ugrás a tartalomhoz

Csak engem zavar a "valid" szó magyar kontextusban?

vbence · 2006. Ápr. 10. (H), 10.12
Szóval ez a nagy kérdés.. engem kifejezetten idegesít, amikor valaki valaki validság ról vagy hasolókról beszél. Vagy eszerűen aszondja, nem valid.
Annyi szép magyar szavunk van pl: szabványos, érvényes... Egyértelműen nem olyan dologról van szó, ami valami újat jelent. Az itt felsorolt magyar alternatívák (szerintem) 100%osan fedik a jelentést.
 
1

ajjajjj...

Anonymous · 2006. Ápr. 10. (H), 10.23
kezdőik... :)
2

Jaj ám...

-zsolti- · 2006. Ápr. 10. (H), 10.29
Nemrég volt már egy ilyen téma, ott mindneki kifejtette, hogy miért zavarja vagy miért nem. Most attól, hogy itt mindenki elkezd elmélkedni, és esetleg kialakul egy újabb flame, attól még nem fogja senki sem másként használni a kifejezéseket. (Amúgy engem a kontextus zavar... "Szövegkörnyezet" nem jó?)
4

re

vbence · 2006. Ápr. 10. (H), 11.04
Bocsánat az ismétlésért. Csak úgy felvetődött olvasás közben. Amúgy próbálom magamban levezetni, hogy a kontextus miért jobb a validnál, de ez olyan dolog, amit az ember érez magában.
5

aranyközépút

tiku I tikaszvince · 2006. Ápr. 10. (H), 11.31
én is bele csúsztam egy-egy ilyen értelmetlen vitába. Azóta kicsit higgadtabban végiggondolva, teljesen feleslegesen. De az akkori véleményemet azóta is tartom. Ebben a nyelvvitában is, mint minden más vitában, elő kellene venni minden hadakozónak a józan paraszti eszét, és megtalálni az arany közép utat.

Még mielőtt valaki a torkomnak ugarana, hogy egy aljas "nyelváruló" vagyok, had mondjam el, hogy én is törekszem megtalálni a legjobb magyar kifejezéseket, de értelmetlen fordításokba nem megyek bele. Most majdnem leírtam hogy mit étek értelmetlen fordítás alatt, de nem teszem. Aki akarja megkeresi.
Szerintem a magyar nyelv nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy mindig képes volt új kifejezéseket beolvasztani a szókincsébe, úgy hogy a saját képére formálta. Aki nem hiszi vegye elő az idegen szavak és kifejezések szótárát kezdje el lapozgatni. Biztos vagyok benne, hogy találkozik majd olyan szóval, amiről eddig úgy gondolta, hogy csak a miénk, pedig azt is valahonnan kaptuk.

Az pedig már a saját személyes véleményem, hogy talán az lehet a személyes inteligencia egyik mérője, hogy ki képes megtalálni a fentebb említett aranyközéputat.

A konkrét kérdéshez: használd a valid/érvényes/szabályos/szabványos és kontextus/szövegkörnyezet kifejezéseket egyenlő arányban, és nem lesz tele a szöveged szóismétlésekkel, nem lesz unalmas. És talán minden beszélő/író egyik rejtett célja, hogy lekösse azokat akikhez szól. Ha pedig unalmas vagy, nem sok esélyed van ezt elérni.
3

Szabványos

attlad · 2006. Ápr. 10. (H), 10.52
Annyi szép magyar szavunk van pl: szabványos, érvényes...

Mondjuk ha szabványost mondasz, akkor abba esetleg bele tudnak kötni hogy nincsenek ilyen szabványok csak ajánlások.
6

magyar kontextusban:)

Fekete Ferenc GDA · 2006. Ápr. 10. (H), 15.53
végülis nézegethetünk szabványos ottlapot és az rss abrakot is olvashatjuk hozzá. igaz, ez így elég hülyén hangzik. Egyébként meg tudunk angolul, nem is értem, miért jelent ez problémát.
7

ajánlás?

Joó Ádám · 2006. Ápr. 10. (H), 20.31
Csak ötlet szinten: esetleg életképes lehetne egy kezdeményezés, egy oldal, ahol a folyamatosan színre-lépő új technológiáknak és kapcsolódó kifejezéseknek próbálna a fejlesztői közösség szép magyar megfelelőket találni, majd ezt egy ajánlásként folyamatosan megjelentetni.
Ha lennének értelmes (ottlap...) magyar kifejezések, és ezek benne lennének a szakmai köztudatban, akkor talán elkerülhetnénk a fenti jelenségeket.
Erről mi a véleményetek?
8

szerintem felesleges

Fekete Ferenc GDA · 2006. Ápr. 10. (H), 21.06
szerintem felesleges, hamar elhalna a kezdeményezés. de ha valaki nagyon akarja, megcsinálhatja. egyébként még mindig nem értem,h miért kell mindent magyarítani. A szavak angol megfelelőjét mindenki megérti.
9

létező dolog

Anonymous · 2006. Ápr. 10. (H), 21.23
10

Részemről...

Bártházi András · 2006. Ápr. 10. (H), 21.42
...elismerem az igazad. A "valid" szót én talán nem használom olyan gyakran, viszont a "validitás"-t igen. Nem tudom. Ami tuti, hogy nem helyes. ;)