ugrás a tartalomhoz

Zend Framework első lépések

Pepita · 2012. Jan. 18. (Sze), 13.45
Sziasztok!
Remélem jó témába írtam.
Az a gondom, hogy nagyon szeretnék kipróbálni egy fw-t, de lehetőleg olyat, amit majd használni is akarok. Azért a Zend-et, mert sokan dícsérik.
Környezet (fejlesztői):
- WinXP prof hu sp3
- Apache 2.2.8
- PHP 5.2.6
- ZF 1.11.11 - minimal.
- Komodo Edit 6 szerkesztő.
A problémák:
- A telepítéssel még megbírkóztam valahogy (csak sok esetben nem tudtam, hogy mit miért csinálok - ez nagyon zavar) több helyről olvasott cikkek, stb. alapján, de a használat megkezdése gond. Angolul sem találtam olyan tutorialt, amiből megérteném az alapvető működést, ki hogy jön sorba, miért oda írjam a "helló világot", az hova kerül az objektumfában; egyáltalán: milyen a "cucc" szerkezeti felépítése? Az utóbbi 1,5 órában csak a WL-t gugliztam, itt sem találtam olyat, ami elindíthatna. Úgy meg nem kezdek el semmit sem használni, hogy nem ismerem számomra is eléggé.
- Persze leszedtem az ehhez a verzióhóz való súgót is, de azzal sem boldogultam, úgy tűnik az akkor lesz (nagyon is) használható, ha az alapokkal már OK vagyok. De honnét szerezhetném meg az alapokat?
- Olyasmiket is tudni szeretnék, hogy van-e esetleg olyasmi funkció a ZF-ben, hogy a telepített library-ból a használt modulokat bemásolja a project adott könyvtárába, hogy az éles szerverre ne kelljen felrakni az egészet. Vagy ez hülyeség?
- Fentiekkel való nyűglődés közben a Komodo Edit 6 "new project from template" menüjében találtam egy olyat, hogy "Zend_MVC_Project". Nosza, rá is klattyoltam. Itt az alapkönyvtáron kívül be kell lőni a ZF könyvtárát is, amit KE le is ellenőriz. Beállítottam, csinált is könyvtárszerkezetet (fájlok nélkül), de hibaüzi: "Error in scaffold: TypeError: bsSntp is null". Persze súgóban próbáltam utánanézni (gyakorlatilag az egész helyit elolvastam), de 0 info. Még Zend, MVC, stb. sincs benne sehol. Mi ez az üzenet, hogy tudom, ill. van-e értelme a KE-vel csinálni a ZF projectet? Én szeretném, mert a KE számomra a TOP szerkesztő.

Kérnék ötleteket fenti problémáimra, esetleg ha valaki tudna/akarna írni egy Zend-indulás cikket, nagyon hálás lennék.

Köszönettel:
Pepita.
 
1

A Quick Start ugye megvolt?

Poetro · 2012. Jan. 18. (Sze), 20.53
A Quick Start ugye megvolt? Annak elolvastad minden lépését? Ezen kívül ugye van oldal, ami leírja a rendszer felépítését. Természetesen elolvashatod az egész dokumentációt is, de vannak a témában könyvek is.

A projektet szerintem a ZF saját scaffolding alkalmazásával csináld, majd az elkészült projektet importáld be egy Komodo projektbe (vannak a Komodoban deprecated részek).

Írom ezeket úgy, hogy sose használtam, ZF-et, de az alapok a fenti leírás után világosak lettek számomra is (természetesen az MVC alapjaival tisztában kell lenni).
2

Köszönöm

Pepita · 2012. Jan. 18. (Sze), 21.53
Quick Start igen, de a miérteket nemigazán fogtam.
Felépítést köszönöm, az alapján majd jobban tudom a súgót is használni. (Azt hiszem a letölthető súgó u. az, mint az online doksi.)
Könyvre most nem költhetek, de egyébként is kevés az angolom hozzá. Sokkal jobban tudok elsajátítani dolgokat, ha a nagyon-alapokhoz magyarul jutok hozzá, a további már megy angolul. Tudom, ez nagy hátrány, de egyelőre ez van.
Az MVC elv OK, de én arra (is) volnék alapból kíványcsi, hogy az egyes megvalósító részek ("fájlok") hogy hívogatják egymást, ill. ki-mikor-miért következik, stb. Itt van káosz bennem, nekem nem elég, hogy "ezt írd ide és akkor azt fogod látni". Nekem kell a miért is, nem elégszem meg azzal, hogy felkapcsolom a kapcsolót -> világít a lámpa. Nekem az áram útja/működése is kell(ene). Lehet, hogy ez a Quick Start-ban is jól benne van, csak az én angolom kevés. Mégegyszer - lassabban - átrágom magam rajta.
A Komodo-ba importálást vagy nem értem, vagy nem látom a fától az erdőt. Egyszerűen csinálok egy új project-et és hozzáadom az existing file-okat?
vannak a Komodoban deprecated részek
Ez azt jelenti, hogy valaha működött, már nem? (Ill. egyszer megcsinálták, de elavult/elromlott/vmiért letiltották.)

Mégegyszer köszönöm, remélem még okosabb is leszek tőle. Legalább nem adom fel (még).
3

Ez azt jelenti, hogy valaha

Poetro · 2012. Jan. 18. (Sze), 22.09
Ez azt jelenti, hogy valaha működött, már nem? (Ill. egyszer megcsinálták, de elavult/elromlott/vmiért letiltották.)

Ez alatt azt értem, hogy valamelyik verziójú ZF-fel még működött, de a legújabbakkal már lehet, hogy nem.
A Komodo-ba importálást vagy nem értem, vagy nem látom a fától az erdőt.

Ahogy én csinálnám:
  1. $ zf create project quickstart
  2. Komodo-ban csinálok egy új projektet.
  3. A projekt tulajdonságoknál (Project / Properties) megadom a Properties panelen a quickstart mappát, mint Project base directory.
  4. A Languages / PHP panelen pedig hozzáadnám a ZF elérési útját.
6

Köszi,

Pepita · 2012. Jan. 18. (Sze), 22.35
ezt teszem.
4

Az MVC elv OK, de én arra

Poetro · 2012. Jan. 18. (Sze), 22.16
Az MVC elv OK, de én arra (is) volnék alapból kíványcsi, hogy az egyes megvalósító részek ("fájlok") hogy hívogatják egymást, ill. ki-mikor-miért következik, stb.

Akkor szerintem válassz egy kisebb keretrendszert, ne olyat, aminek a forráskódja tömörítve több, mint 6Mb, kitömörítve meg 23Mb!!!
De természetesen ez a részletes dokumentációban benne van, csak hetek kellenek hozzá, hogy meg is értsd.
5

Melyiket?

Pepita · 2012. Jan. 18. (Sze), 22.33
Igazából azon is vacilálok, hogy használjak-e?
De elég sok előnye van, ha nyögve-nyelős is a betanulás.
Kisebbet melyiket? Azért ZF-re gondoltam, mert - tudtommal - a többség ezt használja. Persze ettől nem biztos, hogy nekem is jó, csak gondoltam nem véletlen, hogy ilyen népszerű. Te melyiket használod? (Jaj, csak ne sajátot!)
7

Zend nem tartozik a könnyen

Trudy · 2012. Jan. 18. (Sze), 23.00
Zend nem tartozik a könnyen tanultató fw-k közé sokáig el fog tartani mire átlátod teljesen . Helyette inkább javaslom vessél egy pillantást a CodeIgniter-re kezdők számára tökéletes első fw-nek van is egy nagyon jó tutorial-sorozat vele kapcsolatban a nettuts-on
9

Köszi, hogy "hozzám szóltál"

Pepita · 2012. Jan. 18. (Sze), 23.56
Nem kell, hogy könnyen tanulható legyen, csak számomra megfeleljen. Vetek erre is pillantást, mert ajánlod (és mert kicsi), majd meglátjuk.
Viszont távolról sem akarok "első fw-t", illetve inkább úgy helyes: másodikat. Ha egyáltalán akarok fw-t használni, akkor egyet, de ez se helyettem, hanem velem dolgozzon. Őszintén szólva egy kicsit idegenkedek is a dologtól, mert a php interpreteres nyelv, felette még ott az Apache is, és tartok tőle, hogy ezek a fw-ök így már durván sok erőforrást/időt esznek (pont a sok include/require miatt). Korábban Delphiben (is) ügyködtem, ott nem volt kérdés a felépítés, osztályok, fordítás, memóriahasználat, stb., és annak ellenére, hogy azok desktop alkalmazások voltak, megszoktam, hogy spóroljak az erőforrásokkal. Ha nem tudom hogy műxik, nem tudom mit "eszik".
Tutorial: én TV nézés helyett inkább böngészem manual-t és próbálkozok.
10

Amennyit láttam a PHP-s keretrendszerekből...

H.Z. v2 · 2012. Jan. 19. (Cs), 01.30
... valamennyit biztosan lassítanak, mert sok, általánosságban megfogalmazott kódot tartalmaznak. De előbb-utóbb eljutsz odáig, hogy ha nagyobb munkákat vállalsz, akkor lesz egy saját keretrendszered, ami végül talán kevesebbet lassít, de nem lesz nagyságrendnyi eltérés a sajátod és egy jól megírt, általános célú framework között. Illetve előfordulha, hogy lesz, de ahhoz profi PHP fejlesztő kell, több éves tapasztalattal a háta mögött.
Persze mindez SZVSZ!
8

Drupal

Poetro · 2012. Jan. 18. (Sze), 23.27
Én már vagy 7 éve Drupal-t használok, így nem igazán tudok neked keretrendszert ajánlani, habár időről időre belepillantok egyikbe-másikba. Mondjuk én személy szerint már nem is PHP-ben dolgoznék, hanem Node.js alatt, csak ugye van munka is ;) Olyat lehet érdemes választani, amihez kellő mennyiségű közösség van, akik gyártanak a témában megfelelő mennyiségű oktatóanyagot. Legyen ez videó, podcast, tutorial stb. Lehet, hogy a Yii a jó, vagy a Symfony a CodeIgniter, esetleg a CakePHP.
12

Hát igen,

Pepita · 2012. Jan. 20. (P), 16.30
a Drupal szerintem is jó CMS. Csak "ismerkedtem vele" eddig (a "Weblabor fórum hogy működik" fórumtémám után), de tuti, hogy nem véletlen, hogy annyian használják. Csak Drupalhoz saját cuccosokat (modult) írni - még - nem az én szintem. De sminkkel hamarosan megpróbálkozom, mert előfordulhat olyan honlapigény, amihez egy-az-egyben a Drupal a jó megoldás.
11

Mindenkinek köszönöm

Pepita · 2012. Jan. 20. (P), 16.20
Egyelőre úgy néz ki CodeIgniter, aztán saját rendszer...
Még nem találtam megoldást arra, hogy miként tudnám saját moduljaimat "automatikusan" betölteni, ahol szükséges (ezt hívják hook-nak?), ezért előbb közelebbi ismeretséget kötök CI-rel. Később valószínű, hogy saját fejlesztést használok, úgy érzem csak az lesz "szájízemnek való".
13

Most látom csak, hogy 5.2-es

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 20. (P), 16.56
Most látom csak, hogy 5.2-es php-t használsz, érdemes 5.3-ra frissíteni, mert gyorsabb.
14

Sok idő

Gixx · 2012. Feb. 8. (Sze), 14.31
Nekem aktív használat mellett is legalább egy év volt minden (vagyis inkább a legtöbb) nyűgjét-baját megismerni. Ha most abból indulunk ki, hogy a Zend Framework 2 már beta2-nél jár, és köszönő viszonyban sem lesz a Zend Framework 1-gyel, egy év múlva lehet, hogy már csak max tapasztalati haszna lesz a ZF1-es tudásnak.

Ennek ellenére én a következőket javaslom:
- Olvasd át a hivatalos dokumentációt, vagy keresgélj a http://www.zftutorials.com/ oldalon.
- Linuxon fejlessz. Ha kell telepíts virtuális gépre egyet.
- Ami rendszer megismerését illeti, javaslom, hogy használj Netbeans-t, ami rendesen le tudja indexelni a projektet, majd egy példa alkalmazással "navigálj" végig az index.php-ból kiindulva. A legjobb, ha Xdebug-gal együtt használod.

//Önreklám: - A virtuálgépes fejlesztőrendszer netbeans-szel és xdebuggal lépésről lépésre bemutatva a tutorial oldalamon olvasható. :) (Sajnos nem feltétlenül up-to-date minden benne, de majd frissítem hamarosan)

Én mostanában kezdek ismerkedni a ZF2-vel és eddig eléggé vadvízi evezés hangulata van :) Szinte semmit sem értek belőle. Bár még képlékeny, azért az RC változatig szeretném kiismerni a lelkivilágát, hogy a végleges verziónak már ne felkészületlenül vágjak bele.
15

Köszönöm jó tanácsaidat,

Pepita · 2012. Feb. 8. (Sze), 22.04
időm/energiám fv-nyében megfogadom.

Egyenlőre CodeIgniter - több szempontból is tetszik - ZF később... Bár ZF-el is időben el kéne kezdeni foglalkozni.

Még WAMP-on fejlesztek, jelenleg nekem megfelel. De az is lehet, hogy nem látom át elég jól ezt a dolgot. Eddig nem volt különösebb problémám miatta, ami másképp műxik win alatt, az többnyire bent van a manual-ban.

Köszi a linkeket, át fogom rágni idővel.
16

Saját rendszer készítésén nem

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 8. (Sze), 22.30
Saját rendszer készítésén nem gondolkoztál még? Szerintem az is nagyon sok tapasztalatot ad, és később könnyebben tudsz dönteni, hogy mit érdemes használni.
17

De

Pepita · 2012. Feb. 8. (Sze), 23.22
De, gondoltam rá, eredetileg nem tanulási céllal, hanem hogy olyan legyen, amit szeretek használni. Jelen pillanatban azonban úgy néz ki, hogy CI-t ütöm-verem, míg "embör nem lösz belűle". Lehet ezt fogom megfaragni, ebből a szemontból jó, hogy olyan kevés cucc van benne. Ami van, az viszont aránylag jó.

Komolyabb saját fw-öt írni nemigen lesz időm/energiám, bár ki tudja? Viszont egy fejlesztő sosem lesz 10...100, vagy akármennyi...
18

Akkor jól emlékeztem, hogy

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 8. (Sze), 23.27
Akkor jól emlékeztem, hogy tervben van, csak nem olvastam megint végig a hozzászólásokat.

Valóban sok idő, amíg ír egyet az ember, és akkor a legcélszerűbb, ha van konkrét megrendelés.