ugrás a tartalomhoz

w3fools vs w3schools.com

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 23. (V), 11.02
T.G. említette ezt az oldalt az imént.
Csak felszínesen néztem rá, de elég ellenszenves helynek tűnik.
Találtak néhány hibát az oldalon (legalábbis amit felsoroltak, az mennyiségében, az eredeti oldal méretéhez képest, nem túl nagy) és csak annyit láttam náluk, hogy emiatt fikázzák a terjedelmében néhány ezerszer nagyobb site-ot, ráadásul "kártékonynak" kikiáltva azt.

Ahogy beleolvastam, van benne némi szőrszálhasogatás is... (lásd pl. "miért használunk .htm végződésű fájlneveket)
Szerintem írnak kimondottan hülyeséget is: nehezen tudom elképzelni, hogy egy komolyabb site-ot vi-ban raknak össze ahelyett, hogy valami WYSIWYG jellegű szerkesztőt használnának.

Mind az egy lapot átfutva valami olyan érzésem van, hogy valakit kiraktak a w3schools csapatából, ezért megpróbált valami lejáratókampányba kezdeni az oldal ellen.
Millió tévedéssel, hibás kóddal vannak tele a netes tutorialok, miért pont ez az oldal fáj nekik/nektek? Tényleg nem értem...
(most az üzleti témát hanyagolnám, kizárólag az ott megtalálható tutorialokról és egyéb doksikról beszélek!)
Olyan utalást viszont nem láttam (lehet, hogy van, elég felszínesen futottam át rajta, nem szeretem az ilyen agresszív, támadó hangvételű lapokat), hogy megpróbálták volna jelezni a w3schools felé a tévedéseiket és megkérni őket, hogy javítsák azokat.

A w3schools szerintem arra jó (mint a netes tutorialok többsége), hogy az ember egy minimális alapot kapjon és el tudjon indulni valamerre.
 
1

Re

T.G · 2012. Szep. 23. (V), 11.18
Nem az a probléma, hogy van „néhány” hiba az oldalon, hanem az, hogy „csakazértsem” akarják azokat javítani.
Ez most nem az a történet, hogy valaki először visszaütött, tele van az Internet olyan fórumbejegyzésekkel, ahol ezeket a hibákat írogatták. Nem egy-két emberről van szó. Az már csak idő kérdése volt, hogy valaki ezeket egybe összegyűjtse.
A JavaScript részek meg tényleg néhol nagyon rosszak, illetve aktualizálni kellene a legtöbbet. Ami öt-tíz évvel ezelőtt elfogadható példa volt, ma már egyáltalán nem biztos, hogy az.
2

Nem akarom védeni őket,

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 23. (V), 11.30
Nem akarom védeni őket, csak... Szóval a stílus, ráadásul, ha jól látom, egy anonim (a'la néhai puruttya.hu ;-) ) domain regisztrációval, valahogy olyan érzést kelt bennem, hogy valahol nem egészen kerek ez a történet.

Egyébként épp most kerestem rá a w3fools-ra.
Két, számomra érdekesnek tűnő találat (még nem olvastam végig egyiket sem):
http://aspektas.com/blog/w3fools-a-foolish-attack-on-w3schoolscom/
http://meta.stackoverflow.com/questions/120621/w3fools-alternatives
3

Re: anonim

T.G · 2012. Szep. 23. (V), 11.56
Azért érdemes végignézni a From címszónál lévő twitter account-okat, sok azok közül igencsak érdemes követésre.
4

Csak én nem tudom, mi az a

hunkris · 2012. Szep. 23. (V), 13.03
Csak én nem tudom, mi az a vi?
5

Egykor a legprimitívebb

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 23. (V), 13.07
Egykor a legprimitívebb szövegszerkesztő volt. A klónjai azóta már elég sok szolgáltatást nyújtanak (némelyik egy kisebb IDE-t is helyettesíthet)
6

Köszönöm. Mondjuk nem tudom,

hunkris · 2012. Szep. 23. (V), 13.18
Köszönöm. Mondjuk nem tudom, ki az aki komolyabb site-okat WYSIWYG szerkesztővel rak össze...

Általános webes igényekre tökéletes a Notepad++ a Zen coding pluginnal.
7

primitívebb?

Poetro · 2012. Szep. 23. (V), 18.21
A vi szinte mindig is egy nagyon összetett szerkesztő volt (már ha a több mint 35 éves életének csak az utóbbi 20 évére gondolunk). Az ex nevű sorszerkesztő kibővített változata, ami egyszerre több sort tud megjeleníteni és kezelni. Rengeteg parancsot ismer, sorok, betű karakterek kijelölésére, cserélésére, módosítására. Nem hívhatunk egy szerkesztőt primitívnek, ha több száz oldalas könyvet írnak róla (a 6. kiadás, ami jóval kevesebbet írt a vim-ről is majd 400 oldalas).
8

Én az első tizenötről

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 23. (V), 18.42
Én az első tizenötről beszélek. ;-)
SCO Unixon, meg valami AT&T rendszeren láttam olyan vi-t, amitől még én is elmenekültem, pedig akkoriban imádtam az ilyen "rejtélyes" játékszereket.
Ennek úgy húsz éve és már akkor is elavultnak számítottak, amikor a dolgom akadt velük...
És bocs, de a VMS EVE nevű szerkesztője után nekem mindig is primitív lesz a vi.

Valamelyik linuxos változata volt az (talán már vim néven), amelyiket hajlandó voltam rendszeresen használni, mert már működésre lehetett bírni rajta a kurzormozgató billentyűket :-)

ui: jelezném, az általad linkelt könyvben már ott a vim is. Az meg egy teljesen más világ, mint az alap vi! ;-)
9

nem tetszik

Poetro · 2012. Szep. 23. (V), 19.25
Attól még, hogy neked nem tetszik, vagy nem tudod használni, még nem jelenti, hogy primitív. Mert ha így lenne, akkor a Netbeans is az lenne a Visual Studio-val egyetemben. Szolgáltatások tekintetében nagyon sokat tud, sokkal többet, mint egy átlagos szöveg szerkesztő. Lehet, hogy egyeseknek kényelmetlenebb, mint valami más, de ez nem von le az értékeiből.
10

Mégx1: én az eredeti vi-ról

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 23. (V), 19.39
Mégx1: én az eredeti vi-ról beszéltem, ami akárhonnan nézed, primitív volt a '80-as évek végefelé megjelenő egyéb szövegszerkesztők mellett. Pl. Turbo * - későbbi Borland - környezetek, vagy volt valami... multieditnek hívták talán? ami már programozható is volt. Ezek mellett az akkori vi, ami kb. annyit tudott, hogy search and replace...
Hány év kellett, hogy megjelenjen benne pl. a syntax highligting?


VS-t nem ismerem, de a Netbeans-t a vi-hoz hasonlítani... picit túllőttél a célon, nem gondolod? ;-)

ui: egyébként ezt sohasem fogom megérteni... merészeltem a "szent és (s)érthetetlen" vi-ra valami negatív jelzőt használni, máris fel kell háborodni rajta? És pont te... Hm.
11

Az eredeti VI azokban az

Ajnasz · 2012. Szep. 24. (H), 15.20
Az eredeti VI azokban az idokben keszult, amikor igen sovany volt a savszelesseg es gyakorlatilag az is lassitotta a munkat, ha tul sokat kellett gepelni. A Vim eppen azert szuletett, hogy a VI-t kibovitse.

a Netbeans-t a vi-hoz hasonlítani... picit túllőttél a célon, nem gondolod? ;-)


Teljesen igazad van, nem volna igazsagos a Netbeansszel szemben. :)

ui: egyébként ezt sohasem fogom megérteni... merészeltem a "szent és (s)érthetetlen" vi-ra valami negatív jelzőt használni, máris fel kell háborodni rajta? És pont te... Hm.


Ilyen ez, a vimnek tortenelme van plusz ha egyszer raszoksz, eleg nehez barmi massal dolgozni, iszonyu lassu es nehezkes a szerkesztes azokkal. Mellesleg meg szerencse, hogy nem az EMACS-ot hoztad fel. ;)
12

Valamelyik linuxos változata

Ajnasz · 2012. Szep. 24. (H), 15.23
Valamelyik linuxos változata volt az (talán már vim néven), amelyiket hajlandó voltam rendszeresen használni, mert már működésre lehetett bírni rajta a kurzormozgató billentyűket :-)


Ha a kurzor mozgato billentyukkel akarsz kozlekedni egy file-ban, akkor semmi ertelme, hogy vim-et nyiss meg, ezt barmelyik editorral lehet csinalni.
13

Meglehet... mostanában...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 24. (H), 18.43
Meglehet... mostanában... Akkortájt, mikor volt szerencsém először vi-t használni, akkor nem volt ennyire természetes. :-)
Pontosabban a házbéli unixokra egyszerűen nem volt más, csak az abszolút primitív, kezdetleges vi.