ugrás a tartalomhoz

PHP 5.2.2 és PHP 5.3 egy gépen

kizsbendo · 2012. Feb. 9. (Cs), 21.40
Sziasztok!

Jelenleg PHP 5.2.2 van a gépemen (Windows XP Sp3) Apache 2.2.4 alatt, szeretném mellé még felrakni a PHP 5.3-at is. Találtam egy jó kis tutorialt itt a Weblaboron ezzel kapcsolatban. A másik verziójú PHP telepítése odáig világos, hogy a környezeti változóknál a PATH változónál hozzáadom a PHP 5.3 elérési útját, de azt nem tudom, hogy az utána létre hozott új rendszerváltozónak milyen nevet adjak (a PHP 5.2.2.-nek PHPRC a neve), erre nem találtam infót. A PHP 5.3-ból melyik verzió telepítését javasoljátok?
Segítségeteket előre is köszönöm.
 
1

Úgy tudod megcsinálni, hogy

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 10. (P), 00.01
Úgy tudod megcsinálni, hogy feltelepíted a php-t egy könyvtárba, és az apache httpd.conf-jában létrehozol minden php verzióhoz egy-egy rövid konfigurációs blokkot:

#LoadModule php5_module "E:/Program Files/Apache Group/Apache2.2/php_5.4rc2/php5apache2_2.dll"
#PHPIniDir "E:/Program Files/Apache Group/Apache2.2/php_5.4rc2"

LoadModule php5_module "E:/Program Files/Apache Group/Apache2.2/php_5.3.9/php5apache2_2.dll"
PHPIniDir "E:/Program Files/Apache Group/Apache2.2/php_5.3.9"

Aztán a kommentek cserélgetésével tudsz verziót váltani.
2

Nem erre gondoltam

kizsbendo · 2012. Feb. 10. (P), 11.28
Amit írtál az világos előttem, a kérdésem a PHp 5.3 telepítésére vonatkozik, hogy a PHP 5.3 rendszerváltozójának milyen nevet adjak. Lehet ugyanaz, mint a már fent lévő 5.2.2. verziónak (PHPRC)?
3

Akkor nem értem. Mi a PHP 5.3

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 10. (P), 11.46
Akkor nem értem. Mi a PHP 5.3 rendszerváltozó, és hogy kerül a képbe a PATH? Parancssorból szeretnéd használni?
4

Ha megnézed itt a Weblaboron

kizsbendo · 2012. Feb. 10. (P), 16.08
Ha megnézed itt a Weblaboron a http://weblabor.hu/cikkek/apachephptelepites tutoriált, akkor látod, hogy a szerinte a PHP telepítése során :
"A PATH változó beállítását lehetővé tevő ablakhoz a Control Panel System alkalmazásának Advanced fülére kattintva jutunk el. Az Environment variables gombra kattintva a rendszerváltozók PATH környezeti változájához adjuk hozzá a PHP könyvtár elérési útvonalát, pontosvesszővel elválasztva azt a meglévő elérési út listától! Fontos, hogy a rendszer szintű környezeti változók módosításának életbeléptetéséhez az operációs rendszert újra kell indítani.
és
Ismét érdemes a környezeti változó beállításának lehetőségét választani a php.ini elérhetőségének megadására, ahelyett, hogy máshova helyeznénk az ini állományt. Egy új PHPRC nevű változót állítsunk be a fentebb már ismertetett módon a PHP könyvtárára. NTFS fájlrendszer esetén ellenőrizzük, hogy a webkiszolgálónak legyen olvasási joga a php.ini állományra!"
Én is így telepítettem a most futó PHP-t, ezért kérdés számomra a másik PHP verzióhoz tartozó változó (PHPRC) neve. Vagy erre nincs szükség?

Köszönet az általad megadott verzió csere módszerért, sokkal egyszerűbb, mint amit eddig találtam róla.
5

Így már világos. Én úgy

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 10. (P), 16.22
Így már világos. Én úgy szoktam, hogy a windows.php.net/download-ról letöltöm a zipet, készítek egy új könyvtárat az apache-on belül az új verziónak, és kitömörítem ide a tartalmát, majd végül a httpd.conf-ban a fenti módszerrel két új sort beszúrok (feltételezem, hogy te is nagyjából így csináltad). A PATH és egyéb környezeti változók birizgálása fölösleges, hacsak nem akarod parancssorból hívni a php-t.
6

Az úgy jó lesz, ha az 5.3

kizsbendo · 2012. Feb. 10. (P), 20.30
Az úgy jó lesz, ha az 5.3 verziót az apache-on belülre telepítem, ahogy javasoltad, a másik marad ahol eddig, egy önálló könyvtárban, persze az elérési utakra ügyelve, a kikommentezést cserélgetve?
Nálam a httpd.conf-ban csak a LoadModule php5_module szerepel, a PHPIniDir sor nem. Ezt is pótoljam a már feltelepített verzióhoz is?
Az általad javasolt linken levő VC9-es nem IIS-hez való? Vagy én értek félre valamit?