ugrás a tartalomhoz

Egyéni vállalkozás elindítása!

Emendre · 2012. Szep. 13. (Cs), 22.01
Üdvözletem!

Sok helyen olvastam már róla, többek között itt a Weblaboron is. De sajnos ahány forrás, annyiféle verzió az egyéni vállalkozás elkezdéséről.

Eddig azt szűrtem ki ennek mikéntjéről, hogy kell igényelni egy vállalkozói engedélyt, aminek igénylése teljesen ingyenes. Ez valóban így van?

Olvastam valamit az ÁFA-ról is, hogy ezzel nem kell foglalkozni évi 5 milliós bevétel alatt? Ez igaz? Mit takar pontosan?

Az oké, hogy kell egy könyvelő aki kiszámolja a járulékokat amiket be kell fizetnem.
De pontosan mit kell befizetni és nagyjából mekkora összegek ezek havonta? Ezt sehol nem akarják leírni még megsaccolva sem :(

Egy négy éves bejegyzésben olvastam, hogy a munkaügy fizeti a járulékaimat fél évig, ha jelentkezek náluk ezért, a vállalkozásommal. Viszont, ehhez 3 hónapig munkanélkülire kell, hogy be legyek jelentve (nem vagyok). Ez még mindig így van? Ha nem vagyok bejelentve, nem kaphatok támogatást az induláshoz?
Létezik más lehetőség támogatás kéréséhez?

Kölcsönt, meg hasonlókat nem akarok felvenni.
Csak mivel nem tudom milyen kiadásokra számítsak, nem is tudom milyen kezdő tőkét érdemes felhalmozni.

Mivel mindenhol mást olvasni, így szeretnék itt egyöntetű tanácsokat látni, ha lehetséges :)

Sajnos grafikában és programozásban vagyok csak otthon, az ilyesmihez lövésem sincs. :( Viszont el kellene kezdeni valahogy a sok éves gyakorlat után.
 
1

Ne itt

Pepita · 2012. Szep. 14. (P), 01.27
Nem fogsz örülni, de azt kell mondjam: ne itt érdeklődj ezekről. A kérdéseid alapján személyiséged nekem kissé naivnak tűnik egy önálló vállalkozás elindításához (itt nem bántani akartalak, csak így látom).

- Itt kérdezel, tulajdonképpeni versenytársaidtól, feltárva tudatlanságodat: bárki bármit mondhat rá, jó szándékkal is, csupán hozzáértés hiányában.

- Elsőként menj el egy ügyvédhez és egy könyvelőhöz. Mindkettő jobb, ha ismerős / barát, u.is a későbbiekben az ő tévedéseikért is te fogsz felelni / fizetni. A legtöbb itt feltett kérdésedre válaszolni tudnak.

- A cégforma (egyéni vállalkozó, kft, bt, stb) kiválasztása a te döntésed kell legyen, ha az ügyvéd / könyvelő ápertén javasolja vmelyiket, máris menj máshoz. Ők soha sem tudhatják ezt nálad jobban megítélni, és nagyot buktázhatsz miatta.

- Az olyan kérdéseket (pl. "a munkaügy fizeti a járulékaimat fél évig"), amik nem ügyvédre / könyvelőre tartoznak, azt kérdezd meg tőlük is, de az illetékes intézménytől / hatóságtól is. Így "vizsgáztatod" is őket.

- "Szó elszáll - írás megmarad." Ez még a barát-ügyvédre is vonatkozik. De hivatalokban is simán kaphatsz szóban rossz tájékoztatást, ezért érdemes mindent (amit lehet) papíron begyűjteni.

- Kell egy csomó cég-bejelentés: APEH, EB, NyP, ... Külön kérdezz rá, hogy ezt mind az ügyvéd csinálja-e, de akkor is tanuld ki aktuálisan, ha nem neked kell. A cégbejegyzés után ne felejtsd el a könyvelőt ellenőrizni, hogy bejelentett-e, mint munkavállalót.

- A minimálbér utáni adó-tb személyenként változik, mert többféle minimálbér van, és gyakorlatilag egyéni kedvezménylehetőségek. Ez az info a leendő könyvelőd feladata, de csak akkor fogod tudni biztosan, amikor az elsőket kifizeted...

- Tőke. Ha olyan cégformát választasz, amihez nem kell tőke, akkor is legyen a zsebedben min. 100e-rel több, mint amit az ügyvéd / könyvelő mond a cégalapításra (el is fog menni valószínűleg). Aztán ott az első párhavi adó-tb is, erre is legyen tartalékod (az APEH-től nyugodtan éhen halhatsz, ezeket bevasalja akkor is, ha semmi bevételed nincs és nem szünetelteted a vállalkozást).

- Némi tartalék nem árt ahhoz sem, hogy éhen ne halj, ha esetleg nem a kétnapos "csibe-bt"-d vonzza a megrendelőket.

- Egyszer (mikor céget alapítottam) egy általam tisztelt üzletember-ügyvezető azt mondta: "Higgye el, P, az első 10 év ami nagyon nehéz. Ha ezen túljut, utána könnyebb - vagy még nehezebb lesz." Nem biztos, hogy szó szerint idéztem (11 éve volt), a lényeg az, hogy igaz. Szóval jól gondold meg.

Fentieket jó szándékkal, építőleg írta szerzőjük, személyes véleményével egyezőként, de semmilyen felelősséget nem vállal az információkat felhasználó magán- vagy jogi személyek üzleti és egyéb sikereiért.
:)
2

Konyvelo

janoszen · 2012. Szep. 14. (P), 10.32
Eloszor is keress egy konyvelot, aki leul veled beszelgetni ezekrol. Ezt nem tudod es nem is szabad megkerulni! Forumokon sok baromsagot ossze lehet hordani, a konyvelo az autentikus es egyetlen forras, amiben meg szabad bizni.
3

no ez az. könyvelő is van

szabo.b.gabor · 2012. Szep. 14. (P), 11.22
no ez az. könyvelő is van szar is jó is. barát, idegen. ne könyvelőt keress, hanem egy sikeres vállalkozót a ismeretségi körödben, aki ajánl neked egy könyvelőt. tapasztalataim alapján sajnos az ár sem mérvadó..

amúgy egyéni vállalkozás létrehozása szinte ingyé' van. 5 millió / év bevétel alatt lehetsz áfamentes, de azt választani kell (nem leszel alapból az) fix nettó költségre számolhatsz 80ezret / hó (minimum). áfakörön kívüli akkor legyél, ha inkább magánemberek lesznek az ügyfeleid, áfakörös cégeknek tök mindegy. ha áfakörös vagy, akkor a cuccokat nettó áron tudod megvenni (már ha le tudod írni). ha pénzügyileg felelőtlennek érzed magad, akkor mindenképp legyél áfakörön kívüli, így megúszhatod, hogy elköltöd az áfát is és áfabefizetéskor meg pislogsz :D

próbálj meg az elején két lovon ülni. legyen egy 8 órás melód, és mellette indítsd el a vállalkozást. ilyenkor a költségek lecsökkennek a könyvelő havi költségeire. avagy az is jó, ha nappali tagozatos diák vagy, de ez jelen esetben azt hiszem nem áll fent.

ha elérhetőnek látod a havi 500ezres nettó bevételt fixen, akkor érdemes lehet teljes állásban vállalkozni, az alatt csak vergődni fogsz, jobban megéri alkalmazottnak lenni.

ha egyedülálló vagy és belefér neked, menj külföldre vállalkozni..
4

Köszi neked és másoknak is a

Emendre · 2012. Szep. 14. (P), 22.31
Köszi neked és másoknak is a részletes válaszokat! :)

Sajnos az ország egy eldugott szegletében lakok, itt pedig iszonyú nehéz a szakmába vágó munkahelyet találni.
De ha ennyi pénz kell ahhoz, hogy saját magam űzzem az ipart, akkor ez is sztornó :(

80K kiadások havonta? Komolyan, mintha ebben az országban az lenne a cél, hogy az ember éhen haljon.
5

Mire gondoltál?

Poetro · 2012. Szep. 14. (P), 22.48
Pontosan mire is gondoltál, amikor elhatároztad, hogy vállalkozó leszel? Ugye magyarországon elég keményen megadóztatják a cégeket, valamint vannak járulékos költségek, mint például könyvelő, vagy egy iroda fenntartása (még akkor is ha az a saját lakásodban van). Erre jönnek még a használt szoftverek licencei valamint egyéb hardverköltségek.

Ha ezt az általad kitalált cég nem tudja megtermelni, akkor nem is érdemes belefogni. Leginkább olyan megrendelőket kell találni, és olyan árakon kell őket kiszolgálni, ami neked is megéri és nekik is. Azaz ha havi 168 órát dolgozol, és 500e HUF a cél, akkor legalább 3000 HUF-os órabéren illik dolgozni. Ha ennél előre láthatólag kevesebb munka lesz egy hónapban, akkor vagy növelni kell az árakatm vagy csökkenteni az elvárt bevételt. És ez a 3000 HUF / óra egyáltalán nem magas összeg szerintem. (Én ennél jelentősen magasabb összeget kértem, és senki se reklamált emiatt).
6

A kiadásaimat könnyen ki

Emendre · 2012. Szep. 14. (P), 23.11
A kiadásaimat könnyen ki tudom kalkulálni, az nem gond, mert azok vannak egy jó ideje:)

Az órabér nekem nem játszik, mert akkor és olyan tempóban dolgozok, ahogy nekem éppen kényelmes. Inkább egy projekt kivitelezésére kalkulálnék ki egy összeget.

Inkább a kérdésem egyszerűbben az, hogy havi mennyi bevétel kellene ahhoz, hogy nyereséges legyek? Most az ilyen általános kiadásokat ne nézzük, mint víz, villany, internet. Csak ami a vállalkozás fenntartására megy el közvetlenül.

--

Egyébként ha van más lehetőség a vállalkozás indítása mellet is (ami nem alkalmazotti beosztás valahol!), hogy legálisan kereshessek pénzt azzal amit csinálok, akkor azokat az ötleteket is szívesen veszem! :)
8

Ajjaj

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 01.14
Az órabér nekem nem játszik
De bizony! Egy dolog, hogy mit hogyan vállalsz-számlázol, a másik pedig, hogy állandóan ott kell lennie a fejedben, hogy mi éri meg és mi nem. Ha nem tudod kitalálni, hogy mennyi idő alatt csinálsz meg egy projektet, mi alapján árazod? Szóval ez egy alapvető viszonyítási pont.
havi mennyi bevétel kellene ahhoz, hogy nyereséges legyek?
Poetro (is) ezt megpróbálta neked megsaccolni, de szerintem helytelenül. Annyi bevétel kell, hogy megélj. Az általános kiadásokat is igencsak nézd, mert a víz-villany sincs ingyen (vagy neked igen?). Továbbá előzetesen úgy kell számolj, hogy ami nyereséget termelsz, abból még jövedelemadót, stb. be kell csengetni (ennek vannak ugye munkáltatót - ez is te vagy! - terhelő részei is), és az ebből maradó nettó fizetés a tiéd. Általában a nettó árbevételednek kevesebb, mint a fele. Aztán amiket el tudsz költségelni, azokkal jobban jártál. De alaphelyzetben ne számolj ilyenekkel, csak ami biztos és állandó (és elszámolható) költség. Ha eldugott helyen laksz, akkor még rendesen lesz útiköltséged (és időd) is, sok ügyfél igényli a személyes kapcsolatot, és nem fog Piripócsra fél napig utazni.
Egyébként ha van más lehetőség a vállalkozás indítása mellet is ...
Persze, legyél őstermelő és termessz kukoricát. :)
Pár éve volt még valami 7-es adószám féle, a feleségem megpróbálta nemrég kinyomozni, de APEH irodában(!) sem tudtak ilyesmiről. Megbízási szerződésnek utánajárhatsz, de nem fogják a megrendelők szeretni, mert akkor nekik van vele plusz ügyintézés (TB, nyugdíj, de talán adó is). A megrendelő a számlát szereti: kifizeti (reméljük), elszámolja és kész.
7

Itt egy butaság,

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 00.56
amire Janoszen is felhívta a figyelmedet.
80K kiadások havonta?
Ilyet soha se vegyél - számszerűen - magadra, főleg ha még a cégtípust sem tudod. Ez lehet akár 10e-250e-ig bármi. Ezért javasoltuk ketten is, hogy szakembereket kérdezz, itt viszont tudtommal nincs.

SZerk.: a másik pontatlan megfogalmazás pedig az ÁFA-kör. Kimaradt belőle, hogy ha nem vagy ÁFÁ-s, akkor bizony nettó árbevételből fizeted ki pl. a számítógéped bruttó árát. És mivel aránylag sűrűn kell vásárolnod (+még amit el tudsz a cégben számolni), nehezen tudom elképzelni az ÁFA-mentesség hasznát.
9

számítógép sűrűn? 3 évente

szabo.b.gabor · 2012. Szep. 15. (Szo), 08.05
számítógép sűrűn? 3 évente veszel egyet 120ezerért havi 4ezer forint :) no mindegy ebbe nem érdemes belemenni.
10

Mobil, ...

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 23.04
no mindegy ebbe nem érdemes belemenni
11

Ha nincs fix ügyfélköröd,

inf · 2012. Szep. 16. (V), 05.26
Ha nincs fix ügyfélköröd, akkor nem éri meg elindulni, mert mire kialakul nagy durván eladósodsz. Amit talán érdemes lenne megpróbálni, hogy freelancer oldalakra reggelsz, és ott csinálsz melókat, hátha beindul... Ha már van ügyfélköröd, akkor alanyi áfa mentesen érdemes elindulni, aztán ha már elérted (az azt hiszem 2 millás) határt, csak akkor váltani áfásra. Ha normális könyvelőd van, akkor a visszaigényléseket meg ilyesmiket szépen meg tudja csinálni úgy, hogy viszonylag keveset fizetsz a járulékokon felül...
12

És ahhoz mi kell, hogy

Emendre · 2012. Szep. 16. (V), 20.47
És ahhoz mi kell, hogy freelancer oldalakról vállaljak melókat? Mert gondolom azok után is adózni kell meg mindenféle.

----

Valamint az legális lehet, hogy más adja a számlát az én munkámért, és én neki adom azt a pénz amit Ő adózik a keresetemből?
13

Nem

Pepita · 2012. Szep. 16. (V), 23.40
Előbbit nem tudom és szerintem, ha valamit ott umbuldálni lehet, azt nem fogja épeszű ember nyilvánosan leírni.
Valamint az legális lehet, hogy más adja a számlát az én munkámért, és én neki adom azt a pénz amit Ő adózik a keresetemből?
Nem, ezt így a törvény bünteti (ha megtudja). Így a számlát kiállító cég számlát (okiratot) hamisít, te pedig u.olyan feketén dolgozol. Ha ritkán van munkád, akkor esetleg megoldás lehet, hogy a számlázó cég felvesz téged egy rövidebb időre (tehát be is jelent), az adott projektnek ebben az időintervallumban kell lefutnia. Fizetés lehet később, de a számla teljesítési ideje az intervallumba kell essen (tudtommal, kérdezz könyvelőt is). Természetesen a "felvesz" azt jelenti: be is jelent valamennyivel. Fontos még, hogy a számlázónak legyen megfelelő tevékenységi köre a számlázáshoz (ha szükséges, nézz utána).

Szerk.: az a lehetőség ki is maradt, hogy ha a számlázó cég is szoftverfejlesztéssel (is) foglalkozik, akkor csak te dolgoztál feketén ennek a cégnek, ezért is "kettőtöké" a felelősség, ha egyszer kiderül (hogy erre mennyi esélyetek van - fogalmam sincs, én nem mentem ilyenbe soha).
15

Olyan is lehet, hogy akinek

inf · 2012. Szep. 17. (H), 10.56
Olyan is lehet, hogy akinek számlázol az pl felvesz idénymunkásnak, az pl teljesen legális. A freelancer-nél csinálhatsz olyat, hogy paypal-ra utalsz, és elvileg van rajta adó, amit keresel, de még én sem néztem utána. Ha többet tudok, akkor szólok.
16

Ne adjunk ilyen tanacsot

janoszen · 2012. Szep. 17. (H), 12.05
Ne adjunk ilyen tanacsot. A PayPal mar regesreg nem az az anonim platform, amin alkothatsz kedvedre. Egyreszt nagyon gyorsan kiderul, masreszt egy vagyonosodasi vizsgalat is igen konnyen befigyel ahol eleg nagy bajba kerulsz, ha nem tudod hitelt erdemloen igazolni, honnan van beveteled. Foleg akkor, ha esetleg elindul a szeker es elkezdesz tenyleg ertelmes penzeket hazalapatolni.
17

Nyilván. Én mondjuk nem

inf · 2012. Szep. 17. (H), 12.19
Nyilván. Én mondjuk nem tervezem, hogy itthon ilyen formán pénzt keressek. Nem tetszik, hogy a politikusok zsebre teszik azt a pénzt, amiért más dolgozik, aztán még többet követelnek... De ez már egy egészen másik történet.
14

Megvaltas

janoszen · 2012. Szep. 17. (H), 06.58
Alapvetoen ott latom a problemat, hogy Te ettol a vallalkozosditol varod a megvaltast a munkaugyi gondjaidra. Nem tudom, mennyi tapasztalatod van, de szamodra valoszinuleg nagysagrendekkel biztosabb megelhetest jelentene, ha tavmunkaban dolgoznal egy Magyar vagy legalabbis europai cegnek. A rossz hir az, hogy rengetegen szeretnenek otthonrol dolgozni, a cegek viszont ezt nem tulzottan szeretik. En a helyedben megkeresnek par kisebb webstudiot, hogy hogy allnak a temahoz.
18

Az itthoni vállalkozói léttel

mahoo · 2012. Szep. 17. (H), 16.22
Az itthoni vállalkozói léttel nem igazán vagyok tisztában, de annyit biztosan tudok, hogy az ilyen-olyan adók nem kicsit nehezítik meg a vállalkozók életét.

Sajnos, a magyar jogszabályok megpróbálják felülbírálni az EU-s jogszabályokat is, pedig ha ez nem lenne, szerintem lenne egy járható út.
Ezt csak azért mondom, mert az EU-s jogszabályok szerint nem szükséges adószámnak lenni a cég/vállalkozó által kibocsátott számlán. A NAV (APEH) persze azt mondja, hogy nem fogadhatod be az ilyen számlát, pedig igen, csak ezt nagyon sok magyar könyvelő vagy nem tudja, vagy nem meri.
És, hogy ez miért fontos? Azért, mert ha pl. angol céget alapítasz, amit jog szerint meg is tehetsz, akkor SOKKAL kedvezőbb feltételekkel tudnál termelni azaz többet is keresni.

Egyik ilyen angol-magyar könyvelő cégnek sem akarok reklámot csinálni, mert könnyen meg lehet őket találni guglival.

Én már megkerestem őket és valószínűleg lesz is angol cég. A fenti probléma továbbra is fent áll persze. Én csak abban bízom, hogy az én szolgáltatásom ami éves szinten 20-30e, nem jelent olyan nagy problémát az adott cégnek, ha egy-egy könyvelő nem tudja elkönyvelni ez a tételt annak ellenére, hogy szabályos számlát állítok majd ki.