ugrás a tartalomhoz

pgsql - milyen szerkesztőt érdemes használni?

inf · 2013. Jún. 29. (Szo), 06.17
Sziasztok!

Ismerkedem a pgsql-el. Nyilván sok újat nem nyújt, ugyanolyan relációs nyelv, mint a többi... A kérdés inkább arra irányul, hogy milyen eszközöket tudtok ajánlani hozzá?

A mysql-hez van olyan, hogy mysql workbench, ami elég tűrhető, ha az ember schema-t akar generáltatni vele. Szépen össze lehet rakni a táblákat típusokkal, index-ekkel, foreign key-ekkel. Én meg olyan vagyok, hogy szeretem a gui-t, mert egy kép többet mond ezer szónál... Valami ilyesmivel szívesen dolgoznék pgsql-ben is.
A másik, ami érdekel, hogy tárolt eljárásra és debug-ra mik vannak? A mysql ezekben nagyon szűkös, főleg a hibaüzenetek fantasztikusak, gyakran csak hibakódot írnak... A syntax error mysql-nél hasonlóan jó, kb lehetetlen megtalálni egy hosszabb query-ben, hogy hol a hiba...

 
1

pgadmin

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 29. (Szo), 07.22
http://www.pgadmin.org/ - innen letöltheted a legújabbat, de egyébként a (Windowsos) pgsql csomagban benne is van. A számodra szükséges dolgokat tudja (hogy neked megfelelő színvonalon, azt te tudod eldönteni).
6

A pgmodeler ott vérzett el,

inf · 2013. Jún. 30. (V), 01.39
A pgmodeler ott vérzett el, hogy hozzá szerettem volna adni olyan oszlop típust, mint mysql-ben a set. A dokumentációban megtaláltam, hogy azt enum-nak hívják pgsql-ben, viszont a pgadmin séma tervezőjében nem volt benne ez a típus, és hozzáadni sem lehetett, pedig van custom data type pgsql-ben, szóval azt is megtámogathatták volna, hogy legalább custom típusként hozzáadjam, ha alapból nem képesek berakni a listába... Ez mondjuk az adatbázis szerkesztőjében volt, most nézem a séma editor részét... Ahogy nézem ott külön regisztrálni kell előtte új típusként. Az a baja, hogy 8.4-es adatbázisra akarok fejleszteni, ez meg 9.0-tól támogatja csak a séma exportját az adatbázisba. Egyébként nem túl okos, pl kézzel kell létrehozni a constaint-eket mindenhol. Egy pk-nél vagy egy fk-nél azért ki lehet következtetni, hogy mire gondolok...

Ja csak azért ide írtam, mert sikerült összekevernem a pgadmin-nal.. :D Mindjárt azt is megnézem. Hasonlóan kényelmetlen használni, oszlop létrehozásnál nincs constraints fül, azt külön tábla szinten kell választani, a constraint hozzáadásnál viszont van oszlop fül, amiért külön lapozni kell, aztán kijelölni az oszlopot és az add gombra kattintani. Szerintem jobban nem is lehetett volna elbonyolítani ezt az egészet. Hiányzik a séma editor. Körülbelül annyit tud, mint a phpstorm-ba épített sql szerkesztős rész. Végülis szerintem annál maradok.

Van még az EMS, aminek adok még egy esélyt, hátha van hozzá valami trial, amit ki lehet próbálni, hogy mégis milyen. Még ez a legjobb eddig. Amit nagyon elrontottak, hogy valami külön betűtípust, vagy beállítást használ, amin nincs cleartype, így csak közepesen olvasható. Van rajta 30 napos trial. A purchase oldal abban a pillanatban elérhetetlenné vált, ahogy a linkre kattintottam :D Elég vicces, azt hiszem ez égi jel... Na most bejött, 500$-ért vesztegetik, nekem közel sem ér ennyit.

Van még a sybase data architect. Előző verzióját néztem egyszer, de baromi lassú volt. Kipróbálom még egyszer csak kíváncsiságnól. A regisztrációnál már csak a személyi számomat nem kérték el... A letöltés le van korlátozva 300kb-ra, nem volt türelmem kivárni, amíg így a 800mb-os telepítőt leszedi... Egész pontosan 45 perc lett volna. Ehhez képest több ezer dollárba kerül, amiért a minimum, hogy ne egy óra legyen a letöltés...

Összességében nem találtam olyat, ami megfelelne az igényeimnek, maradok a phpstorm-ba épített sql managernél. Ahhoz képest, hogy a postgresql elvileg fejlettebb, mint a mysql elég furcsa dolgokba futottam bele: collationt nem lehet átállítani már létező adatbázison, nem lehet ad-hoc enum típust definiálni, az olyan szintű editorok, mint a mysql workbench (ami ingyenes) itt 100.000 HUF felett kezdődnek. Remélem ennyi volt az összes hátránya, és innentől már csak az előnyeit tapasztalom meg... Ja van egy plusz pont, a mysql dokumentációjánál minden másé csak jobb lehet... Na meg a workbench hajlamos minden ok nélkül elszállni. :-)

Azt kell, hogy mondjam, hogy mind a mysql, mint pedig a pgsql szerkesztésére a phpstorm a legalkalmasabb :D Durva, hogy a workbench-nél sokkal gyorsabban meg lehet csinálni vele, amit akarsz, foreign key-nél automatikusan kitölti a mezőt, elég csak a tábla nevét megadni, a kulcs nevét is automatikusan generálja, index-nél automatikusan generálja a kulcs nevét, és beállítja unique-ra. Mindezt úgy, hogy kiteszi az sql-t, amit végrehajt, szóval bármikor bármilyen módon bele lehet nyúlni, ha valami extrát akar az ember. Nekem nem is kell ennél több... A trigger meg a procedure írásnál többet számít szerintem az automatikusan kiegészítés, ami benne van, mint az, hogy mindenféle csilli-villi űrlapokkal legyen megoldva... Azt hiszem ennél maradok. :-)

http://code.google.com/p/plv8js/wiki/PLV8 - egyre jobban tetszik a PGSQL, talán ki tudom elégíteni vele a javascript mániámat :D js kliens, nodejs, pgsql - js :D
7

SQL Manager

BlaZe · 2013. Jún. 30. (V), 13.18
Na most bejött, 500$-ért vesztegetik, nekem közel sem ér ennyit.

Ami neked kell belőle (manager), az "csak" 275$. Persze ez sem kevés.

Van egy ilyen is: Navicat for PostgreSQL Ezt nézted? Én nem ismerem, EMS külsőre jobban tetszik, de lehet ránézek majd, elvégre ez natívan megy linuxon is.
8

off

Poetro · 2013. Jún. 30. (V), 16.47
Gratulálok, tiéd a 100.000. hozzászólás a WL-on.
10

off

BlaZe · 2013. Jún. 30. (V), 17.02
:) Szép szám, gratulálok a többi 99.999 hozzászóláshoz :)
12

A nyereménye, hogy ezért a

inf · 2013. Júl. 1. (H), 05.35
A nyereménye, hogy ezért a hozzászólásért nem számolunk fel külön tarifát :P
9

off

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 30. (V), 16.52
A kétszázezrediknél a jutalmad egy weblaboros öngyújtó lesz.
11

off: öngyufa

BlaZe · 2013. Jún. 30. (V), 17.04
Blaze feliratos öngyújtóm már van, azt már ne küldj :) Múltkor akadt a kezembe, jót mosolyogtam rajta :) Jó rég volt az is...
13

Bögréd van?

Joó Ádám · 2013. Júl. 1. (H), 12.24
Bögréd van?
14

bögre

BlaZe · 2013. Júl. 1. (H), 22.49
WL még nincs, csak phpconfos.
15

Adandó alkalommal majd

Joó Ádám · 2013. Júl. 1. (H), 23.31
Adandó alkalommal majd emlékeztess.
2

EMS

BlaZe · 2013. Jún. 29. (Szo), 09.18
Az EMS PostgreSQL cuccok elég jók, én azt használom már évek óta. Wineból is egész jól megy. Fizetős, de a Managernek van community editionje. Nyilván nem tudja azt, mint a fizetős, de használható.
5

EMS-nél nem tetszik, hogy

inf · 2013. Jún. 30. (V), 01.03
EMS-nél nem tetszik, hogy regisztrálni kell a letöltéséhez. Árban elfogadható, kérdés, hogy mit nyújtanak cserébe... Kipróbáltam, nem tetszett. Jobb, mint az eddigi összes többi, amit néztem, de nem üti meg azt a szintet, amiért már fizetnék.
3

Úgy néztem, hogy a

inf · 2013. Jún. 29. (Szo), 14.32
Úgy néztem, hogy a phpstorm-ban van beépített db schema szerkesztő, meg sql query szerkesztő is, kipróbálnám, de a jdbc driver valamiért mysql-hez nem akar csatlakozni... (ha használható lenne, akkor mysql-hez is ezt tolnám a workbench helyett)
4

Na csodálatos, kimaradt egy :

inf · 2013. Jún. 29. (Szo), 14.39
Na csodálatos, kimaradt egy : az útvonalból...

Ahogy nézem még lehetne mit tákolni ezen a beépített szerkesztőn. Pl a diagram elég fapados, szerkeszteni meg csak menüből lehet, közvetlenül diagramon nem. Szerintem kevés lesz, de ha egy kicsit több energiát öltek volna bele, akkor gyakorlatilag felesleges lenne bármi külső programot leszedni erre a célra... Jobban belenéztem, az a helyzet, hogy a mysql workbench csak annyival tud többet, hogy kevésbé körülményes a használata, viszont az meg megszokás kérdése...

Kiválasztottam a pgsql wiki oldaláról egy csomó szerkesztőt, majd nézegetem őket a nap folyamán.