ugrás a tartalomhoz

kezdő programozó

csucsu · 2014. Ápr. 22. (K), 12.38
sziasztok!
először is nem találok megfelelő helyet, ahova írhatok, másodszor ha ide írok nem pofátlankodok be a komolyabb témákba :) látom már rég volt hozzászólás, de hátha..
buta kérdés, de nagyon kezdő vagyok, vagy inkább csak érdeklődő..
(a neten bogarásztam, mikor ezt a topicot bedobta)
mi az ami a java programozásnál is egyszerűbb? mert fokozatosan szeretném megtanulni az alapoktól. egyelőre könyvekből,s ha tényleg érdekel, akkor jelentkezem vhova.
köszi!

válaszok:

Poetro:
Van rengeteg nyelv, ami könnyebb lehet, mint a Java. Mondjuk Lua, Basic, Pascal, Logo, vagy nézhetsz valamilyen összetettebb szkript nyelvet, mint a PHP, JavaScript, Ruby, Python. Vagy jöhet egy kis C vagy ha már megvannak az OOP alapjai akkor C++, C#. Ha a funkcionális nyelvek érdekelnek, akkor Haskell, F#, esetleg Erlang.
De mindenképpen érdemes lenne új témát nyitni neki.

MadBence:
Hát azért szerintem a programozást Haskellel indítani elég meredek (bár ki tudja, ha az ember már az elején egy radikálisan más paradigmát lát, akkor lehet, hogy az lesz a természetes, és a "hagyományos" imperatív nyelvek lesznek a furcsák)
 
1

köszönöm az

csucsu · 2014. Ápr. 22. (K), 12.50
köszönöm az információkat.
Turbo Pascalt tanultam kb 10-15 éve..
2

OOP

janoszen · 2014. Ápr. 22. (K), 15.46
Az elmult hetekben mentoraltam egy egyetemen Java hazit tanulo delikvenst. Az egyetlen dolog amit jol a fejebe vertem, az az OOP es az MVC gyakorlati hasznalata. Az elejen nagyon szenvedett vele, de a vegere nagyon belejot, lazan befejezte hataridore es azt mondta hogy ez volt az eddigi leghasznosabb hazija. Egy programnyelvet megtanulni nehany het, max nehany honap kerdese, de a fejben rendnek kell lennie, manapsag nagyon illik ismerni az OOP ismerveit.
3

Én mondanám, hogy Python

H.Z. · 2014. Ápr. 22. (K), 16.27
Én mondanám, hogy Python (http://mek.oszk.hu-n találsz magyarra fordított könyvet az alapjaihoz), de ahogy janoszen is írta, nem programnyelvvel kellene első menetben ismerkedni (vagy nem csak azzal), hanem az elméleti részekkel és utána vagy azokkal többé-kevésbé párhuzamosan mehet a nyelv. Pythont két okból szoktam javasolni: egyrészt a linuxos rendszerek egyelőre teli vannak python szkriptekkel, másrészt tekinthető a benne megírt program ú.n. pszeudokódnak is, amiből viszonylag könnyen át tudod írni "rendes" programnyelvre is a programodat.

Persze kérdés az is, hogy hobbi szinten akarsz programozgatni vagy ebből akarsz megélni?
Előbbi esetben csak érdemes, utóbbi esetben mondhatni létszükséglet megismerni az OOP alapjait, mielőtt bármibe belekezdesz.
8

Pythonra azt mondják jó, és

inf · 2014. Ápr. 23. (Sze), 07.12
Pythonra azt mondják jó, és keresett is. Azzal én is egyetértek, hogy első az elmélet, második a gyakorlat, legalábbis ha kevés szenvedéssel akarsz gyorsan sokat tanulni.
4

Attól függ, hogy mi a célod a

BlaZe · 2014. Ápr. 22. (K), 22.30
Attól függ, hogy mi a célod a tanulással, és milyen szinten állsz. Írtad, hogy tanultál pascalt. Abban milyen szintig jutottál? Az egy nagyon jó nyelv indulásnak, bár manapság nincs agyonhasználva. Viszont ha még nagyon az alapoknál tartasz (vezérlési szerkezetek stb), akkor a pascal is teljesen jó, ne csavard bele magad az OOP-be, funkcionális programozásba (Haskell és tsai), vagy épp a nagyon alacsonyszintű programozásba (assembly) se. És vegyél egy kezdő programozási tankönyvet, ami bevezeti az egész témát. Én már jórég forgattam ilyen könyveket, anno Angster Erzsébet könyveivel találkoztam először. Most hirtelen ezt találtam. A c-t amúgy is érdemes megtanulni, ha az megy, kis túlzással utána minden menni fog :) A pascalnál picit talán mélyebb víz, de minden erre épül. Ezek a tanuljunk meg csillagrombolót építeni 24 óra alatt típusú könyvek mind kuka, abból max azt tanulod meg, hogy kell összetákolni valamit, átfogó képet nem kapsz.
6

hát már rég volt az a pascal,

csucsu · 2014. Ápr. 22. (K), 22.46
hát már rég volt az a pascal, de nem jutottam sokáig. a tankönyvemet sem találtam meg.
mondanám, hogy a 0-ról indulok.
a 24 órás könyvekkel nekem is az a bajom, hogy csak pár dolgot mutatnak be, de a lényeget nem értem meg vele. és én szeretném érteni is amit csinálok :)
Angster Erzsébet könyveivel találkoztam mostanában, én jónak látom, de nem merek könyvet venni tudatlanul, hogy aztán kidobjam őket.
9

Akkor iratkozz be egy

inf · 2014. Ápr. 23. (Sze), 07.14
Akkor iratkozz be egy könyvtárba. Ha úgyis sok éves technológiákkal kezdesz, akkor biztosan találsz ott is megfelelő könyveket.
5

érdekesnek tartom a

csucsu · 2014. Ápr. 22. (K), 22.35
érdekesnek tartom a programozást, és gondoltam komolyabban is elmerülnék benne. hivatásként szeretném megtanulni, de ismerve magamat elöbb megismerkednék vele rendesen, mielött beiratkozom bárhova (a gyakorlattól kevésbé tartok, de ahhoz elmélet is kell)
tudnátok vmit ajánlani az OOP-hez es az MVC-hez? neten nézegetem mik vannak, de ha esetleg van valami konkrét, azt megköszönöm. az utóbbihoz kevesebb leírást találtam eddig.

mindenképp az alapoktól szeretném kezdeni :)

nagyon köszönöm a segítségeket!!
7

tudnátok vmit ajánlani az

BlaZe · 2014. Ápr. 22. (K), 22.48
tudnátok vmit ajánlani az OOP-hez es az MVC-hez?
Szerintem ezekkel akkor kezdj el foglalkozni, ha az alapok már mennek. Változók, alap adatszerkezetek, vezérlési szerkezetek, függvények stb. Az OOP-nek ezek után neki lehet állni, de az MVC már eléggé magasan van az alapokhoz képest.
10

Java és egyszerűség

vbence · 2014. Ápr. 23. (Sze), 09.08
mi az ami a java programozásnál is egyszerűbb


Szerintem a Java ideális kezdő nyelv. Apró, konzolos feladatokkal kezdhetsz, amíg a vezérlőszerkezetekkel ismerkedsz (for, if, stb).

Az API remek, megjósolható viselkedést nyújt, az alap dokumentáció fantasztikus. Külön előnye, hogy csupán a használatával magadba szívsz alap OOP tervezési mintákat (mint pl a Factory vagy Decorator). - Persze az alap könyvtár már 18 éves, nem a legújabb trendeket követi (sokat épít global state-re), de még így is sokat lehet belőle tanulni.

Nem követeli meg, hogy nagyobb OOP elméleti ismeretekkel kezdj hozzá. Símán dolgozhatsz egy alap class-on belül, statikus függvényekkel (mintha csak Pascalban programoznál), készíthetsz objektumokat csupán adattárolásra (mint Pascalban vagy C-ben a rekord).

Egy idő után magadtól is feltámad majd az igény, hogy az adattároló objektumaidba beletegyél néhány függvényt is... majd hogy a nagyobb függvényeidet szétbontsd kisebbekre... és így tovább.

Találj ki egyszerű feladatokat magadnak, mindig annyinak nézz utána, ami ezek megvalósításához kell. És ha épp a dokumentáció egy fejezetét olvasod, olvasd el a szomszédos fejezeteket is. (Olvasd el a példakódokban használt metódusok dokumentációiát, és ha egy objektum metódusánál tartasz, fusd át a többi metódus rövid leírását is, így könnyebben megérted, miért felelős az adott objektum.)
11

64 bites rendszerem van

csucsu · 2014. Ápr. 24. (Cs), 21.18
64 bites rendszerem van (win8). van olyan program ami jó? mert amim van arra azt írja futtatáskor, hogy inkompatibilis.
12

Van

Poetro · 2014. Ápr. 24. (Cs), 22.11
64 bites rendszerem van (win8). van olyan program ami jó?


Minden modern programozási nyelvnek van 64 bites változata. Nem tudom, te milyen programra gondolsz.
13

elrontottam ezt-azt, de

csucsu · 2014. Ápr. 28. (H), 20.30
elrontottam ezt-azt, de megoldottam :)
14

köszönöm szépen a

csucsu · 2014. Ápr. 28. (H), 20.37
köszönöm szépen a segítségeket! próbálkozom, tanulgatok, ahogy időmből kitelik :)

még egy kérdés, a webprogramozásról mi a véleményetek?
15

Mi a kérdés?

Poetro · 2014. Ápr. 28. (H), 22.38
Mi a pontosabb kérdésed? Az itt előforduló felhasználó nagyobb része webprogramozást végez vagy hivatásszerűen, vagy hobbiból. Nem véletlen, hogy Weblabor az oldal neve.
16

:) igen, azt gondoltam. a

csucsu · 2014. Ápr. 29. (K), 13.37
:)
igen, azt gondoltam.
a buta kerdeseimnek az lehet az oka, h par dolog nem teljesen tiszta..
neten olvasok, rakeresek dolgokra, es sok helyen latom h a programozo es a webprogramozo 2 kulon szakma.
anno tanultam html,css,mysql,php-t, az elso 2vel ma is szoktam "jatszani", de csak alapszinten. Viszont a web designer szakma nem nekem valo, ugy erzem.es a napokban ahogy keresgelek a programozasrol,eszrevettem, hogy talan ez erdekelne.. De nem tudom mi a kulonbseg..
de elobb a fejemben kell rendet tenni, hogy mi hova valo..
tudom ez zavaros, de ennel kinosabb helyzetbe talan nem is hozhatom magam :)
17

Különbség

Poetro · 2014. Ápr. 29. (K), 13.47
Nincs olyan nagy különbség a kettő között. A lényeg, hogy mindkettő programozik valamit, a webprogramozó talán annyiban más, hogy a célplatform a web nem pedig valamelyik operációs vagy más rendszer.