ugrás a tartalomhoz

MySQL TIMESTAMP

i · 2014. Feb. 6. (Cs), 14.04
Sziasztok!

Miért 2014-02-01 23:28:29.000000 ilyen formátumban jelenik meg a TIMESTAMP típusú mező? Másik szerveren jól néz ki 2014-02-01 23:28:29. Mindkét esetben phpMyAdmin felületen jelenik meg így a mező.

A MySQL változók miatt sem értem, hogy miért van ez a formátum:
`date_format` = '%Y-%m-%d';
`time_format` = '%H:%i:%s';
`datetime_format` = '%Y-%m-%d %H:%i:%s';
Hogyan tudnám beállítani, hogy az a sok nulla ne szerepeljen ott a végén?

Köszi!
 
1

Dokumentáció

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 6. (Cs), 14.54
A dokumentációból mit tudtál kideríteni?
10

Ha már rááldozod az időt, és

Joó Ádám · 2014. Feb. 7. (P), 19.34
Ha már rááldozod az időt, és válaszolsz, akkor örülnék, ha legalább egy pontos linket adnál, ahol a kérdező választ talál. Még jobb, ha össze is foglalod pár szóban. Ha érzékelteted vele, hogy ezt maga is megtalálhatta volna, az egyáltalán nem baj, az ilyen válaszokkal viszont csak a Weblaborral kapcsolatban hagysz keserű szájízt benne.
2

Nyilván más-más precizitás

MadBence · 2014. Feb. 6. (Cs), 16.32
Nyilván más-más precizitás van beállítva az egyes mezőkhöz. A TIMESTAMP(0) típus nem tárolja el a törtrészt.
3

Nem publikus

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 6. (Cs), 16.45
Ez valami titkos featúra?
4

Nem, az általad ajánlott

MadBence · 2014. Feb. 6. (Cs), 16.50
Nem, az általad ajánlott dokumentációban találtam :-)
5

Más

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 6. (Cs), 17.13
Á, értem, tehát a kérdező is meg tudta volna nézni... Egyébként szerintem nem ezzel lesz a bibi.
6

Segítség

i · 2014. Feb. 6. (Cs), 20.30
Ne haradugj, de ha már ígyis-úgyis itt vagy, írsz nekem és még sejted is, hogy mi lehet a probléma, akkor meddig tartana egy linket elküldeni vagy valami kis segítséget adni? Félek a manual-ektől az angol nyelvtudásom miatt. Biztos nem véletlen, hogy ide írok és nem olvasgatok. Más megnézni egy PHP függvény használatát a php.net-en minimális angol nyelvtudással meg más rájönni ezekre a nullákra. MadBence-nek köszönöm, 1-2 óra és megnézem.
7

Gábor arra akar rávezetni,

bamegakapa · 2014. Feb. 7. (P), 01.35
Gábor arra akar rávezetni, hogy tetszik, nem tetszik, a manualolvasásba bele kell szoknod, mert a manualokat azért írják, hogy ne legyen annyi felesleges kérdés, amiknek a megválaszolására felesleges időt kell fecsérelni. Ezért szokták mondani, hogy angol nyelvtudás nélkül ez a szakma esélytelen (meg azért, mert kimaradsz abból a hatalmas tudásanyagból, ami StackOverflow-n meg különféle blogokon, fórumokon, stb. halmozódott fel). Nem lesz mindig valaki, aki kikeresi neked a válaszokat a manualból. És ez a trükk, az ilyen kérdésekre mi se tudjuk a választ, mi is a manualban nézzük meg :).
8

jogos.

razielanarki · 2014. Feb. 7. (P), 18.25
én mindenesetre elmosolyodtam h neki is mutatott újat a manual :)
9

Mindenesetre a

Joó Ádám · 2014. Feb. 7. (P), 19.30
Mindenesetre a StackOverflow-n sosem halmozódott volna fel az a tudás, ha megengednék a Gáboréhoz hasonló válaszokat. Korábban én is úgy gondoltam, hogy ez a jó út, de pont a StackOverflow mutatta meg, hogy a jó kereshetőség miatt az egyébként a dokumentációból könnyen megválaszolható kérdések is értéket teremtenek. Arról nem is beszélve, hogy ameddig az ember kezdő, a keresőt még nem készségszinten használja, a rengeteg összefonódó technológiából épp csak ismerkedni kezdett eggyel, nincsen tisztában az informatika általános elveivel, talán az angol nyelvtudása sem megfelelő, addig egy ismeretlen rendszer idegen nyelven írott, sokszor átláthatatlanul prezentált dokumentációja ijesztő lehet. Tizenév tapasztalatával az ember már egészen másképp áll hozzá, ha egy új rendszerrel ismerkedik, és könnyen felejti el, milyen is volt az elején.
11

Az oké, de azt kifelejted,

bamegakapa · 2014. Feb. 7. (P), 20.12
Az oké, de azt kifelejted, hogy a StackOverflow-nak kifejezetten ez volt az egyik célja. Legyenek megválaszolva a kérdések, hogy aztán utána az embereknek már csak keresni kelljen, és ne menjen annyi felesleges idő folyton ugyanazokkal a kérdésekkel.

Én úgy látom, mostanra bukni látszik az egész, mert az emberek sajnálatosan nagy része képtelen még egy keresőt is használni (számtalan esetben elég lett volna, ha a kérdése címét begépeli a keresőbe), és így akar megtanulni programozni. Az új kérdések 95%-a tapasztalataim alapján szemét. Vagy már számtalanszor megválaszolt kérdés, vagy süt belőle, hogy még a gugliba is lusta volt beírni. Felüdülés néha találni egyet-egyet, amivel még megéri foglalkozni.

Kevés olyan segítőkész közösség van, mint a programozóké, de egyre inkább úgy látom, hogy durván visszaélnek ezzel. Senkinek nem előjoga, hogy megtanulhasson programozni. Úgyse fog sikerülni, ha valaki nem teszi bele a kemény munkát.

Értelek én téged is, de ha valaki még a számítógép használatát, az informatika alapjait sem sajátította el, akkor miért akar nekiállni olyasminek, ami erre épül?

Még egy gondolat... persze mindenkinek kímélni kéne az érzékeny kis lelkét, de valamikor valakinek csak el kell mondania a kezdőknek, hogy mi a helyzet. Hogy persze, segíti egymást a közösség, de ez nem abból áll, hogy minden apróságot mással csináltatsz meg, közben még arra se veszed a fáradságot, hogy a kérdésedet normálisan megfogalmazd, a kódodat szépen beformázd (ezt most általánosságban, nem erre a kérdésre értem).
12

Én úgy látom, mostanra bukni

Joó Ádám · 2014. Feb. 7. (P), 20.15
Én úgy látom, mostanra bukni látszik az egész, mert az emberek sajnálatosan nagy része képtelen még egy keresőt is használni (számtalan esetben elég lett volna, ha a kérdése címét begépeli a keresőbe), és így akar megtanulni programozni. Az új kérdések 95%-a tapasztalataim alapján szemét. Vagy már számtalanszor megválaszolt kérdés, vagy süt belőle, hogy még a gugliba is lusta volt beírni.


Szerintem a nyilvánvaló duplikációk kezelése kezdetleges, ha jobban összevonhatók volnának, akkor kereshető alias-ként még ezeknek is volna haszna.

Úgyse fog sikerülni, ha valaki nem teszi bele a kemény munkát.


Épp ez a lényeg: úgyis ki fog hullani az az ember, aki hosszútávon nem veszi fel a szükséges hozzáállást. Közben viszont lehet, hogy a kérdései értékes válaszokat hagynak maguk után. Az RTFM-mel viszont lehet, hogy már az elején elriasztunk leendő jó fejlesztőket.

Értelek én téged is, de ha valaki még a számítógép használatát, az informatika alapjait sem sajátította el, akkor miért akar nekiállni olyasminek, ami erre épül?


Ez egy jó kérdés, de láthatóan ennek ellenére sokan nekiállnak. Végül úgyis két út marad: elsajátítja ezeket menet közben, vagy elmarad.
13

Hozzáállás

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 7. (P), 20.57
Számomra mindig az volt a természetes, hogy a referenciát olvasom. A programozással tizenévesen, autodidakta módon kezdtem el foglalkozni, az első szakolvasmányom a Turbo Pascal 6.0 kézikönyv volt, amit addig bújtam, hogy kívülről tudtam az összes függvény és eljárás nevét, és azt, hogy mit csinálnak. Senki sem mondta, hogy tegyek így, magától értetődő volt.

Utána jött a Delphi és a web, máig itt van a gépemen egy 1999-es Netscape JS 1.3 kézikönyv, ezt használom Bibliának. Emlékeim szerint soha nem tettem fel szakmai fórumokon kérdéseket, és nem azért, mert annyira okos vagy antiszociális lennék, hanem nyilvánvaló, hogy mivel nem vagyok zseni, nem lehet olyan megoldatlan problémám, amivel még nem találkozott valaki. Mivel az emberek 98%-a hasonló képességekkel bír, mint én, nagy valószínűséggel az ő kérdéseiket is már megválaszolta valaki.

Közben viszont lehet, hogy a kérdései értékes válaszokat hagynak maguk után.
Egyébként én úgy vagyok vele, hogy egy téma általában sokkal többrétű, mint ami a kérdésfeltevésből adódik, de azért is szóltak már meg, hogy ha a téma így offolva lett.

Az RTFM-mel viszont lehet, hogy már az elején elriasztunk leendő jó fejlesztőket.
Aki ennyitől elriad valamitől, az jó eséllyel egy éretlen személyiség, érte meg nem kár.
14

TIMESTAMP(0)

i · 2014. Feb. 8. (Szo), 00.28
Nem engedélyezett a TIMESTAMP(0) használata. Így próbáltam:
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `proba` (
`id` tinyint(3) NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
`upload` timestamp(0) DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP
) ENGINE = InnoDB DEFAULT CHARSET = utf8;
Hiba:
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '(0) DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP ) ENGINE = InnoDB DEFAULT CHARSET = utf8' at line 4
Szerver verzió: 5.5.33-0+wheezy1-log - (Debian)
15

Elavult paraméter

Vilmos · 2014. Feb. 8. (Szo), 00.57
Szerver: Appserv - Mysql 5.051a
Kliens: MySQL Query Browser
'TIMESTAMP(0)' is deprecated; use 'TIMESTAMP' instead

Így szoktam, a szám változhat emlékeim szerint, így dátum és idő is belefér:
timestamp(14)
16

Nem fogadja el. Bármilyen

i · 2014. Feb. 8. (Szo), 14.07
Nem fogadja el. Bármilyen értéket írhatok a zárójelbe, csak zárójel nélkül fogadja el.
17

remélem nem késő

spapp · 2014. Május. 13. (K), 11.09
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/fractional-seconds.html

legalul ezt írja:
TIMESTAMP(N) was permitted in old MySQL versions, but N was a display width rather than fractional seconds precision. Support for this behavior was removed in MySQL 5.5.3, so applications that are reasonably up to date should not be subject to this issue. Otherwise, code must be rewritten.