ugrás a tartalomhoz

Az álláspiac és az álláshirdetések helyzete, avagy mikor szabadult itt el a pokol, és ki a fene hagyta ezt.

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 14.25
Nézegetek mostanában álláshirdetéseket, és nem értem, mi történik a piacon. Ha elvonatkoztatok attól a lehetséges verziótól hogy én csinálok valamit rosszul, akkor is egészen furcsa jelenségekkel akadok össze napi szinten, és azt vettem észre, hogy kezd állandósulni a wtf érzésem.

Olyasmikre gondolok, hogy; te küldj részletes önéletrajzot fényképpel, személyi adatokkal, szakmai múlttal, beszámlázós projektmunkára. Mindezt egy nyilvános emailcímre, a hirdető jobbik esetben nem hogy a hr-es (már ahol van), de a cég nevét sem adja meg.

Aztán szintén hasonló kondíciókkal több körös próbamunka (tehát nem egy-két órás feladat), komplett arculat, logóval, weboldallal... megjegyzésbe téve, hogy ez nem lesz felhasználva. Nomost ez nem is tudom, miért jó nekem, ha ingyen dolgozok az időm nem megy-e el vele, az áram nem fogy-e, vagy örülnöm kellene-e annak, hogy még referenciaként is a kukában landol az amúgy normálisan megcsinált anyagom.

Egy másik cégnél a jóember kijelenti, hogy egy napos határidő van egy designra(!!), és nincs olyan, hogy csúszunk, mert akkor ő engem megharap. Mondom mi van, ha meghibásodik valami? "Akarat kérdése, hogy ne hibásodjon meg." Mókuscica, az a fajta akarat amiről te beszélsz, legfeljebb a saját projektjeimnél érvényesül, ha én hozok mindent, akkor maradj már a realitásoknál.
Amellett, hogy ez szvsz önmagában nonszensz, mi a búbánatos lóhere az, hogy ő engem megharap? Most a cselédje/kutyája/gyereke vagyok, vagy az üzleti partnere? Mondjuk ennél a cégnél ez inkább a költség- és adóoptimalizálásról szólt, nem a partnerségről, na de akkor is jobban ügyelhettek volna legalább a látszatra.

Rendszeres az, hogy nem tudják leírni a kért programok nevét. Ugyan indesignnál majdnem mindegy, hogy Mancika indizájnt vagy ondeszgányt ír, az xml és az xhtml már például nem annyira.

4 órás munkára küldjek szintén részletes önéletrajzot, és küldjem el újra a próbamunkát is... mi? Szóval meg sem nézték? És megint, milyen próbamunka? Akkor minek vannak a referenciáim? Vagy ha nem érdekli őket, minek kérik el? :)

Azt, hogy következetesen kerülik a frontend, a backend, a designer, a sitebuilder, a marketinges és a grafikus feladatait, már meg sem említem. A kutyutyinba, meg bivalybaszályra diplomás, 3 nyelven beszélő videószerkesztői tapasztalattal keresett grafikust szintén nem, ez a megmosolyogtató kamuhirdetés műfaja, amire már régen megvan az ember.

Egyszóval ki szeretném kérni a többiek véleményét, hogy ezek a jelenségek valóban problémásak vagy teljesen normális ez így, és csak engem irritálnak... és hogy szerintetek hogy lehetne ezt valami épeszűbb eljárási rendszer felé elvinni, mert szerintem ez most ahogy van, az katasztrófa.

Másrészről tisztában vagyok azzal, hogy az állásra jelentkezők sem szentek, főleg lopott anyagok és referenciák terén, és valamilyen módon szűrni kell, de itt most egyesekkel nagyon elszaladt a ló... szerintem. Szerintetek?
 
1

A "szerintemek" felét

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 14.34
A "szerintemek" felét kivehetjük.

Szerk.: ez kétszer ment volna el? Bocs, néha meghülyül a netem, mobilról vagyok... valamelyiket szedjétek ki pls.
2

Én helyeztem át, a Vélemény

Joó Ádám · 2013. Május. 5. (V), 14.36
Én helyeztem át, a Vélemény kérése fórumot kifejezetten arra a célra hoztuk létre, hogy ott kész munkával kapcsolatban lehessen véleményt kérni.
3

Á értem, köszi... azt hittem,

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 14.42
Á értem, köszi... azt hittem, általában vélemény akármiről. :D
4

Válság van

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 5. (V), 14.52
A legtöbb cég a túlélésért küzd, és erre különböző technikákat vetnek be, az általad írottak példa erre. Mondjuk az már korábban is jellemző volt, hogy például a grafikusoktól több látványtervet kértek be, amiből persze csak egyet fogadtak el jóesetben, meg a megbeszélésekre/tárgyalásokra fordított időt sem fizetik ki (ezt nyilvánvalóan a programozás/dizájn költségeibe kell beleépíteni).

Mindenesetre a fenti gyakorlatot hosszú távon nem tartom kifizetődőnek, mert tisztességtelen.
5

Nem látom, miért segíti elő a

RedPoppy · 2013. Május. 5. (V), 15.09
Nem látom, miért segíti elő a túlélésüket az anonim hirdetés (ha a versenytársak elől kell elrejteni, már régen rossz... bár inkább villogni szoktak vele). Vagy még azt tudom elképzelni, hogy a saját ott lévő munkatársuk helyett keresnek valakit, akkor simán gerinctelen. (vagy vicces, ha az is megpályázza.)

A próbamunka szerintem teljes munkaidős állásnál elfogadható jelenség, de vállalkozónál? Ha hívsz egy burkolót, és azt mondod neki, hogy rakd már le az előszobát ingyen, és ha tetszik, és valaki más nem csinálja úgy meg, hogy még jobban tetszik, akkor lehet hogy megbízlak a fürdővel is... nem tudom, hová küldene.

A több látványterv alapbeállítás, ezzel úgy gondolom, nincs baj (legalábbis ha nem több grafikustól kérik be, és csak egynek fizetnek). Bár talán még ott is elfogadható, ha előre közlik, és úgy fizetik meg... ha valaki annyira bízik magában, vagy ha gyakorlásnak fogja fel, elképzelhető hogy belemegy. De ha ez utólag jut valaki eszébe... egy időben elküldözgettem ezeket a francba, szép, hosszú, kifejtős levélben. Mind nagyon meg voltak sértődve.
Mostanában már nem csinálom, nem éri meg az energiát. Csak felvésem a kis feketelistámra, és közzéteszem a megbízható partnereim között (mert szerencsére még mindig vannak).

Most annyiban változott a helyzet, hogy vállalkozóként másképp állsz hozzá. Most beülős állást nézek, és ott is ez van. És nem egészen világos, hogy ezt most hogy.

A válságnak elvileg már vége, nem? :)
6

Szerintem ezek a hirdetők

Hidvégi Gábor · 2013. Május. 5. (V), 15.25
Szerintem ezek a hirdetők balekokat szeretnének fogni, azért keresnek ilyen módon.
9

Igen, ebben lehet valami...

RedPoppy · 2013. Május. 6. (H), 10.33
Igen, ebben lehet valami... csak az a gond, hogy nem nagyon látok másfélét.
18

Pedig de, 20-ból egy

inf · 2013. Május. 7. (K), 00.31
Pedig de, 20-ból egy normális... Ki lehet fogni... :-)
7

Csotany

janoszen · 2013. Május. 5. (V), 17.26
Mindket oldalrol megtapasztalhattam a kerdest, ezt szurtem le: csotany munkaltatok mindig is voltak, mindig is lesznek. Ugyanez igaz munkavallalokra is. Mindket felnek tul kell lepni rajta es olyat kell keresni, aki megfelel az elvarasoknak.
11

A csótány munkáltató egy más

RedPoppy · 2013. Május. 6. (H), 10.52
A csótány munkáltató egy más felállás. Ezek nem is munkáltatók az én álláspontom szerint, hanem megbízók. Ezen vagyok kiakadva, anno valahogy úgy voltak vele a vállalkozók, hogy mind ugyanazt szívjuk, normálisan állunk egymáshoz. Most meg? Nem akarok fizetni semmit, amit egy alkalmazott után kell, még a munkafeltételeit is biztosítsa magának, de a végletekig kihasználom, és visszaélek mindennel amivel csak lehet... szóval ejnyemár.
12

Bocsi

janoszen · 2013. Május. 6. (H), 11.37
Ha a megbizot, ugyfelet nezed, az megint ugyanolyan kerdes. Vannak olyan megbizok, akikkel nem akarsz dolgoztni, vannak olyanok, akikkel igen. Tipikusan azok a megbizok, akik "csak" egy weboldalt akarnak, na azokkal nem akarsz dolgozni.

Ha oszinte vagy magaddal, Te azokkal a megbizokkal akarsz dolgozni (es annak a megbizonak lesz a legjobb), akik folyamatosan igenylik a szakertelmedet annak erdekeben, hogy egy brandet epitsenek. Az egyszer megcsinalt aztan ott megrohadni hagyott weboldal annyit is er.

Az persze mas kerdes, hogy ez egy masik szolgaltatas, rengeteg plusz energiat kell a marketingbe tenni.
13

Ez így van, de ettől sem lesz

RedPoppy · 2013. Május. 6. (H), 12.22
Ez így van, de ettől sem lesz "munkáltató" valaki. Munkáltató onnantól lesz, hogy aláírunk egy szerződést lehetőleg határozatlan időre, kapok egy gépet a munkához szükséges programokkal, egy irodát, ahol használom a közüzemi infrastruktúrát, ad feladatokat, és minden hónapban kifizeti a béremet, továbbá fizeti a munkáltatói járulékot és a biztosításomat. Minimum. (Nem minimum esetén tréningek, továbbképzés, cafeteria, céges telefon, ilyesmik)

Ha ez megvan, onnantól akár már elvárásaik is lehetnek. Enélkül meg csak egy nyerészkedő kis... nemmondommegmicsodának minősülnek a szememben.
8

A másik oldal

tlof · 2013. Május. 5. (V), 17.41
Nemrég kerestünk egy (két) php programozót, többek között itt a weblaboron is.

Az eredmény:
* eljött valaki, aki az önéletrajza alapján jónak nézett ki, refernciái mindene megvolt, és semmit nem mutatott magából, a 10 perces próba feladatott amit helyben kellett volna megirni, 30 perc alatt nem tudta müködődőképesre megcsinálni.
* Nem jött el az interjúra. Se sms, se email, semmi, ha azóta hivjuk egyszerüen kinyomja a telefont.
* Irtunk neki, hogy köszönjük a jelentkezését, de az önéletrajza alapján nem felel meg. Válasz e-mailben lebasz, hogy mekkora amatőrök vagyunk, hogy egy önéletrajz alapján döntjük, el hogy ő milyen jó.

A hirdetés lehet, hogy nem volt a legtökéletesebb, de legalább a cég neve, és a többi kiderült :)

TLoF
10

Hát, írtam, hogy sajnos ez

RedPoppy · 2013. Május. 6. (H), 10.50
Hát, írtam, hogy sajnos ez kétirányú. Próbáltam már én is embert keresni dolgokhoz, tudom hogy nem egyszerű.
14

nemtörődömség, amatőrség, felelősségvállalás, ésatöbbi

EL Tebe · 2013. Május. 6. (H), 14.39
Minden üzleti kapcsolat totál a bizalmon alapszik. Ha sárdobálással kezdődik valami, meg 1000 forintokon történő ide-oda alkudozással - annak jó eséllyel rossz vége lesz.

A munkáltató/megrendelő részről legyen egy szint amit saját magától is elvárna az adott költségnek megfelelően. Tehát ez az "ingyen dolgozz" kategóriát eleve kizárja.

A munkavállaló részéről pedig szintén legyen egy színvonal és egy ár, amit általánosságban tud nyújtani. Tisztázzák az általában jellmző költségeket és az egész dolog menetét. Ebből máris látható, hogy az üzletfél milyen.

És ebből máris következik, hogy mindkét oldalnak tudnia kell hogy az adott munka/feladat miből fog állni.
Ha egyedi megrendelésről van szó, akkor az azt elvállaló illetőnek ezt pontról pontra prezentálnia kell és ha nem tudja tartani ezt, akkor vállalnia kell ennek következményeit.
Ez bizony költség, odafigyelés és korrektség kell. De ha valaki arra megy, hogy rövidtávon lehúzza a másikat, az mindkét félnek bukta lesz.

Szóval a feladat eleve meghatározza a felhasználandó technológiát, tudásszintet, szakképzettséget, szükséges infrastruktúrát, stb.

Arról nem is beszélve, hogy egy fejlesztőnek is csak 24 órából áll egy nap és totál nem biztos, hogy az adott feladatra elegendő lesz ez.

Megrendelő oldsalról: lehet, hogy 2,5 szeres költséget fog jelenteni Pistikéhez képest a munka ha kiadják a feladatot egy erre szakosodott cégnek, - ahol dolgoznak 4-en az adott témán, saját bevált módszerekkel - úgy lehet hogy aztán harmad annyi idő alatt elkészül dupla olyan szépen a munka. Persze itt is alap, hogy referenciákat nézzenek és tisztázzák, hogy az adott költségen mit fognak kapni.

Ezért sem szeretem, amikor egy fejvadász cég hirdet, akinek van egy "általánban bevált" listája, vagy amikor egy IT terén tapasztalatlan megrendelő úgy írja ki a munkát, hogy nincs konkrét feladat, csupán hasraütésre és értelmezhetetlen módon előre fixálja, hogy neki kell egy "5 év tapasztalattal rendelkező PHP-ban jártas szakember". Aztán felsorol 3 féle grafikai tervezéshez használatos programot (?!) meg odaírja még, hogy Java (persze keverve a javascripttel) és hogy Flash "előny".
Ebből nekem mindig az jön le, hogyha megkapod a munkát, akkor automatikusan elvárjuk, hogy még 2-3-4 más szakterületet is végezz a napi 8-10 órában.
És ha már úgyis a cégnél ülsz bent, akár ki is takaríthatnád a teljes irodát.

Jah igen. Például attól, hogy valakinek php-s cms rendszerek fejlesztésében nagy tapasztalata van, nem biztos hogy tud/szeret/gyakorlott PHP-GTK témakörben is.

Egy állásinterjún ezekre igen is rá kell kérdezni, ha már a céges oldalról is belemásznak a magánéletedbe. (Jellemzően: tervez-e gyereket a következő 3-4 évben) Az állásinterjú sem arról szól, hogy valamelyik oldalnak kuncsorognia kell a másiknál. Ha partnerként megy a dolog az a legjobb, mert mindkettő megkapja amire szüksége van. Sajnos ennek megintcsak jellemző primitív emberi tulajdonságok szoktak gátat szabni. Pl. én szerveznék egy vezetést a forgalmas városban, mielőtt felvenném az illetőt. Abból totál kiderül, hogy milyen is valójában. :)

--
Megbízás?
Ha valaki elvállal egy megbízást, annak vannak feltételei/követelményei. Mindkét oldalról. Ez is megegyezéstől függ.
Ha valakinek nem tetszik a másik fél hozzáállása, akkor könyörgöm, ne fusizzon, ne menjünk el abba az irányba, hogy öcccázé elvállalom. Azért csinálják a fusizást, mert - ezek szerint - érdemes!
És mindig lesznek palimadarak, meg pistikék, akik tized annyiért jól megcsinálják. Amíg be nem állít az adóhivatal, vagy amíg ki nem derül, hogy a munkát át kell adni másnak és az egész kezdhető elölről.

A cégnek legyen kerete, amiből megfizeti a szakembert és lehet és kell is spórolni, de vannak dolgok amiken nem érdemes.
A munkavállaló pedig legyen precíz és felkészült, még a munka elvállalása előtt tájékoztassa pontosan az üf-et.
Publikálható referenciamunkák nélkül pedig senki ne várjon bizalmat. Ezek hiánya szokta szülni az ilyenolyan gusztustalan módszereket, amivel a munkavállalókat terrorizálják.
Ráadásul minden további ilyen módszer szintén pénzbe kerül, meg elriasztja a jó szakembereket is. Időigényes, pénzbe kerül és alapjaiban dönti le az összes addig felépített bizalmat.

Egyelőre ennyi :)
19

tervez-e gyereket a következő

inf · 2013. Május. 7. (K), 00.38
tervez-e gyereket a következő 3-4 évben

Erre annyi válaszom lenne... :D
21

Pl. én szerveznék egy

Max Logan · 2013. Május. 7. (K), 09.29
Pl. én szerveznék egy vezetést a forgalmas városban, mielőtt felvenném az illetőt. Abból totál kiderül, hogy milyen is valójában.
Itt mire gondolsz konkrétan?
15

tlof:

EL Tebe · 2013. Május. 6. (H), 14.40
A nem jött el az interjúra kb. olyan, mint amikor "majd értesítjük," és aztán nem. Sztem mindkét oldal bunkó dolog, mert a másikkal szembeni totál tiszteletlenséget jelzi. Értemén, hogy futószalag, de pont emiatt nem lesz emberközeli a dolog.
CV után első kanyarban nem árt egy kötetlen beszélgetésre behívni az illetőt, még mielőtt bármilyen tesztmunkát csináltatnátok. Ebből kiderül hogy szimpatikus-e valaki. Még ha jó szakember is, ha utálod a társaságát, vagy nem jár az agyatok azonos módon, akkor eleve kiesik az illető.
16

Teszt munka

tlof · 2013. Május. 6. (H), 22.39
A teszt munka mindig az irodában zajlik, 30 perced van rá, az eddigi legjobb (az előző körben innen a weblaborról felvett ember) kb 10 perc alatt oldotta meg, olyan 40-50 sor php és egy másik 10 sor html-ből.

Szóval nem az van, hogy egy ügyfél megrendelését 10 pályázó között osztjuk szét próba munka cimszó alatt.

Azt az egyre jobban terjedő jelenséget, hogy az emberek beirnak dolgokat az önéletrajzukba, minden alap nélkül ne is emlitsem.
22

Azt az egyre jobban terjedő

RedPoppy · 2013. Május. 7. (K), 10.51
Azt az egyre jobban terjedő jelenséget, hogy az emberek beirnak dolgokat az önéletrajzukba, minden alap nélkül ne is emlitsem.


Szerintem ez egyrészt reakció a hr-esek irreális és sokszor értelmetlen elvárásaira, másrészt generációs dolog is. Nekem még azt tanították, hogy arra mondd, hogy "tudod", amiből naprakész tudásod van, elmélyedtél benne, és ha álmodból felébresztenek, akkor is megy. Namost nálam ilyenből elég kevés dolog van, de azzal a hozzáállással, hogy elolvasok két könyvet egy témáról, és onnantól én szakértő lettem, aki kutat, semmiképpen nem versenyképes... márpedig a mai srácok inkább efelé hajlanak. Olyan szempontból viszont nem annyira rossz ez, hogy valami minimálismerete mégiscsak van, és valószínűleg a büdös életben nem lesz arra sem szüksége, de jól néz ki leírva.
17

"Próbamunka"

Pepita · 2013. Május. 6. (H), 23.07
A kész próbamunka (ami nem csak kis részfeladat) nem biztos, hogy a kukába megy ám... Minimum talonba, "hátha jó lesz még valamire, ingyen volt". Lehet, hogy csak én vagyok paranoiás, de volt már részem ilyen próbálkozásban - még jóval a "válság" előtt. (Hasonlóan a burkolóhoz, csak gépészeti vonalon.) Viszont voltak jó élményeim is.

Nem merném tiszta lelkiismerettel állítani, hogy ez a válság csak gazdasági. Sokkal nagyobb baj van (és nem múlt el), de nincs rá megoldási ötletem - és amúgy is offtopic.
20

A válsággal párhuzamosan

inf · 2013. Május. 7. (K), 00.46
A válsággal párhuzamosan totál leépítették a munkavállalók jogait, már ha voltak egyáltalán... Most már annyi a munkanélküli, hogy a munkavállalók sokkal lejjebb adták a szintet, csak, hogy legyen munkájuk, a munkaadók meg ezt könyörtelenül kihasználják.

Az általánosításaim nem reprezentatív mintára vonatkoznak. Minden jog fenntartva. :P
23

Nem merném tiszta

Bodi · 2013. Május. 7. (K), 13.27
Nem merném tiszta lelkiismerettel állítani, hogy ez a válság csak gazdasági. Sokkal nagyobb baj van (és nem múlt el), de nincs rá megoldási ötletem - és amúgy is offtopic.


De azért leírhatnád, hogy mire gondolsz.
24

Valószínűleg a fenti

inf · 2013. Május. 7. (K), 15.47
Valószínűleg a fenti jelenségek rohamos terjedésére céloz, meg arra, ahogy az emberek egymáshoz hozzáállnak.
25

Pontosan

Pepita · 2013. Május. 9. (Cs), 20.11
Manapság a jelszó (kb.): "Könyökkel előre".
Pár éve még valahol ott volt a küszöbszint, hogy azért, hogy keressek 1 pénzt, maximum másik 1 pénz kárt okozok másnak. Ma ez az arány nincs, illetve 1 : végtelenhez...

És sajnos ugyanez mutatkozik erkölcsi, cuciális meg mittomén vonalon is, legkisebbtől legnagyobbig.

Ma már lehülyéznek érte, (legalábbis nem értik) ha megmondom, hogy én tényleg keresztény vagyok.

:( :(
26

Ma már lehülyéznek érte,

inf · 2013. Május. 9. (Cs), 22.33
Ma már lehülyéznek érte, (legalábbis nem értik) ha megmondom, hogy én tényleg keresztény vagyok.


Ó én ezt a témavezetőmtől kaptam meg, amikor tudat alatt elkezdte a középső ujjával vakarni a szemét, miközben arról dumáltam, hogy a hit viszi előre az embereket. :D És ezt nem is feltétlen vallásos értelemben gondoltam, hanem mondjuk ha hisz abban, hogy a laboros munkát kell csinálnia, és így van értelme az életének, akkor tegye azt, és biztosan sikereket is fog elérni...
27

Egy konkrét hirdetés

jgege · 2013. Május. 22. (Sze), 07.57
Még kapok az egyik diákszövetkezettől hírlevelet. Csak én érzem, hogy ez DIÁKMUNKÁHOZ kicsit erős elvárás? :)

6733. Webalkalmazás fejlesztés (otthoni munkavégzés)
Helyszín: otthoni munkavégzés
Munkaidő: 08.00-17.00 (heti 15-20óra)
Bérezés: 800-1000 Ft/óra
További információk: Backend és Frontend fejlesztőket keresünk! A munka 2-4 hétig tart, heti 15-20 munkaórával ami a munka befejezéstől-ütemtől függ. Lehetőség otthonról/más városból való bedolgozásra interneten keresztül. Az önéletrajzban kérjük feltüntetni a hasonló referenciákat is! I.Backend fejlesztőt keresünk. Alapvetően a szerver oldali programozásban jártas fejlesztőt. Nagyrészt PHP alapú programok, és a saját munkájához Unit tesztek írása a feladata. De nem riad vissza, ha egyéb nyelven (pearl, linux shell script, c, java) kell a szerverre kisebb scriptet írni. Szükséges hard skillek: -Objektumorientált PHP alapos ismerete -MVC minta alapos ismerete, jártasság -Yii (illetve egyéb MVC alapú) keretrendszerben való jártasság -SVN vagy GIT verziókövető rendszerek egyikében szerzett jártasság Szükséges soft skillek: -TDD -Tanulékonyság -Elhivatottság Előnyt jelent: -Kliens oldali technológiákban való jártasság (HTML, CSS, JavaScript (jQuery) -Agilis módszertan ismerete, használata II. Frontend fejlesztő Minimális photoshop tudás szükségeltetik, de csak a grafika felszabdalására. A kliens oldali scripteket is ő írja. Szükséges hard skillek: -Sitebuilder-ként szerzett tapasztalat -JavaScript (jQuery) alapos ismerete -CSS3 alapos ismerete -HTML5 technológiák alapos ismerete -Photoshop minimális ismerete Szükséges soft skillek: -Szépérzék -Precizitás Előnyt jelent: -Szerver oldali programozásban való jártasság (php, linux) -Agilis módszertan ismerete
28

Hát szerintem ezek a skillek

inf · 2013. Május. 22. (Sze), 08.09
Hát szerintem ezek a skillek alsó hangon 3x-os bérezést jelentenek ahhoz képest, amit írnak... Nem hiszem, hogy találtak bárkit is erre a hirdetésre.
29

Fognak találni, de nyilván

MadBence · 2013. Május. 22. (Sze), 14.10
Fognak találni, de nyilván irreális elvárások ezek, szóval lefordítom hogyan kell ezt érteni:
a saját munkájához Unit tesztek írása a feladata

Junit tesztek, ha van rá idő (nem lesz).
De nem riad vissza, ha egyéb nyelven (pearl, linux shell script, c, java) kell a szerverre kisebb scriptet írni

Látott már linux shellt, és tud keresni a stackoverflow-on.
MVC minta alapos ismerete, jártasság -Yii (illetve egyéb MVC alapú) keretrendszerben való jártasság

Hallott már ezekről (esetleg ki is próbálta)
SVN vagy GIT verziókövető rendszerek egyikében szerzett jártasság

Hallotta ezeket a szavakat már, ne adj isten kommittolt is.
TDD

Erről ők se tudják, hogy mi az :)
Agilis módszertan ismerete

Ez is olyan dolog, amit jó berakni a hirdetésbe :)
JavaScript (jQuery) alapos ismerete

click, hover és animate orrba-szájba
CSS3 alapos ismerete

CSS2 ismerete
HTML5 technológiák alapos ismerete

Itt sem kell komolyra gondolni, a lényeg, hogy táblázatok helyett mindent divekbe kell pakolni!
30

:D

Gixx · 2013. Május. 23. (Cs), 07.27
Milyen igaz! XD
31

vannak még ilyenek.

nova76 · 2013. Május. 26. (V), 19.27
Rugalmas munkaidő:
rugalmas azért mert nem 8 óra, hanem inkább 10. A munka időd amúgy te választod, de fél kilenckor legyél bent és még 6-kor semmiképp se menj haza.
szereted a pizzát:
akkor rendelj pizzát, és ne menj el ebédidőben ebédelni. Nem lesz semmi baja a bill.-nek ha zsíros lesz.
csocsó, darc, stb
igen, van ilyen, de csak a karácsonyi bulit tartják ott, napközben dolgozni kell. Hétvégén is.
pihenőszoba, ágyikó:
ügye Ti se gondoljátok hogy munkaidőben ott fogtok aludni? Az arra van, hogy amikor este 11 órakor már tényleg kidőlnél, akkor ugyan minek mennél haza?

Egyébként nemrég kerestem PHP állást, és még 8 órás foglalkoztatásban is durvának találom a teszteket. Némelyik egyébként szerintem direkt stressz teszt is. Például notepaddel mysql_query használatával WAMP környezetben készíteni egy ajaxos admin felületet 1 óra alatt minden keretrendszer nélkül. Gyönyörű elképzelés (hozzá kell tenni hogy teljesen random módon időnként átváltott a billentyűkiosztás is). A másik amikor Ők keresnek meg, és nincs az önéletrajzomban, hogy ismernék egy-egy technológiát, és akkor nekik abban kellene valami tesztet írnom. De ne szánjak rá többet 8 óránál! :-) A harmadiknál meg behívnak egy tesztre, aztán küldenek még egyet, majd utána behívnak a beszélgetésre. És utána döntenek, hogy nem kellek. Nem lehetett volna ezzel kezdeni? Szóval tényleg kiszolgáltatottnak érzi magát az ember. De nem tudsz mit csinálni, nincs olyan hogy jó munkahely. Legalábbis ezen a területen nincs.
32

Biztosan lehet találni jót

inf · 2013. Május. 26. (V), 20.11
Biztosan lehet találni jót is, ne add fel! :-)

Egyébként nekem sincsenek jó tapasztalataim, de én eleve nem is akartam cégnél dolgozni, csak mindig zaklattak rosszabbnál rosszabb állásajánlatokkal. Hálistennek tudok olyanokat beszólni, hogy közben vadul bólogatnak, aztán azóta nem keres senki... :D Ja és már részben értem a nőket is. Majd egyszer írok könyvet róla. :D Annyira nem bonyolult teremtések, ha helyes megközelítést alkalmaz az ember. Még teszt fázisban vagyok. :D :D :D
33

TDD, BDD?

Poetro · 2013. Május. 26. (V), 20.41
Még teszt fázisban vagyok.

És működik rájuk a TDD vagy BDD? Vagy mindenképpen kellenek tesztek? Gondolom anélkül el se indulhat a fejlesztés.
34

Azt mondják, spagettikódhoz

Joó Ádám · 2013. Május. 26. (V), 21.04
Azt mondják, spagettikódhoz nem lehet TDD fejleszteni.
38

Lehet előre kitalálni

inf · 2013. Május. 27. (H), 00.15
Lehet előre kitalálni teszteket emberekre. Mondjuk csinálsz egy olyan szituációt, aminél a reakciójukból levonhatsz következtetéseket. A gond ezekkel az, hogy amikor egy ilyen tesztet csinálsz, akkor magadból indulsz ki, és ezért téves következtetéseket vonhatsz le mások reakcióiból. Szóval az ilyen a tesztek tapasztalatom szerint nem működnek, információszerzésre nem alkalmasak, egyedül olyan emberek manipulálására, akiknél okosabb vagy, és tudod, hogy hogyan gondolkodnak.

Hogy a programozás részéhez hozzászóljak: a TDD eleve arról szól, hogy nem spagetti kódot csinálsz, a tesztek alakítják ki az osztály hierarchiát. Unit tesztet egyébként még spagetti kódhoz is lehet írni, ha találsz rajta felületet, legrosszabb esetben selenium testet lehet írni, aminél tudod vezérelni, hogy mit küldjön egy űrlap, és le tudod tesztelni, hogy helyes e a válasz. Nyilván az ilyen tesztek írása egyáltalán nem éri meg. Én azt tapasztaltam, hogy spagetti kódot refaktorálni egy olyan munka, ami egyáltalán nem éri meg. Sokkal gyorsabb nulláról újraírni valamit a kedvenc keretrendszereddel.
40

Az álláskeresésem folyamán rá

nova76 · 2013. Május. 27. (H), 05.53
Az álláskeresésem folyamán rá kellett döbbennem hogy a jó munkára szinte senki sem kíváncsi. Jellemző és visszatérő próbafeladat, hogy készíts egy admin felületet 1 óra alatt minden ismert keretrendszer nélkül.
Én kicsit bátran álltam ehhez a dologhoz, készítek először is egy mini MVC rendszert, némi form/widget osztályokkal megspékelve (mint a symfonyban), készítek egy minimális adatbázis réteget és akkor még TDD is 1 órában notepaddel?
42

Én neki sem állnék, nem lehet

inf · 2013. Május. 27. (H), 11.05
Én neki sem állnék, nem lehet egy óra alatt keretrendszert írni, a spagetti kód meg nem az én stílusom.
43

Én neki sem állnék, nem lehet

inf · 2013. Május. 27. (H), 11.06
Én neki sem állnék, nem lehet egy óra alatt keretrendszert írni, a spagetti kód meg nem az én stílusom.

Haha, megtaláltam a kibúvót, "ismert keretrendszer", simán össze tudok szedni egy csomó olyat, ami tök jó, de ők még nem ismerik... :-)
37

Persze, kellenek a unit

inf · 2013. Május. 27. (H), 00.11
Persze, kellenek a unit test-ek, mindegyiket egyesével le kell tesztelni, hogy megtudd melyiknek működik helyesen az algoritmusa. Előfordulhat, hogy több megoldás is van ugyanarra a problémára, ilyenkor akár több megoldást is megtesztelhetsz egyszerre, ha érted mire gondolok ... ;-)))))
35

Műszerfal, ha kezelni akarod

Pepita · 2013. Május. 26. (V), 23.16

Szerintem ne is akard teljesen érteni őket... Csak szeresd!
36

Totally off: Sosem riadtam

inf · 2013. Május. 27. (H), 00.10
Totally off:
Sosem riadtam vissza az intellektuális kihívásoktól... :D Egyébként lehet érteni őket, csak tök máshogy közelítik meg ugyanazt a problémát. Vegyünk mondjuk egy szimpla női munkát: mosás. A férfiak úgy közelítik meg, hogy kinek van erre ideje, ezért építenek egy gépet, ami most helyettük. A nők úgy közelítik meg, hogy ezt meg kell csinálni, úgyhogy rászánom az időt. Én azt hiszem, hogy ez a különbség nem feltétlen csak amiatt van, mert a mérnökök generációk óta csak férfiak. Azt mondják, hogy a magzati korban kapott nemi hormon mennyisége, ami döntően befolyásolja, hogy az ember agya melyik irányba alakul. Persze ez csak egy példa a sok közül. A két nem között egy csomó dologban van egyezőség, sokkal kevesebben eltérés, meg vannak olyan eltérések is, amik társadalmi nyomásra alakultak ki. A liberálisok úgy gondolják, hogy ez utóbbiakat teljesen el kell törölni, de én egyre inkább úgy látom, hogy férfi és női szerepekre szükség van ahhoz, hogy valakinek egészséges párkapcsolata legyen. Szóval szerintem nem minden ilyen szerep teljesen haszontalan, bár kétségkívül vannak köztük olyanok, amik már túlhaladottak, pl: a férfi birtokolja a nőt, stb... Én úgy látom jelenleg, hogy a nőnek férfi kell, mert úgy érzi biztonságban magát, a férfi dolga meg szimplán annyi, hogy eljátssza a férfi szerepét ugyanúgy, ahogy a nő eljátssza a nő szerepét. Na ez meg egyáltalán nem bonyolult dolog... Ezek a liberális dolgok, hogy ne játsszunk szerepeket azért nem működnek, mert ezek a szerepek már gyerekkorban kialakulnak, és képtelenség kitörölni őket. Van egy pár, aki úgy neveli a (most már óvodás) gyerekét, hogy nem kényszerítenek rá semmilyen nemi szerepet. Na ebből szerintem két dolog sülhet ki; vagy az lesz, hogy a gyerek képtelen lesz felnőtt korában párkapcsolatot kialakítani, mert nem fogja tudni a szerepét, vagy később tudatosan eldönti, hogy milyen nemi szerepet akar játszani. Nyilván a második a jobbik eset, de én egyáltalán nem veszem biztosra, hogy az fog megvalósulni. Személy szerint nem tartom jó ötletnek egy ember életével a kísérletezgetést csak azért, hogy valamilyen liberális eszmét igazoljak. Sokan szerintem fel se fogják, hogy szülőnek lenni mekkora felelősséggel jár...

Ennyit a mai konyhafilozófiáról :D
39

Maga az ember bonyolult (mégoffabb)

Pepita · 2013. Május. 27. (H), 00.50
Ez nem a nemtől függ, az ember igen bonyolult jószág, nemtől függetlenül (de ugye jó a kép?). Azt komolyan gondoltam, hogy teljességgel nem tudunk más embert megérteni (de tesztelni igen! :)); az csak hiú ábránd, hogy "én vagyok annyival okosabb". Persze lehet, hogy egy adott embert (nőt) jobban megértesz-átlátsz, mint ő saját magát (kb. többet tudsz a "működéséről"), de akkor sem mindent.

A gyerekeket nemi identitás nélkül nevelni - legalább duplázza a homoszexualitás kockázatát. De a minimum a párkapcsolati probléma, ahogy mondod. Szerintem (is) ez óriási felelőtlenség.

A mosás annyiból nem túl szerencsés példa, merthogy sokmindent bele lehet magyarázni. A nőknek is van olyan problémamegoldó képességük, mint nekünk, nyilván vannak (gondolkodásmódban) különbségek is.
Ezért is egészítjük ki olyan jól egymást, mert az ellenkező pólusok vonzzák egymást. Csak akkor nem érzem ezt a vonzerőt, amikor a pólus helyett maga az asszony ellenkezik... :)
44

Azt hiszem kicsit

inf · 2013. Május. 27. (H), 11.10
Azt hiszem kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától. Ezek szerintem tökéletesen megfelelnek záró gondolatnak. :-)
41

1 nap

nevemrock · 2013. Május. 27. (H), 09.30
Pont ma akadtam bele egy 1000 éves demo munkámba (ami után már többet nem csináltam). Egy cégnek kellet elvégezni, ez volt a 'beugró' feladat. Megcsináltam (pedig nem szeretem az ilyet), mert komolynak tűnt a cég.
Aztán eltelt 1 év és akkor hívtak fel :). Addig se köszi, se puszi, semmi reakció. Élveztem a demó munkát, mert egy saját framework-öt alakítottam ki magamnak belőle. De maga a módszer, a mai napig előttem van és ma sem voltak jó gondolataim magáról a módszerről.
Sajnálom, tényleg van egyfajta túráztatás a történetben és madárkeresés. Ellenben tényleg vannak komoly cégek, akik valóban munkatársat keresnek, nem balekot.

Köszönöm, hogy így leírtad a tapasztalatodat.

Én így tenném:
Válasz ki néhány jó nevű céget és küld el nekik a profi önéletrajzodat.
Majd érdeklődj a pozíció után, ha nem hívnának.
Persze, ha ügyes vagy, akkor ők fognak hívni :)!