ugrás a tartalomhoz

Tartalom adott szövegrészéből kattintós Google keresés

Atomi · 2017. Nov. 3. (P), 23.55
Jó estét!

Ha kijelölünk egy szövegrészt egy honlapon, majd jobb egérgombra kattintunk, akkor a megjelenő menüben ott van az, hogy Google-keresés erre: "kijelölt szövegrész".

Ezt szeretném úgy megcsinálni, hogy egyes szövegrészekre kattintva, vagy lenne mellette egy ikon, mindegy, szóval hogy ne kelljen kijelölni, és jobb egérgomb, stb, hanem azonnal egy új ablakban a Google kereső ablaka jelenjen meg, benne a találati eredményekkel.

Ez egyszerűnek tűnik, de mivel nem vagyok programozó, szóval van erre valamilyen kész megoldás, amit be lehet ágyazni egy oldalba?
 
1

Mivel

janoszen · 2017. Nov. 5. (V), 10.05
nem vagyok programozó


Mivel nem vagy programozo, feltetelezem hogy valamilyen tartalomszerkeszto rendszert hasznalsz. Igy azonban eleg nehez segiteni, tekintettel arra, hogy nem adtal semmilyen infot arrol, hogy hogy nez ki a rendszered.

Egyebkent annyi a teendo, hogy a http://google.com/?q=kereso+kifejezes oldalra linkelsz, ahol a kereso kifejezes URL encode-olt formaban talalhato. Az utobbira pl. itt talalsz eszkozt: https://meyerweb.com/eric/tools/dencoder/
2

Ezek szerint aki programozó

Atomi · 2017. Nov. 5. (V), 19.50
Ezek szerint aki programozó nem Drupalt, Wordpresst, vagy Joomlát használ, hanem az egészet elölről beprogramozza? Jó sok évig tarthat...

Mire is küldöd ezt az oldalt? Ha beírok egy keresőszót, vagy egy URL-t, akkor annyit tesz, hogy az ékezetes betűket, stb. átkódolja, de ezt megadva semmire nem tudom használni, tehát sem a böngésző címmezőjében nem működik, sem a Google keresőben. Meg nem is egyenként akarom megadni, hanem, hogy automatikusan leképeződjön és belekerüljön egy mezőbe az érték.
3

Nem arra utalt, hogy a

Endyl · 2017. Nov. 5. (V), 23.55
Nem arra utalt, hogy a programozók nem használnak tartalomkezelő rendszert, hanem hogy egy programozó számára bőven elég a fent leírt metódus, mert az aktuális rendszerébe be tudja építeni vagy meg tudja találni hozzá a megfelelő kiegészítőt.

Ahhoz viszont, hogy egy nem programozó számára "kész" megoldást tudjunk javasolni, nem árt tudni, hogy pontosan milyen rendszerhez kell ilyet keresni.

Mivel ebből a válaszodból kiderült, hogy a témanyitóban még a feladatot sem írtad le pontosan/egészében (szó sem volt automatikus generálásról és mezőkről), jó lenne, ha pontosan leírnád, hogy mit szeretnél elérni, és milyen rendszerben, különben a nullához közelít annak az esélye, hogy a janoszen által írt általános leírásnál pontosabban tudjunk segíteni (kész, beépíthető megoldásról nem is beszélve).
4

mivel nem vagyok programozó

Pepita · 2017. Nov. 6. (H), 15.33
mivel nem vagyok programozó
Ha ezt Te szeretnéd megvalósítani, akkor muszáj leszel kissé programozóvá válni.

Összerakva a témát a válaszoddal arra tippelek, hogy egy egy valamilyen CMS által létrejött tartalom egyes részeit szeretnéd pl. a Janoszen által leírt módon belinkelni Gugli barátunknak.
Ha ez így van, akkor Javascript nyelven elegendő lesz programoznod egy picit. Természetesen a javascript kódot is csatolnod kell tudni az oldalhoz, és ami információkat hiányoltak az előttem szólók, azokat meg kéne adnod. Akkor tudunk továbblépni a megoldás felé.

"B terv": belinkeled az oldalt, pontosítod egy kicsit a userstory-t (hogy pontosan mit és milyen kinézettel kell linkelni), és megkérdezed, hogy mennyiért vállalja valaki. Akkor nem kell programoznod.
5

Akarok is programozni, csak

Atomi · 2017. Nov. 6. (H), 20.17
Akarok is programozni, csak az angol esik nehezemre (utálok nyelvet tanulni), anélkül meg nem lehet megtanulni egyik suliban se.

Az oldal még csak sajátgépen van, nem tudom linkelni, meg szeretnék is ezáltal is tanulni, sok mindent már megoldottam, de ezzel elakadtam.

Azt írtam le az elején, hogy ha kijelölünk egy szövegrészt egy oldalon, majd jobb egérgombra kattintunk a böngészőben, akkor a menüben ott a Google kereső, ami már eleve erre a kijelölt szövegre keres rá. És én ezt szeretném helyettesíteni azzal, hogy ha rákattintanak pl. egy adott szövegre, amit mondjuk linkként jelölök, akkor ez a dolog fusson le, megnyílva egy új böngészőlap, amiben az van, mintha ott a keresőmezőbe ezt a szövegrészt írtam volna bele, sőt, jó lenne ki is egészíteni egy-egy szóval.

Természetesen nem kérem, hogy valaki írja le a kódot, abban reménykedtem, hogy van erre már meglévő megoldás, hiszen tele van a net programrészletekkel, modulokkal, ez pl. Drupal-hoz kéne, de a Drupal oldalon azt mondanák, hogy ez nem Drupal dolog szorosan. A Google CSE amit találtam, de ott nincs ilyen beállítás.

Javascript megy valamennyire, de az ha tiltva van egy böngészőben, akkor nem fog működni, ezért php-s dologra gondoltam, de az meg még nem megy, vagy valamilyen Google kiegészítőre.
6

Ez már több infó :)

Pepita · 2017. Nov. 8. (Sze), 18.49
Akarok is programozni, csak az angol esik nehezemre

Az első rész tök jó, viszont az angol ma már elengedhetetlen, nagyon sok cikk / leírás nem jelenik meg magyarul, vagy csak nagyon sokára.
Az oldal még csak sajátgépen van
OK, de ettől még le lehetne egyértelműen írni, ami bár kimazsolázható (ez pl. Drupal-hoz kéne), hogy milyen rendszer.

Azt értem, amit a böngészőről írsz, de erről tudnod kell, hogy ez a böngésző gyártóján múlik, tudtommal az ilyen context-menüs dolgokat csak akkor tudod továbbfejleszteni, ha böngésző-kiegészítőt írsz és azt a látogatóid telepítik és engedélyezik. Tehát nem tűnik járható útnak a feladatra.
abban reménykedtem, hogy van erre már meglévő megoldás
Ezt sajnos nem tudom, ha van is, akkor lehidalsz, mire bekonfigurálod úgy, hogy neked legyen jó, különösen mert
jó lenne ki is egészíteni egy-egy szóval.
Ez utóbbi lesz a legnehezebb, hogy mit és milyen szavakkal akarsz kiegészíteni. Először egészen pontosan definiálnod kell a szabályt rá (szimpla emberi nyelven), azután tudunk benne segíteni.
Én erre nemigen keresnék kész megoldást, mert nem hiszem, hogy volna olyan, amit könnyen - gyorsan be tudok üzemelni magyar nyelvre, stb...
Javascript megy valamennyire
Ez tök jó, tisztán javascript elég lesz a jó megoldáshoz.
de az ha tiltva van egy böngészőben, akkor nem fog működni
Ez egyfelől igaz, elismerem. De...
- Kiscsillió oldalon kiscsillió * kiscsillió "okosságot" / élményt nem ér el az a látogató, akinek ki van kapcsolva (köztük sok Guglis feature), tehát nem nagy "botrány", ha ezek a felhasználók nem tudják használni a Te "egyklikkes keresődet". Ők lesznek szívesek kijelölni a szövegrészt, stb stb.
- Tehetsz ki üzenetet, ha nincs bekapcsolva javascript, hogy van olyan faca feature, amit így nem tudnak használni. Erre többféle egyszerű megoldás van.
- Ma már az összes modern böngészőben be van kapcsolva, és egyre mélyebbre rejtik a beállítások között a kikapcsolási lehetőséget.
- Első sorban az alapbeállításokkal futó modern böngészők utolsó 3 - 4 verzióját kell támogatni. Vannak extrém esetek, amikor többet, de mivel nem tudni, hogy mi a tartalom / oldal lényege, célja, így csak az alapnál maradnék.

Apropó, egy nagyon fontos dolog hiányzik még a "user story" - ból: kérlek egyetlen mondatban fogalmazd meg pontosan, hogy mit szeretnél (milyen linket), és hogy ennek mi a célja! Kiegészítő infó lehetne, hogy Drupal oldal, ennek mi a célja, témája.

Ha meg lesz a pontos szabály, hogy mi alapján választjuk ki a linkelendő szövegrészeket, plusz mit kell még hozzá tenni, akkor pikk - pakk meg fogod magadnak csinálni javascript nyelven, persze segítünk benne.
Fontos elfogadnod, hogy egy jó szoftvernek jelentős része a tervezés, sokszor akár 80% felett. Ehhez nagy türelem kell.

Amit fentieken kívül még tudnunk kéne:
- Van-e vmilyen javascript framework / library használatban az oldalon?
- Ha igen, akkor mi? (jQuery, Angular, KnockOut, ...)
- Attól, hogy csak localhost, a pontos definíció mellé jó lenne egy példa html output, amivel tudunk kisérletezni. Látatlanban lehetetlen. Az is jó lehet, ha egy példa oldalt megjelenítesz a böngésződben, majd elmented egyetlen html fájlként (többnyire menüben "az oldal mentése"), és ezt a html-t elérhetővé teszed számunkra.
- Drupal verzió
- Hol fog futni az oldal, kik (és mennyi!!) a látogatók
- Mennyire SOS sürgős a megoldás, mennyire szeretnél tanulni is belőle, stb. (Valószínűleg kellő infó birtokában sokan tudunk gyorsan kész megoldást mondani Neked, de írtad, hogy nem ez a cél. Mégis lehet, hogy van valamennyi szintidő, amikorra szeretnéd megoldani.)

NOTE: Az én válaszaim kapcsán fontos tudnod, hogy nálam a sorrendben nem az első helyen szerepel, hogy "van-e rá kész megoldás". Az első helyen az van, hogy "megéri-e nekem lefejleszteni", itt nyilván fontos tényező, hogy mit és mennyi idő, ha én csinálom.
Viszont ha könnyen - gyorsan meg tudok csinálni valamit (mint pl ezt a feladatot), akkor eszemben sincs "kész" megoldást keresni, mert ezekkel az a (többségi) tapasztalatom, hogy abból a célból, hogy "minél több mindenre jó legyen", az ilyen megoldások felhasználása és konfigurálása több energiába és időbe telik, mint megcsinálni spécin azt és csak azt, amire szükségem van. És nem mellékesen rövidebb és gyorsabb lesz a cucc.
Persze van olyan feladat / helyzet, amit nem feltétlen érdemes nekem megoldani, mert esélyes a jó, kész megoldás rá. De már sokszor fürödtem be ezzel, ezért (is) a személyes véleményem az, hogy egy fejlesztő inkább fejleszt, mint másol...
7

Basszus, leírtam a

Atomi · 2017. Nov. 13. (H), 18.40
Basszus, leírtam a válaszomat, de közben véletlenül olyan billentyűkombinációt nyomtam, amire a Firefox webfejlesztő elindult, és aztán eltűnt minden.

Szóval köszönöm a részletes leírást, röviden, amit előbb leírtam, de eltűnt:

A tanuláshoz találok ki magamnak feladatokat, ez onnan jutott eszembe, hogy sokat keresek így a neten és hogy adott oldalakon kényelmesebbé lehetne tenni adott kulcsszavaknál, hogy egy keresés kezdődjön el a neten kattintásra, pl. ha az van az oldalon, hogy SSH, akkor ne kelljen ezt beírnom a google-ba, hanem rákattintva egy keresés induljon el. És bizonyos témánál a honlap építője kulcsszavakkal szűkítheti az eredményt, illetve mínuszolhat, mert az oldal témájától függően sejtheti, hogy a látogató mire lesz kíváncsi.

Másolni meglévőt először nem akartam, de aztán olvastam, hogy a profi programozók használják a különféle meglévő modulokat, végülis a C programban is a könyvtárak, meg a JS-hez adott library-k is ezért vannak.

Amúgy Drupal oldal, de ezt abban nem tudtam megoldani, mármint modullal, mert nem találtam.

PHP-re azért gondoltam, mert az nem függ a böngészők beállításától.
8

User story?

Pepita · 2017. Nov. 14. (K), 14.31
Még mindig hiányzik a megfelelő user story.
Ki, mikor, hol, mit?
Erre a kérdésre egy tömör mondatban adott válasz maga a feladat.
Például:
Az oldal látogatójaként(*) azt szeretném, hogy amikor xy(**) típusú cikket olvasok, a cikkben szereplő minden szó egy - egy link legyen, amire kattintva új ablakban a Gugli kereső nyílik meg az adott szóra keresve.
Ez így már egy kicsit túl hosszú is, az igazán jó user story ennél rövidebb mondattal indul. (És még nem is elég pontos, mert ebből szavankénti link lesz, minden szóra.)

*: Nagyon fontos a "ki". Ez egyben (Drupal esetében is) jogosultságot is jelent. Pl. ha csak regisztrált és belépett felhasználót érint a szolgáltatás, akkor "belépett felhasználóként azt szeretném".
**: Félreérthetetlen pontossággal definiálnod kell, hogy mikor és hol, másképp előfordulhat, hogy csak egyetlen cikkben valósul meg, vagy akár olyan helyen is (pl side bar hirdetés), ahol nagyon nem szeretnéd.

Ezután következhetnek a kiegészítő infók, pl:
- Szeretném, ha egy előre beállított konfiguráció alapján bizonyos szavakhoz plusz szavakat tenne hozzá kereséskor a rendszer;
- Szeretném, ha konfigurálható lenne, hogy milyen szavakat linkeljen, VAGY ne linkeljen;
- stb stb

Végül, de nem utolsó sorban szükséges az elfogadási kritérium, pl:
A feladat akkor tekinthető késznek, ha
- Az adott oldalon linkelésre kerül az összes szó;
- Nem kerül linkelésre az, ami a konfigban szerepel;
- ...
- A linkek működnek, megnyílik új lapon / ablakban a gugli és az adott szóra keres.

Látni fogod, mire megírod a megfelelő user story-t, hogy nem is olyan egyszerű a probléma, amit meg szeretnél oldani.
Csak pár gond, ami így hirtelen fejből számomra adódik:
- Ha adott oldalon minden szót szeretnél így linkelni, mi lesz azokkal a szavakkal, amik már eleve egy link szövege? (Pl. az oldal menüje, de egy cikken belül is számtalan link lehet, ami már mutat valahova, elég gáz, ha ezek címét felülírod.)
- Ha az oldalon minden szót linkelsz, akkor könnyen előfordulhat, hogy olyan szavak / helyek is bekerülnek, amit nem szeretnél (pl side barban vmi másodlagos tartalom, ami nem a cikk része.)
- Ha config azt mondja meg, hogy mit NE linkelj, akkor bődületes nagy lesz a config, vagy nagyon sok olyat is linkelsz, amit nem kéne.
- Ha változik a cikk tartalma (valaki át szerkeszti), akkor utána kell húzni a configot is - kvázi duplikált tartalom.

Javaslom, hogy először is - mivel a tanulás a cél - megfelelő user story-t írj. Amíg ez nincs meg, addig ne kezdj neki. (Jellemzően egy valamirevaló cégnél a user story-t a fejlesztő sohasem írja, csak olvassa és megpróbálja megérteni, ha ez nem sikerül, akkor kérdéseket tesz fel. Mivel Te most egyszemélyes "cég" vagy, írd meg a user story-t nekünk, mintha velünk akarnád megcsináltatni. Itt, egy új commentben. Mi / én pedig igyekszünk pontosan értelmezni, jelezni fogom, hogy ez alapján már elkezdhető a fejlesztés, vagy ha kérdés van.)
Kiegészítő infókban egészen pontosan definiálni kéne, hogy mi is az és hol, milyen környezetben található, amit majd linkelni kell. Fenti problémákból láthatod, hogy ez nem annyira egyszerű (segítség: érdemes olyan kapaszkodókat keresni, hogy az oldalon melyik rész az, ami magát a cikket tartalmazza, így ki lehet védeni a menü vagy másodlagos tartalmak linkelését).

Első körben ennyi legyen meg, nem több.
Az olyan kérdéseket, hogy PHP (szerver oldal), vagy JS (kliens) egyelőre hanyagold, azt is, hogy létező megoldás lesz - e felhasználva, vagy saját fejlesztés.
Ezeket majd a fejlesztő dönti el, a Te dolgod elsőként a végrehajtható feladat megírása. (Természetesen majd a fejlesztő is Te leszel, de nem most, majd.)
9

Nem, nem akarom minden szóra,

Atomi · 2017. Nov. 14. (K), 17.40
Nem, nem akarom minden szóra, dehogy, ezt nem is írtam. Ha pl. egy szakmai cikket nézünk, ami mondjuk szól a mobiltelefonokról, akkor egy cikkben lehet pár szó, max. egy tucat, ami bővebb kifejtésre érdemes, csak ezeknél lenne.

Amit írsz viszont azért jó, mert erről eszembe jutott, a kérdésedre, hogy mi van, ha a cikk szövege változik: hát akkor a honlapon lévő szövegszerkesztő, amibe a szerző írja a cikket, nem csak egy link gomb lenne, hanem egy előre programozott link gomb, ami az adott szót google keresőbe ugrássá alakítja, és ha nagyon jók akarunk lenni, akkor lenne egy szerkesztő gomb is, ha kulcs-szavazni akarnánk.

Viszont ez tényleg nem olyan fontos fejlesztés, van nekem konkrét oldal elképzelésem, amivel elakadtam régebben, tehát ha te programozó vagy - gondolom igen - akkor valamikor leírnám mi az amit meg kéne oldani Drupal-ban egy modullal, vagy modul változattal és megmondanád mennyiért vállalod és ha az összegbe meg tudunk egyezni, akkor ez nem is olyan sokára aktuális lenne.
10

Bocsi, de...

Pepita · 2017. Nov. 17. (P), 14.04
Amíg nem írsz le hozzá egy összeszedett user story-t, nem tudok többet segíteni, mert nem tudom már lekövetni és innen - onnan összeszedni, hogy pontosan mit is szeretnél.

Igen, fejlesztő vagyok, de sajnos Drupal modulfejlesztést nem vállalok.
Nem tudom, hogy ha küldesz be hirdetést a munka - állás rovatba, akkor az kikerül - e záros időn belül...
Ha nem, akkor arra érdemes guglizni, hogy "Drupal modulfejlesztő".
Ahhoz is kelleni fog egy jó, pontos feladatspecifikáció, akkor tudsz rá pontos árajánlatot kapni.