ugrás a tartalomhoz

Web szerver performancia becslése

krisy · 2011. Dec. 22. (Cs), 13.40
Sziasztok!

Egy, az alábbiaknak megfelelő gép beszerzését tervezzük:
- CPU: Core i7 2600
- RAM: 16GB DDR3
- HDD: valami SSD, mérete: sok/nagy :-)
(op.rendszerre Ubuntu-t terveztem, esetleg CentOs-t, adatbázisra pedig MySQL 5.5.x)

Erre szeretnék kb. 20 webshop-ot (első ötlet Magento, de ha van jobb ötlet, ez még nincsen köbevésve) telepíteni. Átlagosan egy-egy webshop napi 500 látogatót kell, hogy kiszolgáljon.

Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a fenti konfiguráció fogja hozni az elvárt teljesítményt ilyen igények mellett?
Egyáltalán hogyan lehet "kb." megbecsülni az ilyesmit?

köszi,
krisy
 
1

Lehet, hogy előbb érdemes

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 22. (Cs), 13.52
Lehet, hogy előbb érdemes lenne a webshopok működéséről, hibáiról, hiányosságairól tapasztalatot szerezni, és utána gondolkodni azon, hogy milyen vas kell alá.

A MySQL-nek az a jó, ha sok a memória, az általunk fejlesztett rendszert teszteltem SSD-s és HDD-s gépen, de nem tapasztaltam óriási különbséget közöttük, de persze ez szoftverenként változó.
2

bőven elég

react · 2011. Dec. 22. (Cs), 17.04
Ez a gép bőven elegendő kell legyen. Véleményem szerint igen rossz programra lenne szükség ahhoz, hogy ne bírja, igaz magentot nem használtam, és más webshopmotorba is csak belekóstoltam.
Becsülni csak az alapján tudok, hogy egyes általam készített weboldalaknál ismerem, hogy kb milyen szervergépen futnak és milyen látogatottsággal rendelkeznek. Ezek alapján én semmi esetre sem aggódnék az említett gép miatt, ennél gyengébbnek is szépen bírnia kellene.
3

Nem biztos, hogy jó ötlet...

H.Z. v2 · 2011. Dec. 22. (Cs), 17.54
1. SSD-t, önmagában gondolod? Adatbázis, journaling filesystem állítólag nem tesznek jót az SSD-k élettartamának. (bár már le vagyok maradva, lehet, hogy változtak a dolgok e téren)
Inkább használnék valami hagyományos diszkekből (SATA v. SCSI) álló RAID tömböt.

2. Ubuntut hanyagolnám, ha éles szerverről van szó. Az Ubuntu "stabil" változata a Debian testingre épül, tehát nincs eléggé kitesztelve ahhoz, hogy éles rendszer alá nyugodt lélekkel ki lehessen tenni. (szerintem az LTS sem). Akkor már inkább egy a lehetőségeknek megfelelő lebutított Debian, a _stabil_ ágból. (Centos-ról nem nyilatkoznék, próbálkoztam vele, szopatósnak tűnt a debian után, feladtam)
4

Meg nekem az Ubuntu inkább

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 22. (Cs), 18.04
Meg nekem az Ubuntu inkább desktop op.rendszernek tűnik, mint szervernek.
5

ubuntu vs debian vs egyéb

tiku I tikaszvince · 2011. Dec. 22. (Cs), 18.19
Ez az "ubuntu nem jó szervernek mer' nem stabil" történet szerintem fenntartásokkal kezelendő. Ha stabilitásra vágyik az ember az Ubuntu LTS (szerver kiadás) ugyanolyan jó választás lehet mint egy Debian.

Minden azon múlik, hogy a beállítást végző rendszergazda mennyire kompetens a témában. Karban tartja-e a telepített szoftvereket? Figyelemmel kíséri-e az alkalmazás módosításait, és hogy egy-egy módosítás milyen hatással van a rendszer egészére. Hogy bezárja-e a támadási felületeket, hogy hiba esetén konstruktívan áll-e a probléma megoldásához?

Ha a te rendszergazdád az Ubuntu szerverek beállításához ért, és a végeredmény egy stabil, biztonságosnak mondható rendszer akkor teljesen jó lesz. De ha a rendszergazdádat egy olyan rendszer adminisztrálására kötelezed, amihez nem ért, akkor biztos hogy hibát fog véteni.
6

Hát nem tudom... Debian

H.Z. v2 · 2011. Dec. 22. (Cs), 18.23
Hát nem tudom... Debian stabil ágat rég használtam, de az LTS-hez gyanúsan sok update jön még mostanában is ahhoz képest, amilyen emlékeim a stabil Debianról voltak.

A leírásból meg nekem úgy tűnik, eléggé esetleges a választás. (ellenkező esetben határozottan valamelyik mellett állna, nem lenne vagy ez vagy az)
10

frissítések száma

tiku I tikaszvince · 2011. Dec. 22. (Cs), 20.06
Az, hogy folyamatosan jönnek az update-ek, számomra csak annyit jelent, hogy folyamatos a karbantartás. Folyamatosan jönnek a bug- és biztonsági javítások.

Az is lehet egyébként egy magyarázat az általad érzékelt frissítés gyakoriság növekedésére, hogy idővel megnőtt a karbantartott szoftverek száma. Megnőtt a karbantartott kódok mennyisége. Ugyanakkor megnőtt a közösség létszáma, az aktív fejlesztők száma. Egy-egy problémára hamarabb kerül javítás. Így lehet hogy egy-egy frissítés "csak" egy-két javítást tartalmaz.
7

Én csak abból indultam ki,

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 22. (Cs), 18.38
Én csak abból indultam ki, hogy rákerestem az ubuntu szóra, és a google ezt írja az ubuntu.com-hoz:
Commercially sponsored Debian-derived Linux distribution that
focuses on usability
Amit leírtál, abban teljes mértékig igazad van.
9

szerver használhatóság

tiku I tikaszvince · 2011. Dec. 22. (Cs), 20.00
Egy szerver disztribúció nem lehet használható?
11

Te is tudod, hogy az

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 22. (Cs), 20.15
Te is tudod, hogy az usabilityt nem a szerverekkel kapcsolatban szokták felhozni. De természetesen a két dolog nem zárja ki egymást.
8

Van belőle szerver és desktop

H.Z. v2 · 2011. Dec. 22. (Cs), 19.01
Van belőle szerver és desktop változat is.