ugrás a tartalomhoz

Design és webdesign hírlevélajánló

falanoke · 2013. Május. 3. (P), 11.49
Nyilván ezen a fórumon nem kell részleteznem, miért fontos lépést tartanunk a jelennel, a webprogramozás fejlődésével, és bizony a design trendekkel. Hiába programozunk tökéletes oldalt, ha a megjelenés nem tükrözi ezt a tökéletességet... Az interneten számos oldalnak funkciója, hogy ezekről tájékoztatást adjon, de ha sok a munka, gyakran nincs időnk ezeket böngészni. Persze, ezért is találták ki a hírleveleket! Mivel azonban sok van belőlük, nehéz választani - úgy gondoltam tehát, jó lenne egy helyen összefoglalni ezeket, néhány szóval leírva, kinek is jöhet jól ez a hírlevél. Kérem tehát, akinek van már ehhez kapcsolódó tapasztalata, ossza meg velünk itt! Nem részletes ismertetéseket várok - azt az interneten megtaláljuk - csak tapasztalatra alapuló tippeket, mire érdemes feliratkozni, esetleg mi az, amit érdemes inkább elkerülni...

Kezdeném elsőként én. Jelenleg két hírlevélre vagyok feliratkozva, az egyik a
Webdesigndev hírlevele. Bár már a múlt ködébe vész, mikor iratkoztam fel, nem lehetetlen, hogy pont itt, a weblabor oldalán ajánlottátok.

Webdesigndev - angol nyelvű
Amiket innen kapok - a teljesség igénye nélkül:
- "To inspire You" gyűjtemények elsősorban természetesen webdesignnal kapcsolatban, témák vagy technikák szerinti válogatásban (pl. zene, esküvő, ingatlankereskedés, éttermi honlap / Wordpress és Joomla stb.)
- free gyűjtemények - fontok, ikonok, template-ek
- érdekes és hasznos tutorialgyűjtemények (HTML5, jQuery, design stb.)
- gyakorlati tippek (pl. 10 legjobb laptop designereknek)
Ezt a hírlevelet mindazoknak ajánlom, akik célja, hogy a trendekkel lépést tartó, egyedi és megragadó honlapokat készítsenek.


A másik, amire nemrég iratkoztam fel, a brand témája köré épül, szintén angol nyelvű:
Brands of the World
A téma a teljes brand a vizuális kommunikációtól a marketingstratégián át... nem is tudom, pontosan meddig. Logók, emblémák, kreatív ötletek. :-) Ami meggyőzött, az a 2013 áprilisi "inspiration newsletter" volt: híres logók rajongókra tetoválva... professzionális cégarculat (to inspirate)... híres képregény- és filmhősök nagy márkákkal az öltözetükön... és végül egy inspiráló gyűjtemény logókról, amik kutyákat ábrázolnak.
Erről a hírlevélről még nincs hosszútávú tapasztalatom, de bizalommal tekintek a jövőbe.
Elsősorban inkább designereknek ajánlom, akik szélesebb körben nézik a brand, az arculat fogalmát; illetve azoknak a honlapkészítéssel foglalkozóknak, akik a honlapkészítést megelőzően logót, arculatot is terveznek a megrendelőnek/barátjuknak/saját maguknak...

Várom a további ajánlásokat - és remélem egy hasznos gyűjteményt sikerül összeraknunk. Ha van már ilyen az interneten, akkor kérlek írjátok ide, hol találjuk!

Előre is köszönöm mindenkinek!
 
1

Elsősorban inkább

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 13.55
Elsősorban inkább designereknek ajánlom, akik szélesebb körben nézik a brand, az arculat fogalmát; illetve azoknak a honlapkészítéssel foglalkozóknak, akik a honlapkészítést megelőzően logót, arculatot is terveznek a megrendelőnek/barátjuknak/saját maguknak...


Elnézést, nem flamelni akarok - tetszik a topic felvetése, és hasznosnak is érzem - de ha azt érted az 'arculatot szélesebb körben néző designer' alatt hogy tud kódolni, akkor mindegyik tud. Anélkül nem designer, maximum csak grafikus.
2

tud kódolni, akkor mindegyik

Poetro · 2013. Május. 5. (V), 14.18
tud kódolni, akkor mindegyik tud. Anélkül nem designer, maximum csak grafikus

Ezt nem igazán értem. Miért lenne az grafikus, aki nem tud kódolni? A graphics designer is designer, a UI designer is, és a UX designer is, és valószínűleg egyik sem tud kódolni.
3

Kódolás alatt azt értettem,

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 14.41
Kódolás alatt azt értettem, hogy tisztában van a megjelenítési felületek sajátosságaival (pl. dinamikusan változó szövegnél olyan szöveg effekteket tervez be, amik css-ből megvalósíthatóak). Lehet hogy a " kódolási ismeret birtokában lenni" szerencsésebb megfogalmazás lett volna. :)
4

kinek

falanoke · 2013. Május. 15. (Sze), 22.05
Hm... designer, grafikus, sitebuilder, programozó... könnyen definiálható, hogy ki mit csinál elméletileg, de annál nehezebb meghatározni, hogy a valóságban kinek mit kell csinálnia egy konkrét projekt kapcsán... ebbe most ne menjünk bele, sok más oldal foglalkozik ezzel az interneten. :-)

Úgyhogy akkor átfogalmaznám: ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a branding, design, vizuális üzenet, kreatív megoldások témája iránt.
5

Én még párra, az említettek mellett

ikoot · 2013. Jún. 24. (H), 22.16
Nekem jön még a MightyDeals- itt inspirálódni lehet nagyon jól, az Inky Deals is szintén. Sok jó ötlet van benne összegyűjtve. Két kedvencem van, a Webdesigner Depot, és a PSDDude. Itt van inspiráció, leírások, freebie letöltések, minden.
6

Nekem van az rss olvasómban

deejayy · 2013. Jún. 29. (Szo), 11.45
Nekem van az rss olvasómban egy 'inspire' folder, ezek vannak benne:

http://www.behance.net/
http://webdesignledger.com/
http://littlebigdetails.com/

'web' folderben a design-hoz kapcsolódó dolgok:

http://photoshopsecrets.tumblr.com/
http://www.webdesignerdepot.com/

Félretett bukmarkok között:

http://www.iconfinder.com/
http://wireframes.linowski.ca/
http://www.webdesigndev.com/
http://dribbble.com/
https://creativemarket.com/free-goods

Jó kiindulási alap még:
http://www.smashingmagazine.com/
http://www.nngroup.com/articles/ (egy designer igenis ismerje a UX-et is)

Általában mindegyiknek van RSS-e, néhánynak talán hírlevele is, remélem nem nagyon tértem el a 'hírlevél' témától.