ugrás a tartalomhoz

Keresőoptimalizálás több paraméter függvéyében

therest · 2012. Jún. 12. (K), 10.21
Sziasztok:
Tudna valaki tanácsot adni abban, hogy miképpen tudnék szép url-eket csinálni az alábbi rendszerben?

Van három legördülő lista az oldalamon, klasszikus megye/település/kategória felállással.
Ezeket ha változtatom, akkor a függő legördülők (település lista függ a megyétől) változtatják az opcióikat ajax-al, illetve ilyenkor egy form-on belüli hidden mezőbe belerakom a kiválasztott opció id-jét (ez azért van így mert egyéb adatok is vannak a form-on belül). Amikor a felhasználó a keresésre kattint, akkor a form-ot elküldöm. Posttal, mivel van a form-on belül olyan mező ami a felhasználó által szabadon megadott szöveget is tartalmazhat (szabadszavas keresés), és ezt nem akartam beerőlteti az url-be.

Ez működik is, csak seo szempontjából nem túl frankó, mivel semmi nem látszik a post-olt adatokból. A következő megoldások merültek fel bennem, amellett, hogy nyilván szeretném a legördülők ajax-os működését megtartani.:

1
GET-el küldeni az adatokat, majd htaccess-el szabni át az url-t. Ezzel mint írtam az a bajom, hogy a keresőmező esetleges tartalmát is bele kell tenni a végeleges urlbe, amit nem tudom hogy lehetne kulturáltan megoldani úgy, hogy ne kapjak ilyeneket:
/csongrad/kisallat/%c3%a1rv%c3%adzt%c5%b1r%c5%91+%26+t%c3%bck%c3%b6rf%c3%bar%c3%b3g%c3%a9p/

2
Elmegy a post egy spec file-ra, majd ott a kapott adatok alapján a megfelelő helyre átirányítom, valahogy így?
x.php, form elküldése
searchredirect.php, a kapott adatok alapján adatbázisból lekérdezem az adott megye/település/kategória url verzióját (Csongrád->csongrad,kisállat-növény->kisallat-noveny), majd ezekből előállítom az url-t pl:/csongrad/kisallat-noveny/ és átirányítok rá. Milyen átirányítás lenne itt jó google szempontból, és értékelné-e ezt a megoldást? Mi a helyzet azzal, hogy ugyanazt az oldalt kapja az eredménytelen keresésre: nincs találat. Ilyenkor nem lesz morcos amiért több url-en is ugyanazt a tartalmat találja?

3
Utolsó verzióként eszembe jutott valami noscript-es őrület, puszta link navigációs cuccot rakni a legördülők helyére, persze ez nagyon nyűgös lenne, csak végső esetben vetemednék ilyesmire.
 
1

Az oldalnak működnie kell

Hidvégi Gábor · 2012. Jún. 12. (K), 10.50
Az oldalnak működnie kell script nélkül is, különben a keresők nem tudják feldolgozni, tehát a problémát a legegyszerűbben GET-tel lehet megoldani.

Official Google Webmaster Central Blog: Dynamic URLs vs. static URLs
Does that mean I should avoid rewriting dynamic URLs at all?
That's our recommendation, unless your rewrites are limited to removing unnecessary parameters
Nem kell rewrite.

Egyébként a legbiztosabb, ha csinálsz egy gyűjtőoldalt, ahol szerepel az összes legyártott link, hogy tuti be legyen indexelve minden, pl.:
http://domain-ed.hu/megye=bacs-kiskun&helyseg=baja
http://domain-ed.hu/megye=bacs-kiskun&helyseg=kecskemet
http://domain-ed.hu/megye=bacs-kiskun&helyseg=soltvadkert
2

Rewrite kapcsán: A cikk/gyik

therest · 2012. Jún. 12. (K), 14.52
Rewrite kapcsán:
A cikk/gyik érdekes, de a saját tapasztalatom az, hogy jobb helyezést érnek el azok a lapok, amiknél el van rejtve a paraméterezés, tehát "szép" url-t használok. Mindez azért lehet így mert olyankor a doménen kívül tényleg csak az van az urlben ami fontos, tehát tömör.
A felhasználók számára is jobban átlátható pl. a history-ban.

GET-nél küldenem kell a kereső mezőt is, hogyan lehetne ezt szépen megoldani?
3

Nem értem a kérdést

Hidvégi Gábor · 2012. Jún. 12. (K), 15.12
A <form> method-ját átírod GET-re, és kész.
A cikk/gyik érdekes, de a saját tapasztalatom az, hogy jobb helyezést érnek el azok a lapok, amiknél el van rejtve a paraméterezés, tehát "szép" url-t használok.
Van erről statisztikai adatod, vagy pedig csak megérzés? Ez az egész keresőoptimalizálás nem több, mint voodoo, főleg, mióta összekapcsolták a google szolgáltatásainak accountjait.
4

Hogy érted, hogy voodoo?

therest · 2012. Jún. 13. (Sze), 10.25
Hogy érted, hogy voodoo? Valami oka csak van, hogy bizonyos oldalak előrébb jelennek meg a találati listában mint mások! :D

Minden esetre maradok a GET-re átírásnál, mert az jár a legkevesebb kavarással, és ha jól tudom a keresők többsége már ékezetesen jeleníti meg az urlben.
5

Vudu...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Jún. 13. (Sze), 10.28
Szerintem úgy érti, hogy manapság a gúgli személyre szabja a találatokat (sajnos), épp ezért előfordulhat, hogy amit korábban láttál, vagy amit most látsz, az a korábbi kereséseidhez, levelezéseidhez stb.-hez volt szabva.
(és ha legalább kikapcsolható lenne ez a "fícsör"... :( )
6

SEO

Hidvégi Gábor · 2012. Jún. 13. (Sze), 10.32
Lásd 5-ös hozzászólás. Nemrég olvastam, hogy az algoritmus kétszáz változóval dolgozik, és mivel egyiknek sem ismerjük a súlyát (sőt, csak a változók töredékéről van halvány elképzelésünk, hogy mik is lehetnek), a SEO kimeríti a mágia vagy szemfényvesztés fogalmát.
7

Érdekes a meglátásod, én nem

therest · 2012. Jún. 14. (Cs), 10.11
Érdekes a meglátásod, én nem érezem ezt igazán erősnek, inkább csak olyan szinten, hogy könnyebben találsz meg már látogatott tartalmakat, de ez kikapcsolható.
Alapértelmezésben két egyszerre induló oldal közül, az lesz előrébb a találati listában, amelyiknél, a 200 változó közül amiről tudjuk hogy hasznos azokat keresésre optimalizáltuk.

Tegyük fel, hogy egyszerre indul két oldal, mindegyiknek egyetlen oldala van.
Igaz-e, hogy "kisnyúl" keresésre a
kisnyul.hu/ujabb-kisnyul-szuletett/
Title: "Be szép újszülött kisnyúl!"
oldal azonos tartalom esetén előrébb lesz, mint a
kisallatok.hu/hirek.php?pid=123, Title:"Ismét kisnyúl született!".
Ha ez így van, akkor a seo is létező dolog.

Szerintem a 200 változóból legalább 20-30 tudható, és manipulálható: domain, title, urlek, meta, belső linkek, külső linkek, kiemelések, img altok, megfelelő redirect-ek, a duplikált tartalom kerülése, a google szerint büntetendő módszerek kerülése, de még sorolhatnám.
Én is írtam hirtelen több mint 10 dolgot, pedig nem vagyok seo specialista, ők biztosan tudnak még 10-20 dolgot, vagy többet ami játszik.
8

pagerank

Hidvégi Gábor · 2012. Jún. 14. (Cs), 11.10
Meglátásom szerint az algoritmusban továbbra is a legjelentősebb szerepet a PageRank játssza, azaz a helyezésre a leginkább az van hatással, hogy milyen "súlyú" weboldalak mutatnak a tiedre. Természetesen az url is benne van a szorzóban, de nem hiszem, hogy pár tizedszázaléknál többet nyom a latban, ha már linkelnek rád.

Persze az nem árt, ha ezzel is foglalkozol, de nem érdemes túl sok energiát rászánni. Az fontosabb lenne szerintem, hogy a jelenlegi primitív, szövegalapú keresést hogyan lehetne továbbfejleszteni.
9

Örök vita ez hogy PR, vagy

therest · 2012. Jún. 15. (P), 10.51
Örök vita ez hogy PR, vagy tartalom. Ebben nem is akarnék állást foglalni. Inkább azt mondom, hogy nagyon kevesen vannak a kivételes helyzetben, hogy egy induló oldalra komoly, erős linkeket tudnak szerezni. Tehát egy startoló oldalnál szerintem az első, hogy egy alapvető linkelésen kívül, a tartalom a lehető legtökéletesebb legyen. Mivel ez az alap, sokszor ez meghatározza az oldal későbbi előremenetelét, és az esetleges komolyabb linkek beszerzésének esélyét.
10

Most lett igazán teli a hócipőm a gúglival...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Jún. 17. (V), 17.19
Pár hete (hónapja) még gond nélkül tudtam használni a google.com-t úgy is, hogy a hidemyass.com-on keresztül kerestem fel.
Már nem hajlandó publikus proxy-n keresztül működni.
Ami főként azért gáz, mert ettől kezdve végképp semmi esélyem befolyásolni, hogy hagyjon békén a "személyre szabott", de totálisan használhatatlan találataival. :-(

Legalábbis, ha http-t használok... :-)
(https-en még elérhető egy oldal erejéig)
11

pws=0

complex857 · 2012. Jún. 17. (V), 18.25
Ugyan uj instant google search -el nem mukodik, de ha azt kikapcsolod pws=0 GET parameterrel meg lehet szuntetni a talalatok perszonalizacijat.
Hasonlokepp lehet opt-out -olni a keresesesi tevekenyseg rogzitesebol https://www.google.com/history/.
12

A history nálam alapból ki

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Jún. 17. (V), 18.43
A history nálam alapból ki van kapcsolva.
Nagyobb gáz, hogy megnézi a szolgáltatómat és akármit teszek, ragaszkodik hozzá, hogy főként magyar találatokkal tömje tele a listát. Ezt másképp nem tudom kikerülni, csak proxy-val. (a pws=0 sem segít)