ugrás a tartalomhoz

Listázás lekérdezéssel, majd az adatoknak egyedi értékadás (?)

Dfoglalo · 2014. Jan. 4. (Szo), 23.41
MEGOLDVA




Sziasztok!

A címet talán kissé furcsán fogalmaztam meg. Azt szeretném megoldani, hogy miután lekérdezek mindett egy adott tábláról, majd while alatt táblázatba téve kiírom őket. És amit meg szeretnék oldani a Ti segítségetekkel: szeretnék mindegyik mellé egy gombot/linket rakni, amely mindig az akkor éppen kiírt adatokra vonatkozik. Megnyomva azt pedig az éppen akkor lekérdezett adatokat tudom kiírni, felhasználni.

Pl.: van egy tábla, lekérdezés után a táblázat első két sorában ez áll:

#1 Sanyi Műveletek
#2 Pisti Műveletek

Ha az elso Műveletek gombra kattintunk, kiírja pl. az ID-jét, tehát az 1-et. A másik gomb meg nyilván a 2-est írná ki. És akkor igazából az ID-vel tudok is tovább dolgozni.

A lényeget szerintem már értitek, és többen már használtatok is ilyen 'rendszert'. De én még kezdő vagyok, és velem más a helyzet. :D

Köszönettel,
Dfoglalo
 
1

Hol szeretnél vele dolgozni?

Pepita · 2014. Jan. 5. (V), 00.20
Műveletek gombra kattintunk, kiírja pl. az ID-jét... És akkor igazából az ID-vel tudok is tovább dolgozni.
Ha csak kiírni akarod valahova, akkor simán js feladat, nem is bonyolult.
De kéne tudni, hogy hol is szeretnél az id-vel tovább dolgozni, és hogyan, mert attól függ a válasz is.
Egyébként a példádból kiindulva:
- nem kell kiírni az id-t (mert senkit sem érdekel);
- nem kell külön gomb, mert
- maga a username is linkelhető, valahogy így (ha szerveroldali feldolgozás kell):
<a href="feldolgozo.php?id=1">Sanyi</a>
<a href="feldolgozo.php?id=2">Pisti</a>
Persze ezt teheted ugyanúgy táblázatba is, ha más adatok is vannak. Egyébként ugyanígy működik itt a felhasználói adatlap megjelenítése, csak szép URL-el.
2

Jó pár adat ki lesz téve,

Dfoglalo · 2014. Jan. 5. (V), 14.01
Jó pár adat ki lesz téve, külön gombbal, táblázatban, ez nem vitás. Az ID-jét kéne csak eltárolni, és azt használni. A linknél is. És mint mondtam - és te is idézted - szeretnék az ID-vel tovább dolgozni, vagyis azt adni meg feltételnek, minden féle MySQL műveleteknél.




Edit: én is gondoltam erre a megoldásra, de nem nagyon tudtam megoldani. Azért elmondhattad volna, hogyan kell. Mindegy, PC-re jöttem, és sikerült rájönnöm, milyen könnyű a dolog; csak a legetelt változó értékét kell használnom. Tehát pl.

$id = $_GET["id"];

Köszi azért a segítséget.
3

szűrés

szabo.b.gabor · 2014. Jan. 5. (V), 14.58
halkan említeném meg, hogy a kívülről jövő adatokat sose használd egy az egyben, főleg ha adatbázis lekérdezésben még használod is az id-t.
4

Pár tanács még, ha nem baj

Pepita · 2014. Jan. 5. (V), 16.27
De ha baj, akkor is... :)

Fogalmazz pontosan, hogy mi a feladat!
Az ID-jét kéne csak eltárolni, és azt használni.
Nem tárolni akarod, hanem visszaküldeni a szervernek, hogy felhasználd a következő lépéshez.
Az sem volt tiszta, nekem kellett kitalálnom, hogy további lekérdezéshez akarod használni. Tartsd szemelőtt, hogy míg te a teljes feladatot ismered, mi kizárólag annyit, amennyit itt leírsz belőle. És simán lehetett volna, hogy kliensoldalon akarsz vele valamit, akkor feleslegesen írtam megoldást. Jobb, ha elsőre pontosan fogalmazol, nagyobb eséllyel kapsz helyes választ.

Mindig tedd közzé (kóddal), hogy mit próbáltál. Ez nem mond semmit:
én is gondoltam erre a megoldásra, de nem nagyon tudtam megoldani.
Megoldani valamit boolean tulajdonság, nincs "nem nagyon". Igen vagy nem. Ha van kód, ami rossz, azon van mit javítani, ha nincs kód, nem fogjuk az egészet megírni helyetted. Itt hívnám fel a figyelmed, hogy van remek BBCode az oldalon, lehet színezni is a kódot, hogy el is tudjuk olvasni...

Azért elmondhattad volna, hogyan kell.
Sose légy telhetetlen, ha ismeretlen emberek a szabadidejükből arra áldoznak, hogy neked segítsenek valamennyit. Tegyél fel következő kérdést, ha nem megy, de ne elvárásod legyen, arra nemigen fog senki pozitívan reagálni.

Ha az id egész szám, akkor némi védelmet jelenthet:
$id = (int) $_GET["id"];
Így a $id változód már tutira egész szám, bármilyen sql-injection-nel
(ennek nézz utána, hogy mi is ez!) próbálkoznának. De lehet, hogy 0.

Most kipróbálom, hogy hogy csináltad a <hr />-t... (Szerk.: hát nem 3 és nem 5 kötőjellel...:))

-----

Szerkesztőknek kérdés:
A téma tetején a "MEGOLDVA" hogyan került oda? Ez a WL 2014-es újítása? Tetszik, de a címbe is kéne, vagy esetleg más osztályt adni neki, így más színt a linknek, stb., hogy a friss tartalmak közt is már látsszon.
5

megoldva

Poetro · 2014. Jan. 5. (V), 17.49
Valaki odaírta, és BBCode hr
6

Köszi

Pepita · 2014. Jan. 6. (H), 09.02
:)
7

MEGOLDVA

Dfoglalo · 2014. Jan. 6. (H), 19.52
Én írtam oda, és egyszerű BB kódos hr-t írtam be alá. Nem ismerem ezt a portált, nem tudtam, jelölni lehet e valahogy, előre beprogramozott úton, azonban egy ilyen lehetőséget sem találtam. De viszont mivel megoldottam a problémát, gondoltam, kiírom rá, hogy "MEGOLDVA".

Annak a pár sornak nem akartam rakni code taget, ugyanis tableten voltam. Ha még több sor is lett volna, veszem a fáradtságot, de erre a kis kódocskára, egy sorra már nem volt kedvem kikeresgélni a megfelelő karaktereket.

Amihez kellett a dolog: kilistázza a felhasználókat egy oldalra a rendszer, egy táblázatba, ahogyan leírtam az elején is. Minden sornak megvan a maga külön gombja, amely feldob egy ablakot, benne szerkesztési lehetőségekkel. Az adott sorra vonatkozóan szerkeszthetjük itt a dolgokat, tehát a kiválasztott felhasználó adatait az adatbázisban. Egyébként ehhez egy átlagfelhasználó sem fér hozzá természetesen.

A legelső hozzászólásodban említett
valami.php?valami=valami
-ről szólva: ez a megoldás jutott nekem is eszembe megoldásként, csak nem tudtam, hogy kell ezt megvalósítani. Erre mondtam ezt, hogy leírhattad volna, hogy kell ezt használni. És erre hoztam azt az ID-s példát is. Szóval ha már Te is ezt a
valami.php?valami=valami
-s, getelséses dolgot hoztad fel javaslatként, leírhattad volna mellé a használatát is. És utólag erről nem azért szóltam, mert telhetetlen lennék. Egyébként - mint már mondtam - sikerült rájönnöm, hogyan is működik ez a dolog, ezzel megoldva azt, amit meg szerettem volna oldani.

Egyébként semmit sem próbáltam a témanyitáskor, mert még egyáltalán nem tudtam, hogyan oldjam meg - ezért is tettem fel a kérdést. Azt persze megcsináltam már rég, hogy kiírja táblázatba, meg mellé tegye a gombot. De azt nem hiszem, hogy olyan fontos lett volna bemásolni...

Ja és azt ellenőrzöm, hogy szám e, és hogy létezik e, különbön átirányít egy másik oldalra. Na meg a használatra nem jogosult személy alapból meg sem tudja nyitni, aki pedig jogosult rá.

Végezetül tehát te is ezt a megoldást javasoltad, amire gondoltam, csak nem tudtam megvalósítani (OMG, hányszor mondom el ezt :D), de persze mostanra sikerült, így ezt a megoldást használtam fel.

Köszönöm szépen a segítséget.
8

Nahát

Pepita · 2014. Jan. 6. (H), 21.59
Én írtam oda,
Nem értem, hogy tudtad szerkeszteni a témát, ha már érkezett rá komment (esetleg már meg volt nyitva szerkesztésre?). Majd kipróbálom, ha én kérdezek, mert egyébként tetszik a kiírás. (A hr-t köszi, de Poetro már megválaszolta - a jó pap is holtig tanul...:))
...feldob egy ablakot, benne szerkesztési lehetőségekkel...
Ez egy fontos infó lett volna az elején.
ez a megoldás jutott nekem is eszembe megoldásként, csak nem tudtam, hogy kell ezt megvalósítani.
Ezt sem írtad le, ezért nem volt konkrét a kérdésed.
leírhattad volna mellé a használatát is
Ha nem tudom, hogy nem tudod, akkor mit írjak többet? Bocsi, de ez nem egy online kódbázis, de ha az lenne, akkor is pontos specifikáció kellene, a tiéd nem volt az az elején.
Egyébként semmit sem próbáltam a témanyitáskor
Ez hiba, először manual-t kell olvasni, guglizni, hogy hátha találsz valamit, majd ha így sem sikerül jól, az ezek alapján gyártott rossz megoldással kérdezz. Lustaságot sugall (akár igaz, akár nem), ha úgy kérdezel, hogy előtte sehogy sem próbálod megoldani. Más eset az elméleti kérdés, de akkor a linkeket sem kódként kaptad volna (felesleges gombot tenni).
Azt persze megcsináltam már rég, hogy kiírja táblázatba, meg mellé tegye a gombot.
Na, ez a kód kb. mindent el is mondott volna, amit te elfelejtettél a kérdéshez odaírni. Mindjárt kiderült volna az is, hogy semmi fogalmad a $_GET-ről ill. a HTTP kérésekről (és nem "getelés"), egész másképp állunk mi is hozzá. Tehát jól jött volna, mindig jól jön valami kód, abban már lehet hibát keresni, a levegőben és a pontatlan megfogalmazásban nem sokat.
Köszönöm szépen a segítséget.

Nagyon szívesen, máskor is.