ugrás a tartalomhoz

Barátságosabb url-eket a Weblaborra

presidento · 2006. Ápr. 28. (P), 14.04
Szervusztok.

Mefi blogjában láttam, és nagyon tetszett, hogy miután egy url minden lényeges információt tartalmaz http://weblabor.hu/forumok/temak/6361, oda lehet írni segítő megjegyzéseket. Mert az említett címből nem emlékszem, miről szól, míg egy
http://weblabor.hu/forumok/temak/6361/hol_a_kereso#comment-9497 vagy
http://weblabor.hu/forumok/temak/6361_hol_a_kereso#comment-9497 átláthatóbbnak tűnik...

Sok sikert, és köszönöm az oldal fenntartását!

Máté.
 
1

Terhelési okok

Poetro · 2006. Ápr. 28. (P), 15.08
Sajnos nem véletlen lett ez így megoldva. A drupal elég lassú tud lenne bizonyos számú url alias után, ezért lett feláldova a fórum a rövid url-ek oltárán.
Mint látod, ez a 13180. fórum téma... ennyi adattal dolgozni folyamatosan nem kis dolog a drupal számára. Ha majd kijön a végleges Drupal 4.7 és átáll a weblabor is rá, talán ez megváltozik.
2

Nem a Drupalon múlik

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 28. (P), 15.17
A Weblabor egy módosított (jelentősen teljesítményoptimalizált) URL álnév kezelő módszert használ, több helyen módosított elemekkel. A fórumoknak a jelenlegi számozásos rendszer helyett szerintem nem lesz semmikor sem szebb álneve (barátságosabb webcíme), mert nincs miből előállítani azt. Az okos webcím kialakítás lényege elsősorban nem a szépség, hanem a tartósság. Ennek érdekében a híreink, cikkeink és más barátságosabb webcímekkel rendelkező elemeink címeit is emberileg adjuk meg, nem generáljuk.

A fórum témák címeit sajnos jelentős százalékban túl általánosra határozzák meg a kedves beküldők, ezért ezek nem lennének kifejezetten felismerhető címek. Például /forumok/temak/13180/baratsagos_urlek lett volna ennek a témának a címe a teljes eredti címe (és fmate14 formátum javaslata) szerint, pedig nem a barátságos URL-ekről szól, hanem arról, hogy hogyan kellene ezeket tovább erősíteni a Weblaboron. Gondoljunk csak bele mennyi barátságos URL téma van különben, ami ezek kialakításával foglalkozik (sok).

Lehet, hogy szőrszálhasogatásnak tűnik, hogy a címben meghatározzuk, hogy egy téma pontosan miről szól, de egy "barátságos urk-ek" című témához igenis be fognak küldeni később tetszőleges barátságos URL kialakításról szóló kérdést, teljesen függetlenül a témaindító szövegétől és a már beérkezett hozzászólásoktól. Ez egy sajnálatos sokéves tapasztalat.
3

Igaz, de...

presidento · 2006. Ápr. 28. (P), 21.35
Az okos webcím kialakítás lényege elsősorban nem a szépség, hanem a tartósság.

Egyetértek. Azonban talán nem nagy ár levágni a /forumok/temad/\d+ után a szöveget #-ig. :)

Például /forumok/temak/13180/baratsagos_urlek lett volna ennek a témának a címe a teljes eredti címe (és fmate14 formátum javaslata) szerint, pedig nem a barátságos URL-ekről szól, hanem arról, hogy hogyan kellene ezeket tovább erősíteni a Weblaboron.

Nem így értettem. A címe /forumok/temak/13180 lett volna, ami után (megjegyzésként) bármi, például (ha már a teljesnél vagyunk) baratsagos_urlek_a_weblaboron. Ez persze figyelmen kívül lenne hagyva a feldolgozásnál.

Onnan jutott eszembe, hogy hivatkoztak régebbi fórumokra, és olvastam is, de a 3120-ról nem ugrott be, hogy miről is szólt... ;)
4

Nem tudom

Bártházi András · 2006. Ápr. 28. (P), 22.02
Amit javasolsz, valóban megvalósítható lenne. A megvalósításáról nem nyilatkoznék, mert sokminden más megvalósítására nem jut időnk, így most valószínűleg erre sem fog.

Amit biztosan állíthatok viszont, hogy a #-os jelölés (ami a # NEM a megjegyzés jele) ellen kézzel-lábbal fogok tiltakozni. Ugyanis nem erre való, nagyon nem erre való. Ha pedig megvalósítanánk, akkor esélye nem lenne arra használni, amire való.

Amiről te beszélsz, ahhoz nem az URL-eket kell megcsinálni, hanem a linkek title tulajdonságát kell okosan kitölteni, akár automatikusan.
5

figyelj mit írsz

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 29. (Szo), 14.53
A példa webcímeidben a # előtt és a /forumok/temak/1234 után van egy plusz elem, amit a címből generáltatnál. A fórumok címe időnként megváltozik (akár jelentősen is). Ugye milyen jó lenne, ha maradna a heti tizenöt "segítsetek, elakadtam" téma... Igen kifejező is lenne a webcím, amit ebből beküldésnél generálunk. Különösen, ha utána nem változik meg a címváltozással. Mire elkezdenek rá válaszolni, már más a címe, a webcíme meg marad. Vagy változik, akkor még rosszabb, ott vagyunk, hogy akármennyi webcíme lehet egy fórum témának... Ez márcsak azért is jó lenne, mert hátrébb sorolódna a keresőkben, ha keresel a kérdésre, mert elforgácsolódna a sok cím között a lehetséges pontozás. Szerinted ez jó?
7

Meggyőztél

presidento · 2006. Ápr. 30. (V), 00.37
A fórumok címe időnként megváltozik (akár jelentősen is).

Ezt valóban nem vettem figyelembe.
6

OFF: kérés optimalizált URL-feldolgozás kifejtésére

Dualon · 2006. Ápr. 29. (Szo), 22.01
A Weblabor egy módosított (jelentősen teljesítményoptimalizált) URL álnév kezelő módszert használ


Tudnál erről - akár másik szálként - írni egy kicsit bővebben? Kíváncsi lennék nagyon, hogy működik ez a weblabornál.
8

4.7 backport

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 30. (V), 12.28
Valószínűleg egy általános Drupal weblapon elegendő a 4.7-es URL álnév betöltő backport-olt foltjának alkalmazása.