ugrás a tartalomhoz

Létezik mentorprogram fejlesztőknek?

eBandee · 2012. Okt. 7. (V), 12.23
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon van-e lehetőség olyan programokon részt venni, ahol a már "vén rókák" egyengetik a fiatalabb fejlesztők útját?

Immáron 3 éve foglalkozom webes fejlesztéssel (hivatás szerűen is), illetve mérnök informatikus szakon hallgatok egy Budapesti egyetemen, viszont a legnagyobb problémám az, hogy a webes programozást egyedül tanulom (sajnos az egyetemen nagyon korlátozottan foglalkoznak ilyesmivel) és csinálom a kezdetektől fogva.

Fejlődés terén úgy érzem hullámvölgybe érkeztem, mert amik érdekelnének, vagy amit szeretnék kipróbálni, arra vagy nincs megfelelő infrastruktúrám (MySQL cluster építése, teljesítmény elemzése, monitorozása), vagy nem találok rá partnert (pair programming, real-time collaboration). Sajnos sok fejlődési lehetőség a munkahelyen sincs, mivel egyedül én foglalkozom ott (webes) fejlesztéssel (és amúgy is a programozás módszertan ott "nem divat").

Szeretnék olyan élethelyzeteket élesben látni a nagyoktól, amiket saját magam nem tudnék megteremteni. Például, hogyan működik egy csapat, ami az extrém programozás módszertana szerint dolgozik... ilyesmi.

Ezek olyan dolgok, amiket egyetemen (legalábbis nálunk), nem hiszem hogy megmutatnának, pedig szerintem elég hasznos gyakorlati alapot adnának mindenkinek.

Tehát a kérdésem még egyszer az, hogy vannak olyan nagyobb fejlesztő cégek, ahol bepillantást lehetne nyerni ilyesmibe, illetve támogatják azon fejlesztőket, akik mindezt szeretnék elsajátítani?
 
1

Van

Bodi · 2012. Okt. 7. (V), 13.03
Itt a weblaboron is szoktak hirdetni úgynevezett gyakornoki pozíciót
fejlesztő cégek
Munka és állás menüpont alatt nézz szét hátha belefutsz valami jó arc teambe.
2

Nem feltétlen gyakornok

eBandee · 2012. Okt. 7. (V), 14.17
Nem feltétlen gyakornoki pozícióra gondoltam, mert a jelenlegi munkahelyem nem szivesen váltanám. Inkább egyfajta "szakkör" szerű dologra, ahol a hala(n)dó webfejlesztők olyan dolgokba nyerhetnek betekintést, amit szinte csak vállalati környezetben, vagy nagyobb team-ekben lehet hatékonyan megvalósítani.

Bár a felvetés nem rossz, csak igazából azt sem tudom pontosan mi a feladata egy gyakornoknak... :) Persze azért szétnézek az állások között!
3

Van

janoszen · 2012. Okt. 7. (V), 14.20
A Docler Holding idonkent szokott csinalni ilyen jellegu kepzest. A jatek gyakorlatilag ugy mukodik, hogy folvesznek rendes alkalmazottkent es a 3 honapos probaido alatt kapsz egy nagyon eros es jo alapot nyujto kepzest, majd ha eleg jo vagy, akkor maradhatsz melozni.

Masik megoldaskent en szivesen szoktam segiteni ifjabb kollegaknak (plane ha akarnak is tanulni) ugyhogy ha csak tanacsra vagysz idonkent, vegyel fel Skypeon: janoszen

Nalam a szemelyes szakkor sajnos nem jatszik mert nem Magyarorszagon elek, de ha igenyled a szemelyes talalkozot, akkor nezz korul meetupok teren.

Vegezetul de nem utolso sorban gyere el a Webkonfra es beszelgess emberekkel. :)
4

Élnék a lehetőséggel

eBandee · 2012. Okt. 7. (V), 14.50
Szerintem élnék a lehetőséggel, köszönöm! Amúgy a Webkonf sajnos idén nem hiszem hogy menni fog, mert "Familyconf"-ra kell mennem (nagymama születésnap :), bár a helyszín kézenfekvő lenne (ott tanulok).

A Docler Holding már a tavalyi Webconf óta célba van véve, de addig amíg egyetemen vagyok, nem szeretném magam elkötelezni egy akkora céghez (bár az tény, hogy ott lenne mit tanulni), főleg mert még szerintem képezni kell magam, hogy ott megálljam a helyem.

Én speciel inkább valami coding-dojo jellegű eseményre gondoltam, amin seniorok is részt tudnak venni. Ilyen létezik esetleg idehaza?
5

Passz

janoszen · 2012. Okt. 7. (V), 15.31
Passz, a Prezi szervezett hasonlo dolgokat idolegesen, de nem tudom, mostanaban csinalnak-e ilyesmit.
14

Pedig de, mármint mindenképp

inf · 2013. Jan. 12. (Szo), 06.29
Pedig de, mármint mindenképp jó ötlet "elkötelezned magad" egy nagy cég mellett. Bármikor mondhatod azt, hogy elég volt, mert mondjuk nem megy a tanulás mellett, viszont ha tudod csinálni, akkor lesz x év tapasztalatod mikor lediplomázol, plusz egy fix állásod, amit esetleg leválthatsz egy másikra, ha olyanod van...
7

Que pasa?

Emul · 2012. Okt. 8. (H), 10.35
Idonkent szokott lenni?
Aham egyszer volt ilyen, es megismetelni is egyre nehezebb lesz nekik, mivel szep lassan megszabadulnak minden senior fejlesztotol.
8

Nem volt?

janoszen · 2012. Okt. 8. (H), 10.46
En ugy tudtam, hogy akartak megint csinalni, de ennyi az utolso info. :)
10

aljas ragalom, a senior-ok

Tyrael · 2012. Okt. 10. (Sze), 21.38
aljas ragalom, a senior-ok egy resze magatol jott el. :P

Tyrael
6

Ha tapasztalat megosztás

pp · 2012. Okt. 8. (H), 06.34
Ha tapasztalat megosztás akkor:
Citconf
http://www.citconf.com/budapest2012/

Ha extreme programing a gyakorlatban akkor:
CodeRetreat
https://www.facebook.com/pages/Coderetreat-Budapest/105238859593194

Web Konferenciát már írták előttem, de érdemes szétnézni a meetup-on is, ott rengeteg lehetőség van ilyen találkozásokra.

Egy OpenSource kezdeményezéshez is érdemes csatlakozni, a sikeresebbeknek a fent vázol problémákkal is meg kell már küzdeni. :)

pp
9

Epam

Trudy · 2012. Okt. 10. (Sze), 18.49
Epam Systems-nél is most indul egy junior program ,bár ők Java-sokat keresnek.
11

+1

janoszen · 2012. Okt. 11. (Cs), 10.06
+1, az EPAM ifju Javasnak remek fejlodesi lehetoseg.
12

Junior szinten a WebBit nyújt mentor programot

OMagus · 2013. Jan. 10. (Cs), 16.27
Junioroknak és teljesen kezdőknek a WebBit.hu rendszeresen hirdet ilyen pozíciót, de az tény, hogy jelen topichoz ez OFF hozzászólás, mert nem senior szinten.
13

+1 EPAM tényleg jó

inf · 2013. Jan. 12. (Szo), 06.25
+1 EPAM tényleg jó