ugrás a tartalomhoz

Távmunkahely - Ti már voltatok így?

phpWalter · 2015. Szep. 1. (K), 17.07
Sziasztok!

Hónapok óta dolgozom egy cégnek távmunkában, egy nagy projektet kódolok PHP alatt egy most népszerű keretrendszerben. A problémám az, hogy nem fizetnek. Munkámmal meg vannak elégedve, de újabb és újabb igényeik vannak, amik az elkészült modulokból adódnak. Sajnos a megállapodáskor jóhiszemű voltam, de most úgy érzem, hogy kihasználnak. Pár hete azt gondoltam, hogy végre be tudom fejezni a projektet, de az ügyintézőjük a megrendelőre hivatkozva újabb és újabb igényeket küld.
Munkatársak nincsenek, véleményemet nem hallgatják meg felülről, a viszony diktatórikus.

Nem vagyok kezdő, ~ 10 éve ezzel foglalkozom, de egyre idegesebb vagyok, hogy mikor kapom meg a megbeszélt összeget.
Hamar kiderült számomra, hogy csak ezt az 1 projektet szabad elvállalni, többet nem.
Nem számítottam, hogy 4-5 hónapig tart a projekt, 1-másfél hónapot terveztem.

Ti már voltatok így?

Néhány biztató szónak, javaslatnak örülnék. Köszönöm.
 
1

Látom, itt már meg lett

phpWalter · 2015. Szep. 1. (K), 17.15
Látom, itt már meg lett említve: http://weblabor.hu/forumok/temak/119379

A különbség az, hogy nem az ügyfél, hanem egy cég használ ki.
2

Mennyit adtál át belőle?

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 1. (K), 17.28
A megrendelődnél ott van már a forráskód/készül róla biztonsági mentésük?
3

A tárhelyükre van feltöltve.

phpWalter · 2015. Szep. 1. (K), 23.26
A tárhelyükre van feltöltve. Igazából az zavar, hogy úgy hiszik, hogy végtelen számú változtatási igényük lehet.
... Pár hét múlva kiderül.
4

Jó a helyzeted

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 2. (Sze), 07.55
A látszattal ellentétben a főnök te vagy, te diktálsz, csak esetleg még nem tudod magadról : )

Több választási lehetőséged van, attól függően, hogy milyen mentés van:
- törlöd a szerverükről a projektet
- törlöd az adatbázist
- obfuszkálod a php kódot, az index.php elejére meg teszel egy print-et, hogy "Itt a számlaszámom: 1177 ..., ha megjött a pénz, folytatjuk a fejlesztést."

A készenléti állapottól függően van a kezedben a gyeplő: ha már egész jól működik, és te törlöd, ők mondjuk visszaállítanak biztonsági mentésből egy korábbi változatot, és keresnek rá szakembert. Mondjuk ez mindenképp macera, mert senki sem szeret a más forráskódjában turkálni.

Szerződés van?
6

Szia! Gábornak igaza van:

tisch.david · 2015. Szep. 2. (Sze), 08.23
Szia!

Gábornak igaza van: mivel a programozás jogi szempontból ugyanolyan alkotói tevékenység, mint a regény írás vagy a szobrászat, a szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Te elképzelésed az irányadó.

Én a helyedben első lépésként elmondanám nekik, hogy félek a projekt kontrollálatlan elhúzódásától és a ki nem fizetéstől, ezért szeretném, ha mondjuk egy 90%-os készültségen átvennék a terméket és a projekt finanszírozásának legalább felét ki is fizetnék. Egyúttal most szeretnék megállapodni velük tételesen abban, hogy mi az, ami még a teljesítéshez szükséges, és ahhoz mondani nekik egy határidőt, amire az kész lesz, ők pedig vállalják, hogy az átadást követően azonnal fizetnek.

Ha ez megy, akkor minden OK, Te meg levonod a konzekvenciát, többet nem dolgozol nekik és legközelebb ravaszabb leszel.

Ha ez nem megy, akkor jönnek a technikai és jogi kényszerítő eszközök, a nyilvánossággal való fenyegetés, stb., de ez már mindenképpen csak kármentés.

Üdv:

Dávid
7

Így kell

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 2. (Sze), 08.26
Jól írod, előbb kell ésszel, aztán lehet erővel nekik menni : )
13

Azért a törlés előtt nem árt

pythonozok · 2015. Szep. 2. (Sze), 10.56
Azért a törlés előtt nem árt megkérdezni egy jogászt... valami rémlik, hogy ennyire egyszerűen nem teheti meg és egy ilyenből neki több baja származna, mint a nem fizető megbízónak.
14

Ártani nem árt, de jelen

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 2. (Sze), 11.03
Ártani nem árt, de jelen helyzetben szerintem a másik fél nem biztos, hogy bíróságra szaladgálna, mert esetleg ő járna rosszul.
5

Beszélj velük őszintén.

szabo.b.gabor · 2015. Szep. 2. (Sze), 08.21
Beszélj velük őszintén. Ennyi.

Mi az a minimum, amivel elindulhat az oldal, mit kell szem előtt tartani a további fejlesztéseket figyelembe véve, hogy lehet elérni, hogy ők is, te is elégedettek legyetek..

Én nem mondanám, hogy te vagy a főnök, de partner vagy.
8

Sokáig

zzrek · 2015. Szep. 2. (Sze), 09.06
Sokáig én is szimplán ezt az utat választottam, egészen addig, amíg pórul nem jártam.
Ha már addig fajult a dolog, hogy gyanakszol, hogy nem fizetnek, az őszinte beszélgetés előtt jó bebiztosítani magad, hasonlóan mint Gábor javasolta. Én az obfuszkálás mellé a kódban elrejtenék egy pár furfangos helyre olyan korlátozó-figyelmeztető kódrészeket, amik akkor aktiválódnának, ha a megbeszélt időre nem fizetnének. Vagyis először ne legyen látványos, hogy felkészült vagy.
Én úgy jártam egyébként, hogy szerződésben leírt feltételek mellett kifizették az előleget, aztán amikor minden kész volt, elkezdték halogatni a teljes összeg rendezését, egészen addig, amíg csődbe nem vitték a cégüket. Buktam legalább kb. 2 milliót.
Ez a vállalkozólét egyik hátránya.
Egyébként "tulajdonos tőkésként", "kockázati befektetőként" valószínűleg sokan értelmezik úgy a projektjüket, hogy úgy gondolják, hogy a partnerek, beszállítók éppúgy viseljék a kockázatokat, mint ők, sőt, inkább rájuk hárítják. Ez az önző, cseppet sem fairplay hozzáállás sok pénzemberre jellemző. A következőképp csinálják:
Indítanak egy projektet, elszállt üzleti tervvel (ha ismered a tervüket, akkor esetleg ez figyelmeztető lehet: érezni lehet sok esetben, hogy üzletileg ebben a formában nem fog bejönni -- ilyenkor már gyanakodni kell). Szereznek alvállalkozókat, beszállítókat, és csábító feltételekkel szerződéseket kötnek úgy, hogy kisebb előleget fizetnek (aztán a többit nem fizetik). A partnerek így a teljes projekt nagy részének költségterheit maguk viselik.
Az üzlet valamennyire fejlődik, az induló vállalkozásba elkezd jönni a pénz. És itt a furfang: ha annyi bejött, ami az előleget fedezi, a tulajdonosok már nem bukhatnak. Ha bejön a számításuk, és a cég beindul, akkor halasztásokkal, a csordogáló haszonból szépen kifizetik a beszállítókat és partnereket. Ha nem jön be, akkor sem baj, ők már nem bukhatnak, csőddel kiszállnak a cégből (adót sem fizetnek persze).
Pedig nyilvánvaló, hogy akinek van pénze, annak kéne a kockázatot vállalnia, az ő projektje (máshoz sem ért, csak a kockázatok és a haszon felméréséhez). Nem szabadna a rendes munkásemberekre, beszállítókra hárítani a kockázatot, mert az ő feladatuk, szerepük a munkavégzés, nem a kockáztatás. Pofátlan dolog a háttérben úgy tervezni a projektet, hogy az indulóköltség csupán az előleg, amivel be lehet palizni a partnereket, beszállítókat, de az ilyen "pénzemberek" sokszor így gondolkodnak, és sajnos ki lehet fogni ilyeneket.
9

Partnerség

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 2. (Sze), 09.11
Akkor lehet partnerségről beszélni, ha mindkét fél ennek megfelelően viselkedik, a jelen leírás alapján viszont nem így tűnik.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fizetésig a kód Walter tulajdona. Neki is van lehetősége bemutatni a hatalmát, ha a másik fél tisztességtelen vele, és szerintem meg is kell tenni, különben ez a csapat mindig ki fogja használni, meg a jövőben mások is.


Ezt a projektet érdemes minél előbb lezárni, és otthagyni őket, a legrosszabb esetben úgy, hogy nem fizetnek. Szerencsére sok eszköz van ennek az elkerülésére.
10

Szerzodes?

janoszen · 2015. Szep. 2. (Sze), 10.29
Mi van a szerzodesben? Ha projektalapu, akkor van hozza mellekelve specifikacio hogy mit kell megcsinalni? Nincs lefedve az extra keresek listaja? Mik a fizetesi feltetelek?
12

Majdnem egyszerre. :)

_subi_ · 2015. Szep. 2. (Sze), 10.31
Majdnem egyszerre. :)
11

Milyen papírok vannak az együttműködésetekről?

_subi_ · 2015. Szep. 2. (Sze), 10.30
A távmunkában dolgozás az én értelmezésemben alkalmazotti létet jelent, így kissé "különös", hogy nem kapod meg a havi béred. Gondolom, nem erről van szó, mert ez így teljesen értelmetlen.

Ugyanakkor azt is sugallod, hogy tulajdonképpen projekt alapon dolgozol (vállalkozóként?). Ebben az esetben meg nyilván lennie kellene egy szerződésnek, aminek egyik melléklete a specifikáció. Azért az elég objektíven megmutatja, hogy ki a hunyó. Ráadásul így kissé értelmezhetetlenek nekem az újabb és újabb felmerülő igények. Ami nem része a specifikációnak, arra jogosult vagy külön árajánlatot adni, miután már átvették a specifikáció szerint megvalósult alkalmazást, és a tartozásukat már rendezték feléd az elkészült munkád kapcsán.

Azt sem értem, mit keres a tárhelyükön a még ki nem fizetett alkalmazás.

Most akkor, hogy is van ez? Vállalkozó vagy, de nincsen specifikáció? Esetleg csak haveri alapon, mutyiban megy az egész?
15

Ha van szerződés

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 2. (Sze), 11.13
Ha van szerződés, az a legjobb eset. Ha az alapján elvégezted a munkát, és ők nem fizetnek, akkor sétálj be a legközelebbi bíróságra, menj oda a portáshoz, és kérdezd meg tőle, hol találod a Bírósági fizetési meghagyás nyomtatványt.

Vigyél haza párat, tölts ki egyet a megfelelő adatokkal, kell rá venni egy illetékbélyeget (emlékeim szerint a teljes összeg 1-2%-a), és add fel a bíróságra.

Ha megkapták, annyit tesznek, hogy a cégnek küldenek egy levelet, hogy állításod és szerződés szerint elkészült a munka, ha ez nem így van, akkor ők ezt bizonyítsák (és akkor neked javítani kell, ami szükséges), ha pedig elkészült, akkor utalják át neked a pénzt. Ha nem utalnak, akkor inkasszózni fogják az összeget.

Fizetni fognak.
16

Mindenkinek nagyon köszönöm!

phpWalter · 2015. Szep. 2. (Sze), 15.47
Sziasztok!

Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólást, javaslatot.
Még írok. Most csak néhány kiegészítés:
'Mellékesként', jövedelem kiegészítésként vállaltam el a projektet. Gondoltam, hogy lesz egy kis* (*sok) pénzem nyárra. Sokadik hónapja dolgozom a munkán, így már nem nyerő.
Szerződés nincs a munkáról. Nem vagyok az alkalmazottjuk.
A specifikáció nem fejlesztői specifikáció volt...
A céget nem reklámozom, :) , de valami piramis szerveződésű cég. Mindenféle PHP programozót felvesznek: CodeIgniter, Symfony, Laravel, ... Smarty + saját kóddal dolgozót. Felettük a termékmenedzserek. A programozó teljesen ki van szolgáltatva nekik. (A projekt során többször jeleztem, hogy VPS-re lesz szükség, mert az ismerkedő oldal lassú lesz egy átlag tárhelyen, de nem lett eredménye.) Felettük a Grafikus, Sitebuilder.
A cég filozófiájuk az lehet, hogy végtelen x végtelen funkciót elkészítettnek.



Üdv,
17

Del

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 2. (Sze), 16.00
Akkor jön a brute force, törölj vagy obfuszkálj. Ha fizetnek, megkapják.

Mondjuk ha vannak egyéb programozóik, akkor azokat ráállíthatják a biztonsági másolatra, és abból kalapálnak valamit, de egy próbát mindenképp megér.
18

Köszi

phpWalter · 2015. Szep. 2. (Sze), 18.23
Köszi.
Valamit tennem kell. Korábban 95% projekt állapotnál kértem, a díj 50%-át, arra hivatkozva, hogy már hónapok óta tart a munka, de megtagadták.
Gondolkodom. Nem vagyok egy agresszív típus.
Szerintem nem direkt rosszindulatúak, hogy alkalmaznak valakit, azután átverik, hanem ott lehet a gond, hogy nem látják át, hogy a programozásnál, mi mennyi időt vesz igénybe.
19

Szerintem elég nagy bajban

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 2. (Sze), 21.34
Szerintem elég nagy bajban vagy. Nincs szerződés, így bármit kérhetnek tőled arra hivatkozva, hogy erről szó volt korábban.

Lehet, hogy nem direkt rosszindulatúak, de hogy kihasználnak, az biztos. Az is biztos, hogy ha nem változtatsz a hozzáállásodon, ez tovább fog folytatódni még hónapokig.

Biztos volt korábban levelezésetek, én összeszedném a kéréseiket, amit addig adtak, amíg el nem kezdted a munkát, és az alapján megnézném, hogy mennyivel készültél el.
20

Változtattam. Del Controller

phpWalter · 2015. Szep. 2. (Sze), 21.50
Változtattam. Del Controller Model View folder, saját VPS-re átrakom.

Nagyon örültem minden válasznak.

Remélem, happy end lesz a story vége.
21

Légyszi majd tájékoztass a

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 3. (Cs), 09.09
Légyszi majd tájékoztass a dolgokról, drukkolok neked, mert rendes embernek tűnsz.
22

Köszönöm. Végül is már sokat

phpWalter · 2015. Szep. 3. (Cs), 09.49
Köszönöm.
Végül is már sokat profitáltam az ügyből.
Eddig (> 10 év) nem kellett arra figyelnem, hogy megkapjam a pénzem a programozás után. Munkahelyemen nagy cégek, intézmények webes alkalmazásain, oldalain dolgoztam, mindig rendesen fizettek, ha hiba adódott javítottam.
De a költségcsökkentés miatt egyre kevesebb a munka, a munkaidő, fizetés, magamnak is kellett munkát keresni.

Azt már megtanultam:

1,
Ha van 2 munka, az egyiket a rendes ismerős adná X-ért, a másikat egy idegen Y-ért.
Ha ( Y > X*2 ) Akkor is a rendes ismerőst kell választani.

2,
Óvatosnak kell lenni, a megfelelő intézkedéseket meg kell tenni.
23

Előleg

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 3. (Cs), 10.53
Ha vannak jó referenciáid, akkor nyugodtan megteheted, hogy új cégnél nagyobb munka esetén 50%-os előleget kérsz. Ekkor sorold fel a referenciákat és a cégek kontaktembereit elérhetőséggel, akiknél leinformálhatnak.

Ha a cég ezt elutasítja, felteheted a kérdést, hogy tán nincs meg a pénz? Akkor nincs miről beszélni.

Ez az előleg egyrészt téged véd, másrészt motivál, hogy dolgozz rendesen, ha már ennyi bizalmat adtak.
24

Köszönöm.

phpWalter · 2015. Szep. 3. (Cs), 11.18
Köszönöm. Ezt nem tudtam.