ugrás a tartalomhoz

Nyílt forrású közösségi háló rendszerek

Max Logan · 2015. Nov. 27. (P), 22.34
Érdeklődöm, hogy van-e valakinek konkrét (lehetőleg pozitív) tapasztalata nyílt forrású social network rendszerekkel?

Formálódik bennem valami, ami logikailag kb. egy saját üzemeltetésű Facebooknak írható le. Konkrétabban csak és kizárólag a rokonok számára elérhető rendszer lenne, ami nem is a napi dolgok, sokkal inkább az emlékek, és fontos információk számára készülne. Persze lehetne eseményeket megadni, mint Facebookon, stb, hogy az effektív kapcsolattartást segítse a kiterjedt rokoni hálón belül.

Nem tudom pontosan megfogalmazni, mert az alap, ami miatt kiváltódott bennem a gondolat, még túl erősen dolgozik. Nagyjából mondjuk a Facebook, egy családfa vizualizáló rendszer, és családi archívum egyben.

Létezik-e ilyen, kifejezetten családi háló kezelésére létrehozott OpenSource rendszer?

Csak saját üzemeltetés jöhet szóba, külső szolgáltatásra (Facebook és társai) alapozva nem építeném fel, amit szeretnék.
 
1

A technikai és az anyagi

smokey · 2015. Nov. 28. (Szo), 20.43
A technikai és az anyagi dolgokró nem szeretnek kérdezni. Viszont érdekelne, hogy mitöl lenne jobb a szolgáltatás, mint egy FB csoport? Mi a hozzáadott érték? Mivel gyözöd megy egy 20 tagu bagázs legalább felét, hogy regeljenek? Ha nem akarsz olyan dolgokat használni, mint a FB, és full sajàtot szeretnél, akkor miért keresel open source projectet? Miért nem jó egy olyan, viszonylag sok milliárd dollárból összerakott rendszer, mint pl a FB?

Tényleg érdekelne mit gondolsz, mert nekem is volt már rengeteg hasonló social ötletem, de mindig odalyukadtam ki, hogy FB, Twitter, Pinterest, stb...
3

Viszont érdekelne, hogy mitöl

Max Logan · 2015. Nov. 29. (V), 17.18
Viszont érdekelne, hogy mitöl lenne jobb a szolgáltatás, mint egy FB csoport?
Egy Facebook csoport az egyrészt beszélgetésre jó, tehát kb. olyan, mint ennek, vagy egy tetszőleges fórumnak az egyik topic-ja.

Másrészt nem szeretnék függést külső szolgáltatótól, számos ok miatt. Az egyik, hogy pl. a Facebook tömöríti a képeket, nem is kicsit. A rendszerbe pedig akár 100 éves, grafikus által rendbehozott, feljavított képek is felkerülnének. Ezeket nem vagyok hajlandó tömörítve tárolni.

Mi a hozzáadott érték?
Például családfa kirajzolása. Privát történetek archiválása, amire a Facebook nem ad megfelelő lehetőséget.

A felvetés önmagában egy egyszerű történet, de ha picit gondolkodni kezd az ember, akkor mindjárt számos olyan kérdés vetődik fel, amire a Facebook nem tud megoldást adni.

Aztán gondolkodok olyanban, hogy az effektív tudás/tapasztalat rögzítve lenne a rendszben. Így ha valakinek mondjuk kellene egy kőműves szaki, akkor a rokonságból megtalálhatja.

Sok olyan apró dolgot lehet felépíteni a rendszerbe és a rendszer révén, amivel erősíteni lehet a köteléket, és az általánosan laza rokoni interakciókat feszessé lehet tenni.

(Azt is látni kell, hogy mivel én életvezetési tanácsadóként, life coach-ként, idővel talán mediátorként is fogok tevékenykedvni, továbbá jelenbéli és jövőbeli munkásságom alapja az ember, így hát okosan tudok javítani a kapcsolatrendszeren.* Néha direkt, néha indirekt módon.

* Ez a spiritualitás iránt fogékony ember számára azt jelenti, hogy az egész rendszer javul, ha egy apró ága javul…)

Mivel gyözöd megy egy 20 tagu bagázs legalább felét, hogy regeljenek?
Itt nem 20, hanem több 100, vagy 1.000 emberről van szó. Komplex rokoni hálót kezelő rendszerre gondolok, nem egy max. 3-4 generációt átölelő megoldásra.

Mivel veszem rá őket? Nem kell rávenni. Pénteken volt egy családi happening, amin kiderült, hogy vannak nagyon régi, a rokonság bizonyos tagjai számára igencsak értékes fotók olyan helyen, amiről nem is tudtak.

A cél az lenne, hogy a materiális és immateriális értékeket (emlékképek, történetek, idővel akár orvosi szintű adatok, amik az örökletesség miatt igencsak fontosak) gyűjtsük, rendszerezzük, elérhetővé tegyük.

Ha nem akarsz olyan dolgokat használni, mint a FB, és full sajàtot szeretnél, akkor miért keresel open source projectet?
Hogy ne a nulláról kelljen megírni. De a vége lehet, hogy úgy is az lesz; hogy megíratom valakivel, és akkor már jöhet hozzá mobilalkalmazás, TV-re optimalizált felület, stb.

Miért nem jó egy olyan, viszonylag sok milliárd dollárból összerakott rendszer, mint pl a FB?
Erre részben utaltam feljebb. A Facebook egy, a részvényesek érdekeit is kiszolgálni igyekvő társaság. Mint látjuk, napi szinten formálódik, ezek a változások nem dokumentáltak, kiszámíthatatlanok. Erre a rendszerre egy akár több 100 évnyi rokonsági archívumot rábízni nem szabad.

Tényleg érdekelne mit gondolsz, mert nekem is volt már rengeteg hasonló social ötletem, de mindig odalyukadtam ki, hogy FB, Twitter, Pinterest, stb…
Szűk rokonság számára, kicsiben gondolkodva az említett szolgáltatások révén össze lehet állítani egy rendszert, amivel kellő rugalmasság mellett kezelhetők a dolgok.

Én viszont a nagybetűs rokonsági archívumot akarom felépíteni. Ezt nem fogom olyan szolgáltatásokra alapozni, melyek elsődlegesen a saját anyagi érdekeik miatt léteznek.
4

Köszi, hogy megosztottad mit

smokey · 2015. Nov. 29. (V), 19.53
Köszi, hogy megosztottad mit gondolsz. Egyébként ez egy működő dolog is lehet. Viszont, elég költséges lehet a megvalósítása. Miből szeretnéd fenntartani a rendszert? Ki fizetne és miért?
5

Én tartanám fenn, és az

Max Logan · 2015. Nov. 29. (V), 20.14
Én tartanám fenn, és az anyagiak a már épülő munkásságom, életem okán nem jelentenek majd problémát.
2

The diaspora project

complex857 · 2015. Nov. 28. (Szo), 21.10
Abból amit leírtál nekem a Diaspora project ugrik be. Opensource project, saját magad üzemeltetheted a node-okat ("pod"okat az ő terminológiájukban) ha szeretnéd, elosztott rendszer. Saját tapasztalatom nincs a projekttel, ha úgy döntesz, hogy kipróbálod érdekelnének a tapasztalataid.

(A projekt sikerességéről azt hiszem sokat elárul a tény, hogy még te se hallottál róla pedig benned megfogalmazódtak ezek az igények, de ez már egy másik történet :D)
6

Akkor ez valami olyasmi lenne

Gixx · 2015. Dec. 1. (K), 14.29
... mint a My Heritage?

http://www.myheritage.hu/
7

Igen, hasonló

Max Logan · 2015. Dec. 1. (K), 16.17
Viszont a családfa része csak egy lenne a számos funkció közül. Továbbá a családfa tekintetében mindenki ott lenne, azaz nem csak a szülők, hanem azok testvérei és azok családjai, és a nagyszülők testvérei, azok családja, stb, stb. Már a kezdetekkor 5-6 generáció, generációnként több 10 egyede lenne kezelve.
9

Szvsz. már a családfa

inf · 2017. Ápr. 12. (Sze), 23.53
Szvsz. már a családfa kirajzolása sem triviális ennyi node-ra. Még ha sima hierarchikus szerkezet lenne, akkor is problémás lenne, mert szimplán nem férne ki a kijelzőre, de ezek általában nem hierarchiák, mert valaki többször házasodik, valaki árvaházban nőtt fel, és így tovább. Én nagy gráfok emberileg értelmezhető kirajzolására még nem igazán találtam jó megoldást, pedig azért agyaltam rajta már pár hónapot, meg persze keresgéltem nem keveset a neten. Mindig oda lyukadok ki, hogy nem igazán lehet ábrázolni őket áttekinthetően, és a weblapos link követéses szerkezet, amit esetleg használni lehetne, vagy kombinálni valamelyik kisebb gráf kirajzoló algoritmussal.

Maga az ötlet egyébként jó. Ami biztos, hogy nem egy emberes projekt, mert nagyon sok munka van vele, és jó eséllyel egy open source közösségi oldal nem jó kiindulási alap neki, hanem teljesen egyedi lesz. De persze ez csak első benyomás a projektről.

Amit esetleg javasolni tudok, hogy válaszd ki a core funkciókat, amik tényleg egyediek, és nincsenek jelen más közösségi oldalakban, és azokat próbáld kidolgozni részleteiben, hogy hogyan legyenek, illetve próbáld max 5-re leszorítani a számukat. Ha ezzel megvagy, akkor már sokkal könnyebben meg tudsz bízni vele egy céget, hogy fejlessze le neked, és valszeg az eredmény is olyasmi lesz, mint amit akartál.
8

klassz

csigafi · 2017. Ápr. 4. (K), 22.29
.. mint a My Heritage?
http://www.myheritage.hu


Ez az oldal nekem tetszik :)
kőszi a linket
Bár kissé bizonytalan vagyok itt megadni adatokat de tetszik :-))
10

Olyan világban élünk, amiben

inf · 2017. Ápr. 12. (Sze), 23.57
Olyan világban élünk, amiben az okostelefonok küldik a CIA-nak az ujjlenyomatodat meg a beszélgetéseidet, szóval már teljesen mindegy, hogy kiadod a DNS-ed valamelyik cégnek, úgyis tudnak rólad mindent, ha nagyon akarnak. :D