ugrás a tartalomhoz

webdesigner, honlap készítő... hogy érdemes elkezdeni?

gillan · 2013. Május. 21. (K), 18.29
17 éves vagyok és eddig hobbi szinten próbálkoztam honlap készítéssel (html css megy de programozni egyébként nem tudok). Lassan tovább kell tanulnom, (bme építész a cél) de emellett szeretnék megtanulni honlapokat készíteni és ha elég jól meg egy kis plusz pénzt szerezni az egyetem mellé. Csináltam már pár egyszerű honlapot minimális php használattal hozzá teszem hogy csak félig értettem mit csinálok de a célnak megfelelt. Szóval ahhoz szeretnék segítséget kérni milyen irányba induljak el ha megakarom tanulni a honlap készítést de elsősorban nem fejlesztő, programozó szeretnék lenni ha nem muszáj nem írnék magamtól cms rendszereket. Én működő honlapokat szeretnék létrehozni valami szép designal amit azután a használója is viszonylag könnyen tud kezelni. Az Okj web-programozó képzésről rosszakat hallottam és nem tudom hogy egyetem mellet bele fér-e hogy arra is tanuljak. Találtam pár szimpatikus tanfolyamot persze pénzért csak nem tudom hogy elég hatékonyak-e pl.: http://www.ruander.hu/web-tanfolyamok.html. Ha valaki esetleg végzett ilyen tanfolyamot és tud róla véleményt mondani arra nagyon kíváncsi lennék.
Olvasgattam a blogot a témában és sokan írtátok hogy az a legjobb ha az ember magának szedi össze az információkat a netről. Sajnos nekem ez nem vált be lehet hogy nem vagyok elég kitartó de én programozni pl nem tudok így megtanulni (max a htmlt és csst) nekem mindenképp kell valami út amin elindulhatok aztán később már biztos képes leszek az internetről tovább fejleszteni magam.
 
1

Ne tedd

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 21. (K), 19.25
Ha egyetemre mész, és időben be szeretnéd fejezni – és nincs rá feltétlenül szükséged –, akkor ne dolgozz tanulás mellett. A BME Építészkar amúgy sem egyszerű (statika, szilárdságtan, szevasztok!), ráadásul ami időt webfejlesztéssel töltesz, az nem a szakmádra megy, azaz ilyen hátránnyal fogsz majd kezdeni, miután befejezted a tanulást.
7

+1

inf · 2013. Május. 22. (Sze), 15.43
+1
9

Megszólalt a biomérnök :)

Joó Ádám · 2013. Május. 22. (Sze), 16.03
Megszólalt a biomérnök :)
10

Tapasztalatból mondom :D

inf · 2013. Május. 22. (Sze), 18.20
Tapasztalatból mondom :D Rajtam már nem lehet segíteni, de talán még ő megmenthető :D
28

+1

atamaster · 2013. Jún. 12. (Sze), 21.05
+1
19

+1

bamegakapa · 2013. Május. 28. (K), 01.17
+1
2

Ajánlom az ingyenes

Nagy Gusztáv · 2013. Május. 21. (K), 19.27
Ajánlom az ingyenes jegyzeteimet. Pont ilyen esetekre készültek.
http://nagygusztav.hu/web-programozas
http://nagygusztav.hu/drupal-7-alapismeretek
3

köszönet

gillan · 2013. Május. 21. (K), 19.50
Köszönöm az eddigi hozzászólóknak. Sajnos én is tisztában vagyok vele hogy az építész szak nem könnyű és ezért nem is mernék Okjs 2 éves képzésre jelentkezni az egyetem alatt. Előtte szeretném elvégezni a tanfolyamot ha egyáltalán elvégzek bármit. Közben is csak alkalmi munkákra gondoltam ha van szabad időm. De nem csak ezért akarom megtanulni hanem mert érdekel is és talán később még hasznát vehetem a megszerzett tudásnak :). A második hozzászólónak nagyon köszönöm mindenképp megfogom nézni a jegyzeteket eddig még nem találtam a témában ennyire összeszedetnek tűnő anyagot az interneten. Közben felmerült bennem még egy kérdés hogy mi a helyzet a tartalom kezelőkkel? Melyiket érdemes tanulni Joomola, Drupal, Wordpress? És hogy ezekhez mennyire szükséges tudni programozni, milyen módon képes megkönnyíteni a munkát? Ha én magán személyeknek készítek viszonylag egyszerűbb honlapot ahhoz elég ezeknek az ismerete?
4

drupal

Pepita · 2013. Május. 21. (K), 21.32
Szintén Nagy Gusztáv jegyzet és tanfolyam. De valsze nem jo, ha ezt a lovat fél seggel ülöd. Épits vagy (xor) fejlessz.
5

Közben felmerült bennem még

Bodi · 2013. Május. 21. (K), 21.58
Közben felmerült bennem még egy kérdés hogy mi a helyzet a tartalom kezelőkkel? Melyiket érdemes tanulni Joomola, Drupal, Wordpress?

Ezt neked kell eldöntened, Drupal, Wordpres ezekkel próbálkozhatsz aztán majd meglátod melyik jön be jobban.
És hogy ezekhez mennyire szükséges tudni programozni

Nem szükséges, de bajba leszel ha megrendeléseknél valami egyedi cucc kell és neked kell megírni a plugint/modult.
milyen módon képes megkönnyíteni a munkát?

Szörnyű módon :)
Ha én magán személyeknek készítek viszonylag egyszerűbb honlapot ahhoz elég ezeknek az ismerete?

Ezt nem tudom neked megmondani de viszont erre is néz rá meg erre is
6

Esetleg keress egy jó

Joó Ádám · 2013. Május. 21. (K), 22.45
Esetleg keress egy jó magántanárt :)
8

Vannak webes diákmunkák,

inf · 2013. Május. 22. (Sze), 15.44
Vannak webes diákmunkák, lehet ki kéne próbálnod valamelyiket. Már ha a pénz a szempont. Ha amúgy tanulgatni akarod a szakmát, akkor maximum nagyon sablonos oldalakat tudsz összehozni programozói tudás nélkül, az meg szerintem időpocsékolás...
11

Programozás

phpWalter · 2013. Május. 24. (P), 14.09
Szerintem a HTML, CSS csillivilli helyett inkább a programozással kezdj el ismerkedni.
Pl: PHP, Ruby. stb.

Az a jó nyelv, amivel txt szövegfeldolgozást-módosítást tudsz könnyen végezni. Biztos, hogy a tanulmányaidnál is tudod majd használni. Én is így kezdtem anno magamtól programozni.


Ötlet az építész diplomához: Webes 3D házépítő program, ahol a felhasználó maga megálmodja, hogy mit szeretne építettni. (IKEÁ-nak van hasonló bútor témában.)
12

Biztos nagyon hatékony lesz,

hunkris · 2013. Május. 24. (P), 17.42
Biztos nagyon hatékony lesz, ha úgy vág neki a php-nek, hogy még azt sem tudja, hogyan kell formázni a kimenetet...
13

Minek?

Pepita · 2013. Május. 25. (Szo), 17.04
A kérdezőt a honlapkészítés érdekli, nem a programozás. Emellett inkább építész szeretne lenni, nem fejlesztő. Akkor minek programozzon? (Az említett CMS-ekkel nincs is rá szüksége.)

Ha pedig programozni akarna tanulni, éppen nem a PHP v. Ruby lenne a jó indítás (esetleg ha kizárólag web).
14

+1

inf · 2013. Május. 25. (Szo), 17.57
+1
15

Szerintem a tanfolyamoknak

bamegakapa · 2013. Május. 27. (H), 09.43
Szerintem a tanfolyamoknak semmi értelme, azt a hamis képzetet adják, hogy valamennyire értesz a webprogramozáshoz. Ezzel a szakmával csak akkor van értelme foglalkoznod, ha folyamatosan, minden nap bele tudod rakni az időt, hogy továbbképezd magad. Ugyanis a tudásanyag, a technikák és az eszközök nagyon gyors változásban vannak.

Nem értem egyébként, miért hiszi mindenki, hogy ez a szakma ilyen jópofa kis lötyögős mellékkereset, amit úgy mellékesen el lehet sajátítani ebédszünetekben. Több helyről találkoztam már ezzel a hozzáállással. Persze sajnos a piac rengeteg kóklert eltart, nem is véletlen, hogy ennyire rossz a szakmánk megítélése, illetve ilyen rengeteg a gyenge minőségű honlap.

Ne érts félre, hobbiként kiváló móka. És ne is vedd sértésnek, nem annak szántam. Sokan szeretnek barkácsolni, mégse hirdetik magukat asztalosként.
16

Már amelyiknek

Pepita · 2013. Május. 27. (H), 18.09
Nem értem egyébként, miért hiszi mindenki, hogy ez a szakma ilyen jópofa kis lötyögős mellékkereset...
Azért, mert rengeteg eszköz van arra, hogy hozzáértés nélkül összeszögeljen valaki valamit. Abban igazad van, hogy rengeteg olyan tanfolyam van, amelyik csak elhiteti veled, hogy tudsz valamit, de azért vannak kivételek. Én nem jártam Nagy Gusztáv oktatásaira, de a jegyzetei alapján (ezeket olvastam) tiltakozom bárminemű általánosítás ellen, ami minden tanfolyamot fi**z. És nyilván vannak más jó oktatók is, ha én nem is ismerem őket. Lehet, hogy 10 gagyitanfolyamra jut egy jó, de akkor is van.

A másik, hogy ha valakinek elég az, amit magának pl. a Drupal alatt össze tud kalapálni - hát csinálja. Ha az ügyfelének komolyabb minőség kell (akár szintén Drupallal), akkor elmegy egy komolyabb szakemberhez és nem sajnál kicsit többet költeni rá.

Persze abban igazad van, hogy leginkább ezek az olcsójánosok reklámozzák magukat a legszemtelenebb módokon... Én viszont a kérdezőt (mint elsőre mindenkit) optimistán ítélem meg, nem bélyegzek rá olyat, amit még nem is tudok.
Szerk.: most látom: 17 éves... Szerinted elveszi előled a minőségi megrendeléseket és aztán elb****a?
17

Ha így folytatod - kis

inf · 2013. Május. 27. (H), 23.21
Ha így folytatod - kis sarkítással - a végén már csak csillagokat fogsz írni... :D Szerintem a nyelvünk alkalmas rá, hogy szebb stílusban fejezd ki vele a mondandódat, de javíts ki, ha tévedek!
20

Elnézést

Pepita · 2013. Május. 29. (Sze), 20.32
Elnézést kérek, lehet, hogy egy kicsit el**** hangulatban voltam... :)
Igyekszem rá odafigyelni, tényleg nem szép a csillagozás, ráadásul a laptopon is keresgélni kell.
Komolyan: jogos, köszi a figyelmeztetést.
18

Nem féltek tőle én semmit,

bamegakapa · 2013. Május. 28. (K), 01.15
Nem féltek tőle én semmit, elég nagy a piac, elfér mindenki, virágozzon minden virág, satöbbi. Ha komolyan gondolja, tőlem aztán csinálja.

Egyébként minden tiszteletem Nagy Gusztávé, a jegyzete valóban remek, de egy akármilyen jó tanfolyan maximum egy első lépés az úton, az igazi munka utána kezdődik.

Amit én mondani próbálok, az az, hogy ez bizony egy szakma. Látszólag viszonylag könnyen lehet pénzt keresni vele, meg a webprogramozók többnyire szeretik, amit csinálnak, ezért talán nem is tűnik olyan nehéznek egy kívülálló számára. Aztán jönnek hozzám, hogy nincs éppen tanári/ügyvédi/asztalos/mittoménmilyen állás, kéne gyors kereseti lehetőség, melyik webes tanfolyamot ajánlom.

A szakmát ki kell tanulni, nincs mese. Persze össze lehet kattintgatni wordpress oldalakat húszezerért. Csak aztán az első komplikációnál, szerverbeállításnál vagy olyan funkciónál, ahol a plugin nem pont ugyanazt csinálja, mint amit kéne, jön a hoppá, meg a sírás a fórumokon, hogy valaki csinálja már meg nekem. Az ügyfél meg csak azt látja, hogy ezeknek a webeseknek fogalmuk sincs az egészről, a honlap egy tákolmány és két hónap múlva tele van szpembotokkal. Vagy tényleg elhiszik, hogy ezek a dolgok így mennek és egyre több lesz a tákolmány honlap (akár nagy cégeknél is, nem csak a sarki fűszeresnél). Ha tudod a Pitagorasz tételt, egy afrikai törzsben már te lehetsz a helyi matematikus, de éppen az lenne mindenkinek az érdeke, ha az ügyfelek is egyre jobban lennének tájékoztatva, egyre többet tudnának, és megtanulnák, hogy az asztalos nem az az ember, aki összerakja nekik az ikeás lapra szerelt bútorukat.

Az asztalos szakmát se könnyű kitanulni, de itt ráadásul lehet, hogy két hónap múlva már semmire se mész az addig használt kalapáccsal, már valami más van helyette. Egy évet kihagysz, mert épp kemény éved van az egyetemen, aztán már nem is vagy sehol se. Én nem azt mondom, hogy akinek jól esik, ne készítsen bútorokat otthonra, vagy a nyaralóba, vagy ajándékba a nagynéninek, remek időtöltés. Csak ne állítsa magáról, hogy ő egy asztalos, mert azzal - Pepita kolléga szavaival - bizony átb****a a tisztelt ügyfelet.

Nem feltételezek én semmit a kérdezőről, tőlem lehet ő akárki, nekem mindegy. Jónak láttam, ha olvas egy ilyen véleményt is, aztán majd ő eldönti, mit akar, az az ő dolga.

Jó hosszú lett, na de mindegy. Egyébként én is vérpistiként kezdtem, mea maxima culpa. Ma már nem vállalnék pénzes munkákat az akkori tudásommal (legfeljebb egy profi inasaként, de egyedül semmiképp), de akkor még nem tudtam, mekkora szemétdombot állítok elő :). A karma egy részét már ledolgoztam, amikor későbbi pályafutásom során más vérpistikék kódját (vagy minek nevezzem) örököltem meg ;).
21

Helyes

Pepita · 2013. Május. 29. (Sze), 20.39
Alapjában tök igazad (is) van, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy nem minden Szomszéd Pistike állítja ám magáról, hogy ő webfejlesztő. Ez a srác szerintem pont nem, legalábbis ahogyan a kérdését feltette, az erre mutat. Így viszont ezekkel a kommentekkel el lehet téríteni akár abba az (rossz) irányba is.
22

Engem továbbra sem érdekel,

bamegakapa · 2013. Május. 29. (Sze), 22.44
Engem továbbra sem érdekel, hogy ő milyen irányba megy el, véleményt kért.

Ha meg a kommentem miatt lesz belőle tákoló vérpisti, akkor komoly bajok vannak vele :).
23

Ez a baj

Pepita · 2013. Május. 30. (Cs), 20.19
Engem továbbra sem érdekel, hogy ő milyen irányba megy el
Nem csak jó és profi fejlesztő van, meg Pistikék. Tehát nem 0 vagy 1, hanem float. Nem lesz a kommentjeid miatt 0, de kevesebb lehet pár tizeddel. Ha ez téged nem érdekel - az a te sajnálatos hiányosságod (de szíved joga sajnos).
24

Nem értem, miért hiányosság

bamegakapa · 2013. Május. 30. (Cs), 23.31
Nem értem, miért hiányosság ez. Néha többet árthatsz valakinek, ha nem mondod el, milyen mély a kút, amibe éppen bele készül ugrani. Hát még ha bíztatod is, hogy ugorj csak, jó lesz az. Ha viszont már tudja, akkor eldöntheti, kell-e ez neki.

Azért, mert elmondtam neki a véleményemet, még nem kell, hogy lerágjam a körmeimet a sorsa miatt. A saját szerencséjének ő a kovácsa. Persze, kívánom neki a legjobbakat, mint minden más embernek, de ezzel sokra nem megy.
25

Nem jött át

Pepita · 2013. Jún. 4. (K), 18.22
Persze, kívánom neki a legjobbakat, mint minden más embernek
Ez az, ami - legalábbis nekem - abszolút nem jött át (talán épp ellenkezőleg?). Ez a mai társadalomnak is hibája, de ez már erősen off vonal lenne.
26

Nem baj, ha nem jött át, nem

bamegakapa · 2013. Jún. 4. (K), 20.11
Nem baj, ha nem jött át, nem az imidzsemet építem.

Ha már a mai társadalom hibáinál tartunk, szerintem épp az az egyik legnagyobb hibája, hogy a látszat a minden, a külcsín. A tartalom kárára. Szituációja válogatja, hogy az a jobb, ha rámosolyogsz valakire, vagy ha adsz neki egy rohadt nagy pofont. A mai világban az a jó ember persze, aki mosolyog. De ahogy te is mondtad, ez off.
27

Ja-ja, hagyjuk

Pepita · 2013. Jún. 4. (K), 20.27
Inkább egy másik "fórumon", néhány sör mellett...