ugrás a tartalomhoz

Böngészőfüggetlen szövegelválasztást a mobilokra

bégé · 2013. Nov. 18. (H), 19.58
Sziasztok! Kifejezetten nem programozó vagyok, inkább a megrendeléseink kreatív részét fogom össze, de gondoltam bemerészkedek közétek, mert úgy érzem egy olyan témát kezdtünk el feszegetni a közelmúltban, amely megítélésünk szerint pont időszerű.

Legújabb munkánkat: Kübler munkaruha több kategóriában is beneveztünk Az év honlapja 2013 versenyben. Az egyik pályázatunk az év kreatív megoldása címre pályázik: Böngészőfüggetlen, nyelvhelyes szövegelválasztást a mobilokra

Megköszönném ha elolvasnátok a pályázati anyagot, és megnéznétek a weboldalt mobilkészüléken. Kíváncsian várom a hozzászólásokat, észrevételeket.

Előre is köszönöm, főleg ha őszinte sorokat olvashatok.

Üdv, Gé
 
1

Probléma

Poetro · 2013. Nov. 18. (H), 20.18
A legnagyobb probléma szerintem az, hogy nem tűnik böngészőfüggetlennek. Ha átméretezem a böngészőmet akármekkorra kisebb méretre, azt nem kezeli. Valamint valószínűleg userAgent-et használ a böngésző detektálására, hogy eldöntse, hogy mobil böngészőről van-e szó, ami nem jó megközelítés, valamint ettől a böngészőtől függ, hogy milyen sütit, vagy session értéket állít be, ezáltal ha utólag megváltoztatom a userAgent-et, akkor is az elsőnek megfelelő oldalt kapom (legyen az mobil, vagy asztali). Vagy ha mondjuk egy Windows-os tabletem van 800x1280-as felbontással, akkor nagyon kicsi betűkkel, amik nem igazán olvashatók.
Nincsen egyértelmű mobil és asztali nézet közötti váltás (legalábbis én nem találtam), szóval ha hibásan érzékeli a böngésző típusát, akkor lehetetlen közöttük váltani. Az oldal hatalmas 1.2Mb, és mobil nézetben még rosszabb a helyzet, 1.4Mb, ahol pedig még kisebbnek kellene, hogy legyen az oldal tekintve, hogy a mobil adatforgalom értékesebb és lassabb. Túl sok a JavaScript fájl az oldalon, amiből valami többször is betöltődik, ami tovább lassítja az oldalt. Valamint mobilon túl sok a kép is az oldalon, ami valószínűleg felelős a nagyobb oldalméretért.
2

Nézetváltás

csabessz47 · 2013. Nov. 18. (H), 20.49
Tehát 2 nézet van:
1. Asztali, ez nem reszponzív. Jobb felső sarokban található a nézetváltó link ha valamiért ezt kapnánk a telefonon/tableten. Bár mobilon ha ezt kiszúrja valaki akkor grat.
2. Mobil/tablet. Ez már reszponzív (itt méretezd a böngészőt), illetve a footerben található egy nézetváltás link.
A mobilos mérettel egyetértek, véleményem szerint a slideshow is teljesen felesleges. Pláne ilyen jobbra-balra húzogathatós főoldali csilivili.

Szerk:
Igazad van egyébként, sessionben tárolja egy boolean hogy mobil vagy nem. Hiába váltasz user agentet az maradni fog egy darabig. De miért is váltanál, ha van nézetváltás link :)
5

Bajok

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 00.37
Asztali, ez nem reszponzív.
Elég baj, monitorból is van annyi féle, mint mobilkijelzőből.
A kis linkecskét én sem találtam, pláne jobb oldalon milliót görgethetsz is érte.
A slideshow szerintem asztalin is gáz, nekem hamar bántotta a szemem...

De miért is váltanál, ha van nézetváltás link :)
Nem ő, hanem a telója. Egy egyszerű parancsra, így "mondja" a szervernek, hogy "asztalit kérek".

Kedves bégé! Szerintem volna mit csiszolni rajta, adatforgalomban Poetro finoman fogalmazott, én azt mondom, hogy bődületesen sok. A js pedig proci, ami akksi.
3

re: Probléma

bégé · 2013. Nov. 18. (H), 20.55
figyi Poetro, köszi a kritikát. 74 féle mobilon teszteltük az oldalt, mindegyiken működik az elválasztás. Nem asztalon futó mobilteszterekkel, mert azok messze nem a valóságot mutatják. Mobilon nézted? Ami a méretet illeti, ez egy nagyvállalati és a KKV szektornak készült megjelenés, ahol a sávszélesség, letöltési kvóta nem gond, és az ügyfél igénye ez volt: legyen ennek a szektornak csiriviri:D

Mobilon meg annyi csak a böngésző átméretezés, hogy állóban, vagy fekvőben nézed, nem pedig az asztali böngésződet húzogatva próbálod megnézni, hogyan reagál. Mobilon jó, hiszen oda is készült. A nézetváltás két helyen megtalálható: Mobilon fenn a top menüben egy képernyőt keress, és szintén ezt lent a footerben.
4

Definiáld

Poetro · 2013. Nov. 18. (H), 23.07
Kérlek, akkor definiáld, mit jelent a mobil. Mert én a Windows-os tabletet mobilnak tekintem, azon mégsem a mobil nézetet kapom. Sőt, ha elforgatom, akkor ráadásul nem is fér ki az oldal ráadásul nem is tudok oldalra görgetni, mivel a görgetősáv nem jelenik meg (mondjuk érintéssel lehet oldalra görgetni).
Lehet, másoknak egyértelmű, hogyan kell mobil nézetre, és asztali nézetre váltani, de nekem nem volt egyértelmű, és valószínűleg másoknak se lesz az.
6

Kritikát kértél, nem?

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 00.49
74 féle mobilon teszteltük az oldalt
Holnapután kijön a 86. a boltból...
Ami a méretet illeti, ez egy nagyvállalati és a KKV szektornak készült megjelenés
Ők sosem járnak vidéken vagy vonaton? Mert akármilyen előfizetésük van, ilyen helyeken nekik is úgy lefittyen a sávszél, mint a huzat. Poetro sem csak az árát említette... Úgyhogy a mobil méretét próbáljátok meg a hatodára venni, figyelembe véve a http kérések számát is.
nem pedig az asztali böngésződet húzogatva próbálod megnézni, hogyan reagál.
Már megette a fene, ha asztalin nem reszponzív. Egy monitorméretre készült? Nem böngészhetem kisebb ablakban, mindig csak teljes képernyőn? (Mi van, ha ez a heppem? - ha már nagyvállalati szektornál tartunk.)

És bizony, ahogy Poetro is mondja: ma a mobil nem 74 féle telefont jelent...

A fenti nézetváltós linket ezek miatt mindenképp bal felső sarokba kéne tenni, nehogy görgetni kelljen érte, mert azért nem veszik észre. Már mennek is az oldalról, mert lassú volt, és ki sem fért. És ha szélesebb a merev design, mint a kijelző, akkor a nézetváltó linket kell egy pár másodpercig villogtatni. Nem barátibb?
7

tudtam én hogy ide kell jönnöm:D

bégé · 2013. Nov. 19. (K), 08.04
Valóban hasznos információkat kaptam, ezt köszönöm nektek. Néhány problémát orvosolunk, nem ügy. Biztos ti is jártok úgy néha, hogy a fától nem veszitek észre az erdőt és ilyenkor jobb ha egy külső szemlélő rámutat a hibákra, én részben ezért jöttem ide. Azzal kezdtem, hogy nem vagyok programozó, így tudok olyan álláspontot is képviselni ami az ügyfél szempontjából fontos. Vannak esetek, amikor kénytelen vagy kompromisszumot kötni, mert "elvárások" vannak. Eddig tudtunk elmenni. Ami megbonyolítja a helyzetet, hogy az asztali elkészülte után jött az igény a mobil felületre. Eleve, ezt a designt nem lett volna egyszerű reszponzívra készíteni, mert szűk korlátok adódtak megrendelői részről. Maradt ez az öszvér megoldás. 2014 ben lesz egy 2.0 , akkor kifésüljük:D

Amire viszont nem kaptam választ, az a szóelválasztás szükségszerűsége a kisméretű mobil felületek esetén. Ha ezzel kapcsolatban is megosztanátok a véleményeteket velem, igen megtisztelő lenne. Bővebb infó itt

Még egyszer, köszi a kritikákat és a tanácsokat.

Üdv, Gé
12

Véleményes

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 16.38
A kérdésed erősen véleményfüggő, ki hogy látja, úgyhogy az én válaszom is így kezeld.

A linkelt cikk elejét olvastam csak el, máris helyesírási hiba: a 7 szótagnál hosszabb összetett szavakat eleve kötőjellel kell írni. (Valaki javítson ki, ha tévednék!)
Innentől nem egészen értem, miről beszélünk, mert az már igen el.... mobildesign, ahol 7 szótag nem fér ki egy sorban. Betűméretnek sem szabad fix (pl. px) méretet megadni, és akkor jó lesz. Én legalábbis még sosem futottam ilyen "hibába", pedig az első teszterem a saját telóm, 208 x 208 pixeles kijelzővel, és ráadásul proxyn futó Opera Minivel. Persze a proxy miatt néhány js-dolog nem műxik, mindjárt jó is a tesztelésre, mert többnyire ha ezen elmegy a kinézet, akkor már szinte mindenen.

A kérdésednél sokkal nagyobb gondot okoz(hat)nak a táblázatok. Amikor kell is annyi oszlop, nem tudod tovább összébbhúzni a szélességüket, stb. Ilyenkor kb. csak a betűméret csökkentése maradt, vagy ki kell békülni a vízszintes gördítéssel.

Tehát én a helyesírás szerinti tagolást elegendőnek tartom.

tudtam én hogy ide kell jönnöm
Gyere bármikor, jó kérdésekre jó válaszok - ezért jövünk mi is. :)
13

A linkelt cikk elejét

Joó Ádám · 2013. Nov. 19. (K), 17.04
A linkelt cikk elejét olvastam csak el, máris helyesírási hiba: a 7 szótagnál hosszabb összetett szavakat eleve kötőjellel kell írni. (Valaki javítson ki, ha tévednék!)


Tévedsz. (MHSZ 138.)
14

Akkor csak szokás,

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 17.35
de bevett szokás lehet, ha nekem eszembe jutott. Most nincs kéznél sajtós ismerős, de tuti, hogy van valami ilyen, ezek szerint nem helyesírási szabály, de akkor szokás lehet. Én is csodálkoztam, mikor hallottam, kb. egy éve. Lehet, hogy pont ilyesmi miatt használják.
15

Én nem értem, ilyenkor miért

Joó Ádám · 2013. Nov. 19. (K), 17.48
Én nem értem, ilyenkor miért nem keresel. Van valami ilyen, csak nem úgy van, ahogy írtad. Én veled szemben felcsaptam a vonatkozó dokumentációt, és kikerestem a szabályt, hogy pontos hivatkozást adjak neked.
18

Mert nem tudok

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 19.26
hol keresni, azért.
Ezt kb 1 éve mondta asszonykám, hogy így kell, te linkeltél szabályt, ahol látom, hogy nem így van, viszont pillanatnyilag nem tudom előszedni az én infóm eredetét - ennyi.
Van pár újságíró, akiket én is ismerek, ha lesz kapcsolatom velük, és még eszembe is jut, akkor rákérdezek. De nem ez a legnagyobb gondom, bocs.
Volt egy infóm, ami szerint én úgy tudom, hogy ma is él, majd kiderül. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a sajtóban dolgozók betűről betűre betartják MHSZ-t.

Szerk.:
vbence nyomán:
Ebből a szempontból az egyik legfontosabb előrelépés, hogy a többszörösen összetett szavakat akkor is írhatjuk kötőjel nélkül, ha azok hat szótagnál hosszabbak.
Tehát írhatjuk kötőjellel is...
Itt amiben tévedtem, az a szám: nem 7, hanem 6. Ezzel meg van oldva a probléma, a kötőjeles írásmód amúgy is javítja az olvashatóságot, tehát én azt mondom (és valószínűleg sok sajtós is), hogy ilyen esetben a MHSZ-it felejtsük a polcon...
17

Friss

vbence · 2013. Nov. 19. (K), 18.22
Érinti a 2013-as módosítás (de ezek szerint a 2 tagból álló összetételt eddig is kifejezetten tilos volt kötőjellel írni). - Most már mégkevésbé kell.

http://www.nyest.hu/hirek/mi-valtozik-az-uj-helyesirasi-szabalyzatban
16

Re: Véleményes

bégé · 2013. Nov. 19. (K), 18.18
Szia Pepita. Vedd már a humort:D

1. Az a szó egy poén. Amikor feltoltam a pályázatot, direkt kiszámoltam, milyen hosszú szó kellene oda, hogy letolja a szöveget. Utalás akart lenni a méretproblémákra, kerestem a wikipédián egy szócikket, ami ezzel foglalkozik és kimásoltam, műszó, nem valós.

2. A helyes szóelválasztásra szintén egy humoros utalás, pl a google play kép. Mobilon nézd csak meg a google playt 320 pixel szélességben. Szerintem az gáz, ha a nagytestvér helytelenül választja el a Magyar nyelvet a neten. Pedig az alap kód, amiben a megoldás van, az ott figyel nála, tőlük nyúztuk le korábban.

3. Az elválasztás nem csak és pont azért kell mert hosszú önmagában egy szó, hanem mert ha mondatszerkezetben van és nincsen elválasztás kisebb területen, tele lesz a szöveg felesleges helyekkel. Előfordulhat az is, hogy egy sorban pl csak egy névelő (az) fér el, mert az azt követő már nem fér ki és lekéredzkedik. ?? Hmm?:D

Itt egy kép illusztrációnak, nektek készült Itt néz meg

Mennyi helyet spórolsz ha elválasztasz, és mennyit ha nem, sőt ha inkább kisebbel írsz, arányaiban semmit sem spórolsz, mert a kihasználatlan helyek, a nagy szortimentet nézve ott maradnak. Én azt mondom válasszunk el, és írjunk nagyobb betűkkel. A szóelválasztás egy mankó ehhez, nélküle magyarul nem fog sikerülni.

Uff, bégé szóltam:D
19

Nem haragudtam én :)

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 19.50
1. OK, de simán lehet ilyen hosszú rendes összetett szavad is. De ezt Ádámmal már túlragoztuk, én a régit tudtam, hogy kötőjellel kell, pedig ma csak lehet. A lényegen nem változtat: ha teheted, ilyen szavakat tagolj.

2. Gugli csak kici beszéli magyartot. Ezt rég tudjuk, egyébiránt engem nem nagyon érdekel, hogy gugliék mit ténykednek.

3. Na, itt már van miről beszélni. Azt azonban én nem tartom helyes útnak, hogy a mobilmegjelenést a papíralapú sajtó szempontjai szerint közelíted meg.

Az illusztráció nagyon jó - egy újsághoz. Amit ember szerkeszt / tördel.
Ha ezt mobilon akarod megvalósítani, akkor van ám némi buktatód:
  • Iszonyatos méretű szótár kell hozzá;
  • Igen nagy szabályrendszer is, hogy logikus maradjon az elválasztás;
  • Nagyadag számítási kapacitás, amelyik kezeli fenti kettőt;
  • Mindezt a kliens mobilon vagy kénytelen megtenni, ami miatt a jelenleg 1.2 megád min. a duplája lesz, egy oldaltól lemerül az akksi, de addig is eltelik fél óra a szöveg "ugrándozásával", mert sorban kell menj elejétől vége felé, mert minden elválasztás megváltoztatja a következő összes sort.

Emiatt én továbbra is úgy gondolom, hogy annyit érdemes tenni (weben), hogy a hosszú összetett szavakat kötőjelezed, még akkor is, ha helyesírásilag nem egészen helyes.

Egyébként teljesen igazad van az elvben, de nem hiszem, hogy megfelelően kivitelezhető.
Esetleg olyat tudnék elképzelni, hogy a mobilkészülék a legszükségesebb adatokat (box szélessége, abszolút betűméret, esetleg sormagasság) visszaküld a szervernek, erre kap egy új HTML-t az adott helyre. De még ez is csiki-csuki, közben a felhasználó elkezdhette olvasni, stb.

Ne legyen igazam, de szerintem ilyennel kísérletezni olyasmi, mint mikor "a műtét sikerült, a beteg meghalt". :)
Talán valami nagyon nagy projektnél, ahol kellő finanszírozása is van, mert ez biztosan egy nagyon rögös út. A guglinál se hülyék dolgoznak ám... (Remélem :))
20

Pepita nem osztom a véleményedet:D

bégé · 2013. Nov. 19. (K), 20.17
A szóelválasztás nem önmagáért való, öncélú dolog, hanem van, amikor szükségszerűség. Ezért van, létezik több száz éve. Kinai írásjelek, egyiptomi hieroglifák esetében nincs miről beszélni, de amióta az európia emberek papírra írnak, pont olyan betűkkel, mint most te is, azóta kb el is választják a szavakat. Ott ahol szükséges. Úgy ahogy lehet, illetve kell. Spóroltak, spórolnak. Tudom, a neten minek spórolnék. De ott is kell ha a számokat nézed. Van az a méret ami fölött már nem görgetnek lefele.

Azt végkép nem értem, hogy mire utalsz azzal, hogy ide mekkora erőforrás kell, pont elég az ami van a mobilodon, hiszen működik:-) Nézz bele a kódba, ki van találva minden kifejezésre. Logikailag egy hibát se találtunk benne eddig. Ez már így kerek:D

Kivitelezhető, mert kivitelezték már, nem kell feltalálni a meleg vizet, csupán megfelelő helyen, megfelelő méret esetén alkalmazni, vagy nem alkalmazni:DDDDD

Általában 14-18% megtakarítást eredményez pixelben kifejezve. Bonyolultabb, szakmai szövegkörnyezetben ez akár 23-26%-ot is jelenthet az elválasztás nélküli szöveghez képest. Ezek a számok és az a tény, hogy jól választ el, valamint hogy általa bőven növelhető a szöveg méret, megmaradva adott nyelv helyesírási szabályai mellett, ez, és nem több érvem van e technológia mellett.

Na és még egy igen lényeges információ: Asztali megjelenésre tervezett szövegek elválasztott megjelenítése semmilyen más beavatkozást nem igényel, mer automatikusan elintézi a már létező szöveg elválasztását.

Ja és ha a gugli hülye, nekünk nem kell annak lenni. Amúgy ez egy fricska is akart lenni miszisssz és misssszter gugli MO-nak:DDDDDDD
21

Semmi gond, én sem teljesen a tiéd :)

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 20.52
amióta az európia emberek papírra írnak, pont olyan betűkkel, mint most te is
épp ez az, hogy én képernyőre írtam, nem papírra. Ez nagy különbség.
Van az a méret ami fölött már nem görgetnek lefele.
Igen, szerintem is, ez azt jelenti, hogy túl hosszú a cikk vagy egyéb tartalom, túl sok a kép közte, stb. Tömörebben kell fogalmazni. :)
Nézz bele a kódba, ki van találva minden kifejezésre.
Meg fogom tenni, de most nincs elég türelmem - de legalább őszinte vagyok. :) Akkor ettől 1.2 mega? Majd kiderül, ha lesz időm-türelmem, megrágom, kíváncsivá tettél.
Általában 14-18% megtakarítást eredményez pixelben kifejezve
Figyelemre méltó, ha az olvashatóságot nem rontja. Akkor ennyivel többet "rizsázhatsz büntetlenül", persze értsd jól: a tartalmatlan cikk eleve halott, nem a méretén múlik.
az a tény, hogy jól választ el
Ezt majd remélhetőleg én is megítélem... :)
Ja és ha a gugli hülye, nekünk nem kell annak lenni.
Na, egyben legalább egyetértünk! :)

Könyvjelzőzöm az oldalt, egyszer átrágom, de nem tudom mikor. Még az is lehet, hogy meggyőzöl... :) (Bár eddig én tényleg nem láttam szükségességét.)
22

Kis javítás

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 21.01
...mert a kis területen (320-500 pixel)...
Vannak 200 x 200 pixeles kijelzőjű, internetezni képes mobilok is. A hetvenvalahány közt nem akadt ilyen? Csak azért mondom, mert még nagyobb ezáltal az alapja a mondandódnak.
23

Re: Kis javítás

bégé · 2013. Nov. 19. (K), 21.26
Bakker gőzöm, sincsen, de utána nézetek. Működnie kell, sőt ennél a méretnél még jobban kijönnek az előnyei ennek. Ha van eredmény, jelzek:D
27

Én most ilyennel nézem:

inf · 2013. Nov. 20. (Sze), 18.56
Én most ilyennel nézem: Samsung Galaxy mini, ez 240x320. Biztos, hogy van kisebb is. Az előző samsungomon úgy emlékszem csak wap volt, de nem 100%.
28

Re: Én most ilyennel nézem:

bégé · 2013. Nov. 20. (Sze), 19.57
Mit tapasztaltál? Működik az elválasztás?
32

Ja, működött. Lassú az oldal

inf · 2013. Nov. 21. (Cs), 00.06
Ja, működött. Lassú az oldal betöltése, vagy a képek vagy más miatt. Nagyon lassan töltődik be az oldal, és ugye amíg a betöltődés megy, addig szét van csúszva a szöveg. Imho valami olyasmi kellene, mint wikipedianal van mobil nézetre, hogy szétszedni a hosszabb cikkeket alcímek szerint, és csak akkor jelenjen meg az alcím alatti tartalom, ha rákattintanak. Így most jelenleg elveszik az ember a tartalomban, mert túl sok egy mobilra. Egy asztali nézetnél egy nagyobb adatmennyiséget könnyen át lehet látni, egy mobilnál nem ez a helyzet, ott több energiát kell fordítani a kategorizálásra, almenükre, stb... Lehet, hogy más máshogy van vele, de én általában úgy böngészek, hogy átpörgetem a tartalmat, és ami érdekel, abba beleolvasok, nem pedig végigolvasom elejétől a végéig az egészet. Egyébként működik, meg sokkal jobb, mintha asztali nézeten jelenne meg, ez kétségtelen, de az is, hogy lehetne még jobb. :-)
36

A lassúsághoz

bégé · 2013. Nov. 21. (Cs), 07.50
1 a slideshow kérés volt, az meg azt jelenti egynél több kép kell oda, és mozogjon:D

2. ez a weboldal 3-400 oldalból áll, a tartalma asztali verzióra strukturált formában áll rendelkezésre, így azt kapod mobilon, mint a normál verzióban. Ha van kép, kapod, ha van video kapod, sőt van ahol mind a kettő van, sőt több kép is előfordul egy aloldalnál stb:D

Itt nincsen 2 tucat szerkesztő csak a mobil verzió átszerkesztése miatt, mint pl egy hírportál esetében. Ez egy egyszerű ipari vállalat, örülnek ennek is mint majom a farkának:D

3. az ikonos betűtípus betöltődése is emészti az időt, de valószínű még jobb hosszú távon, mint egy csomó png-t összehekkelni ide.

4. a szóelválasztáshoz a js azt hiszem 200 kb. Ezen még lehetne faragni, a jövőre vonatkozóan meg is tesszük, ide most ez fért bele.

Én már öreg róka vagyok, a 90-es években örültünk volna ha a betárcsázós netem ilyen sebességgel jött volna le:D Szerintem rohan ez a technika, 1-2 év és ilyenekről nem is igen fogunk értekezni.

Ja ha valakinek kell még hasonló okosság egy projekthez, mint pl az ikonos betűtípus, szóljatok, van még pár csomag a mikulásunk tarsolyában:D
37

Nem törvényszerű

Pepita · 2013. Nov. 21. (Cs), 10.10
1. Asztalin nincs is mit vitatkozni rajta, legfeljebb látogatót buknak, aki utálja az ilyet.

2. Ráeresztesz még a szerveren a view kimenetére egy utófeldolgozót, ha mobil, és szépen kiirtod vele a felesleges tartalmat.
Így nem is kell 2 tucat szerkesztő (eleve rossz elgondolás külön szerkeszteni kvázi ugyanazt a tartalmat!), hanem csak egy jó szoftver.

3. Nem igazán, feltalálták a sprite-ot is... A méret és a http kérések száma a fontos, a látogatót nem érdekli, hogy amit lát az kép-e vagy karakter.

4. Ma nem '90-es évek vannak, hanem XXI. sz. Én nem gondolom, hogy sebességben nagyot tudunk még fejlődni (mobilon, ill. kábel nélkül), a technológián kell.

Az ikonos betűtípus lehet, hogy érdekelne, attól függ mekkora, és miket tartalmaz. Az ötlet akár jó is lehet.
38

Font Awesome

Poetro · 2013. Nov. 21. (Cs), 11.26
40

Köszönöm szépen,

Pepita · 2013. Nov. 21. (Cs), 17.04
ez igen hasznosnak tűnik, és kicsi. Övéké nagyobb, de még nem próbáltam ki egyiket sem, de a példákat megnéztem. A tisztán css jobban is tetszik, majd letesztelem kinézetre is mindkettőt.
43

jónak tűnik ez a megoldás is

bégé · 2013. Nov. 22. (P), 19.27
Pepita ez a megoldás is oké. Font esetében hátrány hogy nagyobb lehet, de előny az, hogy több színt is alkalmazhatsz és a méretezés is egyszerűbb nem?
45

Itt is font van,

Pepita · 2013. Nov. 23. (Szo), 07.24
csak css selectorokkal választod ki az ikont. Szerintem ugyanúgy tudod méretezni és színezni is, de még nem próbáltam.
39

Igaz

csabessz47 · 2013. Nov. 21. (Cs), 12.49
2. Ráeresztesz még a szerveren a view kimenetére egy utófeldolgozót, ha mobil, és szépen kiirtod vele a felesleges tartalmat.

Jó ötlet, ilyet még sosem csináltam. Érdekes lehet.
Viszont nem is kaptam feladatnak hogy szűrjem a megjelenő tartalmat, így nem is foglalkoztam vele. Ha a dizájnerek azt mondják így jó, akkor nem vitatkozok mert nem értek hozzá.
41

Ugyanígy a felesleges képek

inf · 2013. Nov. 21. (Cs), 17.05
Ugyanígy a felesleges képek szűrésén kívül lehet mondjuk css-el vagy js-el utólagosan összehajtogatni a hosszabb szöveges tartalmat az alcímek alapján, és máris lenne egy sokkal használhatóbb mobil nézet... Nem lehet olyan nagy erőfeszítés ilyet csinálni szerintem. Annyi extra kellhet hozzá, hogy a cikkeknél meg kell jelölni, hogy melyik kép fontos a tartalom szempontjából, és melyik nem.
42

Csak végszükség esetén

Pepita · 2013. Nov. 21. (Cs), 17.16
Azért a kész kimenetet visszavenni és újraparsolni szerveren némiképp erőforráspazarlás, jobb, hogyha külön "master" template van a kétféle megjelenésre. A lényeg: nagyon nem célszerű más tartalmat gyártani, a megjelenésen kell variálni, akár úgy, hogy nem jelenítesz meg dolgokat. De nagyon rossz vonal ugyanazt a tartalmat kétféleképp szerkeszteni és tárolni.

Ha másképp nem megy, bele kell javítani a controllerekbe is, a hook csak egy "hozzáheggesztős" megoldás, nem túl jó, nem jól karbantartható.

Szerintem ezt nemigen olvastad. :)

Szerk.:
Viszont nem is kaptam feladatnak hogy szűrjem a megjelenő tartalmat
Az nem a designer hatásköre, hogy mennyi idő alatt még mindig nem jelenik meg mobilon... Ez az a pont, ahol le kell ülni megbeszélni, mindkettőtök feladata. + a projektmenedzseré is.
25

Azt azonban én nem tartom

inf · 2013. Nov. 20. (Sze), 18.46
Azt azonban én nem tartom helyes útnak, hogy a mobilmegjelenést a papíralapú sajtó szempontjai szerint közelíted meg.


Ezzel 100%-ban egyetértek, teljesen más a kettő... Csak, hogy valami értékkel bírót is hozzátegyek a beszélgetéshez, pl ha megnézed wikipediat, a mobil nézetnél összecsukja a részletes leírást, az asztali nézetnél viszont kinyitja, és tényleg sokkal használhatóbb így mobilról...
31

Papíralapúnál

Pepita · 2013. Nov. 20. (Sze), 22.40
magát a "kijelzőméretet", betűméretet-típust, és még millió más dolgot is a szerkesztő / kiadó határozhat meg, míg a weben ez mind flexibilis kell, hogy legyen.

Érdekes a wikipedia megoldása is.
8

Nézetváltás

csabessz47 · 2013. Nov. 19. (K), 09.32
Köszönjük a kritikát.

Szerencsére én csak back-end vagyok, így az asztali-mobil váltáson kívül mást nem vettem magamra.

Itt a mobildetect osztály határozza meg, hogy a készülék mobil vagy sem.
Ennek van egy isTablet függvénye, amit viszont nem használok, délután kiegészítem.
Utána hogy ne kelljen mindig lekérdezni a készüléket, sessiont használok tárolásra.

Ha ez nem jó megoldás, ti mit javasoltok?
9

Windowsos tablet

Poetro · 2013. Nov. 19. (K), 12.01
Pont az a lényeg a windowsos tabletekkel, hogy nem lehet detektálni. És ha én portré módban tartom a tabletet, akkor lehetőségem sincs nézetet váltani, mivel az a gomb a jobb felső sarokban nem is látszik, és nem is tudok oda görgetni, mivel a görgetés csak korlátozottan működik az oldalon a CSS és a fix oldalszélesség miatt. IE10 alatt még rosszabb a helyzet, mert egyáltalán nem lehet oldalra görgetni.
A felső carousel nem is működik IE10 pointer eseményekkel, azaz amennyiben IE10-et (vagy újabbat) használsz, nem működik a swipe (windowsos mobil nincs épp kéznél, így nem tudom annak IE10-ében működik-e).
10

Köszi Poetro

bégé · 2013. Nov. 19. (K), 13.33
Este áttesszük a bal oldalra, a home mellé nagyobb ikonnal a nézetváltást, az nem ügy.
A többin elgondolkodunk:D
11

Szerintem az elég is

Pepita · 2013. Nov. 19. (K), 16.26
Én úgy gondolom - ezt írtam cikkemben is -, hogy nem rossz megoldás a látogató érkezésekor detektálni (legalábbis megpróbálni), de jól látható helyen (bal felső sarok) kell lehetőséget adni a váltásra. Mobilról asztalira már nem feltétlen muszáj a bal felső sarok, ezt úgyis akkor keresik, ha túl nagynak ítélik a kijelzőt a design-hoz képest. Az viszont elengedhetetlen, hogy azonnal lássa a mobilra váltó lehetőséget, és nem árt erre fel is hívni a figyelmet (pl kiemelés, felvillantás), ha a design szélesebb a kijelzőnél.

Szerintem az nem baj, ha sessionben tárolod az értéket, én is ezt teszem. Majd ha akar, visszavált asztali nézetre. Az utóbbi időben kezdtem gondolkodni a pár napos lejáratú sütin, hogy a visszatérő látogatónak ne kelljen újra váltani, ha nem jól detektáltam. A user agenteket pedig illik időnként frissíteni, mert minden új eszközzel más jön ki, és nem biztos, hogy beleillik az eddigi feldolgozási szabályaidba.
24

Köszönöm

csabessz47 · 2013. Nov. 20. (Sze), 14.03
A tesztverzióban már láttam, hogy bal oldalt van az ikon, nemsokára frissül is.
Köszönöm a megnyugtató választ :)
26

A nézetváltás ikonja nekem

inf · 2013. Nov. 20. (Sze), 18.51
A nézetváltás ikonja nekem nem tetszik, sokkal jobban látható lenne kis kijelzőn, ha csak egyetlen nagy mobil telefon lenne rajta, nem három kicsi.

Mobil nézeten én nem találtam meg a webshop-ot. Az asztali nézetre váltás ikon meg tök más helyen van, mint a mobil nézetre váltás ikon volt, odatennék az ikon alá egy billentyúzetet, vagy ilyesmit, mert nekem nem volt egyértelmű. A munkásemberes ikon sem volt egyértelmű, hogy mit takar. A telefon és a házikó az jó.

A híreink alatt pl itt megtöri a szöveget egy baromi nagy kép, ami egyébként tök felesleges, mert a tartalom szempontjából nincs jelentősége. Plusz adatforgalom, plusz scrollozás, ez így nem túl kényelmes mobilról... Az RSS feed-eket nem véletlenül találták ki, ott minimál design van, kevés kép, sok szöveg... Érdemes lenne valami hasonló koncepciót átvenni mobilra. A másik, amit érdemes lenne mobilon is megnézni, hogy fizikai méret és a dpi, ez sajnos csak a legfrisebb böngészőkben elérhető, meg talán html5 alól. Mint már más is írta, érdemes az asztalit is reszponzívra csinálni, hogy ne kelljen oldalra görgetni, ugyanúgy a mobilt is...

Ennyi az észrevételem, de én sem sokat foglalkozom a kliens oldallal...
29

Igaz...

csabessz47 · 2013. Nov. 20. (Sze), 20.39
Véleményem szerint az egész mehetett volna reszponzívba, de ahogy bégé is írta a mobilt csak utólag csapták hozzá a követelményekhez. Kb már a webshop is működött amikor szóba került.
Mobilos webshop még függőben van, bár már inkább készülőben. Sajnos sok kavarodás (összeakadás) volt a határidőkkel és a követelményekkel.

A nagy telefon ikon jó ötlet, az új pontosan az lesz. Egy nagy telefon/táblagép/tepsi? :)
33

Én mindig a létező ikonok

inf · 2013. Nov. 21. (Cs), 00.08
Én mindig a létező ikonok között szoktam szétnézni, aztán ha valamire kapásból azt mondom, hogy igen, ez egy mobiltelefon ikonja, akkor az lesz, vagy legalább valami hasonló. Én mondjuk nem vagyok annyira kreatív, mint a designerek... :-)
34

Vagy szöveg

Pepita · 2013. Nov. 21. (Cs), 00.44
Kiírod (valamennyire átlátszóan), hogy "Mobil" és kész. Háttérrel, kicsit átlátszóan, pontosan a 0,0 koordinátára, és ennek is relatív a betűmérete. (Én sem vagyok annyira kreatív, mint egy designer. :))
Ennek előnye, hogy pl. átlátszóságot vagy háttérszínt könnyen "villogtatsz" egy kis ideig, ha erősen javaslod a klattyolást. Bár a kébet is lehet cserélni vagy rázogatni... Hát van megoldás millió.

Én a 3 telefonra elsőként azt hittem, hogy 3 féle mobilfelület van, így csalódást is okozott. Ezt a designernek mondtam, vele nem értek egyet. A tepsi viszont jónak tűnik, csak legyen benne töpörtyűs pogácsa is! :)
30

Az ikonokhoz, talán nektek is jól jöhet

bégé · 2013. Nov. 20. (Sze), 22.28
Mobilra kár lett volna millió png-t használni, így egy olyan betűtípust alkalmaztunk ami kb ehhez a termékkörhöz is passzolt és amúgy elég szép számú ikont is tartalmaz. Kb 550 ha jól tudom. Feltettük egy linkre, ha valamikor ilyenben gondolkodtok bátran ajánlom, jól teljesít és a reszponzív technológiához meg totál jó

Itt keresd az ikonkészletet
35

Köszi! Ez jól fog jönni...

inf · 2013. Nov. 21. (Cs), 00.53
Köszi! Ez jól fog jönni...
44

láttátok már mobilon a vs.hut?

bégé · 2013. Nov. 22. (P), 22.44
Pepita bakker ha a mi mobil verziónkra azt mondtad, lassú, akkor erre mit mondasz?
vs.hu

ezek valami igen nagyot akartak alkotni, szerintem hatalmas öngól lett belőle
46

Azt, hogy halott. :)

Pepita · 2013. Nov. 23. (Szo), 07.35
De attól, hogy valaki csinál még rosszabbat, bocs, de a tiétek nem lesz jobb.
47

nem is hasonlítanám össze:D

bégé · 2013. Nov. 23. (Szo), 11.55
a Sony Xperia pl lefagy az sv.hu tól:D Mi futhat ezen? A menü, vagy pl egy aloldal mire bejön, kb 40-70 sec xperian nézve.
48

Akkor ne nézd

Pepita · 2013. Nov. 23. (Szo), 16.03
Ilyen egyszerű.
49

Nekem a vs.hu mrha gyors

Sanyiii · 2013. Nov. 24. (V), 23.21
Nekem a vs.hu mrha gyors volt. Mondjuk a munkaruhas is.

Viszont jossz egy szemuveggel, mert a munkaruhas honlapon a lo meretu betuktol bebandzsultam.

Sztem nagyjabol felejtsetek el a regi generacios mobilokat. Ne a szovegelvalasztasra, a 4 eves galaxy minire gyurjatok, ami mar megjelenesekor is a trgya kategoria volt, hanem a hasznalhatosagra, a jelen es a jovo eszkozeire.
50

Kísérlet a helyzet tisztázására

Arnold Layne · 2013. Nov. 25. (H), 17.09
Sztem nagyjabol felejtsetek el a regi generacios mobilokat. Ne a szovegelvalasztasra, a 4 eves galaxy minire gyurjatok, ami mar megjelenesekor is a trgya kategoria volt, hanem a hasznalhatosagra, a jelen es a jovo eszkozeire.

Ezt kifejtenéd egy kicsit részletesebben? Valahogy nekem az jött le a mondandódból, hogy szerinted ezek a készülékekkel már csak a tavon lehet kacsázni. Igazából nem egy (kettő) embert ismerek a szűkebb körökből, aki ilyen telefonnal éli mindennapjait és rendszeresen netezik is rajtuk.
51

Igazából nem egy (kettő)

inf · 2013. Nov. 25. (H), 18.46
Igazából nem egy (kettő) embert ismerek a szűkebb körökből, aki ilyen telefonnal éli mindennapjait és rendszeresen netezik is rajtuk.

2 pontra függvényt illeszteni elég vidám dolog tudományos körökben...

Egyébként egyetértek, mármint nyugaton a fogyasztói társadalomban sok embernek van új mobilja. Keleten és délen nem ez a jellemző, mert az emberek nem engedhetik meg maguknak anyagilag...
52

Több is az

Pepita · 2013. Nov. 25. (H), 20.51
Még csúnyábbat mondok:
itthon sokan megveszik az okostelefont részletre, így nem marad keret a mobilnetre... :)
Amikor pedig az ember az okos, nem a teló, akkor marad a buta / félbuta teló, és megy hozzá kis mobilnet.

inf3rno, ez nem két ember, hanem elég sok... :)
54

inf3rno, ez nem két ember,

inf · 2013. Nov. 25. (H), 21.12
inf3rno, ez nem két ember, hanem elég sok... :)


Egy embernek mondjuk van 500 ismerőse, ezek közül néhánnyal tartja a kapcsolatot, akikkel egy országban egy szubkultúrában, stb... él. Ezek alapján ország (milliós) vagy világ méretű (milliárdos) dolgokról, tendenciákról bármilyen következtetést levonni elég nagy általánosítás szerintem...
55

Az én "köreimben"

Pepita · 2013. Nov. 25. (H), 21.27
már sokkal gyakoribb az olcsó telefon mobilnettel. Még symbian-os is bőven (egy nekem :)), és tényleg így van, hogy közben Androidosok közt meg rengeteg net nélkül. De addig, amíg ilyen gagyi (nem mobilos) a magyar honlapok többsége, nem nagyon lehet statisztikát szerezni, illetve nem lesz pontos. Marad mindenkinek az ismeretségi köre.

Egyébként, ha már mobiloknál és adatforgalomnál tartunk, szerintem nem biztos, hogy baj lenne, ha visszatérne a WAP, vagy valami hasonló. Csak akkor azt tabletre... Látom ám, lassan 3 design kell, nem 2... :( Mindezt egyre kevesebbért...
56

Bocs, hogy beledumálok, de a

H.Z. · 2013. Nov. 25. (H), 21.35
Bocs, hogy beledumálok, de a legtöbb "okostelefon" már rendelkezik wifi-vel.
Nekem egy Note2-m van és egyre többször veszem észre, hogy olvasásra inkább azt használom, mint a notebookot.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a mobilnetet használók száma nem feltétlenül van összefüggésben a mobilról netezők számával.
A régi mobilomról meg le volt tiltva a mobilnet, kizárólag wifi-n használtam. És használtam azt is. Illetve sok esetben csak szerettem volna használni, mert a symbiant sok helyen nem támogatták.
59

Igaz, ezt nem "számoltam"

Pepita · 2013. Nov. 26. (K), 10.18
A wifi teljesen jogos, én viszont a családomban is gondolkodtam, akinek nincs mobilnetje, pont pl. a villamoson lenne ideje megnézni ezt-azt, ott viszont nincs wifi. De ez csak egy példa, nyilván sokan wifivel használják, köszi, hogy jelezted, így "magasabb a mobilnetesek statisztikája", persze ez csak saccolás.

Olyanról még nem hallottam, hogy symbian + wifi, ez melyik telefon? Elkerülte eddigi figyelmemet...
60

Nokia E51-E52 biztosan, de

H.Z. · 2013. Nov. 26. (K), 13.18
Nokia E51-E52 biztosan, de gondolom, volt még néhány.
65

Köszi,

Pepita · 2013. Nov. 26. (K), 22.00
utánanézek valami törikönyvben, mert érdekel.
53

A honlap korrekt (az addthis

tgr · 2013. Nov. 25. (H), 21.07
A honlap korrekt (az addthis plugint én azért a mobil nézetből kidobnám messzire, meg aki a két munkásfej ikonról rájön, hogy az a bemutatkozás... egyáltalán, minek bemutatkozás a főmenübe, ki kíváncsi arra?). Mondjuk azzal pályázni kreatív kategóriában, hogy behúztatok egy elválasztó plugint a Google Code-ról, egy kicsit feszegeti a fogalom határait szerintem.
57

feszegetni, pont ez volt a célunk:D

bégé · 2013. Nov. 25. (H), 22.52
A kreativitás nem feltétlenül az ha kitalálsz valamit, sokkal inkább az, ha alkalmazod azt. Egy ügyre hívtuk fel a figyelmet ezzel. Hogy az jó e vagy sem, majd az idő eldönti, függetlenül attól, hogy ezt a zsűri díjazza vagy sem.

Amúgy tudomásunk szerint ezt mobil felületen nem alkalmazták, pedig pont ráférne a bolhapöcsnyi betűkkel író indexre, stb. A google playról meg nem is beszélve. te mondtad, tőlük vettük a kód lényegét. Tőlük, akkor ők miért nem használják és miért nem helyesen választják el a magyar szavakat?

Kitalálni és azt alkalmazni tudni, nem egyenértékű.
58

Egyetértek, nagyon sok olyan

inf · 2013. Nov. 25. (H), 23.11
Egyetértek, nagyon sok olyan dolog van, ami könnyebbé tehetné az emberek életét, ha alkalmazzák, de sokan ódzkodnak az új dolgoktól, nem tudnak róla, vagy nem elég kreatívak, hogy felmérjék a hasznosságát. Csak hogy egy hozzám közel eső példát mondjak, a tudományos eredményeket tudományos cikk formájában teszik közzé, ami erősen csökkenti a gépi feldolgozhatóságát az ilyen jellegű információnak. Így nincs lehetőség adatbázisok építésére a tudományos cikkek alapján, ami elég siralmas egy olyan világban, amiben már napi szinten sem tud egy ember annyit olvasni, hogy minden ilyen eredményt nyomon kövessen...
61

hahaj, itt egy friss példa erre

bégé · 2013. Nov. 26. (K), 15.05
csak, hogy kicsit elkanyarodva példálózzak: A napokban hallottam egy zseniális magyar ötletet a pet palackok újrahasznosításáról. Kiderült, hogy itthon nem nagyon találtak fogadtatásra, amely végül egy román cégnél landolt, és ezerrel emelkednek általa: a petpalackokat granulátumszerű méretben ledarálják és az aszfalt anyagával összekeverik amikor az utakat csinálják. Olyan frankó fizikai tulajdonságai lesznek az aszfaltnak ez által, hogy sokkal ellenállóbb, a delitációs feszültséget jobban elnyeli, tovább bírja a terhelést, és legfőképpen újrahasznosul a millió éven át életképes műanyag, ami sose rohadna el a szeméttelepeken. Jó ötlet volt? Igen. Hol hasznosul? Ahol, fogékonyak voltak az újra, és mertek kreatívan cselekedni. Millió hasonló ügyet ismerünk a történelmünkből. Én is húde kreatívnak gondoltam magamat. Rá kellett jönnöm, többnyire a tettekben mutatkozik meg igazán a kreativitás. Kreatív gondolatokat kreatív megvalósításnak kell követnie, máskülönben csak egy jó ötlet lesz belőle. Én ezer éves marketinges vagyok és bocs, hogy idepofátlankodtam ezzel:D

"Csináld MOST, mert ez a legalkalmasabb idő a változtatásra. A tegnap már használhatatlan"
62

a petpalackokat

inf · 2013. Nov. 26. (K), 18.49
a petpalackokat granulátumszerű méretben ledarálják és az aszfalt anyagával összekeverik amikor az utakat csinálják


A MOL-nak volt most híre ezzel kapcsolatban, ők autogumit kevernek az aszfaltba. Sikerült megcsinálniuk, hogy ne kelljen helyben előállítani, hanem üzemből szállítható legyen a cucc, ez volt az elterjedésének az akadálya...

Rá kellett jönnöm, többnyire a tettekben mutatkozik meg igazán a kreativitás. Kreatív gondolatokat kreatív megvalósításnak kell követnie, máskülönben csak egy jó ötlet lesz belőle. Én ezer éves marketinges vagyok és bocs, hogy idepofátlankodtam ezzel:D


Nem csak programozós az oldal, hanem mindenről lehet dumálni, ami web, akár a webes marketingről is. Gondolom sokakat érdekelne egy olyan cikk, hogy mi éri meg jobban, adományt gyűjteni a weboldalon vagy reklámokat kitenni, vagy hogy hogyan lehet felfuttatni a látogatószámot egy oldalon... Itt azért lehet átfedés a SEO-val is... A webfejlesztés egy nagyon komplex témakör, és nagyon sok szakterületet lefed, szóval nyugodtan írhatsz ide ilyen témákban vagy akár teljesen független alap igazságokat is, itt szabad eszmecsere zajlik...
63

oké, pl szívesen adok pár tanácsot SEO, és egyéb

bégé · 2013. Nov. 26. (K), 20.55
marketing témában ha kell valakinek. Ehhez értek igazán, meg a kockákból kihozni a legtöbbet:D Van itt közöttetek olyan fiatal tehetséges kocka akivel együtt dolgozom már 1,5 éve, ő már ismeri az ostort a kezemben:DDD Igaz Csabesz?
64

Hát foglald össze egy vagy

inf · 2013. Nov. 26. (K), 21.18
Hát foglald össze egy vagy több cikkben a tanácsaidat, aztán küldd el Ádámnak:
adam cakuk jooadam tnop hu
. Ő az oldal főszerkesztője, ő majd betöri és kiteszi...
66

köszi minden építő kritikát

bégé · 2013. Dec. 11. (Sze), 15.20
Sziasztok!

Minden bizonnyal a Ti építő kritikátok, és ezek alapján az időközben véghezvitt módosításaink is hozzájárultak ahhoz, hogy Ipari web kategóriában elnyertük az év honlapja díjat. Nagyon hasznos volt minden szó amit itt olvastunk.

Még egyszer köszönet érte.

Üdv, Gé