ugrás a tartalomhoz

CSS position

boreus · 2015. Júl. 23. (Cs), 16.27
Sziasztok!

http://www.designesia.com/themeforest/wellfolio-black/index.html

A fenti sablonban a menüt tartalmazó oldalsáv pozicionálása fix. Ha összébb húzzuk a böngészőablakot, akkor vízszintes görgetéskor az oldalsáv mögé becsúszik a tartalom. Hogy lehet megvalósítani azt, hogy egy doboz (mint pl. a linkelt sablon oldalsávja) csak függőlegesen legyen fix, de a vízszintes tengely mentén szabadon lehessen görgetni?
 
1

Gördítés

Poetro · 2015. Júl. 23. (Cs), 16.43
Inkább próbáld meg reszponszívra megcsinálni a tartalma, hogy egyáltalán ne kelljen oldalra görgetni. Főleg egy olyan világban, ahol a mobil eszközök száma már megközelíti, vagy meghaladja az asztali számítógépeket.
Ezzel az oldalra gördítéssel több gond is van, nézd csak meg a lightboxot.
Hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak, leginkább JavaScripttel, illetve hogy a tartalmi részt egy görgethető dobozba teszed bele, aminek a szélessége dinamikusan változik az oldal átméretezésével, és ekkor a nem tud majd becsúszni a tartalom a menü alá.
2

CSS megoldást keresek, ha

boreus · 2015. Júl. 23. (Cs), 17.30
CSS megoldást keresek, ha létezik. Ha a tartalom dobozának szélességét dinamikusan változóra hagyom (általában így szoktam), akkor illene adnom a doboznak (vagy a bodynak) egy min-width értéket, hogy kis böngészőablak esetén ne essen szét teljesen a tartalom (pl. mobil eszközön), de akkor megint ugyanott vagyok. A tartalom dobozához külön görgetősávot nem szeretnék. Nem lehet valahogy a menüt tartalmazó oldalsávot is vízszintesen mozgathatóvá tenni? Nincs valami olyan trükk CSS-ben, hogy a "position: fixed" csak az y-tengelyre vonatkozzon, vagy ilyesmi?
3

Szétesik

Poetro · 2015. Júl. 23. (Cs), 17.39
A tartalom már most is szétesik mobil eszközön, és ehhez semmi köze a menünek.
A menüt én kisebb eszközön egyébként is teljesen átdolgoznám. Teljesen feleslegesnek érzem, hogy kövesse a tartalmat elvégre akkor a menü a képernyő nagyobb részét elfoglalja, pedig a tartalom lenne a fontos.
Inkább valami diszkrétebb megoldást keresnék, mondjuk egy vízszintes menüt a függőleges helyett kisebb felbontás esetén.
4

A linkelt sablonnal nincs

boreus · 2015. Júl. 23. (Cs), 17.43
A linkelt sablonnal nincs semmi tervem, csak példának hoztam. Szeretnék létrehozni egy olyan dobozt, ami függőleges görgetésre mozdulatlan, vízszintes tengely mentén viszont görgethető. Lehet ilyet?
5

position: sticky?

Endyl · 2015. Júl. 23. (Cs), 18.26
Szerintem a position: sticky megoldaná a problémádat; kár, hogy a támogatottsága nem a legjobb caniuse.com szerint. Amíg ez nem javul, marad a JS, vagy a kinézet újragondolása.
6

Így!

boreus · 2015. Júl. 23. (Cs), 20.30
Úgy néz ki, ez lesz a megoldás. Köszönöm a válaszokat!