ugrás a tartalomhoz

VLC média lejátszó

Atomi · 2018. Ápr. 5. (Cs), 19.10
Üdv!

Valamiért nagyon népszerűnek mondják a VLC Payert, pedig pont azokban, amiben több, mint egy lejátszó elég nehézkes, vagy nem is működik jól.

Tényleg most nincs nála jobb?

Néztem a help-jét, de sehol sem írnak arról, mi van azokkal a videókkal, ahol valamiért nem működik a levágás. Tehát adott egy 2:1 arányú videó, amit hozzá akarok igazítani a 16:9-es monitorhoz. Ilyenkor le szoktam vágni 16:9-re. Ez általában működik, de egyes videóknál semmit sem csinál.

Arra gyanakszom, hogy az alsó/felső fekete sávot a film részének érzékeli. Ez persze lehet, hogy a videó mentésekor keletkező hiba, tehát nem a VLC a bűnös, de ekkor is lehetőséget kéne adni, hogy akkor manuálisan levághassam.

Van is egy ilyen levágás lehetőség az eszközök között: az viszont a tényleges képből vág le. Ezzel tehát az előzőekben írtakat anuláltam, azaz amikor megvédtem a VLC-t, hogy azért nem érzékeli, mert a videó készítésekor össze"égették" a két részt. Szóval ez alapján mégis tudja, tehát a VLC a hibás.

Na de mit lehet tenni, vagy tudtok-e alternatívát?

Pl. elvileg tud képernyőt is felvenni, tehát hogy is mondják ezt, szóval amikor a képernyő-tevékenységet fel lehet venni, akár hozzáadott hanggal, az meg szintén nem működik.

Megelőzendő a kérdést, hogy a legfrissebb van-e használatban: nem, pár frissítéssel ezelőttit tettem vissza, ugyanis az egyik utóbbi frissítés után ez a levágás dolog azt hozta, hogy lefagyott a kép, tehát nem lehetett használni.
 
1

Pontosabban?

Pepita · 2018. Ápr. 6. (P), 17.58
mi van azokkal a videókkal, ahol valamiért nem működik a levágás.
Jelezted nekik? Ha valóban népszerű, nyilván van valami help support is.

Arra gyanakszom, hogy az alsó/felső fekete sávot a film részének érzékeli.
Mert lehet, hogy az is. Becsapós a dolog, ha csak lejátszod teljes képernyőn, a szemed nem fogja látni, hogy mi része a videónak és mi nem.

ekkor is lehetőséget kéne adni, hogy akkor manuálisan levághassam
Biztosan megteheted manuálisan.
- exportálod a filmet képkockánként neked tetsző képfájlokba
- vágod / átméretezed a képeket
- ugyanazzal a képkockasebességgel összerakod filmnek.
Nem erre gondoltál? Akkor pontosítsd, hogy mit értesz manuális vágás alatt.

Van is egy ilyen levágás lehetőség az eszközök között: az viszont a tényleges képből vág le.
Ezt sem igazán értem. Mi a tényleges kép? Ha a fekete sávok rajta vannak a videón, akkor az ugyanúgy tényleges, mint a számodra hasznos rész. Ha pedig nincs rajta, akkor csak benéztél valamit lejátszáskor és azon kell állítani.
Egy fontos dolog: ha úgy szeretnél 16:9 - es arányú megjelenítőn lejátszani egy 2:1 arányú filmet, hogy sehol sincs fekete sáv, akkor ahhoz a számodra hasznos tartalomból kell vágni, vagy torzítani (egyik irányban nyújtani / zsugorítani) kell.

Egyébként milyen felvevő csinál 2:1 - es filmet?

tehát a VLC a hibás
Most akkor népszerű, vagy rossz?

Na de mit lehet tenni, vagy tudtok-e alternatívát?
Nekem ~ 2.5 M találatot adott.

Pl. elvileg tud képernyőt is felvenni ... az meg szintén nem működik
Nem csak elvileg, én gyakorlatilag is használtam erre, tehát valószínűleg "nem az Ön készülékében van a baj", hanem a használójában. Mondjuk a hangfelvételt nem tudom, hogy mennyire jó, mert az én célomat zavarta és kicsit keresgélnem kellett, mire le tudtam némítani. Viszont nekem nagyon bejött, hogy egész sokféle formátumba és teljesen egyéni képkockaszámmal is lehet felvenni.

pár frissítéssel ezelőttit tettem vissza
Megelőzendő, hogy senki se válaszoljon: ha valaki használja is jelenleg, és szeretne segíteni, annak csak a pontos verziószám mondhat valamit.

Összességében - ne haragudj meg érte, jó szándékkal mondom - van egy pici olyan érzésem, mintha inkább videószerkesztéssel kapcsolatban lenne szükséged több információra, de ebben sajnos én nem igazán tudok segíteni. A VLC mellet vagy ellen nem foglalnék állást, én nagyon rövid ideig (kb 1 nap) használtam, ami idő alatt kipróbáltam még kb 5 másikat. Ennyi alapján tőlem ez a max "ítélet": amire nekem kellett, arra jó volt.
3

Nem, nem, tényleg csak annyi

Atomi · 2018. Ápr. 7. (Szo), 10.10
Nem, nem, tényleg csak annyi kell, hogy levágja 16:9-re (A 2:1 nem volt pontos részemről, a mozi arány pl. 1,85:1, stb.). Nem torzítom. Tudom, hogy így a két szélén (jobb-bal) nem látszik rész, de ez jobb, mint kis méretben nézni a sávok miatt. Mivel említettem, hogy a levágás funkciónál látja a fekete sávot (vagyis nem veszi filmnek), VLC a bűnös.
Azért kérdeztem, mert tényleg ezt ajnározzák és nem akarom teleszemetelni a gépemet sok másik telepítésével, ha esetleg én nem tudok valamit jól.

Dehogy videóvágás: csak megtekintés sávok nélkül. A levágás funkció annyit csinál, hogy a 4 oldalról megadott méretben leszed a képből, vagyis filmből.
2

Boldog VLC felhasználó

vbence · 2018. Ápr. 6. (P), 21.47
Eredetileg azért terjedt el a VLC, mert nem kellett hozzá codeckeket telepíteni, hanem egy beépített ffMPEG segítségével szinte mindent lejátszik.

A C gombra előjövő "crop" funkció nekem mindig működött, legjobb tudásom szerint nincs benne semmi "intelligencia" (mint néhány TVben ami megtippeli hogy az adás 4:3as vagy 16:9es). Annyit csinál, hogy a képernyő közepéről kivágja a legnagyobb lehetséges régiót a megadott aránnyal, vagyis amelyik oldalnak előbb "nekütközik" ahhoz lesz számolva a másik.

Akkor trükkös, ha a videód nem csak fönt/lent (vagy kétoldalt), hanem is-is tartalmaz fekete sávokat. (Más esetet nem tudok elképzelni, faék egyszerüségű funkció).

Használdd a "Video > Take Snapsot" opciót (a crop legyen kikapcsolva) és lőjj ki egy kockát bárhonnan a videóból, csekkold rajta a fekete sávokat, hátha kiderül miben speciális.
4

Ez találat: valóban van a

Atomi · 2018. Ápr. 7. (Szo), 10.12
Ez találat: valóban van a jobb és bal szélén is ennél a videónál kis sáv.
5

Video Effects

vbence · 2018. Ápr. 11. (Sze), 00.18
Ebben az esetben nézz be ide:
Tools > Effects and Filters > Video Effects >

* Crop (itt manuálisan levághatsz N db pixelt a szélekről), vagy
* Geometry > Interactive Zoom (Ezzel induláskor szépen beállíthatod mi legyen látható).
6

Ezeket már írtam, nem azt

Atomi · 2018. Ápr. 13. (P), 13.12
Ezeket már írtam, nem azt csinálja, amit kell. Ezeknél a videóknál.