ugrás a tartalomhoz

Egy nagy vagy több tematikus blog létrehozása

Max Logan · 2012. Már. 6. (K), 20.27
A kérdésem részben elméleti, de van azért gyakorlati vetülete is. Szóval a helyzet az, hogy van több téma, amiben hamarosan publikálni kezdek. Az eredeti koncepcióm az volt, hogy minden téma kap egy külön blogot, egy tematikus site-ot.

Minden site külön motort kap, minimalista megközelítés, saját kód, nem játszunk szörnyeteg keretrendszerekkel és CMS-ekkel.

Aztán az előbb amikor a boltba indultam, valahonnan jött az ötlet, hogy mi lenne akkor, ha nem külön tematikus site-ok lennének (külön subdomain alatt), hanem lenne egy nagyobb blog és a bejegyzések ezen blogban lennének publikálva. A témák szeparálására pedig egy kategória rendszer lenne bevezetve.

Mivel csak 4-5 (esetleg 6) kategóriáról, tematikáról beszélünk, ezért a témakezelés programozásügyileg hasonló lenne, mint az ismert blogmotorokban, blogszolgáltatások esetén, viszont kiemelt lenne az oldal szerkezetében a választási lehetőség, hogy csak adott tematika bejegyzései legyenek listázva.

A külön site-ok mellett szól szerintem a szeparált, önmagában is életképes tematikus tartalom, a nagy site mellett meg talán a tartalom gazdagsága, változatossága, ebből következően pedig talán a jobb keresőkbeli érvényesülés.

Minden téma esetén saját „fejlesztésű” tartalomról van szó, mind szorosan hozzám, a személyemhez kapcsolódik.

Mi a véleményetek, ti melyik megoldást alkalmaznátok?
 
1

Drupal

Pepita · 2012. Már. 6. (K), 21.00
Erre a célra - magamnak - én tuti, hogy Drupal-oldalt csinálnék. Egyet. Minden ehhez szükséges funkció/szolgáltatás benne van, pár óra alatt össze lehet klattyolgatni a site-ot. Az egyéni smink már kicsit komolyabb téma, de szerintem megéri, mert:
- Nem kell esetleges újabb téma esetén újra programozni, stb.;
- Azt, hogy milyen szolgáltatást használsz most v. máskor, bármikor átklattyolgathatod;
- Jól kezeli a nagy látogatószámot (reg.), sok, bonyolult kategorizálást is;
- Van akár könyv funkció is és sok egyéb (tarcsiban), amit most nem gondolsz használni, de lehet, hogy x idő múlva kelleni fog.
2

Re

Max Logan · 2012. Már. 6. (K), 22.21
Az igazság az, hogy ha a témákat külön-külön nézem, akkor mindegyik bedobható lenne egy-egy tematikus közösségi site-ra (blog.hu, flikr.com, Facebook page, stb.). Ezt nem akarom, mert...

...az egyik legfontosabb tényező (jelenleg), hogy minden saját domain alatt működjön. Jelen állás szerint minden téma kap egy dedikált subdomaint, amit az „egy nagy” koncepció kiváltana egy blog.domain.hu-val.

Mindenképpen saját fejlesztés lesz, ennek több oka is van. Egyfelől ezek mind a tartalom, mind a rendszer üzemeltetés szempontjából hobby kategóriába sorolható megoldások (ám fontos „kiterjesztések”, melyeket saját nevem és doaminem alatt szeretnék publikálni). Másfelől a CMS-ekkel úgy vagyok, ha ha olyanra akarom alakítani a cuccost, amilyenre én akarom, akkor meg kell ismernem alapjaiban a CMS-t, és végül mindenképpen faragni kell a rendszert (egyedi fejlesztések, átalakítások, modulok).

Akkor meg már saját, PHP szinten minimalista, nem feltétlen RDBMS adatháttérrel rendelkező megoldás legyen (ha a külön site megoldást nézem), ami éppen olyan, amilyennek én szeretném. Mind működésében, mind megjelenésben, mind szolgáltatásaiban, mind adattárolási formátumát tekintve, mind az adatok hozzáadásának módját (ha éppen nem RDBMS), stb. tekintve.

CMS alapon tehát nem gondolkodom. Egyelőre. A jövőben, ha már olyan szintre ér a történet (egyéb dolgaim okán), hogy már nem érdekel az üzemeltetés, akkor két lehetőség áll majd előttem. Vagy fogom és mindent felköltöztetek egy-egy tematikus szolgáltatásra (lás fentebb) vagy pedig (ami szimpatikusabb) megbízok egy nagyon profi embert, hogy hozzon létre egy rendszert, ami. Ami színes, szagos, HTML5, CSS3 alapokon működik, felbontásfüggő layout, mobilra, iPadre, ki tudja mire is optimalizált megoldás és akár komoly admin rendszer, hogy nekem tényleg csak a kontentet kelljen tolni (úgy ahogyan én szeretném azt szerkeszteni, managelni). Aztán, hogy ezt az illető majd éppen Drupal alapon oldaná meg, akkor már nem érdekelne.
3

Egyelőre a több külön site felé hajlok

Max Logan · 2012. Már. 7. (Sze), 01.44
Egyelőre a több site külön aldomainen megoldás felé hajlok, méghozzá több okból is.

Például a fotók publikálása egyészen más elvárásokat támaszt a rendszerrel szemben, mint mondjuk egy mikroblog bejegyzés. Bár ez lekezelhető az egyedi bejegyzés típusok bevezetésével és a hozzájuk kapcsolódó egyedi működés kialakításával.

Bár itt már van egy logikai csavar, mert fotókat úgy szeretnék publikálni, hogy egy-egy képnek nincsen megnevezése, címe, mert nem akarom én cimkézni a képet, alkosson véleményt a befogadó. Így egy hagyományos bejegyzés alapú rendszerben mit adnék címnek? Ez jó kérdés...

Van olyan témakör, ahol célszerű kronológiai sorrenben lekövetni a bejegyzéseket, nem pedig időrendben fordítva, ahogyan normál esetben vegyülnek a többi bejegyzés között. Bár az is igaz, hogy úgy lenne megoldva a site, hogy lenne minden témakörnek dedikált linkje (és RSS csatornája), ahol meg már én szabom meg a listázás sorrendjét.

Nem utolsó szempont az sem, hogy nem minden tartalom ugyanolyan copyright alatt lesz publikálva. Bár erre is ki lehet találni olyan megoldást, hogy van egy külön aloldal, ahol az egyes témakörökre lebontva szerepel a szerzői jogi szöveg. A bejegyzések mellett erre hivatkozás helyezhető el.

Aztán ott van a tartalom kereshetőségének kérdése is. Ha egy nagy site van, akkor illene valamilyen keresési megoldás, de pl. a cím és szöveg nélküli képbejegyzések esetén a kereső funkció nem értelmezhető. Ha külön site-ok vannak, akkor pedig a keresés annyira nem lényegi kérdés és nem is tervezett funkció.

A kérdés az, hogy szerintetek érdemes-e egy egyveleget megjelentetni, és még ezen felül hangsúlyozni az egyes témák különálló jellegét is, vagy mivel önmagukban is megélnek (sőt), inkább szétválasztani a tartalmat.

És mivel minden témakörre lesz külön ajánló a honapomon, így az index funkciót megadja, aki meg kíváncsi a többi témakörre (ha keresőből érkezett) az az egyes site-okon megtalálható, honlapomra vezető linken keresztül eléri az index-et.
4

Külön utakon

Max Logan · 2012. Már. 7. (Sze), 04.09
Gondolkodtam (sokat) és arra jutottam, hogy nem vonom össze az egyes témákat egy nagyobb bloggá, hanem maradnak ez eddig kigondolt tematikus site-ok és nyitok egy blog.domain.hu-t (ami régen üzemelt, de aztán megszűnt létezni), ami alatt a nem kategorizálható gondolatokat, személyes megjegyzéseket fogom publikálni. Így minden téma esetén nagyobb szabadságot biztosít a dedikált site.