ugrás a tartalomhoz

Könyv vásárlás

doctorwho · 2016. Május. 20. (P), 10.36
Sziasztok!

Mi a véleményetek erről a könyvről:
PHP, MySQL, JavaScript & HTML5
Megéri megvenni? Meglehet belőle tanulni a PHP és JavaScript használatát?

Erről mi a véleményetek?

Esetleg milyen könyvet ajánlanátok, amiből meglehet tanulni az alapoktól a PHP, JavaScript és CSS programozását?
 
1

csak a bevezető alapján...

Pepita · 2016. Május. 20. (P), 19.15
Nem olvastam egyiket sem, így nem biztos, hogy az van bennük, amire tippelek.
Maradjunk csak a negatív dolgoknál.
Az első címe már rossz sorrend, verzióval van a html, de a többi nem.
Nekem a helyes megfogalmazás: html, CSS, JavaScript, PHP, MySQL.
Ha verzió, akkor html 5 "párja" CSS 3.
A második leírás ban vannak verziók, a PHP és MySQL régi. De kezdetnek jó lehet, csak figyelni kell, mert pl PHP 7 van már, és jóval nagyobb a különbség 5.3 -》7.x .

Szóval nekem mindkettő a ki tudja kategória.

Szerk ja a kérdés az volt, hogy megéri-e. Az attól függ, mennyit vagy hajlandó kidobni ablakon, mert lutri mindkettő. Lehet akár hasznos is...
2

Az elsőt tuti nem venném

Karvaly84 · 2016. Május. 23. (H), 00.38
Az elsőt tuti nem venném meg... Nem hiszem ha egyszerre 2 programozási nyelvet plusz HTML, SQL tanulsz attól beljebb leszel....

Máshogy közelítenék a helyedben.

Kliens oldal: HTML, CSS, JavaScript
-----------------------------------

A HTML-t és CSS-t ajánlott egyszerre tanulni, evvel kezdenék a helyedben. Van egy nagyon jó elavult könyv aminek valami olyasmi a címe, hogy: HTML és CSS Webszerkesztés stílusosan. A könyv az XHTML 1.0 Strict és CSS 2 szabványokkal operál. Amit megtanulsz ebből a könyvből az az hogy valid oldalt legyél képes készíteni alapszinten és ne lepődj meg ha egy régi oldalt kell átültetned HTML 5-re. Szerintem ma már 500 Ft-ból hozzá lehet jutni, és jó könyv. Kereshetsz újabb könyvet, nem tartom kizártnak, hogy ne lenne egy HTML5 + CSS3 kombó de sztem mindenképpen evvel a két témával kezd és ne 6-al..

Ha már feltudsz építeni egy valid statikus oldalt, tisztába vagy a HTML és CSS lehetőségeivel és tudod is használni akkor érdemes rá kanyarodni a JavaScript-re. Hogy ehhez a feladathoz ma milyen könyvek vannak fogalmam nincs... Keress olyat ami csak a JavaScript kliens oldali használatát tárgyalja praktikusan böngészőkön belül. Ha bele akarsz kóstolni ebbe a dologba az minimum 400 oldal lesz, ezt azért írom mert a bevezetődben említett könyv 700 valahány oldal és ha azt nézem menyi mindenről szól eléggé felületes lehet...

Na most ez volt a kliens oldal a többivel én a helyedbe nem is foglalkoznék mert felesleges és csak össze zavarod magad...

Szerver oldal: Apache, PHP, MySQL
---------------------------------

Jó tisztába lenni azzal, hogy a PHP, MySQL legtöbbször valamilyen Linux rendszeren fut, és a HTTP kéréseket legtöbbször egy Apache nevű webszerver szolgálja ki ebben a felállásban, amit nem árt alap szinten beüzemelni, hogy tanulni tudj és rálátásod legyen arra a környezetre, ahol futni fognak PHP scriptjeid. Ebből a szempontból praktikus lehet egy Ubuntu-val megismerkedni pl. A dokumentációjuk teljesen jó arra, hogy egy teszt/fejlesztő környezettet be tudj üzemelni.

PHP-t és MySQL-t praktikus együtt tanulni erre a te általad 2.-nak említett könyv teljesen jó rengeteg minden van benne, de ha a végére értél kezd el a OOP-vel mélyrehatóbban is megismerkedni, és állj rá az MVC szemlélet módra, mert nagyobb projekteknél igen hasznos.

----

Mindezek után ha tényleg meg akarsz tanulni ennyi mindent, ajánlom a fenti sorrendet, és azt hogy azt az első könyvet kerüld el mert sztem ez borzalmas ötlet így, egyszerre 100 félét, és látogass szakmai blogokat, fórumokat, a github-ot, a google keresőt, referencia oldalakat, mert a könyvek csak arra elegek, hogy rálátásod legyen egy adott témára, de ha érteni is akarsz hozzá akkor bele kell ásd magad a jó gyakorlatokba (best practice).

Szerk.: Ja még az is eszembe jutott, hogy a PHP 7-hez talán még könyv sincs de már használható élesben, az EcmaScript 6-ról nem is beszélve, ami igen "fel turbózza" a régi js-t... :))
7

PHP7

Pepita · 2016. Május. 24. (K), 07.41
Teljesen egyetértek, PHP7-ről annyit, hogy nagyobb részt szigorodott a nyelv 5.5 - 5.6 - hoz képest, ezért azt gondolom, nyugodtan lehet php7-es fejlesztői környezetben kezdeni, nekem könnyebbnek tűnik 7 alól úgy kódolni, hogy 5.x alatt is fusson, mint fordítva.
Ugyanakkor rendesen meg lehet tanulni a telepítést, konfigurálást (Apache - php), én legalábbis eddig nem találtam "next next finish" csomagot, amiben php7 van (mondjuk nem is nagyon kerestem).
Egy pici ellenpélda, amibe nemrég futottam php7 alól:
public const DAY_3 = (72 * 3600);
PHP 5.5 - ben nem lehet expression a konstans értéke, 5.6 - tól igen.
3

Ide is leírom: szerintem

bamegakapa · 2016. Május. 23. (H), 09.17
Ide is leírom: szerintem kezdd ott, hogy megtanulsz angolul legalább olvasni. Hirtelen befogadhatatlan mennyiségű, jó minőségű tananyag válik elérhetővé számodra, köztük rengeteg olyan, amit hozzáértők is rendszeresen tanulmányoznak és javítgatnak (az online cuccok előnye...).

Ezekkel a magyar könyvekkel az a gond, hogy egyrészt nem hiszem, hogy sok hozzáértő olvasta volna őket (olvas valaki magyar szakkönyveket?), tehát nem is nagyon fogsz tudni információt szerezni, vajon jók-e. Másrészt elavultak, több szinten. Eleve kétséges, a szerző mennyire használható tudást ad át. Aztán mire lefordítják, eltelik egy rakás idő. A fordító nem tudni, mennyire dilettáns. Ha hibás a cucc, hibás is marad, ha alapvető biztonsági hibák vannak a példakódokban, akkor úgy fogod megtanulni és soha nem fogsz tudni róla.

Kezdd az angollal. Napi munka során amúgy is nélkülözhetetlen ebben a szakmában. Utána pedig online anyagokból tanulj.
6

Nem csak olvastam, hanem

pp · 2016. Május. 24. (K), 06.50
Nem csak olvastam, hanem lektoráltam is, mint ahogyan innen többen a Weblabor közösségből. De ez nem ma volt, hisz évek óta nem jelenik meg magyar nyelven könyv.
8

Akkor legalább annak idején

bamegakapa · 2016. Május. 24. (K), 09.51
Akkor legalább annak idején jó minőségűnek számított :).
4

Magyar könyv

Hidvégi Gábor · 2016. Május. 23. (H), 14.08
Sokan könyvekből szeretnek tanulni, nekik ajánlom Nagy Gusztáv Web programozás alapismeretek című könyvét, a weboldalon további információkat lehet kapni a mellékletekből (pl. Eltés jegyzetek).
5

2. könyvet ajánlom

pp · 2016. Május. 24. (K), 06.47
Szia!

Én a második könyvet (Laura Thomson - Luke Welling:
PHP és MySQL webfejlesztőknek - Hogyan építsünk webáruházat?) ajánlom. Képzésekhez is mindig ezt javasoltam. Az alapokat el lehet belőle sajátítani, de azért mégiscsak egy 2008-as kiadású könyvről van szó.

pp