ugrás a tartalomhoz

CSS-sel weblapok is létrehozhatóak?

Anonymous · 2006. Feb. 23. (Cs), 11.45
Sziasztok

Lenne egy abszolút kezdő kérdésem. Előre elnézést kérek, ha tényleg primitív de egy kicsit nem egy dolog a CSS-el kapcsolatban.

A CSS nem csak oldalformázásra (sablonnak) való, hanem ez egy olyan nyelv mint a html és ezzel lehet oldalakat is létrehozni? Ez a könyv ezeknek az oldalaknak a létrehozását, formázását tárgyalja?
 
1

szerkezet-tartalom és kinézet

Jano · 2006. Feb. 23. (Cs), 12.53
A HTML az oldal tartalmát, szerkezetét írja le a CSS pedig a kinézetét szabja meg.

Az hogy kifejezetten megkülönböztetik, hogy CSS-sel készült oldal az onnan jn, hogy régebben amíg a CSS-nek nem volt elég jó támogatottsága a böngészőkben addig a HTML-ben meglévő eszközökkel variáltak a szakemberek a kinézet megalkotására is. Tehát régebben csak HTML, most pedig HTML és CSS.

Egy hasonlat: Szeretnéd egy lapon a szöveget 2 hasábra tördelni. Ekkor Wordben a meglévő szövegednek a stilus (formazas) beallitasoknal megmondod, hogy legyen 2 hasabos. Ez felel meg a CSS-nek.
Ha nem lenne ilyen formazas lehetoseg akkor peldaul ugy oldanad meg, hogy beillesztesz a dokumentumba egy tablazatot 2 egymas melletti cellaval, es kezzel a szoveg egyik felet az egyikbe, masikat a masikba teszed. Nyilvan ez nem tul elegans megoldas a fentiek ismeretben.
2

az a könyv...

ange · 2006. Feb. 23. (Cs), 23.11
Szia!

Mint már Jano is mondta, a CSS, mint ahogy a nevében is benne van csak egy stílus leíró nyelv. Nem programozás, és nem is olyasmi, amivel "oldalakat lehet létrehozni". Körülbelül megfelel az általad említett "oldalformázás"-nak.

A "HTML és CSS: Webszerkesztés stílusosan" című könyv nekem már megvan vagy két hónapja. A könyv "különlegessége" (legalábbis én magyarul ilyet még nem láttam), abból áll, hogy párhuzamosan tanítja a HTML-t és a CSS-t. Ez azért jó dolog, mert egy modern, mai weblap elkészítéséhez nemárt mindkét nyelvet ismerni. A CSS-sel nem tudsz oldalakat létrehozni, és a HTML is kevés önmagában arra, hogy szép, igényes (stb) weblapot készíts.
Szerintem abszolult kezdők is nekikezdhetnek annak a könyvnek, feltéve ha van egy kis kitartásod és türelmed, mert előfordulhat, hogy nem lesz minden egyértelmű első olvasásra. (ugyebár "előképzetségtől" függ :) ).

Üdv.: Ange

http://ejf-ik.tk