ugrás a tartalomhoz

Statikus tábla tárolása adatbázisban vagy talán jobb xml-ben?

janoo · 2014. Május. 8. (Cs), 08.26
Helló mindenki!

Egy elég fura kérdésem lenne hozzátok, és kíváncsian várom válaszotok:

Lehet nem túl jól fogalmaztam hogy statikus tábla, de lényegében egy olyan db tábláról lenne szó, ami sosem változik.
A LEGO szettek és a LEGO alkatrészek közötti kapcsolatot hivatott tárolni, azaz melyik szettben melyik LEGO alkatrész van, és abból hány darab.

Ennek megfelelően ennyi a tábla tartalma: set_id, part_id, quant

Na most a bajom a következő: átlagba minden szettben van minimum 60 féle alkatrész, tehát egy szettnél akkor ez 60! bejegyzést jelent. Úgy hogy a szettek töredéke sincs még lementve ebben a formában, már így is van ebben a táblában több mint 94000 bejegyzés!! Ez max. a szettek 10%!

A másik része a dolognak, ez sosem változik. Egyszer elmentem, és kész. Onnan már csak néha lekérem, ha a látogató meg akarja tekinteni az alkatrészlistát. Tehát tényleg egy tök statikus dolog.

Az jutott eszembe, mi lenne ha simán xml fájlokban tárolnám ezeket. Mégpedig úgy, hogy a szett száma a fájlnév, pl.: 8052.xml, és akkor két dolgot mentenék bele, part_id és quant. Ez így kb 6000 fájl, és csak annyit kell néznem, hogy $setId.".xml" van-e vagy nincs :)

Szerintetek ezzel kímélném a db-t?
Így is van benne jócskán adat (már most is több mint 10Mb :) )

Előre is köszi a véleményeteket
 
1

Az adatbáziskezelőt nem kell

Hidvégi Gábor · 2014. Május. 8. (Cs), 08.41
Az adatbáziskezelőt nem kell kímélni, az a dolga, hogy izzadjon, tíz megabájt adat amúgy sem sok.

Tárolhatod őket XML-ben, ha tényleg nem változnak; akkor érdemes őket adatbázisba tenni, ha a tartalmukban szeretnél keresni, a PostgreSQL-nek egészen fejlettek az ezirányú képességei.
2

DB

szabo.b.gabor · 2014. Május. 8. (Cs), 11.20
véleményem szerint mindenképpen tárold adatbázisban az információkat. egyrészt sokkal kevesebb helyet fog foglalni mint az xml fájlok (ez mondjuk a legkevésbé fontos előnye), a db biztosan gyorsabb lesz, valamint ha egyszer kell majd egy statisztika például arról, hogy mi a legtöbbet használt elem akkor az xml-lel eléggé tökönlőtted magad.

de ha továbbviszed a logikádat, a set és part is statikus táblák.. ne xml-ezz, ide db kell és kész.

ha mondjuk lenne valami config táblád amiben kulcs érték alapján tárolsz 30 értéket, akkor ott már érdemesebb lenne valami fájl alapú tárolásban elgondolkodni, de az általad említett problémára db kell.
3

Hát igen....

janoo · 2014. Május. 9. (P), 18.34
Köszi szépen a válaszokat, igazából tök igazatok van,
csak eszembe jutott... :)