ugrás a tartalomhoz

Codeigniterrel 2014 elején?

castaw · 2014. Jan. 8. (Sze), 19.40
Sziasztok!

Szeretném a véleményeteket kérni. Érdemes-e egy új fejlesztést elkezdeni Codeigniterrel most, hogy épp új anyukát/apukát keresnek neki, és - legalábbis számomra - nem teljesen világos a jövője?
 
1

Szerintem kb. élőhalott

Chriksz · 2014. Jan. 9. (Cs), 01.29
Szerintem kb. élőhalott jelenleg. Én képtelen vagyok megjósolni mi lesz vele.
Tények:
Fórumon hozzá-hozzászólnak. GitHubon is frissítgetik, de a nagy többségtől ilyeneket hallani:

http://cibonfire.com/blog/codeigniter_is_dead_long_live_codeigniter
2

Érdemes

Pepita · 2014. Jan. 9. (Cs), 01.47
Mivel teljesen alap fw, nem oldja meg helyetted még a felhasználókezelést sem, egy projekten belül nem kell frissítgetned magát a fw-öt. Arra kell vigyázni, milyen szerveren / tárhelyen fut a cucc, hogy esetleges PHP frissítéskor ne haljon be, de mondjuk a saját kódodat sem tudod megjósolni, hogy PHP 8.x kompatibilis lesz-e, tehát mindenképp ajánlott egy PHP verzión maradni. (Arról nem is beszélve, hogy a PHP meddig lesz újítva.)
Ha a CI-t nem újítgatják, engem egyáltalán nem zavar, ami pluszt én akartam, már megcsináltam saját library-kban, helper-ekben, azt meg nem is szeretném, ha "nagyra nőne" sok karácsonyfadísz miatt.
Egy nagyon jó alap, amit aztán magadnak fejlesztgethetsz tovább.
De a jelenlegi 2.1+ verziók is szerintem még évekig megállják a helyüket. Pont azért, mert csak segít fejleszteni, nem helyetted akar.

Szóval jelenleg is én egyértelműen ajánlom, mert nagyon jó kis fw.
3

talán

szabo.b.gabor · 2014. Jan. 9. (Cs), 10.11
nemrég volt itt csirip ilyen témában frameworks for 2014.

itt még 3. helyen áll, de én nem választanám pont az általad említett okok miatt.

én Yii-t használok, tudom is ajánlani, de nézd meg a többit.
4

Miért nem Laravel?

Wabbitseason · 2014. Jan. 9. (Cs), 10.57
Kíváncsiságból hadd kérdezzem meg, miért Yii-t használsz és miért ajánlod?

Az általad idézett Sitepoint cikkben a Laravelt jelölik meg legnépszerűbbként, és úgy tudom, ezt a frameworköt éppen a Codeigniter leváltására készítették.

Én a 3-as Laravel verzióval dolgoztam egy darabig, de a jelenlegi, 4-es (4.1-es) verzióval szemben az a legfőbb ellenvetésem, hogy gigantikus, böhömnagy, és képtelen vagyok elfogadni, hogy tényleg 18 mega kell egy "{name:$username, score:$score}" jellegű webservice-hez. Amikor néhányan a framework extrém meghízása miatt vakarták az orrukat, a hivatalos válasz az volt, hogy "kit érdekel, manapság olcsó a tárhely". Ha valaki ugyanígy vélekedik a tárhelyről, annak érdemes lehet megismerkedni vele, mert amúgy szép és hatékony megoldásokat tartalmaz.
5

oka van :)

szabo.b.gabor · 2014. Jan. 9. (Cs), 12.00
2012 tájékán kellett választanom valami frameworkot, előtte használtam pear-t, csináltam sajátot, aztán volt egy kis zend is. valamint használtam CMS-eket, joomla, contenido, kicsi drupal.

így már volt egy kialakult képem, hogy mit szeretnék és mit nem. nem tudom mennyi framework-öt néztem meg az akkor népszerűek közül, de ahogy a yii-be belefutottam, bejött.

volt egy-két dolog ami nem tetszett, ahogy nézem a 2.0 olyan úton megy, hogy ezeket javítja is. de még a kényelmetlenségeivel (kevés) is bőven együtt lehet élni.

-nincs hatalmas overheadje
-egyszerű, jól használható eszközöket ad
-nem szippant be, nem kell hülyeségekhez alkalmazkodnod, továbbra is php-t programozol. ezektől amúgy agyfaszt kapok, ez volt a fő szempont.

eszközöket ad, nem bilincseket.
6

18 mega

szabo.b.gabor · 2014. Jan. 9. (Cs), 12.03
ha ez a kódbázis mérete, de amúgy a gagyi dolgok működéséhez kevés erőforrást használ, akkor a 18 megára én is szarnék. 1-2GB a leggagyibb tárhely? 1-2%-ot foglal.. és?!
7

Én még mindig azt mondom,

bamegakapa · 2014. Jan. 9. (Cs), 13.25
Én még mindig azt mondom, hogy adott feladathoz a megfelelő eszközt érdemes használni.

"{name:$username, score:$score}" jellegű webservice-hez van bőven PHP microframework, amit használhatsz, bár nem is biztos, hogy egyáltalán PHP-val érdemes, feladattól függ. Laravelt semmi értelme használni hozzá, szerintem.

Alapvetően nem értek egyet azzal, hogy egy fejlesztő minden feladatra ugyanazt a választ adja. A kérdezőnek is azt mondanám, vegye ezt egy jó lehetőségnek, felejtse el a CI-t egy időre (nem mintha bajom lenne vele, nem ismerem behatóan) és tanuljon meg más frameworköket, nyelveket, szélesítse a látókörét. Saját tapasztalatból mondva, amikor egy eszközön ragadsz, egy idő után lelassul a fejlődésed és egyre közelebb kerülsz a kiégéshez.

Általánosságban én nem szívesen használnék olyasmit a projektemben, amit nem fejlesztenek tovább, illetve a jövője kérdéses (valószínűleg ez sem véletlen...).