ugrás a tartalomhoz

Elkezdeni a nulláról

CashCash · 2013. Okt. 16. (Sze), 15.33
Sziasztok!

Remélem, nem fog a hajatok az égnek állni a kérdésemtől. Ha mégis, elnézést. :-)

24 éves vagyok, eddig (gimnázium után) nagyrészt csak dolgoztam, nem sikerült kitalálnom, mit szeretnék csinálni. Természettudományos tárgyakban vagyok jó, bár alapvetően felfogok mindent gyorsan. Az érdeklődés megvolt, de valahogy nem a jó időszakban jutottam számítógéphez gyerekkoromban, elmaradt az, amit minden programozónál olvasok/hallok, hogy ők már szinte gyerekkoruktól nyomják.

Ami engem érdekel az az adatbiztonság (oldalak, rendszerek törhetősége/törhetetlensége). Tudom, hogy ez tág fogalom így és nem is biztos, hogy szakszerű megfogalmazás (sőt), de remélem, értitek, mire gondolok.
Ami viszont a probléma, hogy semmi ehhez köthető tudásom nincs. Illetve most kezdtem el C-t tanulni önszorgalomból, amivel nincs is gond, csak épp nem tudom hová tenni. Nem ismerem pontosan, lebontva a számítógépek részeinek működését, adattárolását, stb. Lehet, legalábbis az öcsém szerint ezeket nem kell tudni ahhoz (kezdő szinten), hogy valaki tudjon programozni, de az én agyam rendszerező, nekem hiába dobálnak be információkat, ha nem tudom őket rendszerbe foglalni.

Na, nem akarok regényt írni. A kérdésem az lenne, hogy honnan induljak? Tervezek felvételizni végre egyetemre (BME van kinézve, számomra az ELTE tananyaga kissé túl absztrakt, bár aztán lehet, hogy ez illik a célomhoz inkább, fene tudja..), ott tudom, hogy C-vel kezdenek, ezért kezdtem ezzel én is, hogy legalább némi fogalmam legyen a dolgokról.
Szeretném kiküszöbölni ezt a levegőben lógást. Létezik olyan anyag, könyv, bármi, ami adna némi alapot ehhez az egészhez? Keresgéltem már hasonló témában, de őszintén szólva nem nagyon találtam olyat, amilyenre gondolok. Lehet, nincs is.

Egyébként az is egy eshetőség, hogy túl nagy fába szeretném vágni a fejszémet, és ahhoz, amilyen témakör engem érdekel, már 10 éve kellett volna kezdenem és zseniként születnem. Ha szerintetek ez a helyzet, azt a véleményt is meghallgatom szívesen. :-)
De jobban örülnék olyan tippeknek, hogy mit kezdjek ezzel a helyzettel, hogyan lehet leggyorsabban (nem, nem a legkisebb energiabefektetéssel, mert azt nem bánom, ha melós valami), megfelelő szintre eljutni.
 
1

Már volt korábban ilyen téma

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 16. (Sze), 16.46
Már volt korábban ilyen téma a fórumon, érdemes rákeresni. Bármilyen utat választasz (önképzés, egyetem), lehetsz jó szakember, csak rajtad múlik. Az egyetem mellett szól, hogy rá vagy kényszerítve, hogy más témákkal is foglalkozz, ami mindenképp szélesíti a látókörödet, egyszerűbbé teszi a megértést, valamint strukturálva tanítják meg neked az anyagot.

Autodidakta módon is össze lehet szedni a netről a számodra szükséges tudást, de jóval több idő, rá kell érezned, hogy mi az értékes és mi nem az, cserébe jóval rugalmasabb a folyamat, mint a felsőoktatásban.

Jól látod egyébként, a BME-n inkább gyakorlati, az ELTE-n pedig inkább elméleti szakembereket képeznek.
2

Sok év, mire használható

inf · 2013. Okt. 16. (Sze), 17.03
Sok év, mire használható tudást felszedsz. Az egyetemet ajánlani tudom. Az alapoknak neten bármikor utána tudsz nézni, csak angol kell hozzá, meg google...
3

Válasz

CashCash · 2013. Okt. 16. (Sze), 17.07
Igen, nagyjából én is ezekre jutottam, annyi időm így 24 évesen azért már nincs, hogy végigjárjam azt az utat, amit tizenévesen kellett volna elkezdeni.
A kérdés inkább az, hogy ha valakit az adatbiztonság és efféle dolgok érdekelnek, akkor melyik a jobb képzés, az elméleti és erősen matekos vagy a gyakorlatibb/mérnökibb?
4

Nem tudom, hogy tanítanak-e

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 16. (Sze), 18.07
Nem tudom, hogy tanítanak-e itthon egyetemeken biztonságot, és ha igen, az mennyire komoly. Lehet érdemes lenned felvenni a kapcsolatot olyanokkal, akik ezzel foglalkoznak, pl. buhera, NOPblog, tgr, ők biztos tudnak ajánlani valamit, hogy merre kéne elindulni.
5

Köszönöm, elolvasom ezeket

CashCash · 2013. Okt. 16. (Sze), 18.48
Köszönöm, elolvasom ezeket is, és itt is olvasgatok tovább, hátha kikristályosodik valami..
6

A BME új informatikus

MadBence · 2013. Okt. 17. (Cs), 00.23
A BME új informatikus tantervi hálójában egy komplett tárgy fog foglalkozni a témakörrel (IT biztonság).
9

A VIK még mindig annyira

inf · 2013. Okt. 17. (Cs), 11.02
A VIK még mindig annyira szivatós? Hallottam olyan sztorit amikor államvizsgáztam, hogy náluk az emberek felét elküldték azzal, hogy "maguk nem mérnökök"...
11

Ha van is szivatás, nem az a

MadBence · 2013. Okt. 17. (Cs), 11.34
Ha van is szivatás, nem az a jellemző. Másrészt az emberek felét nyugodtan el lehet küldeni, mert tényleg nem mérnökök (mondjuk nem hiszem, hogy az emberek pont a záróvizsgán hasalnak el, már jóval előtte).
15

Az első évben elbocsájtják a

Joó Ádám · 2013. Okt. 17. (Cs), 15.35
Az első évben elbocsájtják a hallgatók felét. Akik ennek ellenére több évet lehúznak a karon („nyolcadévesnek lenni ötéves képzésen”), akár szereznek diplomát, akár nem, azok közül is igen sokan felvételiznek egyszer vagy akár többször újra. De azért mostanában mintha enyhülne a légkör.
12

Igen, ezt pont néztem tegnap

CashCash · 2013. Okt. 17. (Cs), 11.47
Igen, ezt pont néztem tegnap este. Inkább azon ment a lamentálás magamban, hogy most, ha felteszem, hogy engem az IT biztonság érdekel, akkor kérdéses, melyik egyetem oktatásával kapok jobb alapokat (a saját magam által lerakottakon túl, persze). Mert oké, van egy tárgy, de hogy ez elég-e, és arrafelé visz-e, amerre szeretném, az még homályos nekem. Valószínűleg azért, mert nem egészen vagyok tisztában azzal, mennyire gyakorlati vagy elméleti az egész IT sec. egészen pontosan. De ezt majd még februárig kisakkozom.
16

A biztonságot egész biztos,

Joó Ádám · 2013. Okt. 17. (Cs), 15.38
A biztonságot egész biztos, hogy nem az egyetemen fogod megtanulni. Személyiségtől függően az egyetem segíthet abban, hogy olyan tudást szerezz a technológia terén, hogy a biztonsági vonatkozásokat megismerd, de nem biztos, hogy ez a legjobb út.
19

+1

Pepita · 2013. Okt. 17. (Cs), 22.28
Épp akartam írni, hogy amiért én 31 évesen kiszenvedtem a felvételit és felvettek, abból a tárgykörből (nyelvből) a felét sem tanították, mint amennyit tudtam... Persze mikor érdeklődtem, egész mást mondtak. De ez régen volt, mindenesetre sose hidd, hogy azt fogják tanítani neked, amit szeretnél. Az IT oktatás amúgy is pár év hátrányban van mindig az alkalmazott technológiákhoz képest, nem?
21

Nekem ugyan hobbiszinten

tgr · 2013. Okt. 17. (Cs), 22.40
Nekem ugyan hobbiszinten biztonságtechnikáról olvasgató webfejlesztőként semmi keresnivalóm ebben a listában, de a guglit tudom ajánlani; az IT security villámgyorsan változó terület, a magyar egyetemi oktatás meg nem épp a naprakészségéről híres. (Ettől még érdemes lehet egyetemre menni, csak ne várd, hogy kész szakmát kapsz ott; sokkal inkább olyan alapokat, amik nagyon hasznosak, ha igazán jó akarsz lenni a szakmádban, és teljesen haszontalanok az elinduláshoz.)

Ahogy már elhangzott, az ELTE matekosabb, a BME hardveresebb, gondolj bele, hogy titkosításokkal vagy buffer overflow-kkal foglalkoznál szívesebben. Arról meg tegyél le, hogy a számítógépet az aljától a tetejéig megérted, ha többet tudsz a hardverről, csak jobban fogod látni, mennyi minden van, amit még nem tudsz, egy számítógépes rendszer működése teljes egészében, a kvantumfizikától a branch prediction-ön és a fordítón át az UML-diagramig sokkal komplexebb dolog annál, hogy beleférjen egyetlen ember fejébe. A széles látókör persze jó dolog, csak ne legyenek illúzióid, hogy minden belefér.
25

Nem, nyilván nem vártam, hogy

CashCash · 2013. Okt. 18. (P), 13.17
Nem, nyilván nem vártam, hogy úgy kerülök ki, mint kész termék.
És igazad van, A-tól Z-ig minden nem fér bele a fejembe, senkiébe, csak ezt a kérdéskört nézd úgy, ahogy a kezdő áll neki. Már a bitműveleteknél is csak néztem pár percig, mert az alapok nem voltak/vannak (egyelőre) meg. Ezért ragaszkodom ennyire ahhoz, hogy ami szükségszerűen kell, az meglegyen. Illúzióim maximum abból fakadóan vannak, hogy nem látom én még át, mi mennyire komplex egészen pontosan. Majd feloszlik a köd. :-)
27

Nekem ugyan hobbiszinten

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 18. (P), 13.54
Nekem ugyan hobbiszinten biztonságtechnikáról olvasgató webfejlesztőként semmi keresnivalóm ebben a listában
Ebben a kérdéskörben a Weblaboron eddig még te tűntél a legfelkészültebbnek.
28

Vakok közt a félszemű a

inf · 2013. Okt. 18. (P), 14.04
Vakok közt a félszemű a király! :D
(Bocs, nem tudtam kihagyni...)
7

Ami szemet szúrt

Pepita · 2013. Okt. 17. (Cs), 00.46
A kérdésedre nagyrészt megkaptad a válaszokat, de egy-két dolog nekem szúrja a szemem.

Előrebocsátom: az én tudásom 80%-a autodidakta, 20% gagyi főiskola, ahol végül nem is diplomáztam (30 felett...). De én is kölyökként kezdtem.
Tehát.
Nem ismerem pontosan, lebontva a számítógépek részeinek működését, adattárolását, stb.
Nem tudom, az egyetemeken ezt mennyire pótolják, de alapvető fontosságú, tehát minél inkább az elején. És minél alaposabb, annál jobban fog menni a ráépülő programozás.
Ha megtalálod antikváriumban: (Több szerző) Computerbooks: Mit kell tudni a PC-ről? Nekem 2002-es kiadás van, gyakorlatilag egy ASCII táblázat miatt és családomnak vettem meg, valószínű régebbi, mert win 95 és office 97 van benne kezelésnek... Alapnak viszont tudom ajánlani, nem az a fontos neked, hogy a többmagos prociban hogy megy a pipeline. Majd gyötörnek azzal az egyetemen, ha akarnak.
az öcsém szerint ezeket nem kell tudni ahhoz (kezdő szinten), hogy valaki tudjon programozni
Tiszteltetem az öcsédet, ő gondolom olyan pék, aki nem tudja, mi az, hogy kemence... Nagyon is tudni kell, vagy "örök kezdő" maradsz, illetve sündisznó, aki folyton le kell másszon a súrolókeféről, de újra megpróbálja...

Tehát ami a tudást illeti innét indulj: hogy műxik a PC, aztán a mobileszközök sem ártanak alapszinten.
Egyetem: sos-ben keresni felvételi felkészítőt, ha felvételizned kell. Célirányosan arra az egyetemre, ahova menni akarsz, nehogy bukta legyen a sok beleölt idő-munka-pénz.
Egyébként az is egy eshetőség, hogy túl nagy fába szeretném vágni a fejszémet
Ezt neked kell érezned. Nagy fa, úgyhogy döntsd el: csinálod, vagy nem. Ha csinálod, közben már nagyon gáz mégis abbahagyni, mert rengeteget öltél bele. Írásod alapján - ha jól ítélted meg magad - alkalmas vagy rá. De nagy fa, valóban, és sokáig (évekig, ahogy inf3rno is mondta) tart, mire elérsz használható tudásszintre, és akkor is folyamatosan tanulnod kell (addigra megszokod). De ha eljutsz egy erős középhaladó szintre, már élvezni fogod.

A leggyorsabb megoldást én nem ismerem: elsősorban türelem kell. Magadhoz. Soha nem szabad a közepébe vágni, bárki bármit mond. Bentfelejtődnek lyukak (a tudásodban), amik később 10xesen ütnek vissza, mire pótolod (adott esetben egy csomó projektet megcsinálsz rosszul, amit aztán illik ingyen végigjavítgatni).

A magam részéről a legjobbakat kívánom neked, akár belevágsz, akár nem. (Tipp: belevágsz.)
13

Na, ilyesmi könyvre

CashCash · 2013. Okt. 17. (Cs), 11.51
Na, ilyesmi könyvre gondoltam, köszönöm, meg is találtam.

A tesóm még fiatal, most kezdett egyetemen, előtte webprogramozást tanult, számára az is hülyeség, hogy én a C-t nyüstölöm (neki a PHP tetszik, az érdekli, de azért majd belinkelem neki, szerintetek mitől jó valaki PHP-ban :-)). Ahogy az is, hogy nem elég, hogy össze tudok rakni egy gépet, ezt már régebben is csináltuk ketten - alapnak tartom, hanem nekem kell, hogy értsem, most mit is csinálok, ha már így elkezdek programozni. Mondjuk akkor is intuitíve a géptől kezdeném, ha a BME-n nem a C lenne a kezdés. Lehet, hogy ez ilyen női mivoltomból fakadó óvatoskodás, de a megerősítésed alapján inkább ésszerűség.


A leggyorsabb megoldást én nem ismerem: elsősorban türelem kell. Magadhoz.

A türelem egyelőre még problémás terület nálam, de azért annyira nem, hogy úgy akarjak bármit elkezdeni tanulni, hogy aztán sz*rt se ér a tudásom. Az mindig frusztrálna.

És köszönöm a jókívánságot, én is úgy tippelem, belevágok.
17

Ha tényleg érdekel, akkor ne

Joó Ádám · 2013. Okt. 17. (Cs), 15.44
Ha tényleg érdekel, akkor ne C-vel kezdj, mert az már egy elég absztrakt nyelv. Előbb ismerkedj meg a számítógép architektúrával, és írj ezt-azt assambly-ben. Ha már érted, hogyan működik a vas és hogyan kell programozni, akkor fogsz megérteni egy magasabb szintű nyelvet, mint amilyen a C. Lehet persze fordítva is, ahogy az egyetemen csinálják, de ennek én nem látom értelmét.
18

Egyetértek veled, mármint

CashCash · 2013. Okt. 17. (Cs), 21.11
Egyetértek veled, mármint azzal, hogy közelebb a géphez kellene kezdeni. Úgyhogy mivel vesztenivalóm nincs, megpróbálkozom akkor az Assembly-vel.

Másik hsz-edben írtad, hogy nem feltétlenül az egyetem a legjobb út, felmerül a kérdés, hogy de akkor mi? Papír nélkül semmilyen komolyabb helyre nem vesznek fel akkor sem, ha csak tanulni szeretnék valakitől (vagy pláne így nem, kinek lenne erre ideje, kapacitása, stb.?). Fizetni aztán pláne nem fizetnek ezért. Bár ez másodlagos tényező. Tapasztalatom nincs, eladható tudásom sem. Szóval én nem nagyon látok másféle utat, mint azt, ahogy írtad, hogy ami pozitívum, azt összeszedem egyetemen, a többit pedig hozzátanulom magamtól.
22

Király vagy

Pepita · 2013. Okt. 17. (Cs), 22.59
Bocsánat, királynő... :)
Kb 1 ujjamon meg tudom számolni, hányan nem dobnak helyből hátast, ha meghallják, hogy Assembly. Ahova jártam, 90% felett volt az első buktázók száma, de a fél gárda sosem ment át. Pedig nagyon gyenge szinten tolták (nem is volt érdemes kérdeznem).

Lehet egy kérésem?
Addig juss el, hogy egy max. 320x200 px-es, 256 színű windows bitképet kiraksz színhelyesen MCGA képernyő közepére. Amiket fentebb ajánlottam könyvet, nincs bennük, és meg kell ismerd a win bitkép byte-jait is, egyszerű. Ha ezt megcsinálod, valós módban elég profi vagy már.
Persze innentől jönnek a Mario-k, stb... Anno én egy csomót kínlódtam ilyen játékokkal, közben tanultam meg. Ma nevetségesek ezek a játékok, de tudok a proci fejével gondolkodni, és ez minden másodpercben hatalmas előny.
Mire összejön egy "grafikus" játék, lehidalsz, de annál nagyobb sikerélmény.
Majdnem mint a commodore-sinclair-stb világában: a képet kb. képzeld oda. :) Azok voltak a masinák, programozni is, de játszani is nagy fantázia kellett!

Ha kezdesz kicsit belejönni, és megy a kép, elküldöm esetleg néhány 10+ éves játékomat. Vagy ha nagyon ráunsz, de akkor asm-et nem, csak exe-t (hogy ne puskázz).

Sok sikert hozzá, tök jó, hogy Assemblyzel. Légyszi rendszeresen számolj be róla! (Melyik fordító, mit csinálsz, miért úgy, stb.) Tudom, hogy ez nem webfejlesztés, de olyan ritka, hogy a minden más rovatba befér (remélem). Ha nem, SOS blogoldalt neked.
(Apropó: a nemtudom milyen Péter egyetemistánkról rég hallottunk!)

Szerk.:
A tesóm még fiatal...
Miért, te öreg vagy? "Az anyakönyv az nálunk nem számít..." - Bilicsi Tivadar. Legalábbis remélem, hogy nem, mert szerintem én öregnek számítok itt - koromat illetően. Szóval ha 60 alatt vagy, akkor hajrá, messze még a nyögdíj!... :)
24

Pusztán azért nem dobok

CashCash · 2013. Okt. 18. (P), 13.12
Pusztán azért nem dobok hátast tőle, mert tényleg totál kezdő vagyok, magyarán nem tudom, mibe vágom a fejszémet. :-) Azért ezek a játékok elég meredeknek tűnnek, de rendben, csak eljutok odáig.. Ha van fejlemény, leírom, ígérem :-) Csak előbb megszerzem a könyvet.
És öreg ugyan nem, de 24 az már nem is annyira fiatal. Mint mondtam, ahhoz képest nézem, hogy a legtöbb programozó (most nagyvonalúan mindenkit beszórtam ez alá a kategória alá) azért nem ilyenkor kezdi.
30

Helyes

Pepita · 2013. Okt. 19. (Szo), 08.04
Ezekkel a játékokkal egyrészt az összes bitműveletben profi leszel, másrészt egy csomó mindent megtanulsz pointerekről, fájlkezelésről (gép szintjén), memóriacímzésről és -használatról, stb. Ne félj tőle, nem olyan nagy fa az, csak ha eleve félelemmel állsz hozzá. Sokkal lassabban fog menni, mint a magasabb szintű nyelvekkel, de megéri. Így tudni fogod (nagyjából), hogy a magasabb szintű nyelv mire fordul le. Ez hatalmas előny, kapásból jobb kódokat írsz majd azokban is, mint aki kihagyta az assembly-t.
És öreg ugyan nem, de 24 az már nem is annyira fiatal.
Mihez képest... :)
Na, mivel 1-nél többel kezdődik a személyi számod, ezzel nem poénkodok, de ahhoz képest, hogy a te nyugdíjkorhatárodat nem is tudjuk (addigra még vagy ötször változik), nem vagy elkésve semmivel.
Én is gyerekként már programoztam olyan ketyeréket, amit talán múzeumban sem láttál, de mindössze kb. 4 éve ez a fő tevékenységem. Azt nem írom ide ki, hogy mennyi vagyok, de a 4 évet megelőző "programozói múlt" a többszöröse a 4-nek... Szóval sosem késő, ráadásul az egyetemen intenzívebben fogsz vele foglalkozni, mint otthon, kvázi hobbyból. (Azért asztali alkalmazás került ki a kezem közül a 4 év előtt is, de ritkán.)
Előre látom, hogy a közgáz és hasonló kötelező hülyeségek kb. annyira fognak téged is érdekelni, mint engem.
Ja, és 24-el még nem te leszel a legöregebb az évfolyamon. Nekem tök sz... volt, mikor beiratkozásokkor mindenki neve után mondták a szül. évet... A sok keresztfiam-korú közt rendszeresen még el is akadt a nálam fiatalabb titkárcsajszi, és biztos ami ziher, elkiabálta vagy háromszor, pedig rég előtte álltam. Az kicsit rossz érzés, meg amikor a frissen szabadult oktatód fiatalabb nálad...
Ez mondjuk amolyan kínai filozófia: mindennél van mégrosszabb. Ezért gyártaak annyi selejtet, mert annál is tudnak selejtebbet... :)
20

+100

Pepita · 2013. Okt. 17. (Cs), 22.36
Szívemből szóltál: Assembly.
Túlzásba vinni nem kell: elég a valós mód. De ha nagyon beleszeretsz, védett is.
Könyv (szintén régi, de jó): Agárdi Gábor: Gyakorlati Assembly és ~ haladóknak. Nézd meg, mert utóbbihoz járt külön Függelék (füzet) is, és asszem mindkettő floppy(!) mellékletes. Ha kell, küldöm az ahhoz használt fordítót, de maiak közt biztos találsz jobbat is, én a réginél maradtam.

(Hoppá, itt nem csak Ádámnak válaszoltam, bocsi.)
8

Érdekes felvetés... egy

deejayy · 2013. Okt. 17. (Cs), 09.04
Érdekes felvetés... egy analógia jó lenne most ide, de hirtelen semmi használható nem jut eszembe.

Wikipédia:
A hacker kifejezés alatt olyan számítástechnikai szakembert értünk, aki bizonyos informatikai rendszerek működését a publikus vagy a mindenki számára elérhető szint fölött ismeri.


Ahogy rablóból lesz a legjobb pandúr, úgy igaz itt is: akkor fogsz jó IT sec szakemberré válni, ha legalább annyit tudsz, mint azok, akiktől meg akarod védeni a rendszereidet.

"... szint fölött ismeri."

Tehát adott esetben nem elég az, hogy mondjuk tökéletesen megtanulsz C-ben programozni, hanem ismerned kell minden olyan esetet is, ahol az elkészült szoftver sérülékeny lehet. A C nyelv egyébként egy viszonylag alacsony szintű nyelv, ami közel gépi kódra fordul, ezért mondjuk behatóan kell ismerned a hardver és az oprendszer memóriakezelési, programfuttatási sajátosságait.

Folytathatnám, de a lényeg az, hogy mindent sokkal jobban kell ismerned, mint pl. az adott szakma egy képviselője, és kell egy plusz nézőpont, amivel a lyukakat keresed, hogy azonosítsd és elkerüld/megszüntesd a kihasználhatóságukat.
10

Most úgy érzem magam, mint a

CashCash · 2013. Okt. 17. (Cs), 11.31
Most úgy érzem magam, mint a hülyegyerek, aki űrhajós akar lenni :-D. Ez csak egy elképzelés egyelőre, hogy ez az irány érdekel. Lehet, hogy változik, mert időközben másvalami nagyon megfog, lehet, hogy nem. De tudom/tudtam, hogy ehhez azért jócskán kell tudás és képesség is.

Egyébként erre (is) értettem a nagy fába fejszét, és figyelmeztettek mások is, hogy ami engem érdekel, az komoly melóval fog járni. És ebben nem a komoly meló része a problémás, hanem az, fene tudja, az általad említett képesség a más látásmódra ott van-e a fejemben, vagy kialakul-e.
Azt tudom, hogy jó problémamegoldó (és -felismerő) képességem van, amíg valaki csak egy problémát lát, nekem már min. 4-5 megoldási terv van a fejemben (ezt nem csak én képzelem, mások is megerősítették), és nem azért, mert erőlködöm, egyszerűen reflexből így működik az agyam (viszont ehhez, hogy ez a képességem aktív legyen, ismernem kell pl. az alapokat baromira, visszautalva arra, hogy nekem tudnom kell, egy gép hogyan működik, mert anélkül ez a skill nem használható. Ill. használható, csak a "lyukak" miatt nem ad megfelelő eredményt).

Szóval összességében ez csak egy terv, majd időközben kiderül, elég jóvá tudok-e válni hozzá, megvan-e a fejemben, ami kell.
23

Fontos megjegyezni, hogy a

bamegakapa · 2013. Okt. 18. (P), 01.19
Fontos megjegyezni, hogy a tudás és a képesség mellett a lelkesedés a legfontosabb. Lelkesedés nélkül nagyon nehéz, szinte lehetetlen, mert az fog átvinni a holtpontokon, amiatt nem fogod észrevenni, hogy már reggel 5 van és még mindig a kódodat javítgatod és próbálod megérteni, miért is nem fut le. Amiatt nem fogod feladni, mert eszedbe se jut. Akkor vágj bele, ha megvan a lelkesedés.
26

Az megvan, szívós vagyok, ha

CashCash · 2013. Okt. 18. (P), 13.19
Az megvan, szívós vagyok, ha valami nem működik. Legalábbis eddig így vettem észre.
29

Lelkesedés az van,

Pepita · 2013. Okt. 19. (Szo), 07.45
messziről látszik, maradjon is így! (Amikor hülyeségeket is meg kell tanulni.)
14

már 10 éve kellett volna

Bodi · 2013. Okt. 17. (Cs), 14.02
már 10 éve kellett volna kezdenem és zseniként születnem.


Ugyan dehogy.