ugrás a tartalomhoz

Notebook + virtualizáció

Karvaly84 · 2012. Feb. 5. (V), 10.00
Sziasztok!

Úgy fest el kell majd utaznom, és be kell szerezzek egy notebook-ot, mert mozgásban leszek egy pár évig. Nem tudok róla, hogy notebook-okba van e lehetőség két HDD-t szerelni úgy, hogy ki iktatható legyen alkalom attán egyik vagy másik. Ezért tapasztalatokra lenne szükségem, hogy ha virtualizációval akarom megoldani a LAMP környezetet milyen vasat érdemes venni, illetve melyik VM-et érdmes használni, egyáltalán valaki dolgozott már notebook-on???

i3-as G41 chipset-es, 17" notikat nézegettem egyenlőre. Amit szeretnék, hogy windowsban fejleszteni, és azt deploy-olni lapm-ra linux openSUSE-ra, és az openSUSE-t teljesen ki tudjam használni VM-ből. Csak iránymutatásokra lenne szükségem, hogy kutatni tudjak a témában.
 
1

Processzor

Poetro · 2012. Feb. 5. (V), 10.18
Olyan processzort érdemes venni, ami támogat mindenfajta virtualizációt. Ezek Intel oldalon a VT-x és VT-d. Ezeket az újabb mobil i5 és i7 procik támogatják, i3 nem. AMD esetén pedig AMD Virtualization Technology-nak hívják, és jó pár processzor támogatja.

Ha csak a LAMP miatt raknál fel egy operációs rendszert, akkor egyszerűbb csak konzol módban telepíteni azokat, legyen szó bármilyen Linuxról. A grafikus felület teljesen felesleges lesz a virtualizált rendszernek, valamint több memóriát is eszik. És arra is gondolni kell, hogy a rendszer, ahol az oldal majd futni fog, úgyse rendelkezik majd grafikus felülettel, ezért is teljesen felesleges ezzel lassítani a virtuális OS-t. Gondolom az OpenSUSE csomagkezelője is van olyan jó, mint az Ubuntu / Debian-é, és lehet vele kényelmesen parancssorból telepíteni minden neked szükséges alkalmazást. Ha nem ilyen az OpenSUSE, akkor megkérdőjelezem a választását.
6

A VT-d-t én is nézegettem, de

Protezis · 2012. Feb. 5. (V), 12.14
A VT-d-t én is nézegettem, de egyrészt nehéz megtalálni, melyik chipset + CPU támogatja, valamint, hogy mely laptopokban vannak ezek. Plusz valami olyat is olvastam, hogy a BIOS-nak is támogatnia kell. Szóval baromi körülményes találni egyáltalán egy olyan laptopot, amivel használni tudod.

Dell Latitude E5520-at vettem pár hónapja. Talán a 6520 támogatja (chipset és CPU alapján), de óriási volt árban a különbség.

Konzol módot én is ajánlom, korábban teljesen feleslegesen használtam Ubuntut grafikus felülettel. Konzolos Debian, tökéletes.
7

VT-d támogatásra tudsz valami

H.Z. v2 · 2012. Feb. 5. (V), 12.22
VT-d támogatásra tudsz valami példát? Amikor gépet vettem, direkt figyeltem, hogy olyan proci legyen benne, amiben már ez is van, de... Linuxot téve a gépre addig jutottam, hogy ha a VT-d be van kapcsolva, akkor a reboot lefagy. :)
Ubuntu, OpenSuSE, Debian, meg tán CentOS egyaránt. (érdekes módon a poweroff simán működött ugyanezeken a rendszereken)
Viszont free szoftverek közt nem találtam olyat, ami kihasználta volna a VT-d előnyeit. (fizetőst eleve nem kerestem)
12

Egyelőre csak fizetősek

Poetro · 2012. Feb. 5. (V), 16.36
Tudtommal egyelőre csak a fizetősekben van Intel VT-d illetve AMD Vi támogatás, de ha már új gépet vesz az ember, akkor szerintem érdemes olyat venni, ami a VT-x mellett a VT-d-t is támogatja, mert hamarosan azért csak megjelennek az ingyenes virtualizációs szoftverek alatt a támogatás, és akkor sokat fog dobni a teljesítményen. Parallels Workstation Extreme alatt már most van támogatás, mondjuk én elégedett vagyok a Parallels Desktop 7-tel is MacOS X alatt a WinXP kb 10-12 mp alatt indul (MacBook Air i7).
Windows 7 alatt pedig VirtualBox illetve Virtual PC alól pillanatok alatt feláll egy konzolos Ubuntu.

Másik jó tanács a kérdezőnek:
Legyen a gépben jó sok memória, minimum 4Gb, de a 8 még jobb, elvégre a virtualizált OS-nek és a hoszt rendszernek is kell memória. Egy konzolos Linuxnak érdemes 5-10Gb tárhelyet adni, mert az OS a feltelepített egyéb szükséges segédalkalmazásokkal el fog foglalni 2-3Gb helyet, és kell egy kis mozgástér az általad feljesztett cuccoknak.
2

Készülj fel, hogy lassabb

Protezis · 2012. Feb. 5. (V), 11.13
Készülj fel, hogy lassabb lesz. Én is így fejlesztek: i5-2410m, 8 GB RAM, Windows 7, Vmware player-ben Debian. A forráskód a host-on van, hgfs-sel osztom meg a Linuxxal. Bár natívan nem próbáltam ezen a gépen, más gépek teljesítményét figyelembe véve majdhogynem kétszer annyi így a response time.

Bizonyos gépeknél van lehetőség arra, hogy az ODD helyére HDD-t rakjunk egy arra megfelelő fiókkal. Ha jól tudom, "Hard drive caddy" néven futnak.
3

linux

-ii- · 2012. Feb. 5. (V), 11.39
Nem egészen értem, miért kell egy komplett rendszert feltenni ahhoz, hogy legyen egy webszerver a gépen. Windows alá miért nem jó feltenni (LAMP helyett WAMP)? Igaz, néhány dolog kicsit másképp van, de arra lehet figyelni. Ha ott működik, akkor elég akár egy távoli szerverre feltenni a cuccot és ott letesztelni.
5

Esetleg mert a linuxos

H.Z. v2 · 2012. Feb. 5. (V), 11.48
Esetleg mert a linuxos környezetet preferálja, viszont az új laptopok linux kompatibilitása... sok esetben hagy "némi" kívánnivalót maga után.
11

Filenevek

janoszen · 2012. Feb. 5. (V), 16.13
Pl. hogy aztán nehogy gondod legyen a kisés nagybetűs filenevekkel.
14

Mindig kisbetűs

Pepita · 2012. Feb. 5. (V), 23.54
Én is win alatt fejlesztek, csak kisbetűs fájlnevekkel. Így nem lehet hiba.
4

Hordozhatóság

H.Z. v2 · 2012. Feb. 5. (V), 11.47
Ha szempont a hordozhatóság, akkor a 17"-es laptopokat felejtsd el! Nekem egy 15"-es Dellem van, már ez is necces, ha cipelni kell.
i5-2520-as procival, 8G memóriával egész tűrhetően megy win7+virtualboxban két linux (egyik desktop), viszont adatbázis kezeléssel egyelőre nem kellett foglalkoznom, így diszk performanciával kapcsolatos tapasztalatom nem nagyon van.
(ezen felül tudnék mondani két márkát, amit biztosan ne vegyél, ha teheted, viszont fogalmam sincs, ezek fényében mit szabad... :( )
8

Általában elég szűkös a hely

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 5. (V), 13.02
Általában elég szűkös a hely a laptopokban, szerintem nem nagyon fogsz olyat találni, ahova két merevlemezt be lehet pakolni, ezért lehet, hogy külső diszken kéne gondolkoznod.

Én hosszú évek óta Windowson fejlesztek, és úgy gondolom, megfelelő a környezet, megoldható, de nem hiszem, hogy jobb mondjuk egy virtualizált Linuxon dolgozni, hacsak nem akarod az operációs rendszer különleges szolgáltatásait használni. Ha nincsenek speciális igényeid, szerintem a natív WAMP is tökéletes.

A gépemben két éves AMD processzor van, ami támogatja a virtualizációt, meg vagyok vele elégedve, mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha a laptopodon játszani is szeretnél, akkor is ezt tudom ajánlani, mert hardveres szaklapok szerint is jóval nagyobb a grafikus teljesítménye, mint az Inteleké.

Virtualizált környezetben én is parancssorosan használom az operációs rendszereket, és megdöbbentő, hogy ilyenkor milyen kevés a rendszer memóriaigénye, 128 megával simán elmegy egy átlag weboldal kiszolgálása, 256-ot pedig szinte lehetetlen megtölteni. Ha a szoftvereket (Apache, MySQL) te szeretnéd lefordítani, akkor 768 megát tudok ajánlani. A Windows XP SP3 sem túl igényes ilyenkor, indítás után 72 megabájt ramot eszik (desktop gépen ugyanez 128-at), fordításra itt is elég 512 vagy 768.
9

Két HDD

H.Z. v2 · 2012. Feb. 5. (V), 13.04
De, nagyon sok olyan van, amibe két HDD szerelhető: ezeken ki lehet venni a DVD meghajtót és annak a helyére lehet berakni (egy spec., a diszk árával vetekedő árú kerettel) még egy diszket. A külső, ha szempont a hordozhatóság, szerintem felejtős.
Optikai meghajtót manapság már amúgy is alig használ az ember...
10

Igaz, de ne felejtkezzünk el

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 5. (V), 13.08
Igaz, de ne felejtkezzünk el arról, hogy két lemez mellett az akkumulátor is gyorsabban merül; bár az SSD-k mondjuk nem esznek sokat.
13

Na jó sok válasz érkezett

Karvaly84 · 2012. Feb. 5. (V), 23.30
Na jó sok válasz érkezett köszönöm nektek!

Utána nézek ezeknek a technológiáknak amiket írtatok!

Még egyszer köszönöm!
15

Késő

janoszen · 2012. Feb. 6. (H), 08.41
Lehet, késői hozzászólás, de egy tipp a részemről. Sokat játszottam virtualizációval ilyen téren, olyan laptopom is van, ami tud hardveres virtualizációt, de soha nem sikerült normálisan összehozni. Ennek része volt az is, hogy a unit tesztek egy része nem futott normálisan Windowson és szerettem volna őket az IDE-ből futtatni.

Most olyan a felállás, hogy ketté van particionálva a laptopom. Van fent egy Ubuntu, amin fejlesztek és rendszergazdáskodom, a Windowson pedig csinálom a Windowsos dolgokat, illetve néhanapján játszom. Béke és boldogság, mert viszonylag ritkán akarom a kettőt egyszerre és akkor nem fáj a reboot.

Ami az utazást illeti, viszonylag erős a CPU benne, tehát az aksi nem is bírja sokáig. Sajnos Bécs-Budapest viszonylatban a mobil térerő a nem létezővel egyenlő, szóval egyébként sem tudnám nagyon használni, tehát annyira nem fáj. Ha ez mégis fontos, akkor érdemes beruházni egy több cellás aksiba, a vinyót pedig lecserélni SSD-re. Vételnél érdemes odafigyelni a CPU áramfogyasztására is.
17

Az aksit ritkán fogom

Karvaly84 · 2012. Feb. 6. (H), 14.00
Az aksit ritkán fogom használni. Az, hogy mozgásba vagyok azt jelenti, hogy időnként másik hajóra kell beszállnom, de mindenhol van 220V tehát a fogyasztás a legkevésbé érdekel, inkább az számít, hogy hogy oldjam meg a két rendszert egy notebook-on, úgy hogy mondjuk egy firefox-eclipse ne zabáljon fel minden erőforrást, és ne menjen tönkre a melegedéstől se a gép.

A leírtak alapján ha normálisan akarok VM-et futtatni egy 300 ezres notebook kell a feladatra, de én ezt 200ból akartam megoldani.

Kéne találnom egy olyan disztribútort ahol félkész notebookot tudok venni, és bele rendelni a dolgokat. Mert valaki írta pl. hogy a DVD helyére be lehet tenni még egy HDD-t, és akkor elég lenne hozzá egy külső DVD amit úgy is max. telepítésnél használok.

Jelenleg úgy fejlesztek, hogy két fizikailag külön álló lemezre teszem a Windowst, és OpenSUSE-t, amikor egyiket telepítem a másik lemezt kihúzom a SATA-ból, hogy ne keljen a GRUB-al vesződnöm, és a gép bekapcsolásakor választok F8-al. Ha ez nem járható notebookon akkor gondolom kell a VM, és evvel kapcsolatban van pár dolog amin gondolkodom.

- Melyik VM-et tanuljam meg használni,
- A VM-en futó rendszeren fejlesszek e, vagy Windowson és azt deployoljam valahogy a VM-es rendszerre.
- Esetleg tanuljam meg a Samba használatát? És egy hálózati meghajtót hozzak létre egy partíción amit mind a két rendszerről el érek?

Egyébként mikor fontos a hardveres virtualizáció, és mikor elhanyagolható?
18

Mikortól fontos a hardveres

tlof · 2012. Feb. 7. (K), 11.43
Mikortól fontos a hardveres virtualizáció? Attól a pillanattól kezdve, hogy szeretnél értelmes válasz időket kapni a rendszertől.

Amit én ajánlok:
windows host rendszer, virtualboxban egy általad választott linux, amelyik eléri az egyik megosztott windowsos mappádat, igy rögtön tudja futtatni a lementett kódot.

A windowsnak kell 2-3 G ram, a linuxnak 1, meg a virtualizáció, szóval 4G ram alatt ne kezdj neki.

A hdd-ét cseréld egy ssd-re, a két vinyót pedig felejtsd el, nem ér annyit mint amenyibe kerül. (max vegyél egy mezei usb külső diszket backupnak.)
16

LAMP?

TeeCee · 2012. Feb. 6. (H), 13.38
Én is LAMP alatt fejlesztek, Win7 64bit van a gépemen. Régi L9400-as proci ketyeg benne :D (A minap néztem egy brutál i5-ös Dell-t hmmmm... Szóval meg lehetne szokni... :D )
Én úgy vélem, ha valakinek nem kell valami tényleg speciális beállítás vagy PHP-ext, akkor a LAMP tökéletes, nekem semmi problémám nincs vele.
Akkor lehet még szopósabb hibát kifogni, ha masszívan fájlokat, illetve azok tulajdonságait használó programot ír valaki, mert ott van eltérés a Win és a Linux között. (létrehozási/módosítási dátumok, jogosultságok... A fájl/könyvtárnevek kis-nagybetű érzékenységére figyelve a 'fájl nem található' probléma könnyen kiküszöbölhető)

Úgy mondom, hogy amit készítek legtöbb esetben linuxon fut, és nem emlékszem olyanra már évek óta, hogy a két rendszer közötti probléma előjött volna...