ugrás a tartalomhoz

Sziasztok! Tudtok jó informatikus OKJ képzést? Hol érdemes utánanézni?

virag66 · 2013. Május. 18. (Szo), 13.21
Sziasztok! Tudtok jó informatikus OKJ képzést? Hol érdemes utánanézni?
Hello mindenkinek! Nemrég találtam erre a jó oldalra és megláttam, hogy fórum is van, így beregisztráltam. Azért szeretnék kérni az itteni felhasználóktól tanácsot, mert úgy látom, hogy ezen az oldalon mindenki otthon van a témában. Már kaptam egy pár ajánlatot, de elég drágának bizonyult…Légyszi segítsetek! Köszi előre is!
 
1

hello

hajoskr · 2013. Május. 18. (Szo), 13.29
Nézz szét a neten, keresgélj olyan oldalakon, ahol össze tudod hasonlítani az ajánlatokat. A gyűjtőoldalakon válassz, amelyik olcsóbb szerintem. Nagyon jó képzések indulnak most nyáron, Budapesten is több kerületben, más-más szakirányban. Tudok jó gyűjtőoldalakat, ha gondolod privibe megírom, szia!
2

Mivel szeretnél foglalkozni?

jgege · 2013. Május. 18. (Szo), 15.19
Mivel szeretnél foglalkozni? :) Ha azzal ami leginkább a weblabor témája is akkor tudtommal kettő jöhet szóba:
- web-programozó (felsőfokú)
- internetes alkalmazás fejlesztő (emelt szintű)

Kettő között a különbség inkább jogi szempontból van. Bizonyos cégek előírásai megszabják, hogy milyen végzettséggel mennyi tapasztalattal kell rendelkezned. Van ahol felsőfokúval 0 év, de emelt szintűvel már 1 év kell. Ez nagyon elenyésző tehát, ha internetes alkalmazás fejlesztőnek tanulsz és a suli sokkal színvonalasabban tartja, mint egy olyan ami web-programozót tart akkor egyszerűbb lesz elhelyezkedni. Jó pár céget - főleg kisebbeket - nem érdekel a végzettséged csak a tudásod. Arra viszont ezeknél a szakmáknál semmiképp ne számíts, hogy órára bejárni elég.
Legtöbb álláshirdetésnél amit látok elég komoly elvárások vannak amiknek egy kezdő képtelen megfelelni, de ez nem csak ebben a szakmában van így.
Drágának mi számít? :) Amikor én néztem akkor legolcsóbb 80e/félév volt (estis). Szeptembertől változik az OKJ és még durvább lesz a helyzet, mert megemelik a kötelező óraszámot aminek köszönhetően a legtöbb suli vagy tönkremegy vagy ügyeskednek majd valahogy.
3

Suli

Seclusion · 2013. Május. 18. (Szo), 16.28
Szia!

Én műszaki informatikus OKJ képzésre jártam Zalaegerszegen 2 évig. Én jónak tartottam, azonban sajnos nem fogsz tudni kitanulni egy szakmát iskolában olyan szinten, hogy azonnal, gond nélkül munkába állj vele. Legalább is OKJ-vel nem. Utána több száz, ezer kitartó munkaórával érhetsz el olyan szintet, amivel egy komolyabb helyen is alkalmaznak. Nekem lett volna lehetőségem párszor elhelyezkedni kisebb cégeknél programozóként - nem fejlesztő cégek -, de úgy vélem, hogy itt megreked az ember, ha maga nem hajtja a dolgot. Úgyhogy lassacskán leteszek én a programozásról, és maradok szervizes.

(Műszaki informatikán mi tanultunk PHP, Delphi, MySQL, HTML, Ajax, CSS alapokat, de szerintem ha már látod a programozás lényegét, akkor amit ott megtanítanak, fórumokról össze lehet szedni. Ezen felül itt még kisáramú elektronikát, és áramkörtervezést is tanultam, PIC programozás, PLC programozás, meg ilyenek... Az önképzés legnagyobb hátránya, hogy nincs róla papír, ami sok cégnél viszont kell. A többség, amivel érdemes szóbaállni, az ilyen.)
4

Én web-programozó szakra

jgege · 2013. Május. 18. (Szo), 17.02
Én web-programozó szakra jártam, nekünk PHP,MySQL,JS(AJAXoztunk is),CSS(+HTML),C#,JAVA meg biztos voltak még amik kapcsolódnak tehát nem kép/videószerkesztés. Nekem (előnyöm, hogy BP-n lakok, vidéken sokkal nehezebb) sikerült munkát találnom. Két (volt)oszttársam szintén nem sokkal végzés után talált, egyikük egy kis cégnél volt, ő már nem dolgozik(ott).
Tehát én nem lomboználak le, lehet vele munkát találni, de kell bele időt és energiát fektetni. Ami meg abszolút fontos az az, hogy szeresd csinálni.

"Amit ott megtanítanak, fórumokról össze lehet szedni." ezzel azért vitatkoznék :) Biztos van aki fórumokról, tutorialokból megtudja tanulni (tegyük fel, hogy ennyi idő alatt), de szerintem nem jellemző. Suliban összeszedetten megkapod a tananyagot és tudsz kérdezni (optimális esetben persze). Fórumon is kérdezhetsz, de itt is változó, hogy milyen fogadtatást kap 1-1 kérdés :)

Ami suli mellé mindenképp fontos az az adott témáról egy jó (kezdőknek szóló) könyv. Nekem JAVA-ban pl sokat segített, hogy suli mellett olvastam.
5

Bp

Seclusion · 2013. Május. 18. (Szo), 19.24
Igen, a fővárosban tény és való, hogy sokkal könnyebb. Én személy szerint nem vágyódok oda. Már nem sok választott el, hogy próbálkozzak ott is, de egyelőre maradok vidéken.

""Amit ott megtanítanak, fórumokról össze lehet szedni." ezzel azért vitatkoznék :) Biztos van aki fórumokról, tutorialokból megtudja tanulni (tegyük fel, hogy ennyi idő alatt), de szerintem nem jellemző. Suliban összeszedetten megkapod a tananyagot és tudsz kérdezni (optimális esetben persze). Fórumon is kérdezhetsz, de itt is változó, hogy milyen fogadtatást kap 1-1 kérdés :)"

Hát igen. Ez feltétlenül előnye. Meg az iskola - számomra - azért is jobb, mert kitűz eléd egy célt, így kisebb eséllyel kanászodik el a tanuló, mintha önállóan tanulgatna. Na és persze szervezettebb.
13

Szia! Azt szeretném

pv83 · 2014. Ápr. 28. (H), 15.44
Szia!

Azt szeretném megkérdezni te melyik suliban tanultál? Én is szeretnék web-programozó szakot elvégezni,de nem igazán tudom melyik OKJ-s iskola a legtutibb ebből a célból.
14

Szia! Ha nekem szólt a

jgege · 2014. Ápr. 29. (K), 18.23
Szia!

Ha nekem szólt a kérdés akkor SZÁMALKos (szki) voltam.
w w w . s z a m a l k - s z k i . h u

Mindig azon múlik, hogy milyen tanárokat fogsz ki :) Garantálni nem tudom, hogy nem fogod utálni vagy nem fogsz csalódni, mert az osztály nagy része - jellemzően azok akik nem helyezkedtek el a szakmában - utálták.
6

Hajrá!

Pepita · 2013. Május. 19. (V), 14.45
Én is azt javasolnám elsőre, hogy dönts a szakirány felől.
Mindenképpen kell iskolába járni, és mellette rengeteget fejleszteni, önszorgalomból, akár ingyen, de lesz referenciád, mire végzel.
Az minden cégnél változó, hogy mennyire érdekli a papír - viszont a tényleges tudást (természetesen) mindenhol elvárják. Ehhez pedig rengeteg gyakorlás (is) kell, valódi helyzetekben, éles oldalakkal, stb.
úgy látom, hogy ezen az oldalon mindenki otthon van a témában
Webfejlesztésben általában, de mindenki egy adott szinten - sokan most kezdték-kezdik. Oktatás terén pláne kevesebben tudnak érdemben reagálni, inkább azok, akik "most járnak iskolába". Pallosi Péter (ha előkerül :)) azt hiszem a BME-re v. az ELTE-re (?) jár jelenleg, ő tudná jobban megmondani, hogy ott milyen.
7

Nem ígérik, hogy száz

BlaZe · 2013. Május. 21. (K), 22.08
Nem ígérik, hogy száz gurigáért 2 hónap alatt a legelitebb szakivá nevelnek, viszont korrekt tanárokkal korrekt alapokat adnak a Petrikben. Személyes tapasztalatom van az iskolával (igaz én nagyon nem mostanában jártam ide 4+1 éves képzésben) és bátran ajánlom, ha valaki ilyen képesítésre vágyik egyetem előtt/helyett.

Volt szerencsém belelátni máshol több helyen is OKJ informatikai képzésbe, utána tudtam becsülni igazán azt az oktatást, amit itt kaptam :) Szóval valóban megéri megnézni kik és mit tanítanak...
8

Kedves Lívia (virag66,

Joó Ádám · 2013. Május. 21. (K), 22.19
Kedves Lívia (virag66, hajoskr stb.), ha hirdetni szeretnél a Weblaboron, akkor kérlek vedd fel a kapcsolatot a szerkesztőséggel, és mi örömmel küldünk árajánlatot.
9

bakker

Pepita · 2013. Május. 21. (K), 22.25
ha ez tényleg burkolt hirdetes volt, akkor legyszi komolyabban reagaljatok mar!
10

Komolyan küldünk árajánlatot

Joó Ádám · 2013. Május. 21. (K), 22.51
Komolyan küldünk árajánlatot :)
11

+1 :)

Pepita · 2013. Május. 22. (Sze), 00.19
vettem, vétel!
Bár mintha nem lenne szokásban, nem?
12

Nincs szokásban, de ha valaki

Joó Ádám · 2013. Május. 22. (Sze), 00.44
Nincs szokásban, de ha valaki ennyire szeretné… Azt persze nem mondtam, hogy olcsó is lesz :)

Mottó: „nincs az az isten, de van az a pénz!”