ugrás a tartalomhoz

Ülőmunka

inf3rno · 2013. Jún. 5. (Sze), 13.43
Szép napot!

Van egy olyan problémám, hogy sokat ülök, és ezért hideg a lábam. Ezen egyedül a rendszeres mozgás segített eddig, heti 5x1 óra vagy most jelenleg heti 3x2 óra igénybevétel. Ezzel nincs is gond, mert a sport hasznos, de ha mondjuk kihagyok pár napot valami miatt, akkor még nyáron is fázik a lábam. Arra gondoltam, hogy ezen talán lehetne javítani megfelelő ülőalkalmatosság használatával. Székből már kipróbáltam egy csomó félét, de egyik se vált be. Jelenleg ülőlabdára vagy babzsákra gondoltam, hogy talán érdemes lenne megpróbálni. (Hosszú távon talán veszek egy laptopot, hogy ne kelljen állandóan egy helyben ülnöm.) Van valami tapasztalatotok, best practice, etc... ilyen téren?

(Ezzel kapcsolatban szerintem érdemes lenne egy életmód témakört létrehozni a fórumban, mert már nem az első ilyen kérdés.)
 
1

Az ülés gáz

Max Logan · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.03
Valahol olvastam néhány hete, hogy a modern kor embere annyit ül egy nap során (iroda, autó, stb.), hogy azt nem ellensúlyozza napi 1-2 óra mozgás sem.

A magam részéről egyre inkább úgy látom, hogy olyan módon kell átszerveznem már rövid-közép távon az életem, hogy az ülés nagyon kis szerephez jusson...
2

Szék

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.06
Mi anno ergonómiából azt tanultuk, hogy az a jó, ha a talpak, könyökök alá vannak támasztva, és a jó székek százezer forintos árkategóriánál kezdődnek (kezdődtek ~15 éve), az alatt általában legfeljebb jól néznek ki. Swopper típusú széket próbáltál már?
6

Hát akkor jó széket még nem

inf3rno · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.29
Hát akkor jó széket még nem próbáltam...
Miért jobb ez a Swopper az átlagnál?
3

Kedves László! Én - hála

tisch.david · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.09
Kedves László!

Én - hála Istennek - egész jól bírom az ülést, bár sokat ugrálok ezért-azért. Az év elején volt egy ülőideg-gyulladásom, akkor próbáltam ki feleségem gerinctornalabdáját. A fájdalom miatt le kellett mondanom róla, ettől eltekintve nekem bejött. Folyamatosan mozogtam rajta, nem "egy helyben" ültem, és hátizom erősítőnek sem volt utolsó.

Üdv:

Dávid
4

Asztal

Max Logan · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.16
Ha már témánál vagyunk, akkor ki milyen magas asztalon dolgozik? Én úgy tudom, hogy a megfelelő magasságú asztal az lenne, ami mellett egyenes háttal ülve, talpak a földön, karok 90°-ban hajlítva az asztal felett vannak, azaz gépelés közben a felkar és alkar 90°C-ot zár be.

Sajnos én minden eddigi munkahelyemen, ahol irodában dolgoztam/dolgozom nem tudtam/tudok így ülni, mert az asztalok túl magasak. Nagyon kényelmetlen.

Megoldás lenne egy lábtámasz (az emelt, kényelmes ülés pozíció miatt), meg ahhoz passzoló szék, de ezt meg ugye a munkáltató nem igazán akarja finanszírozni... No meg akkor kellene a notebooknak és/vagy monitornak egy állítható magasságú állvány.

Ahogyan látom a munkáltatók egyáltalán nem fordítanak figyelmet ezekre a dolgokra... Tisztelet a kivételnek (velük még nem találkoztam).
8

Asztalt én csináltattam

inf3rno · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.35
Asztalt én csináltattam egyedi méretekkel. 20-25 pénz, és szerintem megéri. Monitor magasság kérdésében egyszerűbb, ha alá teszel mondjuk egy köteg magazint. Nekem állítható magasságú van, de még így sem elég nagy a maximális magassága...
5

Csak hogy ez is itt álljon

vbence · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.20
Néhány, amit általában "jó székeknek" szokás ítélni:

Herman Miller: Aeron, Embody
Human Scale: Freedom
Steelcase: Leap

Közös bennük, hogy állítható az ülésmagasság, karfa, háttámla. - Mindeképpen nagyon fontos, hogy a te méreteidhez megfelelő széken ülj.
7

A szék méretével nincsen

inf3rno · 2013. Jún. 5. (Sze), 14.33
A szék méretével nincsen gond, az asztaléval sem. Egyszerűen az a probléma, hogy egy huzamban ülök jó sok órát, és emiatt gyenge a lábam keringése. A labdára vagy babzsákra azért gondoltam, mert azt mondják róluk, hogy ott ülés közben is folyamatosan mozgatod a lábadat, így nem gyengül bennük a keringés.

Igazán jó székem még nem volt, és nem is hiszem, hogy mostanában lesz. Nincs most erre három havi minimálbérem, max 40 pénzt tudnék beruházni...
10

Labda

vbence · 2013. Jún. 5. (Sze), 15.35
A labdáról én is jókat hallottam, de elég radikális változás egy klasszikus székhez képest, nem tudom hogyan lehetne kipróbálni anélkül hogy megvennéd. - Akit én láttam, hogy használja, ő váltogatja egy síma székkel ebben is látok fantáziát.

Az Ikea-féle Markus nevű székről még elég jókat hallani, és a 40k-s kategória, kényelmes, fejtáblával, de persze csak egy újabb szék.
24

Még egy...

vbence · 2013. Jún. 14. (P), 13.05
Még egy "dobjunk rá pénzt" megoldás lehet a sit-stand desk stylusú mukaállomás, mint például az Ergotron WorkFit-S - az ilynekekkel váltogatni lehet ülést/állást.
25

Lol, ez elég futurisztikus...

inf3rno · 2013. Jún. 14. (P), 15.35
Lol, ez elég futurisztikus... Amúgy tetszik...
17

Én mostanában ilyen széken

BlaZe · 2013. Jún. 8. (Szo), 00.19
Én mostanában ilyen széken ülök, csak van deréktámasza is. Székhez képest jó, bár olcsónak épp nem mondanám. De munkaeszközre szerintem nem szabad sajnálni a pénzt. Inkább gyűjtögessen rá az ember 2-3 hónapig, minthogy nem megfelelőt vegyen.
9

Talán megfontolhatnál

ganyecz · 2013. Jún. 5. (Sze), 15.05
Talán megfontolhatnál valamilyen orvosi kivizsgálást is, a hideg végtag lehet figyelmeztetés, egyes cukor-, szív-érrendszeri betegségeknél, de akár gerincprobléma is lehet ludas (ha már folyamatos ülőmunkánál tartunk, erre tippelnék).

Egyébként meg mindenképp figyelj oda a mozgásra, ülőmunkánál főleg, nincs az a fontos elfoglaltság ami miatt napi fél óra torna, futás, kerékpár, akármi ne férhetne bele. Esetleg pár ezer forintért felkereshetsz gerinccel foglalkozó csontdokit/masszőrt/gyógytornászt is, fog neked olyan gyakorlatokat tanítani amit otthon is elvégezhetsz, illetve konzultálhatsz vele az ülés közbeni helyes tartásról is.
11

Köszi! A cukorral nincs

inf3rno · 2013. Jún. 5. (Sze), 15.58
Köszi!

A cukorral nincs gond, az érszűkület sem annyira valószínű még, azt meg nem tudtam, hogy a tartás hiba is okozhat hideg végtagot. Utánajárok.
13

az érszűkület sem annyira

ganyecz · 2013. Jún. 5. (Sze), 16.23
az érszűkület sem annyira valószínű még


Lehet az alacsony vérnyomással is gond, mondjuk huzamosabb megterhelés, kialvatlanság, vagy egyéb, akár lelki problémák vagy stressz miatt is. Egy háziorvosi vizitet megér, elmondod neki mi van, tudni fogja, mit vizsgáljon. :)
18

Hátfájás?

Pepita · 2013. Jún. 13. (Cs), 12.18
Ha a gerinceddel bármi van, legtöbb esetben fájni is szokott... Mondjuk nem feltétlenül ott, lehet végtagfájdalom is. Ha netán komoly gondod lenne a gerinceddel (vagy valami hasonló), privátban szólj, válaszként elküldöm egy ortopédszakorvos nevét-számát, aki sokkal többféle gyógymódot ismer és magas szinten művel, mint a magyar / középeurópai orvosok. Maszek, drága, de nekem volt gericsérvem csúnya becsípődéssel - és őmiatta nem kellett műteni.

Egyébként meg csak ha a lábad hideg: egy jó feleség kell, aki néha felmelegíti...

Szerk.: a mozgást viszont sose hanyagold: nem tudhatod, mikor milyen helyzetbe kerülsz, ahol nem ujjakkal és fejjel kell csak teljesíteni. Bringázz tovább, túrázz, stb., hobbyból is, ne csak egészségért.
19

Nincs komolyabb baja a

inf3rno · 2013. Jún. 13. (Cs), 15.37
Nincs komolyabb baja a gerincemnek, azért elküldheted az orvos elérhetőségeit, gyűjtöm az ilyesmit, hátha valakinek szüksége van rá az ismerőseim közül...

A jó feleség projekten még dolgozom... :-)
22

Ment a privát

Pepita · 2013. Jún. 13. (Cs), 21.47
Nem tudom, hogy lehetne-e nyilvános, én csak kezeltje voltam 2007-ben, illetve nemrég küldtem hozzá egy barátomat. Nekem az "SZTK-s" szakorvos ajánlotta, mert valaha dolgoztak együtt. Nemrég küldtem hozzá egy barátomat, ezért tudom azt is, hogy még praktizál.

Azt azért tudni kell, hogy nem vacakol, bármilyen középkori kínzást végrehajt rajtad ha kell, csak ma már sterilen, és esetleg fájdalomcsillapítással... :)

Ha így privát továbbadjátok az szerintem csak jó neki, ha meg megy hozzá valaki, akkor kérdezzen rá, hogy szeretne-e (itt) egy kis reklámot. :)

(Bocs, de a poén nekem meg pont visszaütött.)
23

Megkaptam, köszi. Most így

inf3rno · 2013. Jún. 14. (P), 04.43
Megkaptam, köszi. Most így áll a listám: ortopéd orvos (Budapest), fül-orr-gégész (Pápa), fogorvos (Veszprém), hematológus (Veszprém), bőrgyógyász (Veszprém), térd specialista (Székesfehérvár, Győr), belgyógyász (Székesfehérvár)... Ha kell valamelyik szóljatok, bár gondolom a többség budapestit keres...
26

Meg ne haragudj, de...

Pepita · 2013. Jún. 16. (V), 19.26
Nem vagy te egy kicikét hypohonder? (Helyesírás nem biztos.)
Hány éves is vagy? Korai még - szerintem - ez a dokibástya körülötted.
27

hipochonder a FF helyesírás

H.Z. · 2013. Jún. 16. (V), 19.40
hipochonder a FF helyesírás ellenőrzője szerint.
Egyébként az igazi hipochonder nem gyűjti az orvosokat, hanem jár hozzájuk. ;)
28

Köszi:)

Pepita · 2013. Jún. 16. (V), 19.47
Bár a FF ellenőrzője nem egy orvosi szakkönyv... Lehet összetévesztettem egy remek tisztítószerrel? :)

Aki gyűjti, előbb-utóbb járni is szokott... :)

De hagyjuk ezt, nehogy megbántsuk.
29

Miről beszélsz? A szakmában

inf3rno · 2013. Jún. 16. (V), 23.54
Miről beszélsz? A szakmában szeretnék elhelyezkedni, immunológiával szeretnék foglalkozni. Azért jó, ha ismerek pár embert, meg tudok tanácsot adni, ha valakinek jó orvos kell egy bizonyos problémájára...
46

Jaj, bocs!

Pepita · 2013. Jún. 21. (P), 15.01
Elfelejtettem, hogy valamiféle bigyológus vagy! Akkor viszont, ha jól összekötöd IT ismereteiddel, te fogod megmenteni az emberiséget a gépek uralmától, vagy fordítva!
47

vagy fordítvaAz emberiség

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 21. (P), 15.07
vagy fordítva
Az emberiség menti meg a gépeket Inf3rn0 uralmától?
48

off: Fordítva?

Poetro · 2013. Jún. 21. (P), 15.09
Mármint
  • ő fogja megmenteni a gépeket az emberek uralmától?
  • őt fogják megmenteni a gépek a emberek uralmától?
  • a gépek fogják megmenteni az embereket az ő uralmától?
  • az emberek fogják megmenteni őt a gépek uralmától?
49

Egyik sem

Pepita · 2013. Jún. 21. (P), 16.06
Immunológus-informatikusként feltalálja A VÍRUST, amivel ő fog uralkodni gépen-emberen egyaránt. De én Istenhívő vagyok, úgyhogy nem félek tőle, van nála is erősebb...

Szerk.: de tetszettek a tippjeitek. :)
50

Inkább fordítva, legalábbis

inf3rno · 2013. Jún. 21. (P), 23.25
Inkább fordítva, legalábbis foglalkoztat egy ideje az a probléma, hogy hogyan lehetne életre kelteni a gépeket.
51

Untitled Project

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 22. (Szo), 06.02
52

:D

H.Z. · 2013. Jún. 22. (Szo), 11.37
Nem gondoltál még rá, hogy pszichiáterhez fordulj? ;)))
53

Miért?

Hidvégi Gábor · 2013. Jún. 22. (Szo), 13.39
Ez nem az én tervem, én csak közzé tettem, hogy tudjátok, mire számíthattok.
54

Ja hát elég nagy az

inf3rno · 2013. Jún. 22. (Szo), 16.36
Ja hát elég nagy az anyagköltsége, meg késik a megvalósítás is, gondolkodtam rajta, hogy svájci frank alapú hitelt veszek fel, de a mai világban...
65

+10

Pepita · 2013. Jún. 25. (K), 02.54
Ritka eset, de ez nagyon tetszett... :)
20

Nem lehetne publikussá tenni

H.Z. · 2013. Jún. 13. (Cs), 15.45
Nem lehetne publikussá tenni az orvos elérhetőségét? :)

Egyébként csak megerősíteni tudom amit írtál: nekem egy elmozdult csigolya főként a combomban és a térdem alatt okoz(ott) fájdalmat, meg némi zsibbadás-féleséget.
21

Én majd elhúzok masszőrhöz,

inf3rno · 2013. Jún. 13. (Cs), 16.16
Én majd elhúzok masszőrhöz, az helyrerak... Már nem voltam fél éve - egy éve...
63

Érszűkület, keringési hiba

ikoot · 2013. Jún. 24. (H), 22.04
A hideg végtag keringési rendellenességet takar. Nekem az egyik lában műtve volt sport baleset miatt. A doki közölte is anno, hogy az a lábam már nem lesz az igazi, a keringése rosszabb, így fázik is. Vettem gumi mentes pamut zoknit, azt használom. Ha nem ilyesfajta a gond, néha állj fel, sétálj kicsit. Illetve saját tapasztalatom, hogy a szék sem teljesen jó. Nekem is volt olyan székem, ami hasonló dolgot produkált. Ahogy ülsz rajta, az ülő gumóknál lenyomja az eret, és ettől zsibbadhat, dagadhat is, nem csak fázhat. Nem kor függvénye, csak rossz keringést produkál. Ezen nem segít a lábtámasz sem, nekem van az is. Még reklámban láttam, a Lioton gél használata is segíthet a többi mellett, illetve próbáld ki a váltott sugaras tusolást a lábadra. Hideg, meleg, hideg, meleg víz váltogatása javítja a keringést.

Nekem a könyököm bőrkeményedéses, mert azon támaszkodom. Arra van e valakinek ötlete, hogy védhetem ki? Zselés könyök támaszt kerestem, de nem találtam.Valakinek van ötlete?
64

Ja, nekem is ez jött le, hogy

inf3rno · 2013. Jún. 24. (H), 22.43
Ja, nekem is ez jött le, hogy lenyomja az eret a szék. Ugyanez van, ha háton fekszek. Ha hason fekszek, akkor viszont pillanatok alatt felmelegszik a lábam. Most nyáron 30 fok felett nincs gond, csak télen... Még az is belejátszik, hogy padlószőnyegről laminált parkettára váltottam, ami szintén hideg... Én inkább kardio edzéssel szoktam javítani a keringését, futok, biciklizek, ilyesmi, az sokkal többet használ, mint bármilyen zuhany... Ja meg a sízokni, ami elmaradhatatlan, ha nem fűt annyit az ember...

A könyöknél úgy védheted ki, ha nem támaszkodsz rá :D Amúgy valahogy le kell takarítanod az elhalt bőr réteget, vannak ilyen kozmetikai cuccok, bőrradír, ez meg az. A bőrradír az olaj + só, szóval boltit ne vegyél, mert ugyanezt kapod csak 20x-os áron. Vannak még ilyen tyúkszem tapaszok, esetleg azt is megpróbálhatod. Ha olajat dörzsölsz bele, még attól is felpuhulhat. A körömmel van még olyan tapasztalatom, hogyha nem vágod elég sűrűn, akkor megvastagszik. Még valami? :D
12

Maszas

janoszen · 2013. Jún. 5. (Sze), 15.58
En azt tapasztalom, hogy a falmaszas rengeteget segit, mar heti 1-2 intenziv maszas is annyira megerositi a szervezetet, hogy az embernek nincsenek ilyen panaszai. Plusz a hatfajast is csokkenti. Viszont tenyleg intenziven kell edzeni, hogy a szervezet hozza legyen szokva a porgeteshez.

Egyebirant en otthon szokam neha hidegebb kornyezetben (15-18 fok) ulni, ilyenkor baromi jol jon a norvegiabol szerzett vastag zokni, viszont nincs rajtam cipo hogy ne szoritsa a labamat.
14

Én télen sízoknit hordok,

inf3rno · 2013. Jún. 5. (Sze), 16.28
Én télen sízoknit hordok, máshogy nem bírok huzamosabb ideig ülni... :D A mászás tényleg jó. Én most atlétika szakkörre járok, heti 3x2 óra futás, lépcsőzés, súlyzó, meg hasonló atlétikai mókák. Ott tudok hozni egy közepes szintet, ami az átlaghoz képest a sportos kategóriába tartozik. Azért a két órás edzések olyanok, hogy összezuhansz utánuk... :-) Egyébként ha nem inzenzíven csinálod, akkor szerintem nincs is semmi értelme, csak időpazarlás, időből meg mindig kevés van a mai világban. :S
15

Tippek

phpWalter · 2013. Jún. 6. (Cs), 11.38
Nekem egy erős fa térdelőszék jött be. Magyar gyártmány.
Ülőlabda megvolt, ~ 1 évig, de kellemetlen lesz egy idő után (nem részletezem).
Rendszeres futás, gyaloglást, túrázást ajánlok.
Munka közben óránként 1x állj fel, gugolás, nyújtás.

Esetleg jóga, talpmasszázs (könyvből megtanulható).
16

Szék helyett inkább asztal

Trudy · 2013. Jún. 6. (Cs), 15.04
Szék helyett inkább asztal :

link
30

Vegyél lapgépet. Négy éve nem

Joó Ádám · 2013. Jún. 21. (P), 00.03
Vegyél lapgépet. Négy éve nem használok asztalit, azóta a fotel és feltámasztott párna között ingázok ülve, fekve, háton, hason, törökülésben, előredőlve stb. Azóta nem fáj a derekam.
31

Milyen típust vettél?

inf3rno · 2013. Jún. 21. (P), 00.05
Milyen típust vettél?
32

Párnából? :D

Joó Ádám · 2013. Jún. 21. (P), 00.44
Párnából? :D
33

Nem, fotelből XD

inf3rno · 2013. Jún. 21. (P), 02.11
Nem, fotelből XD
34

Bőrt :D

Joó Ádám · 2013. Jún. 21. (P), 02.33
Bőrt :D
35

Egy Toshiba Satellite

Joó Ádám · 2013. Jún. 21. (P), 02.56
Egy Toshiba Satellite L300-254-esem van.

Kereken négy éves, már nincs forgalomban, de ez alapján tudom ajánlani a Toshiba gépeket, mert nagyon megbízhatóan működik, és kifejezetten stramm jószág. Nálam például teljesen megszokott, hogy fél kézzel, a képernyő felső pereménél fogva pakolászom a gépet, amitől a legtöbben pedig sikítoznának, mert állítólag a zsanér kényes alkatrésze ezeknek.

Ami gyenge pontja, hogy így nyáron hajlamos melegedni, főleg a touchpad és környéke. Ezen kívül lassan de biztosan tönkreteszi a jobb kezem izületeit, ugyanis három érintésből egyet nem vesz észre, és ettől állandósul a stressz a kézfejeden. Biztos vagyok benne, hogy szériahiba, de midenképp javaslom ennek is a kipróbálását vásárlás előtt.

Ezen kívül ma már biztos, hogy csak matt kijelzővel (ablak alatt ülök) és háttérvilágított billentyűzettel (így le lehet kapcsolni a lámpát) vennék gépet. És természetesen fémvázasat, mert ez ugyan elég stabil konstrukció, de azért a műanyag az műanyag.

Eddig volt szó arról, hogy ha otthonra/irodába lesz. Ha hozzám hasonlóan szempont az, hogy mindig mozogj, és bárhol ki tudd nyitni, akkor mai fejjel inkább az ultrabook kategóriában keresgélnék, mert ahogy Őry Máté egyszer megfogalmazta: a baj az, hogy a laptop nem hordozható, hanem szállítható.

Ha van rá 300-400 ezer forint, akkor egy Macbook Air vagy egy Asus Zenbook. Az előbbi mellett az OS szól, az utóbbi mellett pedig a hűtés, amiért az Asusnál valami sötét tudás letéteményesei felelnek – három éve az akkori kedvesem gépe kényelmetlenül hideg volt.
36

Egyelőre nincs rá keret, de

inf3rno · 2013. Jún. 21. (P), 03.34
Egyelőre nincs rá keret, de elgondolkodtam. Sok az ellenérv leginkább azok miatt a dolgok miatt, amik hordozhatóvá teszik: nem állítható magasságú monitor jár hozzá, kicsi a billentyűzet, a touchpad-et ki nem állhatom, az aksik meg hamar merülnek. A hordozhatósg ezzel szemben nagy előny.
37

Az állítható magasságot nem

Joó Ádám · 2013. Jún. 21. (P), 04.30
Az állítható magasságot nem értem: nekem az asztali képernyőm magassága sem állítható, csak a dőlése, az meg nyilván elég kényelmesen állítható egy lapgépen, én folyamatosan variálom ezt is, attól függően, hogy ülök (nem ülök). Mivel sokkal szabadabban tudsz helyezkedni, így ez a probléma fel sem fog merülni.

A billentyűzetem centire ugyanakkora, mint az asztali, igaz numpad nélkül, de azt úgysem használtam semmire. Ami a touchpadet illeti: én még így is, hogy rosszul házasodtam vele, ezt preferálom egy egérrel szemben. Sokkal biztosabban, természetesebben kezelhető (vö. a táblagépekkel).

Az akkumulátorok pedig egyre többet bírnak, és otthon csatlakoztatott adapterrel is el lehet lenni, az enyémben például két éve nincs akksi, mert megadta magát és nincs rá keret.
38

Az állítható magasságnál

inf3rno · 2013. Jún. 21. (P), 04.48
Az állítható magasságnál igazad van, az tényleg csak az ülésnél számít, hogy szemmagasságban legyen...

Volt egy darabig kölcsön laptopom, de a touchpad-et képtelen voltam megszokni. Azt tegyük hozzá, hogy 10k alatt még nem vettem egeret...
39

Touchpad

Poetro · 2013. Jún. 21. (P), 07.31
Akkor próbálj ki olyan touchpadot, ami jó minőségű, mint mondjuk az Apple touchpadjai (van belőle külső eszköz is, és ez sincs 10K alatt :).
40

En is csak addig nem

Greg · 2013. Jún. 21. (P), 08.19
En is csak addig nem szerettem a touchpadot amig nem vettem meg az elso Mac-et.
42

Azért ez ennyire nem

H.Z. · 2013. Jún. 21. (P), 08.34
Azért ez ennyire nem egyszerű.
Sok dologhoz nekem jó a touchpad (bár a Dell-é... ritka hulladék, pláne egy Latitude-höz képest :( ) de pl. bizonyos játékokhoz totálisan alkalmatlan. ;) És itt mindegy a minőség.
43

Amihez jo egy eger a

Greg · 2013. Jún. 21. (P), 09.22
Amihez jo egy eger a jatekoknal, arra szerintem jo a touchpad is. De jatszani valamilyen controllerel erdemes :).
41

az aksik meg hamar

Greg · 2013. Jún. 21. (P), 08.20
az aksik meg hamar merülnek


bizony az en macbook pro-m is csak 6/7 orat bir :).
Persze nem nyaron, mert ilyenkor tobbet megy a hutes. De 5 ora azert siman megvan, ugy hogy dolgozok rajta es neha porgetem a procit.
44

Retina?

janoszen · 2013. Jún. 21. (P), 12.57
Retina display vagy regebbi fajta?
45

Retina display, 15inch.

Greg · 2013. Jún. 21. (P), 13.41
Retina display, 15inch.
55

Hát a derékfájás attól lehet,

inf3rno · 2013. Jún. 24. (H), 06.27
Hát a derékfájás attól lehet, hogy helytelenül ülsz. Nekem is fáj néha, ha nem figyelek oda, aztán eltespedek a széken. Elég egy laza edzés, aztán az helyrerakja a csigolyákat. A legjobb, amikor olyan izomlázad van, hogy csak akkor enyhül a fájdalom, ha kihúzod magad... Egy kezes kitörést csináltam azt hiszem 10 vagy 15 kilóval felváltva 5x10 mindkét karra, na attól volt pont ilyen másnap (meg harmadnap meg negyednap) :-)
56

A kitores az nem

Greg · 2013. Jún. 24. (H), 08.17
A kitores az nem labgyakorlat? Hogy lehet azt "mindkét karra" csinalni?
57

http://www.youtube.com/watch?

inf3rno · 2013. Jún. 24. (H), 09.10
http://www.youtube.com/watch?v=EKhPsDjcBQ8 Ha megnézed a lökést a legvégén a lökés mellé lábból ő is kitörést használ. Szóval egyáltalán nem lehetetlen külön karmunkát csinálni kitörtés mellé.

A félkezes kitörésnél körülbelül arról van szó, hogy az egyik kezedbe megfogod magad előtt a súlyzót, leguggolsz, aztán felállsz, és közben a fejed fölé emeled, és ezt még sokszor... Szóval lábból max annyiban hasonlít a kitörésre, hogy itt is emelkedsz meg süllyedsz. Végülis semmi akadálya, hogy a lábmunka guggolás helyett ugyanolyan legyen, mint a normál kitörésnél, de nem szoktunk rá különösebben figyelni... Én is agyaltam már rajta, hogy ezt miért hívják itt kitörésnek, majd rákérdezek, mert én sem jutottam semmire... (Vagy megnézem, hogy a profik hogyan csinálják...)
58

Elég sok szakértő ért egyet

Joó Ádám · 2013. Jún. 24. (H), 16.05
Elég sok szakértő ért egyet abban, hogy az ülés mint olyan a legegészségtelenebb testhelyzet, de főleg abban a formában, amit közkeletűen helyes tartásnak titulálnak (amikor a combok és a törzs ~90°-ot zárnak be). Ezért jó egy fotel: kényelmesen hátradőlve a törzsed sokkal közelebb van ahhoz a helyzethez, mint amikor fekszel.

És nyilvánvalóan semmilyen testhelyzet nem egészséges egyhuzamban órákon keresztül, ezért kell őket váltogatni.

Egyébként a tested ezt mind érzi és jelzi, csak engedni kell neki és mocorogni ide-oda a szobában.
59

Séta

Poetro · 2013. Jún. 24. (H), 16.39
Én két óránként szoktam egy sétát tenni a háztömb körül. Ez jót tesz az agyamnak is, mert ekkor tisztábban tudok gondolkodni egy már régóta megoldatlan problémáról, mivel ingergazdagabb környezetben vagyok.
60

Na ez tetszik. Én valahogy

inf3rno · 2013. Jún. 24. (H), 18.11
Na ez tetszik. Én valahogy sosem bírom rávenni magam, hogy meló közben felálljak, aztán elmenjek sétálni. Úgy gondolkodok erről, hogy már nekiültem, aztán csinálni kell...
61

Felfrissülés

Poetro · 2013. Jún. 24. (H), 18.29
Pedig a testnek és az agynak is kell 5 perc felfrissülés. És ezt a rövid sétát erre szoktam felhasználni. Szerintem pont elegendő, hogy alapvetően megmozgasd az izmaidat, és az agyad is felfrissül, mert nem a gép előtt ülsz, és csak a monitort bámulod. Főleg akkor szokott jól jönni, ha valami nagyon nem megy, és ilyen séták közben olyan dolgok jutnak eszembe, amiket még nem próbáltam és érdemes lenne kipróbálni.
62

Na majd kipróbálom. Én

inf3rno · 2013. Jún. 24. (H), 20.50
Na majd kipróbálom. Én telefonálás közben szoktam sétálni. Képtelen vagyok közben egy helyben állni... Most is dumáltam egy órát, aztán közben fel-alá jártam a szobában...