ugrás a tartalomhoz

Alkalmazás védelme

Termes · 2012. Jan. 19. (Cs), 14.33
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy készítettem egy viszonylag egyszerű de elég összetett online nyilvántartást a jelenlegi munkáltatómnak ingyen a saját szerverére, de ez csak addig lenne ingyenes, amíg ott dolgozhatok.

Hogyan tudnám megvédeni a rendszeremet?

Nyilván nem bonyolult titkosításra gondoltam, hanem pl. a rendszer motorját kívülről hívná be (a saját szerveremről), tehát ha úgy döntenék, ne legyen használható és ami a legfőbb, ne is lehessen - könnyen - "újraéleszteni" a rendszert, mert sok munkaórám volt vele.

Gondoltam swf-re, mert úgy tudom, nem lehet kiolvasni a forráskódját. Valami ilyen ötletet szeretnék.

Köszönettel:
T
 
1

Nehezen... :-)

H.Z. v2 · 2012. Jan. 19. (Cs), 15.02
Nekem egyetlen ötletem lenne: ha nem kell 7x24-ben működnie, akkor az egészet egy titkosított fájlrendszerre teszed, aminek csak te tudod a jelszavát. (7x24-et azért említem, mert ha mondjuk újra kell indítani a szervert, akkor ugye te leszel az egyetlen, aki el tudja majd indítani)
Bár nem teljesen tiszta, hogy mit jelent ez az "ingyen".
Mert ha alkalmazottként készítesz valamit, ami a munkakörödhöz tartozik, az tudtommal, automatikusan a munkáltatóé lesz. (a szerzői jog nem biztos, de maga a kész termék, igen)
------------
de javítson ki valaki, ha tévednék!
2

Abban igazad van...

Termes · 2012. Jan. 19. (Cs), 15.08
Nem, nem ez a munkaköröm, sőt szöges ellentéte. Humán szférában dolgozom - és nem is szándékozom távozni. Csak egy ötletként merült fel az online rendszer és felváltotta a papírmunkát, így ezt használják... statisztika, stb gyorsan megy.

Gondoltam, hogy iframe-ben megoldhatnám?!... bár még sosem használtam.. :)
3

Saját szerveren

Poetro · 2012. Jan. 19. (Cs), 15.20
Üzemeltesd az egészet saját szerveren. Akár egy API formájában is, bár ahhoz több fejlesztés kell. Azaz a saját szerverre írsz egy API-t, ami mondjuk JSON-ban vagy XML-ben ad vissza adatokat, és a megrendelő szerverén csak az API-t hívogatod távolról. Ha több embernek is ki akarod szolgálni, akkor hozzáadhatsz vmi API key dolgot. Az egészet hasonlóan érdemes elképzelni, mint a Google Maps vagy Twitter vagy más hasonló API-kat.

Az .swf mivel nyílt a szabvány, akárki vissza tudja fejteni, hasonlóan a Java .class fájlokhoz, vannak hozzá kész eszközök is, ezért ez nem igazán kivitelezhető valamint a .swf kliens oldalon fut, ezért ugyanazok a problémák vannak vele, mintha JavaScript-ben írnád meg, azaz kell neki valamilyen szerver oldali kód, hogy az adatokat huzamosabb ideig tárold.

Ha pedig nem akarsz API-t készíteni az alkalmazásodhoz, akkor pedig megteheted, hogy csinálsz egy aldomain-t a munkáltatód szerverén, és az aldomaint pedig a te saját szerveredre irányítod, és onnan szolgálod ki. Innentől kezdve akár mikor kikapcsolhatod a szolgáltatást például azzal, hogy törlöd az aldomain bejegyzését a saját szervereden.
4

Köszi

Termes · 2012. Jan. 19. (Cs), 15.29
Köszi Poetro!

Az válaszod első bekezdését nem értem. :) A másodikat értem és a harmadik az egyszerűnek tűnik! Azt választom. ;)

Köszönöm.
5

Ezzel (API) nekem egy gondom

H.Z. v2 · 2012. Jan. 19. (Cs), 15.53
Ezzel (API) nekem egy gondom van: egy éles, intranetes alkalmazást élő internet kapcsolathoz kötni... Jó, én bankban dolgoztam, de biztosan leszedték volna a fejem, ha ilyen ötlettel állok elő. ;)

Azt ugye rosszul értem, hogy a céges adatokat tartalmazó adatbázist egy külső, a kérdező tulajdonában lévő szerverre rakatnád vele?
6

Kiszervezés

Poetro · 2012. Jan. 19. (Cs), 16.30
Ha kiszervezed mondjuk az e-mailt mondjuk egy külső Exchange szolgáltatónak, a dokumentumaidat mondjuk Google Apps-ra vagy Microsoft Office 365-re, akkor ugyanúgy a céges adatokat egy nem a megrendelő tulajdonában levő szolgáltatóhoz rakod át. Ha ez megéri a megrendelőnek (mondjuk, mint ebben az esetben, mivel ingyen van), és ismeri a körülményeket, akkor szerintem nincs vele probléma. Ha nem felel meg neki, akkor térítés ellenében megveheti az alkalmazást, vagy annak bérleti jogát.
8

Fene tudja... amellett, hogy

H.Z. v2 · 2012. Jan. 19. (Cs), 17.01
Fene tudja... amellett, hogy számomra egyébként sem túl szimpatikus ez a kiszervezős dolog, azért elég nagy különbség van egy profik által épített, relative biztonságos háttérrel rendelkező szolgáltatás és egy IT-től viszonylag messze álló alkalmazott saját kis rendszere között.
Ráadásul a kérdésből nekem valahogy az jött le, hogy úgy szeretné biztonságban tudni a rendszerét, hogy a munkáltatója később se tudja rátenni a kezét. Ennyire egyetlen alkalmazottban sem szabadna megbízni. Hogy magát a rendszert viszi magával, amennyiben kilép a cégtől, az még necces, de talán belefér. Viszont az, hogy a kezében maradjanak céges adatok, adatbázisok... Hát ilyet biztosan nem engednék meg senkinek. Sohasem lehet tudni, mikor változik ellenségesre a viszony.
19

Természetesen..

Termes · 2012. Jan. 20. (P), 13.05
Természetesen, az adatbázis tartalma számomra értéktelen...
23

Miért?

Pepita · 2012. Jan. 20. (P), 14.34
Miért értéktelen? Ha semmi másra nem tudod használni, csak árthatsz vele főnöködnek (pl. eltünteted), máris értékes. Plusz, ha ez is humánerőforráshoz kapcsolódik, akkor valószínűleg személyes adatokat (is) tartalmaz, ami nem lehet cégen kívüli személynél.
Akkor lenne számodra értéktelen, ha a céged számára is az lenne. Akkor meg miért használnák?
7

Még nem próbáltam csak

Kubi · 2012. Jan. 19. (Cs), 16.58
Még nem próbáltam csak egyszer már keresgéltem ebben a témakörben:

bcompiler

A forráskódodnak néhány (vagy összes) fontos és nehezen pótólható függvényét/class-át ezzel lefordítod byte kódba és onnantól a forráskódod nehezen visszafelythető.

A forráskódba beteszel egy url hívást, ha adott url 404-et ad vissza a kód futása megszakad.

A legbiztonságosabb de nem igyenes megoldás:
Zend guard
9

Szerintem a legerősebb

firith · 2012. Jan. 19. (Cs), 22.37
Szerintem a legerősebb védelem, amit nem lehet visszafejteni az a szerződés, amiben pontosan le van írva hogy ki a birtokosa a rendszernek, ki a felhasználója, meddig érvényes (pl amíg szerződéses munkakapcsolatban vagy a céggel)

Vélemény?
10

magyarországon? Hmm, legyünk

Kubi · 2012. Jan. 20. (P), 01.02
magyarországon? Hmm, legyünk optimisták :D

Na de bolondozást félretéve, ezzel az a baj, hogy ha szerződést megszegve is használják a szoftvert, neked kell hónapokig járnod bíróságra, fizetned az ügyvédedet, bizonyítanod az igazadat. Ez a hercehurca milliós összegeknél éri meg.

marad a titkosítás, persze mellé jól jön a szerződés, melyben le van fektetve, hogy ilyen meg olyan körülmények között a program működését megakadályozod.

Ha ez nincs szerződésben, a munkáltatódnak joga van beperelni téged, mivel kárt okozol számára, az mellékes hogy a program a tiéd, azt még bizonyítanod is kell. Nem vagyok jogász, de kb. ez a tényállás, ha tévednék, okosítson fel valaki :)
11

Én mostanában kezdtem el

Karvaly84 · 2012. Jan. 20. (P), 01.33
Én mostanában kezdtem el gondolkodni azon, hogy hasonló tettre szánjam el magam, ugyan is a céges mobil flottát le cserélték androidos telefonokra, ez kb. 200 db telefont jelent, és ezekre a készülékekre ötlöttem ki egy olyan rendszert ami a benti SAP alkalmazással cseveg mondjuk SOAP-on keresztül, de a rendszergazda elég szkeptikusan fogadta az ötletem, pedig a KAIZEN elmélet szerint munka időt sporolhatnánk az ötletemmel. A lényeg: szerintem amit Poetro írt az egy jó gondolat, én a SOAP-ot javaslom, de persze a lényeg az API-n van, amit távolról lehet használni.
12

Egy komolyabb cégnél,

Kubi · 2012. Jan. 20. (P), 11.20
Egy komolyabb cégnél, engednék, hogy cégen kívüli szerveren legyenek fontos adatok?
13

Definiáld

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 12.04
Kérlek definiáld, mit jelent az, hogy komolyabb cég, és hogy fontos adatok. Mert például nálunk azért van elég sok alkalmazott, és fejlesztő, és a szolgáltatások jelentős hányada ki van szervezve. Ilyenek az email, a dokumentumok, a verziókezelés.
14

Kaptok ezekről az adatokról

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 20. (P), 12.12
Kaptok ezekről az adatokról biztonsági másolatot? Nem lenne olcsóbb felvenni egy rendszergazdát, és cégen belül megoldani a tárolást? Mi van, ha a harmadik fél a piaci verseny miatt csődbemegy?
16

Természetesen

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 12.52
Kaptok ezekről az adatokról biztonsági másolatot?

Természetesen. Bár DVCS esetén ez nem is igazán szempont, elvégre minden checkout egy teljes repository önmagában is.
Nem lenne olcsóbb felvenni egy rendszergazdát, és cégen belül megoldani a tárolást?

Természetesen vannak rendszergazdáink a számos szerverünk karbantartására, de a bérelt szolgáltatások annyival több szolgáltatást nyújtanak olyan alacsony költség fejében, amit nem fogsz tudni ilyen kevés összegből kifejleszteni / karbantartani / adminisztrálni.
Mi van, ha a harmadik fél a piaci verseny miatt csődbemegy?

Mivel a szolgáltatásokat piacvezető, vagy a témában nagy horderejű cég végzi, hogy nagyon kicsi az esély a csődre. Mondjuk én olyanról még nem is igen hallottam, hogy egy komolyabb piaci szereplő csődje, vagy a fizetős szolgáltatás bezárása esetén ne adott volna lehetőséget az adatok lementésére, és esetleg átmozgatására egy másik szolgáltatóhoz.
20

Minden ilyen szolgáltatás

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 20. (P), 13.25
Minden ilyen szolgáltatás titkosított?
21

Titkosított

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 13.31
Ez azért a mai IT világban azért igencsak természetes. Ha valaki egy fizetős szolgáltatást nyújt, akkor azt titkosítva teszi, legyen az https, vagy ssl kulcs alapú.
15

Komolyabb...

H.Z. v2 · 2012. Jan. 20. (P), 12.30
A "komolyabb" nem feltétlenül létszám alapján dől el. ;)

Egyébként mi a garancia rá, hogy a levelezésetek vagy a forráskódjaitok nem kerülnek illetéktelen kezekbe a külső szolgáltatótól?
Ugyan merülnek még fel bennem kérdések, de ezek már annyira belső infók, hogy inkább eldugulok. :)
17

Ezért fizetünk(?)

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 12.54
Egyébként mi a garancia rá, hogy a levelezésetek vagy a forráskódjaitok nem kerülnek illetéktelen kezekbe a külső szolgáltatótól?

Gondolom ezért fizetünk, hogy ez ne történjen meg. Nem hiszem, hogy az ilyen szolgáltatást nyújtó cégeknek ne lenne biztosítása a fenti problémára, mert tuti mindent leperelnének róluk azok, akik használják a szolgáltatást, és mégis kikerülnek az adataik (bár ilyen esetről még nem hallottam, hogy ilyen adatok kerültek volna ki, bármelyik jelentős piaci szereplő esetén is).
26

Fizet

janoszen · 2012. Jan. 21. (Szo), 01.09
Egyrészt ezért fizet, másrészt az a szolgáltató, aki kiadja az ügyfele cuccait, eláshatja magát, harmadrészt valszeg már büntetőjogi kategória, ha mindezt még szándékosan is teszi, de egy polgári per szinte biztos, hogy lenne belőle.
27

Lehet, hogy nem voltam eléggé egyértelmű

H.Z. v2 · 2012. Jan. 21. (Szo), 01.40
Nem feltétlenül "A Szolgáltató"-ra gondolok, mint a probléma forrására, hanem egy rosszindulatú, elég magas jogosultságokkal rendelkező alkalmazottra, aki mondjuk nem kapta meg a beígért béremelést, beadja a felmondását, de búcsúzóul még kicsit keresztbe tesz a főnökeinek.
(és lásd pl. ama bizonyos k*.info site-ot, esetleg nem is tudják rábizonyítani az illetőre)

Arról nem beszélve, hogy ha valami érzékeny anyag kerül ki, amitől mondjuk csődbe megy a cég (pl. üzleti levelezés, árajánlatok stb.), akkor utólag már 'hattya a pert.

ui: a feltételezés nem teljesen alaptalan, bár nem is tőlem származik... :)
38

Büntetőjog

janoszen · 2012. Jan. 22. (V), 18.12
A szándékos károkozás, ipari kémkedés legjobb tudomásom szerint büntetőjogi kategória. Szóval ha nem teljesen hülye a cégvezetés, akkor azért lehet ez ellen normális módszerekkel védekezni.
18

komolyabb cég: ahol

Kubi · 2012. Jan. 20. (P), 13.02
komolyabb cég: ahol odafigyelnek a biztonságra és a főnököd lebasz, ha egy adatbázis jelszót átküldesz emailben

fontosabb adatok: bármi, ami személyes/hozzáférési infó

A kiszervezéssel nincs semmi baj, ha az megfelelő biztosíték van arra, hogy az adatok mások számára nem hozzáférhetőek.

Google esetében ez pl. nem garantált (bár igen valószínűtlen), jópár data centerük amerikában van és az ottani törvények szerint állami szervek bármikor hozzáférhetnek.
24

Nem kel az adatoknak cégen

Karvaly84 · 2012. Jan. 21. (Szo), 00.32
Nem kell az adatoknak cégen kívül lennie. Én csak azt kértem a rendszergazdától, hogy hozzon létre egy új felhasználót az SAP-hoz ami "bizonyos" adatokhoz hozzáfér. Ehhez be lehetne állítani egy fix IP címet gondolom, ahonnan az illető beléphet a rendszerbe. Ezt a címet proxy-ként használnák azok akik telefonról lépnek be az SAP-be. Ezekben nem vagyok nagy guru, de gondolom meg lehetne oldani. Maga az alkalmazás ami belép a rendszerbe egy másik szerveren futna, és ez az alkalmazás kommunikálna SOAP-on keresztül az Androiddal.
25

Külső szolgáltatás

janoszen · 2012. Jan. 21. (Szo), 01.06
Én a cégvezetés helyében nem lennék túl boldog, ha egy külső szerveren keresztül közlekednének az adataim, amely működésére és biztonságára semmilyen ráhatásom nincs. Pláne, ha mondjuk valami törvényi háttérnél fogva kötelességem az adatok védelme. Ennél már csak az rosszabb, ha az egészről nincs egy normális szolgáltatási szerződés.

Ergó szerintem, ne csak a rendszergazdát kérdezd meg. ;)
28

Az aggodalom világos, de a

Karvaly84 · 2012. Jan. 21. (Szo), 03.23
Az aggodalom világos, de a rendszergazda támogatását vártam első sorban, mert ő kompetens az ilyen jellegű újításokban, hogy felterjessze a vezetőséghez. Ha nem kapok felhasználói hozzáférést az SAP-hoz proxy-n keresztül, úgy is cseszhetem az egészet. A vezetők otthonról is elérik az SAP szolgáltatásait, ebből ki indulva gondoltam nem nagy a para a cég részéről, ugyan is szerintem ha egy dedikált szerveren futna egy kliens az SAP-hoz, nem hiszem hogy az kevésbé lenne biztonságosabb mint az alkalmazottak otthoni gépe.
22

Ovatosan

janoszen · 2012. Jan. 20. (P), 14.17
En a helyedben ezt elso korben megbeszelnem egy ugyveddel, mert a munkaszerzodes erdekes allatfaj. El tudom kepzelni, hogy a szoftver hasznalati joga munkajogilag munkaidon tuli munkanak szamit, amit a munkaltatonak ellenteteleznie kell. Az ingyen itt semmikepp nem lesz jo.

Ami a szoftvert illeti, tobb lehetoseg is van. Az egyik, hogy valamifele licenszelesi megoldast epitesz bele. Ebbol tobb is van a piacon, valtozo arakon, pl. Zend Guard, stb. Termeszetesen magad is epithetsz hozza ilyet, hogy mondjuk havonta kell uj licensz file hozza. Ezen felul valami szolgaltatason keresztul jelentheti neked, ha meg hasznaljak, ami alapjan tehetsz jogi lepeseket. Ha a rendszert a sajat szervereden akarod uzemeltetni, akkor azt is megteheted tobbfele modon, lasd a fentebb leirtak.

Amit en meg vegig gondolnek: a vajon jo-e az neked, ha azert nem szunik meg a munkaviszonyod, mert egy szoftver hozzad kotodik, de kozben ferden neznek rad, kiutalnak, stb. Vajon milyen elonyod szarmazik abbol, ha a munkaltatod tovabb hasznalja? Nem lenne-e jobb neked, ha egy support szerzodes kereteben a rendelkezesukre bocsajtanad a szoftvert es a munkaviszonyod utan is kapnal nemi zsetont a hasznalataert cserebe?
30

Ne értsetek félre...

Termes · 2012. Jan. 21. (Szo), 22.39
@janoszen I proclub

Ne értsetek félre. Nem akarok fenyegetni - vagy ebből pénzt csinálni, mivel szeretek pluszt nyújtani olyan embereknek, akik megítélésem szerint megérdemlik. A rendszer az ő munkájukat hivatott egyszerűsíteni. Cégünknél 16-an vagyunk és egy nagy családként működünk. Én vagyok a 3. legöregebb tagja, 5. éve vagyok ott.

Természetesen, ha mennem kellene, sem tenném tönkre a felépített rendszert (már csak azért is, mert több, mint száz munkaórám volt vele), de jól esne a további fenntartásért némi pénzmag.

Az utolsó bekezdésedben leírtakkal egyet értek és hasonlón gondolkodok.
32

Open source

janoszen · 2012. Jan. 22. (V), 10.40
A következőn gondolkozz el: lesz ebből valaha plusz pénzed? El tudod adni? Ha igen, add el. Ha nem, tedd nyílt forrásúvá.
34

Igen

Termes · 2012. Jan. 22. (V), 13.12
Igazad lehet...gondolkozom ezen, bár a munkáltató ígért valami 2-3 éves fenntartási költséget pályázati forrásból - ha megnyerjük, akkor mindenki boldog lesz.
37

Hogy fogja kifizetni?

janoszen · 2012. Jan. 22. (V), 18.10
És azt hogy fogja jogszerűen, szerződésesen kifizetni? Mert a munkaviszony mellett a beszámlázás szinte biztos, hogy megbukik egy adóellenőrzésen. Vagy zsebbe?

Szal végeredményben vagy fizetnek a programért és akkor járj utána, hogy lehet ezt jogszerűen megoldani és ne lehet-talán-stb legyen, vagy nem fizetnek érte és akkor úgyis tök mindegy.
39

Nem egészen

Pepita · 2012. Jan. 22. (V), 19.18
Mert a munkaviszony mellett a beszámlázás szinte biztos, hogy megbukik egy adóellenőrzésen.
Ne haragudj, de egy ló...
Épp ott indult a dolog, hogy távolról sem munkaköre a fejlesztés (valami humános munkakör?), úgyhogy nyugodtan megegyezhet a külön feladatról külön cégként. Ha jól értettem, Poetronak is van hasonló tapasztalata. Ezenkívül nem írhatja elő / tilthatja meg az Apeh még a programozó-alkalmazottnak (és munkáltatójának) sem, hogy munkaidőn túli programozásról külön vállalkozói szerződést kössenek.
Úgy tűnik a "kényszervállalkozás" irányába értelmezted (félre) a dolgot, azért azt sem eszik olyan forrón... Először is a fő lényeg ott van, hogy van főállása.

Egyébként meg szerintem korántsem számlaképes, úgyhogy akkor olyan pályázat kell, amibe sok bérköltség fér... De kb. fél éve itt a WL-en olvastam vmi 7-es adószámról is, ami valami "féligvállalkozó", de én azt nem ismerem. Miért ne tudna arról szerződni, amiről akar?
42

Hivatalosan

janoszen · 2012. Jan. 24. (K), 16.54
Lehet, hogy leírva sehol, hogy ilyet nem szabad, de egy adóellenőr/munkaügyi ellenőr rossz napján tuti hogy beleköt. De ne legyen igazam, én nem merném kipróbálni.
29

Alapvetően ne dolgozz olyan

tgr · 2012. Jan. 21. (Szo), 16.52
Alapvetően ne dolgozz olyan cégnek, amiről feltételezed, hogy ellopja a munkádat.

A programról pedig köss szerződést, ami kimondja, hogy az a te szellemi tulajdonod, és a munkaviszonyod idejére engedélyezed a felhasználását. Ennek hiányában akár be is perelhetnek, ha lekapcsolod a szolgáltatást, és akkor vitatkozhatsz róla a bíróságon, hogy munkaköri kötelességed volt-e a program elkészítése vagy sem (ha igen, akkor a vagyoni jogok külön szerződés hiányában a munkaadót illetik meg).
31

Igazad van..

Termes · 2012. Jan. 21. (Szo), 22.44
Teljesen igazad van, de ezt a "szoftvert" csak úgy csináltam. Ha most előállnék - amikor tesztelésen túl vagyunk és élesben indíthatnánk -, hogy ha már itt tartunk, akkor szerződjünk, akkor kissé álszentként tüntetném fel magam.

Elsődleges célja a programnak a munkafeladat megkönnyítése és nem a haszon. Nekem már elég nagy büszkeség az, hogy az én egyedi rendszeremet akarják használni és kötelezik is a munkavállalókat a használatra.

Ha majd nem dolgozok ott, akkor ez másképp alakul. Akkor jönne szóba a szerződés.
33

Nem-nem

Pepita · 2012. Jan. 22. (V), 12.28
Akkor jönne szóba a szerződés.
= "Késő bánat - ebgondolat."
Jogi/üzleti dolgokban nincs helye se rokonszenvnek, se ellenszenvnek. Ezek a dolgok változhatnak (talán épp a munkaviszony-változásod miatt), és amit már pl. évek óta használnak (ingyen), arról egyszerűen nem fognak szerződést aláírni veled. Ha üzletről van szó, mindig kénytelen vagy (csak magadban!) a lehető legrosszabbat feltételezni a partnerről, akkor tudod magad a legjobban megvédeni a szerződéssel. Vannak akik ilyenkor hőzöngenek, hogy "miért csinálnék én olyat?!", erre szoktam mondani: "ok, akkor téged egyáltalán nem zavar a szerződés ezen pontja...". Ezt (is) hívják üzleti érzéknek.
Szóval, ha védeni akarod a cuccost, addig tedd meg, amíg nincs élesítve/átadva. Utána majdnem lehetetlen.
35

Csak tovább

Termes · 2012. Jan. 22. (V), 13.24
A szerződés csak a további fenntartási költségeket foglalná magába, nem kérnék visszamenőlegesen pénzt és nem is adnám el a rendszert. Poetro felvetette azt, ami nyilvánvalóan a legegyszerűbb megoldás.
36

Az a legjobb, ha szerződsz

Pepita · 2012. Jan. 22. (V), 14.14
Nem vitatom/vitattam sem Poetro "kiszervezését", sem a mostani, x ideig tartó ingyenességet. Csak azt mondom, hogy üzleti/jogi ügyekben a szerződésnek van a legfontosabb szerepe.
Miért ne közhetnétek most egy szerződést azzal, hogy ameddig itt alkalmazott vagy, addig ingyenes, ha pedig megszűnik a munkaviszonyod bármely okból, akkor új szerződést kell kötni? Szerintem ez nem egy "álszent" v. rosszindulatú dolog. Mindketten úgy vagytok vele, hogy nem akarsz elmenni. Akkor mi az akadálya?
Természetesen a "technikai biztosítás" is nagyon fontos.
40

Be kell látnom...

Termes · 2012. Jan. 24. (K), 14.33
Be kell látnom, hogy van benne valami. Majd finoman próbálok utalni a jövőre, de még várok egy kicsit.
43

A probléma szerintem az, hogy

deejayy · 2012. Jan. 30. (H), 09.50
A probléma szerintem az, hogy ha előáll most egy 'amíg alkalmazott vagyok itt' kérdéskörrel, máris hátsó szándékot képzelnek mögé, és elkezdenek fantáziálni arról, hogy a kolléga bizony ki akar lépni a cégtől, és le akar minket húzni valami havidíjjal.
41

Köszönöm

Termes · 2012. Jan. 24. (K), 14.34
Köszönöm mindenkinek a segítő véleményeket.

Üdv:
T
44

Mi lett a vége?

Pepita · 2012. Feb. 9. (Cs), 01.16
Van fejlemény?