ugrás a tartalomhoz

Hogyan szerezzek tapasztalatot?

Werka · 2013. Jún. 28. (P), 13.20
Helló! :)

Egy ideje magamtól tanulok ( HTML, CSS, jquery, java, ruby, php, stb.) Ez mind nagyon szép és jó, még élvezem is, viszont ahhoz, hogy a későbbiekben ezzel foglalkozzak kellene tapasztalat. Egy teljesen kezdő, hogyan tud referenciát gyűjteni szerintetek?

Nézegettem képzéseket, amik nem egyetemi szintűek de, hogy őszinte legyek nem vagyok elájulva az ilyen OKJ-s papíroktól. Viszont papír nélkül, hogy hiszik el, hogy nem bemondásos alapon tudok dolgokat? Vagy állásinterjún vannak próbafeladatok? Illetve ugye mennyi az esélye, hogy referencia nélkül behívnak állásinterjúra? Ah...ördögi kör. :)
 
1

Az a legkönnyebb út, ha még a

hunkris · 2013. Jún. 28. (P), 13.46
Az a legkönnyebb út, ha még a tényleges munkakor előtt elkezdesz kisebb cuccokat gyártani felkérésre, pénzért. Mondjuk rokonoknak, barátoknak, stb. És akkor ezek lesznek a referenciák.

A másik út, hogy olyan helyet keresel, ahol a tudás többet ér a papírnál. Viszont ide általában több éves tapasztalattal rendelkezőket vesznek fel.

Ajánlom azt is, hogy ne foglalkozz azokkal a nyelvekkel mélyebben, amiket nem tervezel munkaként használni, mert a specialistákat többre tartják a svájci bicskáknál.

Zárásnak: ez ördögi kör lehet, ha nincs szerencséje az embernek. Nincs munka, mert nincs tapasztalat, és nincs tapasztalat, mert nincs munka.
2

A családban már ketten

Werka · 2013. Jún. 28. (P), 13.50
A családban már ketten szóltak, hogy csinálhatok is a cégüknek honlapot, de azért valami igényesebbet dobnék össze, ahhoz meg még tanulni kell, mert ilyen zsé kategóriáshoz nem adnám szívesen a nevem. :) Igazából engem nem a csini kis honlapkészítés érdekel, hanem inkább a fejlesztés, de ugye valahol el kell kezdeni.

Majd sokat "kopogtatok" aztán egyszer valaki csak beenged. :)
4

Dolgozz be valamelyik open

Greg · 2013. Jún. 28. (P), 14.33
Dolgozz be valamelyik open source projectbe. A github rengeteg van, ahol szovesen fogadjak a segitseget. Igy lesz olyan project amire hivatkozhatsz, hogy dolgoztal rajta.
5

Köszi a tippet! :)

Werka · 2013. Jún. 28. (P), 14.52
Köszi a tippet! :)
7

a specialistákat többre

Joó Ádám · 2013. Jún. 28. (P), 14.59
a specialistákat többre tartják a svájci bicskáknál


Én azért erről nem lennék meggyőződve. Mindenhol értékelik a széles látókört.
3

Jquery plugin

Steve31 · 2013. Jún. 28. (P), 14.04
Nos az egyik ésszerű tapasztalat szerzés - ha szeretet a jQuery-t -, hogy készítesz jQuery plugint és azt kiteszed a jQuery hivatalos oldalára.
6

És ezt is köszi! :) Jó ötlet!

Werka · 2013. Jún. 28. (P), 14.53
És ezt is köszi! :) Jó ötlet! :)
8

Ami az OKJ-s papírt illeti,

BlaZe · 2013. Jún. 28. (P), 19.26
Ami az OKJ-s papírt illeti, nekem van vele pozitív és negatív tapasztalatom is, igaz mindkettő nagyon régről. Lehet szerintem azért olyat találni, aminek van értelme...

Ha fejleszteni szeretnél, akkor vannak cégek, akik vesznek fel juniorokat, és képzik őket (oktató projectek, belső tanfolyamok stb). Ebben az irányban is érdemes lehet nézelődni. Ilyen helyeken azért általában kell egy kis angol, meg nyilván általános fejlesztési ismeretek, de a leírásod alapján én lehet inkább erre indulnék el. Kisebb szívás, mint egyedül belevágni az ismerős/pistike bt fejlesztésekbe, aminek ki tudja mikor lesz eredménye.
9

Azt elárulod, hogy melyik

Werka · 2013. Júl. 1. (H), 22.07
Azt elárulod, hogy melyik okj-és papírt gondolod használhatónak?

Amúgy, amit írtál az egy jó út lenne, mert valóban nincs sok kedvem xy céges honlapját megcsinálni. Főleg azért sem, mert érzem, hogy csomó mindent tanulnom kell még, persze meg tudnám csinálni valahogy, de nem úgy, ahogy azt elvárom magamtól, és én utálok valami olyat kiadni a kezem közül, aminek alacsony a színvonala.
10

Itt

BlaZe · 2013. Júl. 1. (H), 23.01
Itt írtam a tapasztalataimról.

Cégek témában meg nézz körül ha érdekel, Docler pl szokott hirdetni gyakornoki pozikat. Meg van pár cég, ahol kimondottan olyan céllal vesznek fel juniorokat, hogy kineveljék őket maguknak. Bár ez jellemzően nem a webes, phps vonal.
11

A fentiek mind jók. Tárhely

therest · 2013. Júl. 2. (K), 13.50
A fentiek mind jók.

Tárhely + saját domain. Ezt már havi kb 500 forintból megúszhatod.
Csinálj pár referenciát olyan témákban amik neked agyhozálló(bocs) feladatokat igényelnek. Pl ha jQuery-re gyúrsz sokat akkor valami olyasmi ami okosan/szokatlanul használja azt.
Szerintem webgrafikusból is találsz pályakezdőt akinek szintén kéne a referencia, ő meg a kódhoz nem ért, érdemes összedolgozni mert nehéz egyedül grafikailag és kódilag is értelmes anyagot összerakni.

Csinálj kb kettő megrendelői referenciát, és kettőt amit állásinterjúkon lehet megmutatni, ez utóbbi inkább valami demó féle.

Ha átmész Rambóba és szólóként indulnál - ami szívás - akkor az OKJ-s papírnak egy előnye van, lehet vállalkozást indítani vele olyan tevékenységi körökkel amit a papírod alapján tanultál. Számlát tudsz kiadni. Kezdőként ez leginkább akkor elképzelhető ha mellette még van bármilyen bejelentett, napi nyolc órás főállásod (a főiskolai/egyetemi tanulmányok nappalin is ennek számítanak), ilyenkor másodállásként viheted, és megúszod viszonylag olcsón a dolgot (könyvelő pl kell).
12

akkor az OKJ-s papírnak egy

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 2. (K), 14.16
akkor az OKJ-s papírnak egy előnye van, lehet vállalkozást indítani vele olyan tevékenységi körökkel amit a papírod alapján tanultál
Nem tudok a szakmánkban olyan tevékenységről, ami engedélyköteles, én legalábbis mindenféle szakképzettség nélkül indítottam az egyéni vállalkozásom.
13

Lehet már más, vagy én tudtam

therest · 2013. Júl. 2. (K), 15.00
Lehet már más, vagy én tudtam rosszul, nekem annak idején - 2000 talán - azt mondták az okmányirodában, hogy bizonyos tevékenységi körökhöz kell papír, persze lehet nem voltak képben, az sem lepne meg. Egyedi/dobozos szoftverfejlesztés, tanácsadás, meg a webes dolgok voltak a kívánságlistámon.
14

Ezt én is így tudtam, de

Werka · 2013. Júl. 2. (K), 16.20
Ezt én is így tudtam, de lehet már nincs szükség rá, majd utánanézek, bár vállalkozó még nem akarnék lenni, majd ha már penge leszek, akkor talán. :)
17

Gáborral gyakorlatilag

Joó Ádám · 2013. Júl. 2. (K), 18.35
Gáborral gyakorlatilag egyszerre léptük meg, én is alá tudom támasztani, hogy nem kellett igazolni képzettséget a vállalkozás elindításához.
15

A docler -t most megnéztem és

Werka · 2013. Júl. 2. (K), 16.21
A docler -t most megnéztem és nem rossz így első ránézésre.
Köszi a sok hasznos infót. :)
16

könyvelő pl kell Lehet

Joó Ádám · 2013. Júl. 2. (K), 18.34
könyvelő pl kell


Lehet boldogulni nélküle is.
18

Lehet, de

Pepita · 2013. Júl. 2. (K), 23.31
rengeteg időt elvesz, és nagyon fárasztó - nekem legalábbis.
20

Tételes adózóként csak egy

Joó Ádám · 2013. Júl. 2. (K), 23.47
Tételes adózóként csak egy listát kell vezess a bevételeidről, és évente beszámolóként megküld.
21

Igaz,

Pepita · 2013. Júl. 2. (K), 23.54
magamra értettem... :(
22

Válts.

Joó Ádám · 2013. Júl. 3. (Sze), 00.38
Válts.
29

Ha tudnék...

Pepita · 2013. Júl. 5. (P), 00.51
Jelenleg nem áll módomban, de szeretnék.
19

Lendvai Norbert

Pepita · 2013. Júl. 2. (K), 23.38
programjára jelentkeztél már? Nemrég látam, hogy indul, nézz körül. Ha minden igaz, ott tanulhatsz is, meg refid is lesz.

Ezen - és a saját tárhelyen - kívül ott, ahol élsz, vállalj be ingyenes munkát is, ha kell, de olyat, ami tényleg referencia lehet neked. Te tudod, mivel akarsz foglalkozni, azokat a technológiákat használd, akár ingyé is.

Ha még nagyon "gyakorló" vagy, akkor csak feltételesbe vállalj ingyé, csináld meg otthon (akármennyi időbe is telik), mutasd meg az illetőnek, és csak akkor tedd ki nyilvánosra, ha kell is neki. Ha nem, gyakoroltál egy jót. Mindenképp őrizd meg ezeket a "kész" honlapokat, hogy később is tudj tanulni belőle (én néha ki is nevetem magam...).
23

Lehet hülye kérdés, de az,

Werka · 2013. Júl. 3. (Sze), 15.24
Lehet hülye kérdés, de az, hogy nő vagyok

- előny vagy,
- hátrány vagy,
- tök mindegy?

:)
24

Igen.

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 3. (Sze), 15.30
Igen.
26

Akkor jó.

Werka · 2013. Júl. 3. (Sze), 15.33
Akkor jó.
25

Igen, pont most láttam

Werka · 2013. Júl. 3. (Sze), 15.32
Igen, pont most láttam Lendvai Ádám posztot. Köszi a tippeket. :)
Nagyon sok hasznos tippet kaptam, rendik vagytok.
27

Szivcsi.

Hidvégi Gábor · 2013. Júl. 3. (Sze), 15.33
Szivcsi.
28

:D

Werka · 2013. Júl. 3. (Sze), 15.40
:D