ahol meg lehet adni, hogy 10$ -ért ki lehet rakni egy hirdetést, és akkor a rendszer önfentartóvá tud válni.

Moderátori jogok, adminisztrátori jogok osztogathatók, visszavonhatók.
58

Példa / tapasztalat?

Endyl · 2018. Júl. 12. (Cs), 14.31
Szóval fizessünk vagy havi 30$-t vagy egyszeri / félévi (ha szeretnénk frissítéseket is) min. 200$-t ugyanazért a funkcionalitásért, ami szükség esetén Drupallal is elérhető, hogy cserébe egy harmadik fél zárt rendszerébe legyünk falazva, amit ha szerencsés esetben kinövünk bármilyen téren, akkor ki tudja, hogyan tudunk migrálni onnan? Vagy ha nem kap szárnyra a dolog, akkor szórtuk ki a pénzt az ablakon? Első ránézésre nem tűnik túl jó üzletnek, hogy ezzel induljon egy ilyen kezdeményezés.

De persze lehet, hogy remek a rendszer, és soha semmi másra nem lenne szükség, de pár google-kör alatt engem nem győzött meg, hogy jobban járnánk vele.

Van esetleg valami jól működő, ingyenesen elérhető (neadjisten magyar) oldal ilyen témában, ami ezt használja, és körbe lehet nézni rajta?
59

+1

Pepita · 2018. Júl. 12. (Cs), 17.16
Én olyat használnék, amit a legtöbben / legjobban ismerünk és alkalmasnak is találunk a feladatra.
Ha egy mód van rá, akkor különösebb kiadások nélkül.
Emellett noha nem célunk - vágyunk a saját fejlesztés, de ha mégis szükséges, akkor meg is halt a történet invisioncommunity - n.
62

Jelenleg nincs, képregényes

tlof · 2018. Júl. 13. (P), 11.44
Jelenleg nincs, képregényes témában használtuk, amig futott az oldal. Mindenki irta a topicokat, a főoldal szerkesztő 2 kattintással ki tudta rakni vagy a főoldalra, vagy az adott téma oldalára.

Viszont rövid google keresés helyett ott van az 5 napos ingyenes demó, ahol kipróbálhatod, hogy mit tud a rendszer.

A kapunk valahonnan egy tárhelyet, meg ilyenek kapcsán pedig annyi, hogy ami idő, energia elmegy arra, hogy ezt az egészet összetákoljuk, ha mindenki 10$-t bedob, akkor megvan a rendes magyar vps a rackforestnél, vagy a viacomkft-nél egy tárhely.

A properiaty rendszerről meg annyit, hogy a hosted verzióból bármikor ki lehet migrálni az adatokat, megkapod dump-ban, vagy xml-ben, amit a php-ben encodolás nélkül megvehető hosted edition-be be tudsz rakni, ráadásul több másik forum rendszer tud importálni.

Ha azt nézed, hogy mibe kerül egy óra munka amit azzal töltesz, hogy a 8-as drupalt telepítsd, a forráskódot berakd git-be, hogy mások is hozzá tudjanak férni, felrakod a szükséges modulokat, megcsinálod a backupot, akkor rájösz, hogy nem is biztos, hogy olyan drága az a 30$ / hó amiből el lehet kezdeni játszani.

A tutorial.hu -val küzdöttünk eleget, és látszik, hogy amint a két alapembernek nem volt ideje / energiája frissiteni az oldalt a külsős kontributorok 3 hónap alatt elfogytak, és utánna beleált az oldal a földbe. Egy fórum alapú oldalnál ez lényegesen könnyebb lenne.
63

Így már teljesebb a kép

Endyl · 2018. Júl. 13. (P), 13.22
Így már teljesebb a kép, köszi :)

Szerintem elég sok opció fel lett sorakoztatva, hogy ha végre lesz döntéshozási képesség, akkor van mi alapján eldönteni, hogy ki, mihez, milyen ráfordítással tud/szeretne hozzájárulni.
64

Akkor ezek szerint dönteni

inf · 2018. Júl. 13. (P), 19.59
Akkor ezek szerint dönteni kéne arról, hogy kik legyenek a döntéshozók és mi legyen a hatalmi struktúra?
60

A Drupal meg a CMS-ek

inf · 2018. Júl. 12. (Cs), 22.56
A Drupal meg a CMS-ek szerintem úgy kerültek szóba, hogy próbáljuk minimál költségvetéssel és minimális idő ráfordítással megúszni. Kaptunk tárhelyet, amin valami régebbi PHP verzió lehet, amire a Drupal jó, más nem nagyon. A CMS-ekben meg alap dolgokat gyorsan össze lehet szórni, és egy darabig jók, amíg nem kell bele egyedi kód. Utána szokott az jönni, hogy rosszul tervezett az extension API, muszáj tákolni, aztán meg következő frissítésnél minden eltörik, és kezdődik elölről a ciklus. Nem szívesen írok hozzá a kódhoz, ha nem muszáj, de aki elvállalta, hogy megcsinálja, annak ez a jó, ezt tiszteletben tartom. Itthon ez amúgy népszokás, hogy egy tucat ember állja körbe a Józsit, aztán adják neki az instrukciókat, hogy hogyan lapátoljon, mert mindenki jobban tudja, eredménye meg nem sok van...
61

Motor vásárlás

T.G · 2018. Júl. 13. (P), 07.50
Szerintem annyiban ez mindenképpen érdekes felvetés, hogy többször elhangzott itt az elmúlt napokban, hogy 1. nincsen annyi szabadidőm, hogy a fejlesztésbe komolyan beszálljak, 2. nincsen komoly tapasztalatom a Drupal-ban, amivel a fejlesztésbe be tudnék szállni. Sok ilyen után szerintem is jó alternatíva lehet egy 200-300 dolláros egyszeri kiadás.

Nekem már nagyon sokszor volt olyan érzetem, hogy egy-egy vBulletin-os fórum mellett a Weblabor az mérhetetlenül amatőrnek tűnik. Mivel annyira sok probléma van a rendszerrel, hogy nem is tudnám összeírni, hogy milyen igényeim lennének. Ám, másik oldalról az a brainstorming idő, amit azzal tölthetnénk, hogy összeírjuk, hogy a fórumhoz milyen funkciók kellenek az is valahol fölösleges, mert mások ezt már összeszedték, és ami még jobb, hogy meg is valósították.

Igaz, pénzt kérnek érte, a programozói munkájukért. Bevallom, mint programozó, ezt én nem tartom annyira ördögtől valónak. :)
65

Üzemeltetési nehézség

Atomi · 2018. Júl. 19. (Cs), 12.42
Üdv!

Pontosan mit takar az üzemeltetési nehézség?

Nyilván nem a tárhely éves díját, mert az 10-15 ezer évente, de ha az, azt könnyen összedobjuk.

Lehet valamiben segíteni?

Jó lenne, ha megmaradna ez az oldal, mert pl. ellentétben egy másik (nem akarom megnevezni, minek szenyázzak), egy adott webes programmal foglalkozó oldallal, amit ezért már nem is használok, itt jön segítség általában, ráadásul gyorsan és nem a kioktatás miatt vannak itt azok, akik tudnak is valamit.

Szóval nem tudom hányan vagyunk itt, de biztos meg tudjuk oldani!
66

Nincs gazdája

Pepita · 2018. Júl. 19. (Cs), 14.05
Pontosan mit takar az üzemeltetési nehézség?
Konkrétan nem a tárhely díját. :)

Aki (egyetlen) a "gazdája" lenne a WL-nek, kb szőrén - szálán eltűnt, rajta kívül mindössze moderátori jogosultsága van néhány embernek. Így nem kerülhet ki új cikk, hirdetés, stb. Nem lehet (évek óta) az igényekhez igazítani a struktúrát / tartalmat.

Lett belőle ez, hogy gyakorlatilag meghalt az oldal. Maradt 5 - 10 lelki és egyéb okokból még mindig idelátogató "ősember" és néhány véletlenül idetévedő lelkes kérdező.
67

Évek óta??? Hogy tud valaki

Atomi · 2018. Júl. 19. (Cs), 14.20
Évek óta??? Hogy tud valaki így eltűnni? És hogy nem lehet megtalálni? És miért tűnt el így? Hanyagság? Bosszú?

5-10 ember van itt? Az nagyon rosszul hangzik.

Mennyi volt a legjobb időkben?

Itt sok programozó van, profi, ha jól sejtem. Biztos meg lehet kerülni a jogosultságot, hogy ismét hozzá lehessen férni mindenhez. Különben manuálisan felvinni a dolgokat megint, illetve nulláról kezdeni, az elég durva lenne.

Ha Drupal lesz, abban valamennyit tudok segíteni, bár nem vagyok programozó, de sok mindent csináltam már benne, illetve CSS-ben is már valamennyire otthon vagyok.

Adminisztrációs feladatokat, rendszerezést, moderálást is szívesen csinálok valamennyit, amennyit az időm enged, mivel ugye pénzt is kell keresnem, mint mindenkinek.

Azzal én is egyetértek, hogy ha bevétel lenne az oldalból, ami nem gátolná bizonyos dolgok ingyenes hozzáférését, az csak jót tenne az oldalnak, mivel akkor több időt tudna mindenki rászánni, ha valamennyi bevétele is származik belőle. Nem mintha nem szívesen csinálná az ember ingyen is (nyilván eleinte nagyon szívesen), de ugye a lakbért, stb. mindenkinek ki kell termelnie minden hónapban.

Szóval ne ijedjünk meg attól a lehetőségtől, hogy egy nagyon sikeres és nyereséges oldal lesz belőle. És mint sokaknak, nekem is rengeteg ötletem van. :-)
68

Biztos meg lehet kerülni a

Endyl · 2018. Júl. 19. (Cs), 15.39
Biztos meg lehet kerülni a jogosultságot, hogy ismét hozzá lehessen férni mindenhez.

Azért törvénybe ütköző dolgot nem kéne javasolni :) A tartalmakat amúgy is el lehet érni (és felhasználni a jogi nyilatkozat alapján), csak a fórumtémákat leszámítva más új dolog nem jelenik meg egy jó ideje.
69

Nem külsősökre gondoltam,

Atomi · 2018. Júl. 19. (Cs), 16.28
Nem külsősökre gondoltam, hanem akik a moderátorok voltak, akik a rendszerhez tartoztak. És azért eléggé más helyzet, ha valaki nem gondoskodik a folytatásról, mintha egy élő rendszert akarna valaki feltörni. És itt nem visszaélésről van szó. Épp ellenkezőleg, megmenteni a rendszert.

Nem tudom milyen tulajdonosi viszony volt, ettől is függ. Meg, hogy nyilatkozott-e az üzemeltető, hogy be akarja-e zárni. Ez az egész elég képtelen helyzet.
70

Mindegy

Endyl · 2018. Júl. 19. (Cs), 16.54
Nincs jogi képzésem, de a BTK szerintem nem tesz kivéltelt "volt moderátorokról", "rendszerhez tartozókról" vagy a "rendszer megmentéséről".
Információs rendszer vagy adat megsértése

423. § * (1) Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki

a) az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy

b) információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) A büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény jelentős számú információs rendszert érint.

(4) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt közérdekű üzem ellen követik el.

(5) E § alkalmazásában adat: információs rendszerben tárolt, kezelt, feldolgozott vagy továbbított tények, információk vagy fogalmak minden olyan formában való megjelenése, amely információs rendszer általi feldolgozásra alkalmas, ideértve azon programot is, amely valamely funkciónak az információs rendszer által való végrehajtását biztosítja.

(kiemelés tőlem)

Hiába vagyok moderátor, számomra nem (meg szerintem senki más számára sem) éri meg egy beküldött cikken a "közzétett" állapot megváltoztatása :) Még ha meg is lehet kerülni a drupal jogosultságait (sosem próbáltam), mivel Ádám nem adott ehhez jogosultságot, nem tehetem meg. Marad a spamtörlés :)

Az meg, hogy milyen a helyzet, lényegtelen. Az tehet bármit is, akié az oldal.
71

Ejnye ejnye...

Pepita · 2018. Júl. 24. (K), 17.21
Mennyi volt a legjobb időkben?

Úgy látom, hogy regisztrált felhasználók terén másfél évvel ezelőtt már 111861 - nél jártunk. :) (Nyilván van benne néhány spammer is..)

Biztos meg lehet kerülni a jogosultságot
Azt gondolom, hogy a jelenlegi megmaradt csapatból senki se hajlandó elhagyni a fehér zónát, még pénzért sem, nemhogy a WL-ért... Részemről ez jobban etikai kérdés, kisebb részt BTK. Nincs olyan indok, ami elégséges lenne bármiféle hackeléshez.
72

Jó, most már ne szívassatok,

Atomi · 2018. Júl. 25. (Sze), 23.37
Jó, most már ne szívassatok, nyilván nem bűncselekmény értelmében írtam, csak hangosan gondolkodtam. Jó szándék vezérelt. Nem tudom ki milyen szinten volt benne a csapatban, az, hogy moderátorok voltak, gondoltam még benne voltak a vezetésben. Én pl. csak moderátori joggal szoktam a saját honlapomat csinálni, hogy csak a szükséges minimum jogosultságokkal legyek bent, szóval ebből indultam ki.

És volt, hogy a sajátomat feltörtem, mert egy ideig nem használtam, aztán már nem emlékeztem az azonosítókra.

Ennyi volt a lényeg.

Ha volt egy egyszemélyes tulaj, vezető, akkor az oldal az övé, ez egyértelmű.

Ez esetben viszont egy új oldalt kell csinálni, arra regeljen mindenki, aki még aktív (gondolom már nem százezres nagyságrend az aktív), és amíg nem ad engedélyt a tulaj, addig semmit se lehet innen használni.